Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Consumptie gesuikerde dranken stijgt steeds meer

Geschreven door Freya op July 10, 2007

Het gebruik van frisdrank is sinds 1980 bijna verdrievoudigd in België. Jaarlijks drinkt elke Belg gemiddeld 120 liter frisdrank, terwijl het Europese gemiddelde op 88 liter ligt. Vooral onder jongeren was het gebruik schrikbarend volgens het onderzoek gedaan door het Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie en het OIVO. Zij drinken gemiddeld 0,73 liter per dag, waarvan 0,45 liter frisdrank. Dat is twee keer zo veel als de rest van de bevolking. Vooral de enkelvoudige koolhydraten (suiker)in deze dranken kunnen ervoor zorgen dat een kind al snel over zijn dagelijkse inname zit. Velen wijzen het gebruik van suiker aan als een van de redenen van het voorkomen van overgewicht.

Bron: OIVO

Wist je dat: Je met 1 blikje frisdrank al snel 7 suikerklontjes tot je neemt?
July 10, 2007 om 06:15
Oh wow, ik wist dat er veel suiker zat ik cola maar zoveel? Hoe zit het dan met light frisdranken? Daar wordt namelijk niet over gesproken in het artikel.

Ik ben op een gegeven moment gestopt met het drinken van frisdrank om af te vallen. Nu is het zelfs zo dat ik het geeneens meer lust. Heeel soms neem ik nog een klein glaasje als we ns patat oid eten. Maar zelfs met een glas heb ik meer dan voldoende!

Liefs, Cynthia
July 10, 2007 om 07:46
dat kun je vrij eenvoudig op de verpakking zien Cynthia. Cola light en cristal cleau bevatten 0 of nagenoeg 0 calorieen, dus ook geen suiker. Je hebt echter ook light frisdrank die wel (maar minder dan gewone) calorieen en dus suikers bevatten.
July 10, 2007 om 10:10
En dan doodleuk die kinderen met suikeroverdosis diagnostiseren met ADHD/ADD...
July 11, 2007 om 16:02
Ik ben in 2004 gestopt met het drinken van frisdrank. Ik mis het echt, Fanta Red Fruit was zoooo lekker. (Ongelofelijk zoet, lekker koud uit een blikje, tong werd er helemaal rood van, bestaat geen Light variant van.) Maar binnen enkele maanden nadat ik verslaafd raakte aan deze drank (dronk gemiddeld denk ik zo'n 1.5 liter per dag, allemaal uit blikjes die ik meenam naar m'n computer, haha) was het desastreuze effect op mijn tanden duidelijk zichtbaar. Het is toen dat ik mij realiseerde hoe slecht het eigenlijk is, superveel suiker + erg zuur, een slechtere combinatie is bijna niet voorstelbaar.

Daarom heb ik tegenwoordig alleen nog maar flessen Evian bij de computer, eens per dag een kop groene thee, 's ochtends een glas halfvolle melk, 's middags een glas Roosvicee Multivit en 's avonds een glas appelsap. Ik geniet er niet echt van, en het houd me niet alert en wakker zoals de sacharose-overdosis van Fanta dat deed, maar het is op meer dan een paar manieren veel gezonder. En wakkergeschud door wat het mijn tanden aandeed heb ik het zonder problemen 3 jaar volgehouden. :) Frisdrank drink ik nu enkel in restaurants en dergelijke (glaasje cassis).

Wat wel interessant is, is dat ondanks mijn overschakeling van frisdrank tussendoor naar water en thee tussendoor ik sinds die tijd vele tientallen kilos ben aangekomen.
July 12, 2007 om 03:31
Ah, het eeuwenoude vraagstuk over zoetstoffen. Op de site van het voedingscentrum kan je er vanalles over vinden. Er is heeeeeeeeeel veeeeeeel onderzoek naar gedaan maar wetenschappers hebben nooit ook maar íets kunnen vinden dat zoetstof kanker veroorzaakt of versneld. Urban Myth?! Of verhaal wat in gang is gezet door suiker verslaafden (want het is verslavend, en daarom ook zooo lekkur) of de suiker industrie? of mensen die nieuwe dingen eng vinden? Soms lijkt het net een hoax die iedere keer terugkomt...
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+