Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Hip overgewicht

Geschreven door Lllinger op September 22, 2006

Overgewicht is 'hip'. En dan spreek ik niet over het hebben van overgewicht, nee: overgewicht is een hip gespreksonderwerp. Sinds ons is verkondigd dat we dezelfde weg bewandelen als de Amerikanen waarover we altijd zo bespottend spraken - "ze hebben daar gewoon 2 literbakken ijs! En weet je hoeveel fris je daar krijgt bij de Mac?" - is overgewicht een 'hot topic' geworden.
Jamie Oliver pakt scholen aan, programma's als de Afvallers en Weet wat je eet sieren onze televisieprogrammering als nooit tevoren.

Wat echter een verschil is, wanneer we ons Nederland vergelijken met de VS: wij hebben nog geen absurde porties en de 'all you can eat cultuur' waar wij Amerika zo vaak om bespotten. Evenmin hebben wij scholen waarop onze kinderen dagelijks lunchen, die enkel snackfood schijnen te serveren. De grootste cola bij de mac is nog altijd een halve liter meen ik, en supersize menu's hebben we nooit gehad. Moeten wij trots zijn dat we niet zo zwaar zijn als Amerikanen dan, of moeten wij ons schamen dat we ondanks dit alles dezelfde kant op gaan?

Afgelopen zomer was ik in Frankrijk. We kennen het allemaal - petite francaises, uitgebreide lunches, uitgebreide diners, rode wijn, heerlijke kaasjes, het klassieke beeld. Waar zit nu het verschil? Laat ik eerst even duidelijk maken dat ik niet graag culturen generaliseer - stereotype beelden zijn snel gekweekt en makkelijk na te praten - maar ik heb ervaren hoe de Franse eetcultuur verschilt en ik meen daar toch een algemenere conclusie uit te kunnen trekken.

Frankrijk hééft een eetcultuur - wij Nederlanders niet echt. Amerikanen evenmin. Ik geloof dat daar best een verschil in kan zitten - een land waar eten al eeuwen in de cultuur vermengd is heeft immers meer dan wij een eigen manier ontwikkelt van omgaan met voedsel. Zij vallen terug op hun oude gewoontes, waar wij struikelen over elkaar om een oplossing aan te dragen en een mening over eten te verkondigen, in een wirwar van opbloeiende snackculturen en nieuwe dieten. Zullen we alle advies in de wind gooien en een culinair holland beginnen? Een 'hoge keuken' in plaats van een haute cuisine, eetkraampjes overal en een eigen bourgondische levensstijl - het lijkt me wel wat.

En ziet u ook niet liever een programma over onze nieuwe tradionele 'hoge keuken' dan over hip overgewicht?
September 23, 2006 om 07:26
Toch helpt het wel al die programma's moet ik zeggen.. om te stimuleren met het afvallen.. tenminste bij mij wel weer..
September 25, 2006 om 05:22
nouja, zo lang iemand enkel traditionele Nederlandse dingen eet (bruinbrood met kaas, appels en peren, aardappelen-groenten-vlees) zal diegene toch ook niet zomaar aankomen :)
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken