Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Een ode aan Arrogantie.

Geschreven door Lllinger op August 29, 2006

"Nee, ik hoef niet meer. Neem jij het laatste koekje maar" zeggen, terwijl je wél hoeft, is een leugen. Ook is het 'aardig', 'bescheiden' en 'beleefd'. De hamvraag waartegen ik echter altijd aanloop, is: wanneer is liegen nog aardig? Sommigen zeggen 'ignorance is bliss', dus informatie achterhouden zou ook aardig zijn; maar weet een ander wat ik wel en niet wil weten?

En bescheidenheid - is bescheidenheid wel écht wanneer het een leugen is? Is bescheidenheid liegen over wat je werkelijk denkt, of is bescheidenheid iemand anders iets gunnen? Is bescheidenheid zeggen 'het maakt me niet uit' terwijl het je wel uitmaakt, of is bescheidenheid zeggen 'mij lijkt die andere film leuker, maar ik wil ook wel met jou naar deze gaan'? Ik kies de laatste - de gelogen bescheidenheid is in mijn ogen valse bescheidenheid. En ik heb er een hekel aan.

'Nee, ik sta nooit leuk op foto's', 'Nee, dat kan ik niet', 'Nee, zo slim ben ik niet' - het lijkt bijna een verplichting. Want hoe snel steigert een mens wanneer iemand zegt 'Ik sta bijna altijd leuk op foto's', 'Natuurlijk kan ik dat!', 'Ik ben best wel slim'. Dus liegen we maar, valse bescheidenheid. Waarom zou ik zeggen dat ik dom ben als ik weet dat ik het niet ben? Waarom zou ik roepen dat dat ene meisje veel knapper is dan ik, als ik dat helemaal niet vind? Omdat men mij dan arrogant vind?

Arrogant heeft in onze wereld een vreselijk negatieve connotatie. En dat terwijl arrogant voor mij een soort sleutelwoord is - mijn afschuw van valse bescheidenheid slaat soms om in een aanbidden van arrogantie. Wanneer wij in een café zitten, en de dames aankondigen dat die ene jongen wel knap is, maar wel een beetje arrogant, zijn mijn oren gespitst - míjn geliefde combinatie. "Please allow me to introduce myself, I'm a man of wealth, and taste.." niet voor niets ging ik uit mijn dak toen de Rolling Stones dit nummer speelden bij hun laatste concert. Ik hou van mensen die zichzelf aardig durven te vinden, leuk, en goed in dingen. Sterker nog, ik kan vrij moeilijk omgaan met mensen die, zonder en duidelijke oorzaak of reden, negatief zijn over allles van hunzelf - bij mensen die het lijken te zeggen omdat het hoort. Omdat je niet trots op jezelf mag zijn.

En hoeveel mensen kampen niet met complexen, zelftwijfel, onzekerheid, noem maar op. Waarom dan toch die afschuw voor een 'ego', voor arrogantie? Het is juist tijd voor arrogantie - laten wij de wereld eens bewandelen met een zelfverzekerde air, in plaats van een bevestiging zoekende valse bescheidenheid. Misschien moeten wij een voorbeeld nemen aan de fransen - trots is geen negatieve emotie, maar een natuurlijke.

Ik denk ook, dat trotse mensen interessanter zijn. Mensen die geen bevestiging zoeken wandelen hun eigen weg, mensen die arrogant zijn trekken zich niets aan van de eisen van de wereld maar ondernemen een eindeloze zoektocht naar hun eigen eisen - een interessante wandeling, waar ik graag een stukje van meeloop. Iemand die zoekt naar nastreving van andermans eisen zoekt dezelfde weg als de hele wereld, en hoewel elke zoektocht anders is, is het doel hetzelfde. Dat maakt het voorspelbaarder, saaier. Iedereen wil lief gevonden worden, veel vrienden hebben. Maar wat willen we nog meer?

Als we onszelf in orde vinden, hebben we meer tijd om ons met deze andere wensen bezig te houden. Immers, wij verspillen onze tijd niet meer met faalangsten, adoniscomplexen, vertekende zelfbeelden - ongelukkig makende spiegels, zowel letterlijk als figuurlijk, want als wij onszelf mogen, zien wij onszelf graag. Zowel zoals de Nederlander dit bedoeld, als hoe de Belg dit bedoelt. Als afwachtende onzekerheid ('vind je me leuk?': de zoektocht naar bevestiging) plaats maakt voor uitdagende assertieve zekerheid ('Natuurlijk ben ik leuk, zal ik het je tonen? Kom en vind het uit..': de zoektocht naar tentoonspreiden van je eigen kunnen), is de wereld uitdagender, en haar inwoners gelukkiger.`

Laat ik het u voordoen: ík ben aardig en aantrekkelijk, en tevens slim. Ook heb ik tal van minder goede eigenschappen, maar ik trek me daar weinig van aan, aangezien ik trots ben op mijn goede kanten, en over het geheel genomen zeker tevreden. Ik trek me er weinig van aan, omdat het leuker is mijn goede kanten te tonen, ermee te spelen, dan te klagen over mijn slechte. Aan mijn slechte kanten werk ik in stilte, ik deel ze wellicht met wat goede vrienden, maar ik zie geen enkele reden waarom ik ze mijn leven zou laten verlammen. Dat zou toch zonde zijn van al die goede eigenschappen die ik bezit.
August 30, 2006 om 16:35
Op die van emiel? Het onderwerp (emiel: liefde, ik: valse bescheidenheid) was voor mijn gevoel heel anders, maar ik ben benieuwd waar de gelijkenis dan inzit.
Als men hem erg vind gelijken is de toegevoegde waarde misschien een beetje weg, dus ik hoop dat dat niet het geval is.
August 30, 2006 om 18:01
Nee hoor, lijkt in niks op die van Emiel.

Reageerde je nu niet 'vals bescheiden', Anita ;) ? Je weet zelf ook dat ie heel anders is, toch?

Ik vind het een echt leuke column en ik zal van jouw gedachte ook eens mijn gedachte proberen te maken als ik weer twijfel aan mezelf en of ik wel leuk genoeg ben. Het is wel vechten tegen de natuur, want de mens wil nu eenmaal altijd verbetering. Meer, groter, beter, mooier...

Ik mis in de column trouwens nog net de link naar het afvallen. Ik neem tenminste aan dat iedere column daar toch een beetje over moet gaan (niet mijn voorkeur hoor, vind de afwisseling prima!)? Ik kan de link zelf ook best leggen: 'niet altijd zo sippen over je koeienkont, maar pronk met je gulle voorgevel', zoiets?

Ik zie uit naar je volgende column en hoop ze wat frequenter te zien!!

Groetjes Ish:girl:
August 30, 2006 om 18:02
o sorry, je was niet vals bescheiden. Ik heb je reactie verkeerd onthouden tijdens het schrijven van m'n eigen reactie.
Onbekend
August 30, 2006 om 19:39
Leuke column. Hij lijkt juist helemaal niet op die van Emiel.
Anita is juist positief, terwijl Emiel alleen maar klaagt in de betreffende column.

De link naar afvallen is goed te leggen, want inderdaad ishgirl, niet klagen over je kont, want wat jij niet mooi vindt vindt een ander misschien wel mooi, maar benadrukken wat je mooi/goed aan jezelf vind, ook al kan een ander daar natuurlijk ook een andere mening over hebben :D
September 2, 2006 om 16:45

Ik schreef dit zelfde verhaal in essay vorm voor maatschappijleer op mijn zestiende.

Ik ben het heeeeeelemaal met je eens Anita.
En zolang de wereld nog niet klaar is voor deze leefwijze, hebben wij het voordeel in onze zak !!!

grtz

Caro
Onbekend
September 27, 2006 om 14:07
"Sterker nog, ik kan vrij moeilijk omgaan met mensen die, zonder en duidelijke oorzaak of reden, negatief zijn over allles van hunzelf - bij mensen die het lijken te zeggen omdat het hoort. Omdat je niet trots op jezelf mag zijn."

Hear Hear! Ik kan ook niet zo goed tegen die mensen. Dat gekweel en verval in zelfmedelijden. "Mensch!" denk ik dan "Doe je ogen eens open en kijk eens goed in de spiegel! Je bent ECHT wel leuk!"
Ik vind dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk. Als je maar vaak genoeg herhaalt dat je niets bent, ga je het zelf geloven. Dus moet je vaker voor jezelf herhalen dat je WEL dingen kunt, mooi bent etc etc :)
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken