Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Gemak dient de mens

Geschreven door Freya op January 16, 2006

“Snel en makkelijk” was de voedingstrend van 2005 en alles wijst er op dat dit ook de trend van 2006 zal zijn. We besteden alsmaar minder tijd aan het bereiden en consumeren van ons voedsel.

Wij westerse consumenten hebben een druk leven: we hebben kinderen, een carrière, we sporten regelmatig en we maken veel tijd vrij voor vrienden, familie, buren, oud-klasgenoten en vage kennissen die we ooit eens op vakantie hebben ontmoet en die we nu ongeveer eens per jaar uit beleefdheid bezoeken. Het gevolg van al deze drukte is dat er maar weinig tijd overblijft om te eten en om te koken. Wist je dat in een modern Nederlands huishouden slechts 32 minuten wordt besteed aan het bereiden van een maaltijd? En wist je dat in datzelfde huishouden de warme maaltijd in een recordtijd van maarliefst 22 minuten wordt verorberd? Dit, lieve lezer, vind ik verbijsterend. Hoewel je zou verwachten dat mensen relatief veel tijd besteden aan de meest elementaire levensbehoefte, is dit anno 2006 beslist niet meer het geval. Tegenwoordig zitten er blijkbaar minder uren in een dag dan 15 jaar geleden, want we consumeren een stuk sneller dan voorheen.

De voedingsmiddelenindustrie speelt handig in op deze trend. Kant-en-klaar maaltijden vullen de schappen in de supermarkt, om nog maar te zwijgen over de winkels op stations en de shops van benzinepompen waar je op elk denkbaar moment van de dag wordt aangemoedigd om te genieten van snelle en makkelijke maaltijden. Ik moet eerlijk toegeven dat zelfs ik wel eens bezwijk voor de verleiding van de snelle hap.

Vorige week stond ik na mijn werk in de vrieskou op het station de geuren van de friettent te weerstaan. “Er is helemaal geen reden om nu een berenhap speciaal te halen,” dacht ik bij mezelf, “thuis heb ik al de ingrediënten in huis voor een lekkere avondmaaltijd en daar ga ik straks lekker van genieten.” Maar toen de speakers meldden dat de intercity naar Amsterdam een nog onbekende vertraging had, was zelfs mijn weerstand gebroken en bestelde ik een mexicano. Dat was niet slim, want naast het feit dat zulke snacks natuurlijk helemaal niet gezond zijn, vullen ze ook nog eens totaal niet: na een uur had ik al weer trek!

Laat ik niet al te fel van leer trekken. Veel kant-en-klaar pakketten zijn helemaal niet ongezond en de meeste producten die je in de supermarkt kunt kopen zijn van goede kwaliteit. Als je goed let op de voedingswaarde, dan zijn kant-en-klaar producten slimme oplossingen voor de drukke consument.

Maar, laten we ook weer eens wat vaker zelf koken en samen eten. Het is niet alleen gezellig om met het hele gezin rond de tafel te zitten, het is ook nog eens fantastisch lekker en bovendien is koken gewoon leuk. We kunnen toch niet zomaar zoiets belangrijks als onze voeding afdoen als tijdverspilling?
January 22, 2006 om 13:18
Ik ben het er mee eens dat kant en klaar maaltijden uit de supermarkt (ook al gebruik ik ze zelf nooit) niet meer zo slecht zijn en in kwaliteit toenemen. Eerder zag je alleen grote hoeveelheden aardappel met daardoor kleine stukjes groente en vlees..nu zie je steeds meer pakketjes met goede/flinke hoeveelheden groente..zoals het hoort naar mijn mening ;)
Echter vind ik dat je met kant-en-klaar nog wel erg hoog aan de zoutkant zit.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken