Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Sterkere thee is gezonder

Geschreven door Lindsay op May 27, 2007

Toen het theezakje werd ingevoerd en geleidelijk aan de losse thee verving, schreeuwden Britse traditionalisten moord en brand. Want niet alleen kon snelle thee uit zo'n zakje nooit zo lekker zijn als 'echte' thee, het was ook minder gezond. En ze hadden gelijk, zo schrijft de Sunday Times. Want hoe sterker de thee is, des te doeltreffender de antioxidanten die daar in zitten en die kanker helpen bestrijden.

Onderzoek
Die ontdekking werd, hoe kan het ook anders, gedaan in het Verenigd Koninkrijk, om precies te zijn aan het Rowett Research Instituut in het Schotse Aberdeen. De onderzoekers maten de hoeveelheid polyfenolen (dat zijn antioxidanten die natuurlijk voorkomen in planten) in het bloed van vrijwilligers die thee dronken die men gedurende verschillende periodes had laten trekken.

Conclusie
En hun conclusie is dat de hoeveelheid antioxidanten in het bloed toenam naarmate de thee langer had getrokken en dus sterker was. Niet zo'n klein beetje ook, want thee die 5 minuten in de pot had gestaan, zorgde voor een polyfenolen-niveau dat 60 procent hoger lag dan bij thee die maar 1 minuut had getrokken. Het effect was ook razendsnel meetbaar, want een uur nadat de proefkonijnen donkere, bittere thee hadden gedronken zaten er al 45 procent meer antioxidanten in hun bloedstroom. Wie nu denkt dat, als hij of zij de thee nog eens tien minuten laat trekken, helemaal vol zit met antioxidanten komt echter bedrogen uit, want na 5 minuten in het kokende water blijft de uitwerking onveranderd.

Zakjes
Natuurlijk gaat de chemische reactie ook op bij theezakjes, maar dan in mindere mate en in de praktijk eigenlijk helemaal niet, want één van de gemakken van z'n zakje is dat je het na een minuutje al uit de kop pleegt te nemen en kunt gaan drinken. Zonder dat de antioxidanten echt zijn toegenomen.

Nog meer goed nieuws voor theedrinkers en -makers komt uit Amerika, waar wetenschappers van de medische faculteit van de Harvard universiteit hebben ontdekt dat deze drank behalve tegen kanker ook bescherming biedt tegen een beroerte, hartproblemen en diabetes.

(Bron:HetLaatsteNieuws.be)
May 28, 2007 om 05:05
Ik heb van die rare momenten dat ik ineens veel thee drink maar naar een tijdje word ik er echt misselijk van en kan het voor een langere tijd niet meer zien.

Ik laat de thee meestal langer dan 1 minuut trekken, vaak tot het op drink warmte is anders heeft het te weinig smaak vind ik. Mischien komt het daardoor dat ik misselijk er van word?
May 28, 2007 om 07:16
Ik drink ook makkelijk twee potten thee op een dag, naast minstens een liter water. Ik wissel het gewoon af. Maar mijn thee moet wel smaak hebben. Vond dat altijd zo vies, als je op bezoek bent een een kopje 'thee' krijgt, met vrijwel geen kleur, dus al helemaal geen smaak. Iech.

Nee dan geef mij maar echte Engelse thee, lekker sterk.
May 29, 2007 om 11:13
Hoe zit het met kruidenthee?
ik zet elke dag een grote thermospot van 1.7 liter die ik bijna helemaal leegdrink. het zakje kruidenthee blijft er al die tijd inhangen, tenzij het een erg sterk soort thee is. als die pot leeg is weet ik dat ik genoeg vocht op heb.
May 30, 2007 om 01:52
nou hier in Engeland heb je dat "gemak" vaak niet hoor, de zakjes hier hebben namelijk zelden touwtjes en blijven gewoonlijk onderin de pot liggen tot de pot leeg is.

Ik hou helaas niet van sterke zwarte thee, dus vis het zakje er vrij meteen uit met een lepeltje. Ik vind rooibos wel erg lekker en dat mag ook wel wat sterker, zitten geloof ik ook nog meer antioxidanten in en geen cafeine :)
May 30, 2007 om 03:31
Beste allemaal,

Het is geen enkel probleem om 8 glazen thee per dag te drinken. Te veel vocht kan pas echt kwaad als je op de 7 a 8 liter per dag zit!

Groetjes

Freya Zuidervaart
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+