Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Dieetgoeroe hoort bij de top

Geschreven door Emiel op May 9, 2006

Ik was op bezoek bij een vriend van mij, Marcel, en hij presenteerde vol trots zijn verzameling DVD’s. ‘Emiel, welke film zullen we eens bekijken,’ vroeg hij en liet mij kiezen uit bijna elke filmhit van de afgelopen twintig jaar. Een heel andere vriend van mij, Calvin, kwam laatst bij mij over de vloer en deed laatdunkend over mijn (zeer kleine) verzameling CD’s en over mijn (afwezige) collectie cinematografische kunstwerken.

Onder de mannen in mijn wereld, en wellicht ook onder de vrouwen, maar dat weet ik niet zeker daar ik deze schepselen niet kan doorgronden, geldt het als een teken van diepzinnigheid als je veel films hebt gezien, als je een uitgebreide verzameling DVD’s hebt, als je boekenkast goed met literaire meesterwerken is gevuld en als je veel van de wereld hebt gezien. Kortom, de mannen in mijn wereld vinden mij een lompe zak.

Ik ga wel eens naar de film. De laatste film die ik in de bioscoop zag is ‘Walk the line’, een goede film waar ik me zeer mee heb vermaakt. Maar om nou te zeggen dat het zien van die film een grote bovenmenselijke prestatie van me was, nee, dat zou onzinnig zijn. Ik voel daarom geen behoefte om jan-en-alleman trots te vertellen dat ik die film heb gezien en ik voel ook geen behoefte om de DVD aan te schaffen en als een trofee in mijn kast te plaatsen. Want laten we eerlijk zijn, het zien van een film stelt niks voor. Toch voelen veel mensen (zelfs mensen die ik tot mijn vrienden reken!) de behoefte om wel degelijk trots te zijn op het feit dat ze veel films hebben gezien. ‘Kijk eens naar mijn verzameling DVD’s,’ lijken ze te willen zeggen, ‘Veel he? Heb ik allemaal gezien! Is dat nou geen prestatie van mij!?’

Als je om je heen kijkt, dan zie je dat veel mensen trots zijn op dingen waar ze óf helemaal geen invloed op hebben uitgeoefend (‘Ik ben er trots op om Nederlander te zijn!’) óf op dingen die helemaal niet moeilijk zijn om te bereiken (‘Ik heb alle films van Tarantino gezien!’). Dat is vreemd, want van verstandige mensen verwacht je dat ze alleen trots zijn op dingen die ze zelf hebben gepresteerd, en die bovendien moeilijk waren om te bereiken. Toch is dat niet zo, en koesteren zelfs mensen die door hun omgeving voor heel intelligent worden gehouden gevoelens van trots voor de meest simpele zaken.

Natuurlijk kan niet iedereen Multatuli of Mozart zijn en als je jezelf vergelijkt met de groten der aarde blijft er maar weinig ruimte over voor trots. En daarom, is de veelgehoorde misvatting, moet je maar trots zijn op andere dingen. Als je, net als bijna elk mens, in je leven niks presteert, dan kun je er tenminste trots op zijn dat de plaatselijke voetbalclub ‘Europees voetbal’ heeft gehaald, dat je kinderen heel aardig kunnen meekomen op de HAVO en dat het bedrijf waar je werkt een ander bedrijf heeft overgenomen, overigens zonder dat jij bij die overname betrokken was.

Dit is een denkfout. Als er geen goede reden is om trots te zijn, dan behoor je ook niet trots te zijn, en al helemaal niet op dingen die buiten je invloedssfeer liggen en op dingen die ieder ander met een minimale inspanning ook had kunnen bereiken. Dit geldt zelfs voor mij, want ook al stellen de meeste mensen die ik ontmoet een stuk minder voor dan ik, toch voel ik me niet trots. Er zijn altijd mensen die rijker, slimmer, beter, succesvoller, sympathieker en verstandiger zijn en dus zijn gevoelens van trots zelfs voor mij ongepast.

Het kost me moeite om in een gesprek over mezelf te vertellen, omdat ik me oprecht schaam voor het weinige dat ik heb bereikt. Ook al weet ik dat ik, als ik dat zou willen, een ongekend brallerig verhaal kan vertellen waarin ik spreek over mijn patserige sportauto, over de ongekende successen van mijn bedrijven en over mijn fenomenale intelligentie, toch voel ik altijd gêne omdat mijn prestaties vergeleken met mensen als Michael Schumacher, Bill Gates en Albert Einstein niks voorstellen. Ik weet dat veel mensen het niet redelijk van me vinden dat ik van mezelf verwacht dat ik op gelijk niveau sta met deze toppers, dat weet ik, en ik weet dat veel mensen het al helemaal niet redelijk vinden dat ik mezelf vergelijk met ze alledrie tegelijk, maar ik doe dat wel.

Ik vergelijk mezelf altijd met de top omdat ik bij de top hoor.
May 12, 2006 om 11:56
Persoonlijk vind ik ook dat je de lat te hoog legt maar dat is iets van jezelf.

Maar ik vind wel dat je respekt moet hebben voor anderen als ze iets hebben gepresteerd.

Iets wat in jou ogen geen prestatie is is voor een ander wel een prestatie, iets om trots op te zijn.

Ik ben heel trots op mijzelf, trots op de dingen die ik heb, ik heb het goed voor elkaar, ik geniet van het leven.

Dat dat in jou ogen niks voorsteld oke, maar vind niet dat je daar over kunt oordelen.

Wij hebben hier eerder als een een gesprek over gehad, toen begreep ik je ook al niet.

Ik zeg dat het komt omdat je iets van een gemis hebt in je leven en dat wil jij weer compenseren met de lat heel hoog te leggen.

Probeer eens te genieten van het leven, geniet van kleine dingen ipv druk bezig te zijn met je cariere.

Het is maar een tip:D

Een tip om trots op te zijn.:bulderlach:
May 15, 2006 om 16:46
Haha, en nou nog een topvrouw die jouw humor begrijpt!

Eenzaam aan de top, nietwaar Emiel?

Mooi bly,
Joke
July 3, 2006 om 08:42
Ja, waarom gaat die column niet over iets dat met afvallen te maken heeft:vraagje:

De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Heb jij ook Twitter?

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken