Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Hersenen waarderen dure wijn meer

Geschreven door Dorinde op April 18, 2008

Uit onderzoek blijkt dat de hersenen dure wijn meer waarderen. Dit ontdekten wetenschappers van Stanford University en het Instituut van Technologie.

De twintig proefpersonen krijgen vijf keer een glas wijn te. Daarbij logen de wetenschappers over de prijzen van de wijnen. Die lagen tussen de vijf en negentig dollar per fles. In werkelijkheid waren er maar drie verschillende soorten wijn.

Terwijl de proefpersonen de wijn dronken, bekeken de wetenschappers hun hersenen met een FMRI-scanner. Het deel in de hersenen dat plezier ervaart, bleek bij de zogenaamde dure wijn actiever dan bij de 'goedkope' wijn.

De wijn was helemaal niet lekkerder of beter. Alleen al bij het idee dat de wijn duurder was, beleefden de hersenen er meer plezier aan.

Bron:nu.nl
April 18, 2008 om 05:05
Weinig verbazend, maar leuk het bevestigd te zien. Ik heb afgelopen woensdag tijdens een diner ook zo'n 150 Euro aan drank (vooral champagne en wijn) geschonken. Eerlijk is eerlijk, voor 75 Euro was de wijn zelf waarschijnlijk ook erg lekker geweest. Een deel van de toegevoegde waarde is reeel (de grand cru van een bepaalde wijn is nu eenmaal in eerste instantie op kwaliteit onderscheiden van het reguliere spul) maar een deel is zeker ook gewoon de wetenschap dat je het beste van het beste drinkt.

Maar zoals al gezegd: Dit psychologische effect neemt echter niet weg dat er wel degelijk groot verschil zit tussen een wijntje van 30 Euro, en een wijntje van 5 Euro. Ook als je ze blind vergelijkt. ;-)
April 18, 2008, gewijzigd door Vijfster op April 18, 2008 om 08:02
er is een onderzoek geweest met placebo's. ('nepmedicijnen')
bleek dat de dure medicijnen (lees: placebo's) veel beter werkten dan de goedkope medicijnen ( placebo's). Het waren precies dezelfde pilletjes. de kosten van de pillen werden er wel bijgezegd, niet dat het dezelfde pillen waren.

ja, wat zitten we toch spannend in elkaar, vinden jullie ook niet. :D
April 18, 2008 om 11:42
Als je het goed brengt wel hoor Nalani
April 18, 2008 om 12:05
Nalani: Heilige overtuiging kan heel heel krachtig werken. :-)

Dat is ook waarom onzekerheid en zelf-depreciatie zo desastreus kunnen uitpakken, en het omgekeerde geldt uiteraard ook.
April 19, 2008 om 03:15
Dan werken afirmaties dus echt. Als je maar vaak genoeg het zelfde hoort/ denkt dan ga je er in geloven en als je erin geloofd, dan zou het invloed op je uitoefenen. Interresant...
April 20, 2008, gewijzigd door Beike op April 20, 2008 om 04:09
dus als je echt gelooft dat je gaat afvallen/aan het afvallen bent :p
ook al doe je geen echte moeite, zou je moeten afvallen?

loll
zullen we dat maar es proberen als nieuwe vorm van dieet? :p
April 20, 2008, gewijzigd door Blues op April 20, 2008 om 05:04
beike: Ik weet niet in hoeverre ergens heilig in geloven met geen moeite doen te rijmen valt. ;-)

Het idee achter affirmaties is dat doordat je ergens van overtuigd bent, en ergens diep in gelooft, je onbewust je acties en keuzes zo stuurt dat je hetgeen in je hoofd al bestaat concretiseert en ook tot werkelijkheid maakt.

Als je gelooft dat je een waardeloze dikzak zonder zelf-controle bent, en zeker weet dat je nooit je streefgewicht zult bereiken, dan zullen deze destructieve gedachten zich wreken en zul je jezelf saboteren.

Ander voorbeeld: Hoeveel succesvolle ondernemers ken je die geen vertrouwen in zichzelf, in hun idee, in hun succes hebben? Mensen met een gezonde overdosis aan zelf-geloof, maken dit in de regel ook vaker waar dan mensen die zichzelf in de put praten. Zij overkomen ook gemakkelijker obstakels en tegenslagen.

Overigens zijn er al zat dieetmethodes die dit soort psychologische hulpmiddelen trachten in te zetten. Zo probeer ik zelf min of meer/losjes "Burn the Fat, Feed the Muscle" aan te houden. Het hele eerste hoofdstuk van dat boek is gewijd aan positieve zelf-affirmaties. Ik denk echter dat dit eerder een eerste vereiste is, een basis waarop je met een strategie en kennis verder kunt bouwen, dan dat je het eenzijdig zonder enige vorm van plan/kennis m.b.t. het te bereiken doel kunt toepassen: Als je er heilig van overtuigd bent dat je niet alleen kunt, maar ook gaat afvallen, maar je bent er tegelijkertijd ook van overtuigd dat veel patatjes oorlog de sleutel tot succesvol gewichtsverlies is, dan vrees ik toch dat affirmaties niet tegen de realiteit bestand zijn. :-)
Onbekend
April 20, 2008 om 06:57
Ik geloof zeker dat affirmaties zouden werken. Als je ergens echt in gelooft, dan gaat het inderdaad veel beter. Als ik geloof dat ik kan afvallen, dan gaat het ook beter. Maar inderdaad, ik hou me dan netjes aan de regels van mijn dieet en snoep of snaai niets tussendoor. Wanneer ik in een somberdere stemming ben en geloof dat ik toch niet zal afvallen, tja, dan kan dat ene koekje er ook nog wel bij...
April 21, 2008, gewijzigd door WendyXL op April 21, 2008 om 17:15
Wat blues zegt klopt:
Affirmaties, visualisaties, werken met logische nivo's, denken, voelen en zeggen in de tegenwoordige tijd dat je slank bent ( niet wórdt) helpt zeker. Je stelt jezelf een doel (in tijd en kilo's of in een bepaalde maat kleding) en je gaat daarmee aan de slag. Het is allemaal terug te voeren op NLP (net als een groot deel van The secret).

Natuurlijk heeft dat niets te maken met 'geen moeite doen'.
Want het allerbelangrijkste is dat je actie onderneemt om je doel te bereiken, alleen...de acties zijn logischer en kosten wellicht voor je gevoel minder energie omdat je jezelf er al naar toe gedacht hebt.

Het gaat te ver hier alles over NLP uit te leggen maar heb je interesse: er zijn zat sites te vinden die uitleggen hoe NLP werkt,bijv. http://www.tiouw.nl of http://www.brainconstructions.nl

Ik wens iedereen veel succes bij het bereiken van hun doelen. En je doelen bereiken gaat met pieken en dalen!

:wendyxl:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+