Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Kinderen en diëten gaan niet samen

Geschreven door Susanne op March 25, 2008

Nederlandse kinderen zijn te dik. Snacks, frisdranken, onregelmatig eten en weinig beweging zijn enkele oorzaken van het groeiend aantal kinderen met overgewicht. Daarom zijn er nu ook al “afvalboeken” voor kinderen op de markt. Maar ligt de oplossing wel in al dat lijnen?

Hoogleraar voeding en gezondheid, Jaap Seidell, waarschuwt dat diëten niet goed zijn voor kinderen. Hij zei dat in de uitzending van Netwerk van 3 maart.
Orthopedagoge Doeschka Anschutz ondervroeg 500 kinderen tussen zeven en tien jaar met een normaal gewicht. Ze kwam tot de verontrustende conclusie dat een kwart wil afvallen.

Seidell is van mening dat kinderen niet moeten lijnen, maar dat ze moeten letten op gezond gedrag en voldoende moeten bewegen.

Bron: vmt

March 25, 2008 om 06:37
Kinderen moeten niet opletten. Ouders moeten opletten en hun kinderen een gezond eet en beweegpatroon aanleren. Dat kan gewoon vanaf dag een en als een kind gewoon is minstens 5 dagen in de week een gezonde goed uitgeballanceerde maaltijd te nuttigen en iedere dag gewoon voldoende te bewegen door sport, spel en buitenspelen, dan is het probleem zo de wereld uit.
Maar zolang de kant en klaar maaltijden regeren, de frietpan moeders beste vriend is en de spelcomputers in welke vorm dan ook het nummer 1 speelgoed, dan is en blijft het einde zoek.

Je bent als ouder dus gewoon zelf verantwoordelijk en kan je je kind heel makkelijk met een beetje moeite een goede start geven.

Avelon
March 25, 2008 om 09:21
ja waar ik op hogeschool zat stonden automaten met yoghurt, danio, drinkyoghurt...veel gezonder voor de kleine honger dan een marsreep of een zakje chips.
March 25, 2008 om 10:41
Kinderen zijn naar mijn idee wél heel erg goed in staat om bewust een gezonde leefstijl te ontwikkelen: 1 passief door te kopieren, mits het goede voorbeeld wordt gegeven en 2 actief door van hun ouders te horen waarom ze bepaalde keuzes maken ten aanzien van hun voeding. Waarom zou je je kind wél seksuele voorlichting geven, maar geen gezondevoeding voorlichting? Hoe moet het dán weten/leren wat voedsel is. Het balang daarvan is natuurlijk niet in de eerste plaats slank blijven alswel een gezond gestel in het nu en later. Jullie kennen vast wel dat verhaaltje waarin bepaalde kinderen denken dat chocolade van een paarse koe komt en melk uit de fabriek.........
Tjah, dat voorlichting geen garantie is voor goed volgen blijkt wel uit het verhaal van feestbeest. Maar dan ook weer heeft ze wél een goede basis gehad en dat is toch ook veel waard! :)
March 25, 2008 om 11:01
Oei, lieke het klinkt geweldig, maar ik vraag me af of het realistisch is. Tenzij je een detective in de arm wilt nemen of ze constant achtervolgt in een struikenpakje.

Of zonder..

Ik denk ook dat het erg ligt in het feit dat ouders snoep/koek/etc kunnen afschilderen als 'slecht'

Wat dan tot gevolg heeft dat de kids (vanaf een bepaalde leeftijd helemaal) dat júist willen.

Of het wordt gezien als vorm van beloning, bijvoorbeeld een koekje na het huiswerk maken of een lekker toetje na de spruitjes.

Ik denk dat wanneer een balans wordt gevonden tussen 'snoep is slecht' of 'snoep is een beloning en we verwennen ermee op los!' het al een stuk opschiet.
March 25, 2008, gewijzigd door Levensstijl op March 25, 2008 om 12:15
De ouders hebben een hele grote verantwoordelijkheid vindt ik, je kan als jong kind niet je eigen grenzen bepalen, dat moeten de ouders doen.

Zelf was ik een (heel erg) dik kind, ik was met 12 jaar 90 kilo zwaar, toen was het nog een uitzondering maar nu word het normaal dat kinderen "lekker" eten krijgen.
Persoonlijk maakt het mij verschrikkelijk kwaad als ik zie dat kinderen weer ongezond te eten krijgen, vandaar dat ik hier niet teveel over uitweit, je mag tenslotte geen commentaar hebben op mensen die veel vet, veel zout en veel suiker enzovoorts aan hun kinderen geven, zou toch abnormaal wezen...

Mensen willen hun kinderen lekker eten geven omdat ze de groente nou eenmaal niet lusten, nou ik heb erg veel medelijden met die kinderen.

Reken ook maar dat die kinderen later niet erg dankbaar zullen zijn voor deze jong aangeleerde levensstijl.

Als ik kijk naar wat kinderen in Nederland te eten krijgen word ik bang voor de toekomst, bang voor ellendige, onverklaarbare en nare ziektes, wat gaat deze voeding voor gevolgen hebben voor deze kinderen, niet te vergeten de geestelijke gevolgen van het te dik zijn.

En ja, natuurlijk doen de scholen het ook niet goed door al die rotzooi te verkopen.

:levensstijl:
Onbekend
March 25, 2008 om 14:38
Mijn dochter van 14jaar is de enige van al haar vriendinnen(en ze heeft er heel wat) die elke dag een stuk fruit meeheeft naar school.

Triestig vind ik dat.
March 25, 2008 om 16:01
vaak hangt het ook af hoe de oduers eten. Als zij ongezond eten eten hun kinderen ook ongezond en hebben ze een grotere kans om dik te worden. Gezond eten daar begint het mee. Je mag echt wel af en toe een snoepje pakken bijv. dat je zegt max. 2 snoepje bijv. 2 spekkjes of 2 speculaasje of je zegt je pakt 1 appel en een wafel of zo maar gezond eten en bewegen daar gaat het om bijafvallen

xxx
March 26, 2008 om 04:36
Hmmm... volgens mij gaat het artikel er over dat er heel veel kinderen (een kwart van de 500 ondervraagden) zijn die een normaal gewicht hebben maar zich toch te dik voelen. En dus gaan lijnen waardoor ze de balans van hun lichaam verstoren. Kijk bijvoorbeeld chubbeke hierboven: 18 jaar, 1.66 en 58 kilo. Ziet er dus fantastisch uit maar voelt zich toch te dik. En zo heb ik al meer 18-jarigen (niet echt kinderen meer, maar toch) op deze site gezien met een BMI die tegen te licht aan zit en toch willen afvallen. Toch een beetje eng?!
Onbekend
March 26, 2008 om 06:17
Ik zou dus graag willen weten waaróm die kinderen toch willen afvallen. Wat geven ze als reden aan?
March 26, 2008 om 07:04
Op een of andere manier voel ik me altijd aangevallen als ik dit soort stukjes lees. Ik heb 2 kinderen van 5 en bijna 9 (dus nog geen leeftijd dat ze zelf naar de AH of de snackbar lopen)die helaas!!!! mijn genen hebben geërfd (en niet die van hun vader die gewoon slank is en vroeger ook was) en dus gewoon heel snel aankomen. We eten gezond net zoals ik vroeger thuis ook gezond at (was als kind wel wat te zwaar maar mijn zusje daarentegen was een magere spriet met datzelfde gezonde eten). Een sport kiezen is in mijn gezin VERPLICHT, net zoals ik al mijn hele leven redelijk veel sport (turnen, wedstrijden zwemmen, zaalvoetbal, tennis en evengoed te dik!!!).
Mijn jongens krijgen verantwoorde koekjes mee naar school, 's middags eventueel 1 snoepje, alleen chips in het weekend (en dan het liefst popcorn), ik laat ze extra water drinken, ze krijgen geen kant en klare yoki, voldoende verse groente, probeer ze regelmatig fruit te laten eten en regelmatig maken we verse sapjes in de sapcentrifuge.
Toch worden ze zwaarder, vooral de jongste en ik ben er nu al bang voor dat ze de rest van hun leven met eten bezig zullen zijn. Vooral door mijn voorbeeld, en het feit dat ik er konstant op hamer dat gezond eten, water drinken en bewegen zo belangrijk zijn.

Ik weet het niet meer....wie het wel weet mag het zeggen!!

March 26, 2008 om 10:20
In principe ben ik het er wel mee eens dat ouders verantwoordelijk zijn voor het eetgedrag van hun kinderen. Thuis mocht ik als klein kind ook alleen maar gezonde dingen eten. Maar bij mn vriendinnetje thuis kregen ze wel 2x in de week patat en hele zakken chips voor de tv. Drie maal raden waar ik vaak te vinden was. Wat hadden mn ouders moeten doen dan? Me verbieden om bij mn vriendinnetje te blijven spelen?

Als ouder heb je ook niet overal invloed op.

Volgens mij is het belangrijker dat er in de gehele samenleving wat meer aandacht aan gezondheid besteed word, vooral op scholen. Kinderen leren wat het belang is van een gezond lichaam en voedsel, en ook zichzelf leren respecteren zodat ze er niet in doorslaan.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken