Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

"Ik heb geen tijd"

Geschreven door Freya op February 4, 2008

Ik weet niet of het ligt aan dat ik ouder wordt of dat het een ontwikkeling is van de laatste jaren. Iedereen is druk, afspreken voor een verjaardag of een dagje lekker weg moet weken van te voren worden ingepland en dan wordt het soms zelfs moeilijk. Ik vind dat soms vervelend, spontaniteit is soms ver te zoeken.
Maar wat ik nog vervelender vind is dat mensen dit ook doorvoeren in hun dagelijkse leven. Te druk om te sporten en te koken of rustig de tijd voor jezelf te nemen. Maar de grote vraag is: Waar is die tijd dan gebleven? Er zit net zoals 50 jaar geleden, 24 uur in een dag.
Hebben we dan zoveel meer vrienden en verplichtingen, dat we het te veel werk vinden om 3 minuten een prei te snijden, sla te wassen of een sinaasappel te persen? Dit vind ik nog enigszins acceptabele oplossingen, maar om een complete maaltijd in een magnetron te gooien, snap ik echt niet. Magnetrons zijn een enge uitvinding, naar mijn mening, maar dat is een compleet andere column…
De apparaten die we tegenwoordig hebben om ons leven makkelijker te maken zijn in overvloed, maar toch is er geen tijd om een beetje moeite te doen voor wat het belangrijkst is in ons leven: Eten!
Van wasmachines, drogers, blenders, afwasmachines, magnetron, afstandbedieningen tot tv’s in de auto (mijn god, de kinderen zullen even zonder moeten…) Toch hebben we steeds minder tijd om te koken of een boterham voor onszelf te maken. Onze ouders en grootouders moeten echt een supermensen zijn geweest dat ze naast een zware baan (36-urige werkweek bestond nog niet), 6 kinderen, weinig geld, een huishouden zonder apparaten toch nog een maaltijd op tafel kregen zonder voorgesneden groentes, stoommaaltijden en zakjes met poeder voor de saus, echt niet te geloven!

Volgens mij ligt het aan waar de prioriteiten van mensen tegenwoordig liggen. Tennis, schaatsen, gitaar en zangles voor de kinderen, toch kunnen meepraten over goede tijden de volgende dag of die vriendin van 10 jaar geleden, die je eigenlijk niet zo leuk meer vindt, toch echt weer een keer moet zien.

Als je lekker en rustig eet, en daarbij is best soms iets uit een zakje geoorloofd, leef je langer en gezonder. Misschien is dat een geruststelling om soms iets minder haast te hebben en meer tijd aan het eten te besteden: Ik heb toch nu 10 jaar langer, dus nog ruim de tijd!
February 4, 2008 om 04:45
Ach, je houdt het niet tegen. Mensen worden en wanen zich steeds drukker, in een on-demand samenleving hebben we simpelweg de tijd en het geduld niet om rustig zelf dingen op te bouwen en te creeren. We willen alles nu direct, liefst gisteren. We besteden onze tijd aan van alles en nog wat, liefst niet aan sleurige dagelijkse klusjes, waarom zou je als je er gemakkelijk om heen kunt?

Ik keek overigens onlangs op DVD een show uit begin jaren 90 van de Haagse cabaretier Harrie Jekkers. "Het Gelijk van de Koffietent", met 'de ode aan de tweeverdieners' enzo. En de klachten en constateringen die je hier doet komen 100% overeen met hetgeen mensen ruim 15 jaar geleden beklaagden. Er zit natuurlijk wel iets in, maar tegelijkertijd is het ook iets van alle tijden... dus misschien word je toch ouder? ^_^

Ik vind het zelf trouwens helemaal geen kwalijke zaak, mensen moeten zelf hun prioriteiten kwa tijdsbesteding stellen, als je dan de mogelijkheid hebt meer dingen een lage prioriteit te geven, dan kun je dus per saldo meer uit je tijd halen, aangezien je meer vrijheid hebt de belangrijke dingen hoge prioriteit te geven. Die 10 jaar is natuurlijk een leuke gedachte, maar zoveel win je er echt niet bij als je alleen maar vers en zelfgekookt eet. Luiheid bij het koken staat niet perse gelijk aan ongezond vet eten, 10 jaar zal het zeker niet schelen. En stress-niveaus hebben natuurlijk alles met mentaliteit te maken, ongeacht hoe je eet. :-)

Laten we het accepteren, mensen zijn en blijven druk, en uitgebreid vers koken wordt steeds meer een hobby die sommige mensen beoefenen en steeds minder een noodzakelijke dagtaak.
Onbekend
February 4, 2008 om 11:48
hallo Freya,
je bent niet druk, maar je hebt het druk: daarmee creëer je al afstand. En jaloers op mijn grootouders ben ik niet: altijd matig moeten zijn omdat je niet weet of je er nog een kind bij krijgt, en kindertjes krijgen kost geld, maar de kolen meten ook nog betaald worden...van je broer hulp krijgen bij het timmeren van een schuur, maar je schoonzus uit moeten helpen bij de was omdat ze net gekraamd heeft - - elke avond rond de tafel onder diezelfde lamp de sokken stoppen, waar de rest zijn huiswerk maakt (en schoppen onder tafel uitdeelt naar broer en zus), elke maandag hetzelfde eten vanwege de was, alle kinderen samen één fiets, maar wel alle kinderen dóór laten leren om ze niet hetzelfde slopende bestaan te bieden als pa heeft, die dus ook jong gestorven is...wou je dat dan?
February 4, 2008 om 16:24
50 jaar geleden....
oma werkte totdat ze trouwde, en daarna pas weer toen de kinderen al lang het huis uit waren....
dus dat koken zonder allerlei gemaksprodukten zal voor veel vrouwen samen met de rest van het huishouden een dagtaak geweest zijn, niet een taak naast een volle werkweek
February 5, 2008 om 04:21
Hallo Freya.

Ik ben het helemaal eens met umbaa.

Ook ik heb 3 kinderen,ze zijn nu het huis uit.
Maar druk wat is druk.
Ik heb het heerlijk gevonden,druk met de kinderen,eten klaarmaken,huishouden enz
Ik kijk terug op een heerlijke tijd.
Het eten nu ook,ik maak alles zelf,koop bijna geen verpakte groente.
Wok heel veel,en snijd zelf de parika' champignons en prei,uien,terwijl je de kip in stukjes bakt,de rijst opzet,je bent zo klaar.
Maar wat ik merk in mijn omgeving,de mensen maken zich van te voren al druk.
Ja ik moet sporten en ook nog eten,dan zeg ik ,als je savonds thuis komt en je gaat uitrusten op de bank kan je gelijk de boontjes bijv afhalen voor de volgende dag.
Runderlappen of hamlappen eten ze niet geen tijd voor,moet sudderen.
Ik deed dat svonds braden,er is altijd wel een moment dat je dat kunt doen.
En de andere dag als je thuis komt zet je het vlees op om te sudderen als eerste.
Mensen maken overal een probleem van tegenwoordig.
February 5, 2008 om 05:00
Nou ik vind die magnetron toch wel erg makkelijk als ik een bekertje warme melk of chocolademelk wil drinken!
Maar verder vind ik koken leuk! Lekker ontspannend en toch bezig!
February 5, 2008 om 05:20
Hoeveel tijd kost het om een diepvriespizza klaar te maken????

10 minuten oven voorverwarmen
20 minuten pizza bakken

Bij elkaar 30 minuten...

Hoeveel tijd kost het om een gezonde maaltijd op tafel te zetten?

Vis uit diepvries halen en 7 minuten op 600W met grill in combimagnetron
Pasta koken (5 minuten wachten tot water kookt, 10 minuten koken)
Ondertussen uitje hakken, paprika schoonmaken of zakje kant en klaar groenten uit koelkast pakken
Even wokken, potje pastasaus erdoor. Alles op het bord en SMULLEN MAAR!!!!

Bij elkaar 15 tot max 20 minuten!!!!!

Hoezo, ik heb geen tijd om gezond te koken! Maar als kanttekening: ik maak wel gebruik van de moderne apparaten (combimagnetron, foodprocessor, hakmolen).

En..... denk eens aan koken voor 2 dagen, of de avond ervoor al wat voorbereiden (niets is lekkerder dan erwtensoep op de tweede dag of stooflapjes of gehaktballen of......)

Groetjes,
Pucca
February 6, 2008 om 05:03
Ik ga akkoord met Lassie: vroeger bleef 1 van de 2 thuis om voor het huishouden te zorgen. Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Pucca: terwijl je een pizza opwarmt, kan je andere dingen doen, hé. Dus het neemt veel minder tijd.
February 6, 2008 om 05:53
Zet de tv uit....dat scheelt uuuuuuren.
February 7, 2008 om 06:25
Pucca: Das natuurlijk een beetje een oneerlijke vergelijking. Je moet op een pizza WACHTEN, maar het maken van een pizza KOST geen tijd, misschien een minuut om de oven aan te zetten en het plastic eraf te scheuren.

30 minuten wachten is trouwens ook zwaar overdreven, een diepvriespizza hoeft niet meer dan 10 minuten in de oven. Wij hebben een los oventje in ons studentenhuis, 26 liter. Die is binnen 5 minuten op 280 graden en op zo'n temperatuur hoeft een pizza maar 8 minuten. Dus het is gewoon: Oven aan op max, pizza erin terwijl ie nog opwarmt, 10 minuten iets anders doen, en eet smakelijk! Dus 10 minuten wachten terwijl je iets anders doet i.p.v. 20 minuten tijd kwijt zijn aan actief koken. En als je alleen eet is het meestal nog goedkoper ook.

Dat gezegd hebbende, ik maak zelf nagenoeg nooit pizzas, koken is leuker, gezonder en vaak lekkerder. Maar dat neemt niet weg dat het meer werk, tijd (en vaak ook geld) kost dan een pizza. :P
February 7, 2008 om 08:52
Oei, dit is wel een hele magere column.

February 9, 2008 om 04:49
Magere column...ik vind het juist wel goed het tijdsbeeld weergeven...

Enne...koken doe ik vrijwel iedere dag met veel plezier.
Soms met voorgesneden groente en soms niet. Het is hoe mijn hoedje staat die dag. Maar wel altijd vers en met rauwkost.
Over het algemeen kost mij een maaltijd bereiden voor het gezin (vier volwassenen inmiddels) zo'n half uur tot drie kwartier.
In de tussentijd zit ik even de mail te checken, journaal te kijken en na het eten lekker een uur wandelen.

Gewoon beetje multi tasken...toch? :-)

Succes allemaal met de beslommeringen...........

Anita :bloem::bloem::bloem:
February 10, 2008 om 06:43
Emigreren?
February 12, 2008 om 02:52
freya, ik verbaas me als ik in de supermarkt loop en daar inderdaad alle kant en klaar gerechten sauzen enz. Zelf werk ik de hele week van dinsdag tot zaterdag en wij eten elke dag vers en dat kost echt niet zoveel tijd. ook maak ik mijn sauzen , soepen e.d. altijd zelf, dan weet je tenminste wat er inzit.
Ik vind koken wel erg leuk, dus misschien leg ik daarom mijn prioriteit daar.Als ik een gerecht zoals draadjesvlees wil maken, dan doe ik dat in het weekend, dan heb ik meer tijd. groeten van omaloes
Jox
February 14, 2008 om 06:11
Mijn vader werkte net zoveel uren als ik en als hij thuiskwam stond het eten klaar, waren was en boodschappen gedaan, bed opgemaakt, schoenen gepoetst en ga zo maar door. Mijn moeder werkte vier uur per week en zorgde daarnaast voor het huishouden. Ik doe het naast elkaar, werken en huishouden. Daarnaast nog vrijwilligerswerk, studie, sociale contacten (samen eten!), sporten. Koken is een hobby van me maar soms bestaat mijn avondeten uit alleen maar yoghurt. O, en ik kijk bijna geen televisie, daar ligt het dus ook niet aan.
Al met al heb ik het drukker dan mijn ouders het hadden maar maakt dat mij minder supermens dan mijn ouders?
Dit
February 17, 2008 om 05:44
Het maakt nogal wat verschil of je ergens geen tijd voor gebruikt, bijv een product pakken en onbewerkt opeten (fruit ed.)of dat een apparaat voor je bezig is. (oven, hakmachine etc) In het eerste geval kost het pakken en op een bord leggen je 1/2 minuut, in het tweede geval ook zoiets, een product in de oven schuiven en knoppen indrukken. Waarom met de hand bijv. groente snijden, aardappels schillen etc als je dat ook zo kunt kopen? De meerkosten moet je natuurlijk wel opbrengen uit salaris (ook werk)Vroeger had moeders geen betaalde baan buitenshuis, dus die uren gingen inderdaad naar alles met de hand doen, zo als bijvoorbeeld met de hand de kleding wassen! Verder ben ik het met de stelling wel eens, je bent zo druk als je het zelf maakt. Dit
February 19, 2008 om 05:39
Hoi allemaal,

Ik werk sinds kort in het ziekenhuis als leerling-verpleegkundige op een interne afdeling, ik heb hier mijn ogen geopend en zie dat je echt moet genieten van het leven! (afgelopen vrijdag is er nog een jonge vrouw van 39 jaar gestorven, heeft haar man en 4 kinderen achter moeten laten. En zo heb ik nog vele andere voorbeelden.

Ik leef gezond, daarmee wil ik zeggen dat ik bijna elke dag kook en dat ik zo nu en dan eens aan sport doe. Ik overdrijf niet in de dingen die ik doe maar ik geniet van alle kleine dingen die ik doe (bv. met m'n moeder wandelen, een mooie film kijken op tv, of lekker op tijd naar bed, of een spellenavond met de vriendengroep bij mij thuis!)

Het leven gaat zo snel voorbij!

Groetjes snuikerd
Onbekend
February 21, 2008 om 03:08
Beste Freya,
Volgens mij maak je je zo druk als je zelf wilt. Het valt mij ook op dat afspreken met vrienden echt ingepland moet worden. Als je elkaar wilt zien maak je die tijd ook.
Spontaniteit is minder doordat de meeste stellen allebei een forse baan hebben. Dan kun je niet spontaan er uit stapppen. Veel verplichtingen thuis poetsen wassen etc.

Koken hoeft niet lang te duren. Een wokmaaltijd heb je in 20 minuten op tafel. Zo nu en dan een verse maaltijd in de magnetron is volgens mij niks mis mee. Creer je ook rust mee.

:02groetjes:
March 2, 2008 om 17:17
:hoihoi:
:t:oevallig vroegen mijn man en ik ons af vandaag waar blijft de tijd, lijkt wel of de dagen zo voorbij vliegen, we moeten idd wat minder tv kijken en achter pc zitten want daar gaat heeel veeel tijd in zitten, (zit nu ook nog achter dat ding :D)en op tijd naar bed en eerder op staan zo is de dag ook langer en kan je meer leuke dingen doen en langer genieten van de dag.
:o:oit hebben we een combi-magnatron aangeschaft en gebruik eigenlijk alleen de oven voor heerlijke oven gerechten, meestal van verse groenten e.d. wokken doe ik ook graag is ook zo klaar, maar ik vind gewoon gekookte aardappelen met verse groenten en eventueel een stukje vlees/vis is nog sneller klaar, en idd je kan een sudderlapje een avond van te voren voorbereiden.
:n:u heb ik een man die onregelmatig werkt zo kan hij s'morgens eten voor bereiden als hij avond dienst heeft, of s'middags als hij vroege dienst heeft, dus staat er altijd wel een "gezonde" maaltijd op tafel.
:baai:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken