Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Sintemaarten mikmak

Geschreven door Latanja op November 10, 2006

Vanavond is het Sint-Maarten. Misschien zegt het veel mensen niets, maar in Noord-Holland (en andere noordelijke provincies, sorry mensen, dat wist ik niet) is het een feest waar kinderen al dagen van te voren zenuwachtig van kunnen worden en druk mee in de weer zijn. Lampionnen maken. Routes uitstippelen. Liedjes oefenen.

Zo ook nu weer in mijn gezin. De lampionnetjes zijn klaar en ook dit jaar weer prachtig en de kinderen verheugen zich er enorm op. En het is natuurlijk ook fantastisch: 's avonds in het donker de straat op, van deur tot deur rennen, steeds twee regels zingen en je haalt ik weet niet hoeveel snoep op. Als moeder slof je er dan achteraan met in je handen het plastic tasje dat steeds zwaarder wordt. Met een zuur gezicht te lachen naar die aardige mensen die -alweer- een lolly stoppen in dat tasje.

Op Sint Maarten is het nat en koud en stormt het, zo wil de traditie. Dan smaakt dat snoep namelijk nog lekkerder. Vroeger was mijn kaarsje meestal al uitgewaaid voordat we de straat uit waren (onverantwoordelijk, achteraf bezien, al die kinderen met echte kaarsjes in die lampionnetjes van dun papier). Ik heb er zelf dan ook fantastische herinneringen aan, aan al dat snoep voor mij alleen. Die enorme eindeloze berg. Misschien komt daar mijn voorliefde voor een overvloedige dis, grote taarten en schandalige taarten vandaan.

Vanavond heb ik er in ieder geval meer zin in dan vorig jaar. Misschien doordat ik nu vol overtuiging 'nee, dank je wel' ga zeggen tegen al die mensen in de deuren die vragen of moeder ook een snoepje wil. En misschien omdat ik deze keer niet stiekem de spekjes en marsjes uit de tas van mijn dochters zal pikken.

En als mijn dochter het nare liedje zingt, waarbij ze vroeger altijd vrolijk riep: 'Bij ons klopt het hoor!' fluistert ze nu in mijn oor: "mama, nu ben je niet meer dik, want nu ben je in(!) de lijn!" Wat zes kilo minder al niet kan bewerkstelligen.

Sintemaarten mikmak
M'n moeder is een dikzak
M'n vader is een duntje
Geef me een pepermuntje

Als je ook gaat, veel plezier en ik hoop dat we allemaal van het snoep van onze kinderen af kunt blijven. En als je zelf in de deur staat uit te delen, deel iets uit dat je zelf niet lust (altijd moeilijk want ik lust alles...). Sterkte!
November 11, 2006 om 11:03
Dat is best moeilijk, blijf maar eens van al dat lekkers af, weet wat je bedoelt, nou heb ik niets te klagen mijn gewicht is 67,5 bij een lengte van 1.74 lang.
Heb vanmiddag heel wat zakjes snoep gemaakt voor al die kinderen die vanavond bij mij aan de deur komen en gezellig een liedje zingen, soms stoppen ze al, als ze zien dat je wat lekkers voor ze hebt, maar er bleven dus nog een aantal snoepen over, nou die kan ik dan niet laten liggen, ze zitten dus inmiddels al in mijn maag, heerlijk is dat af en toe lekker snoepen,
sterkt voor vanavond, hoop dat het droog blijft.
wervelwind
Onbekend
November 11, 2006 om 13:45
In Drenthe/Groningen lopen ze ook Sint Maarten.. geweldige ervaring mee eerder :D
Wij wonen in een flat en er komt bijna niemand.. Vorig jaar is er niemand geweest en vanavond hadden we er zowaar 3 gehad.. en er zal wel niet meer komen:S Maja tis niet anders.. En tja wat betreft dat anders snoep.. Ik heb er 2 gehad.. :D
Onbekend
November 12, 2006 om 05:56
Ja ja Sint Maarten is weer geweest. Onze twee pubers lopen niet meer, maar het kriebelt nog wel bij hem. "mam zal ik vanavond toch gaan lopen met een vriend, dan nemen we alle twee een aansteker mee die we aan doen als we gaan zingen"! Natuurlijk een grapje, maar toch. Hij is diegene die hard naar de deur rent met de grote snoepbak; onze dochter absoluut niet. Hij is diegene die net zo hard mee eet uit de snoepbak. We hebben dit jaar heel wat kinderen aan de deur gehad, veel meer dan vorig jaar, maar och is er veel chocolade over. Ik heb er gister ook van gesnoept, maar zal er vandaag weer afblijven. Ik zet een gevulde schaal op tafel, die komt wel leeg vandaag! Maar niet door mij :no: !!!
November 12, 2006 om 08:41
Hoi Tanja,

Bij ons was het liedje minder naar hoor:

Sinte, Sinte-Maarten,
de koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan,
daar komt Sinte-Maarten aan.

Dat zongen wij altijd vroeger! Maar misschien is het inmiddels veranderd?

Groetjes, Wilma. :wigro:
November 13, 2006 om 03:49
Ik ken idd zowel diegene uit de column zelfs als
Sinte, Sinte-Maarten,
de koeien hebben staarten.
De meisjes hebben rokjes aan,
daar komt Sinte-Maarten aan.

Overigens schijnt men in rotterdam er ook aan te doen... maar ik heb net als vorig jaar niets gezien.
November 13, 2006 om 12:31
Sinter maarten mik mak me vader kijk naar tic tac
Me moeder kijkt naar sesamstraat.
Dat is wel een snoepie waard.

Heel er druk gehad bij ons aan de deur.
46 kinderen ze kwamen gelukkig in groepjes aan de deur.
Petra
November 14, 2006 om 11:46
hier in limburg wordt er ook st maarten gevierd. Veelal zijn er ook st maarten vieringen in kerken (heb zelf kinderkoortje gehad waar ik dan de st maartensviering moest dirigeren) verder wordt ook hier door de straten gelopen en meestal eindigen alle kinderen op een vaste plaats in het dorp waar een groot vuur wordt ontstoken...

zelf leer ik op school een hoop liedjes rond st maarten en daar zijn er een heeeeleboel van, veel verbasteringen van een en hetzelfde melodietje zoals ik hierboven ook al een aantal heb gelezen, en daarnaast nog een arsenaal aan leuke liedjes om in de groepen te zingen, of streekgebonden in het dialect...

dus ook in limburg kun je alle kanten uit met st maarten

:knuffel:
patricia
November 16, 2006 om 02:04
Ik heb vroeger altijd geleerd...

Sinte, sinte Mikmak
M'n VADER is een dikzak enzovoorts. Moeder is bij ons altijd al een dunnetje geweest. Ik vond het altijd een naar liedje en wilde het dus niet aan mijn dochter leren, maar helaas....met 2,5 jaar kent ze het toch.

Was voor mij het eerste jaar met mijn dochter, en het was super. Ik was van plan om een huis of vijf te doen, want ik zag het al helemaal gebeuren dat mama moest zingen en zij het snoep zou ophalen. Maar niets is minder waar. Ze zong helemaal zelf en vond het zo leuk, dat we anderhalf uur zijn gaan lopen.

En omdat ze zo aandoenlijk was (2,5 jaar, met twee staartjes, een eigengemaakt lampionnetje en een rugtasje voor het snoep), kreeg ze vaak ook twee snoepjes. Ik ben sterk geweest en heb nog niets gepikt bij haar. Ze heeft nu haar eigen trommel en elke dag mag ze daar een snoepje uit halen. Alleen de lollies heb ik opgeeist. Niet omdat ik die zelf zo lekker vind, maar omdat ik haar daar nog te jong voor vind (goede smoes of niet?).

:minielacht:


Nanda
November 17, 2006 om 23:28
Soms kunnen vrouwen bést een beetje zeuren....
gewoon, lekker meelopen en zelf ook lekker snoepen..!
Ik loop dit jaar óók weer met mijn buurkinderen mee en ík zeg géén "nee" als ze mij een snoepje aanbieden....
Als je niet iedere dag snoept dan is die ene keer tijdens Sint Maarten toch geen probleem..?
Of snap ik het nu weer niet...

Ik liep vroeger (22 jaar geleden, ben nu 27) ook Sint maarten en dat was de enige pereode dat ik snoep kreeg in het jaar (alleen met sinterklaas nog wat échte pepernoten en een chocoladeletter) mijn broertje en ik hadden dan allebij een pot en daar ging het snoep in en daar kregen wij dan sóms in het weekend een paar snoepjes uit.

Sint maarten is tegenwoordig ook niet echt byzonder meer wand kinderen worden tegenwoordig altíjd volgepropt met snoep en koek dus warom lopen ze eigenlijk nog Sint maarten...?
Vroeger kreeg je nooit snoep en was Sint maarten dus écht een feest omdat je dan snoep kreeg...

Ene iemand "sterkte" wensen tíjdens Sint maarten...?
Ik ben wat laat maar ik hóóp dat iedereen toch voorál "veel plezier" heeft gehad wand sterkte heb je niet nodig tijdens Sint Maarten.
Én heeft genoten, wand wát is er nu mooier dan gelukkige kinderen om je heen, dan maakt het toch allemaal niks meer uit...?


De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken