Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Afvallen dankzij elektrode in hersenen

Geschreven door Isabella op April 1, 2007

Dokter Dirk De Ridder, neurochirurg aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, werkt momenteel aan een baanbrekend proefproject met obesitaspatiënten. Twee proefpersonen krijgen via een elektrode hersenstimulatie die ervoor zorgt dat ze sneller verzadigd zijn. De operatie is veel minder ingrijpend dan een maagband of een verkorting van de darm, technieken die nu volop worden toegepast.

Dokter De Ridder werkt in UZA aan baanbrekend project met obesitaspatiënten. "Ik hoop dat neurostimulatie ooit de bypasschirurgie die nu wordt toegepast bij het behandelen van obesitaspatiënten - maagverkleiningen en darmverkortingen - zal vervangen", zegt Dirk De Ridder. "Grote voordelen: neurostimulatie heeft minder bijwerkingen, is reversibel, je kunt de elektrode gewoon aan- en uitzetten, en je kunt normaal blijven eten."

De Ridder verwacht veel van zijn proefproject, dat sinds anderhalve maand in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en aan de KU Leuven loopt. Het moet een aanzet zijn naar veel meer. De Ridder: "We zijn op zoek naar een mechanisme dat elke vorm van verslaving verklaart, zodat we die kunnen beïnvloeden. Of het nu om eten, alcohol, drugs of roken gaat, in de hersenen gebeurt iets soortgelijks."
Twee obese proefpersonen, een vrouw en een man, hebben een elektrode ingeplant gekregen die, als ze aan staat - dus op een bepaalde frequentie stroom doorlaat - inwerkt op de dopaminereceptoren in de hersenen. Die regelen ons verzadigingsgevoel. Bij 50 procent van alle obesitaspatiënten werken die receptoren niet goed, een vrij grote groep die er dus mee gebaat".

"Laat ons zeggen dat ik boven de 100 kg weeg, specifieker wil ik niet zijn," zegt Pieter Van Looy uit Duffel, de mannelijke van de twee proefpersonen. "Mijn zwaarlijvigheid is al heel lang een frustratie van me. Ik ben verpleegkundige in het UZA, ken dokter De Ridder goed en wist waar hij mee bezig was. Hij heeft me als proefpersoon gevraagd en na een maand nadenken ben ik akkoord gegaan. Ik heb wel aan een operatie, een maagband bijvoorbeeld, gedacht. Maar omdat dat toch een zware ingreep is die redelijk wat risico's inhoudt, weet ik eigenlijk dat ik het nooit zou doen - hoewel er wel degelijk mensen mee gebaat zijn."

"Voor de operatie kon ik blijven eten. Ik had nooit echt genoeg of toch heel laat. Nu heb ik na één bord, zoals de meeste mensen, een verzadigd gevoel. Dat kende ik normaal alleen als ik heel vet at."
Of je de elektrode voelt zitten? "Nee. Alleen als ik naar het ziekenhuis moet gaan en eraan 'gewerkt' wordt, voel ik trillingen in mijn nek. De elektrode zit daar, twee geleiders hangen aan de buitenkant. De batterij met de frequenties zit ook gewoon extern, op mijn borstkas geplakt. Drie kilo ben ik nu in een maand afgevallen, wat ik goed vind. En ik hoop natuurlijk, met normaal te eten, nog meer te vermageren."
Feit is wel dat neurostimulatie enorm duur is. De chirurgische kosten vallen dan nog mee. "De elektrode kost zo'n duizend euro, wat nog meevalt. Maar de stimulator, de batterij, kost 10.000 tot 16.000 euro en die gaat maximaal vijf tot negen jaar mee. "Wat techniek betreft, moet er nog een en ander verbeterd worden. De knowhow is er. Over een drietal maanden zal het obesitasproject eindresultaten geven".


(Bron: Gazet van Antwerpen)
April 1, 2007 om 06:54
Nog een 1 april grap net als !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
April 1, 2007 om 17:09
zou best kunnen een 1 april grap...

en dat het op tv is geweest wil niks zeggen...
het jeugdjournaal heeft ook al regelmatig op 1 april een nieuwtje naar buiten gebracht met beelden en al dat later niet waar bleek te zijn...

we zullen er dus nog wel achter komen of het waar is of niet

:tijgerkatje2:
April 2, 2007 om 05:32
Hmmmm, het is óf een 1 aprilgrap óf ze gaan volledig voorbij dat er een héle grote groep mensen is die vanuit een hele andere reden / achtergrond eten... Want volgens mij heeft dit totaal geen invloed op de emotionele redenen om te eten! (En die spelen bij mij helaas een veel te grote rol... Als het nou puur mechanisch was, moet er inderdaad iets op te vinden zijn, maar helaas is het dat meestal niet!)
April 2, 2007 om 06:38
Geen 1 april grap. Deze morgen (2 april) werd die dokter geinterviewed op de radio. Het zal nog wel wat duren eer dat ook in de massa zal gedaan worden. Het onderzoek staat nog maar in de kinderschoenen en er moet eerst nog gekeken worden wat het effect is op lange termijn. Dus je zal nog wel enkele jaartje moeten wachten eer je je hiermee zult kunnen laten behandelen, moest het werken.
April 6, 2007 om 06:30
hoi

3kilo in een maand, voor iemand die net begint en niet gelijnd heeft vooraf, is niet echt veel met gezond eten :kalkoen: en bewegen zouden het er wel 9 kunnen zijn.

en dan die prijs :euro: ook niet echt om over naar huis te schrijven , nee mij lijkt het niks.

dolly
April 6, 2007 om 06:33
wat ik nu gek vind he is dat er een reactie staat van mij die ik niet geplaast heb, hoe kan dit , ik schrijf nooit duffel !!
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken