Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Vitaminepillen zijn ongezond

Geschreven door Dorinde op April 21, 2008

Veel mensen slikken vitaminepillen om gezonder te worden en te blijven. Toch blijkt dit helemaal niet zo gezond te zijn, concluderen wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen.

Vooral het slikken van antioxidanten om het lichaam tegen schadelijke stoffen te beschermen, is erg populair. Dit is juist de gevaarlijkste groep en kunnen zelfs de kans op vroegtijdig overlijden met 16 procent verhogen. Hierbij moet vooral gelet worden op de hoeveelheid vitamine A die je slikt.

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben naar 67 studies gekeken. Ze vonden geen bewijs dat antioxidanten de gezondheid bevorderen. In sommige gevallen vonden ze dus juist het tegenovergestelde. Volgens de onderzoekers moet je dan ook oppassen met extreem hooggedoseerde supplementen.

Antioxidanten die je op natuurlijke wijze binnenkrijgt, door bijvoorbeeld het eten van groenten en fruit, zijn wel gezond. Ook als je een tekort aan vitamines aanvult met een normale dosering supplementen, zou dit geen gevaar mogen opleveren.

Bron:gezondheidsnet.nl
April 21, 2008 om 05:49
Tja, ik snap ook niet dat sommige mensen elke dag allerlei pilletjes naar binnen mikken. Als je gevarieerd eet kom je ECHT niet zomaar iets tekort. (In ieder geval niet ernstig.) Ik neem eens per week een multivitaminepil, als een soort verzekering, maar dagelijks zo'n pilletje nemen vind ik wat teveel van het goede.

(Hoewel het dagelijks slikken van vitaminen vaak wel fijn is als je langer dan een week naar een derdewereldland reist.)


En als je vitamine B12 tekort komt kun je natuurlijk ook gewoon je dieet wat aanpassen, er is zat lekker en normaal eten (vlees, vis, zuivel) waar je B12 in kunt vinden: http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminb12.asp#h2

Hoewel het wel lastig kan worden als veganist, maarja...
Onbekend
April 21, 2008 om 08:08
Zelf slik ik vitamine C, omdat ik vaak last had van aften in mijn mond. Sindsdien heb ik er helemaal geen last meer van. En ik slik die pillen niet eens dagelijks, want ik vergeet ze gauw. Volgens mij kom je ook eigenlijk geen vitamines tekort wanneer je gezond en gevarieerd eet.
April 21, 2008 om 16:29
@lieke
ja als je ziek bent en slecht voedingsstoffen kan opnemen kun je wellicht tekorten krijgen, maar ik geloof er niets van dat dat normaal is.

@chubbeke, uh ja maar je zegt dus net dat het bij jouzelf wel aan je dieet ligt.

iedereen die een beetje het nieuws volgt zou toch allang moeten weten dat anti-oxidanten tegenwoordig helemaal niet meer het wondermiddel zijn dat ze ooit waren (ook al roepen sommige reclame-mensen nog steeds dat hun product er vol mee zit, weet je in ieder geval wat je niet moet kopen:) en er veel aanwijzingen zijn dat een overdaad behoorlijk schadelijk kan zijn.

Je hebt van de meeste vitamines maar zo weinig nodig dat als je in nederland een beetje normaal eet (dus geen rare diëten) je bijna nooit ernstigge gebreken zal krijgen. dat is meer iets voor ontwikkelinglanden, waar ze alleen maar 'kale' rijst eten (al dan niet genetisch gemanipuleerd om er een extra vitamine in te stoppen, terwijl voorlichting over het eten van groentes veel nuttiger zou zijn)

ik heb het idee dat vitamine-pillen ook vaak als placebo werken: je denkt dat het gezond is dus voel je je meteen al beter.
April 21, 2008 om 17:48
Lieke, ik vrees dat de nuance in mijn reactie een beetje aan je verloren is gegaan. Ik zeg alleen dat je bij gevarieerde en gezonde voeding niet 'zomaar' iets 'ernstig' tekort komt, daarmee sluit ik geen uitzonderingen uit. En medische gevallen zijn al helemaal een geval apart. Dit artikel gaat volgensmij ook helemaal niet over dat soort gevallen.

En dat alles neemt niet weg dat een aanpassing van het dieet (meer vlees, vis, zuivel) net zo effectief kan zijn als pilletjes. Over het algemeen neemt je lichaam vitaminen uit pillen e.d. minder goed op dan uit 'natuurlijk' eten. Het enige voordeel aan pillen is dat je gemakkelijk zeer hoge doses tot je kunt nemen (als je met glazen melk 500% ADH aan B12 probeert binnen te krijgen word je op een gegeven moment gewoon misselijk) wat bij een gebrekkige opname wellicht uitkomst biedt.

En inderdaad Selena81, het is grappig te zien hoeveel vruchtensapjes met hun vitamine C gehalte pronken, daar waar gevallen van scheurbuik extreem zeldzaam zijn in Nederland. (Zo nu en dan een student met bizar pizza-dieet.)

Kortom: Het kan 'meestal' weinig kwaad, maar het is 'meestal' ook nergens voor nodig. :-)
April 22, 2008 om 04:57
Beste Lieke,

Je hebt gelijk, het is absoluut mogelijk dat je gezond en gevarieerd eet en toch nog tekorten hebt. Aanvullen met extra vitamines en mineralen is dan verstandig. Het is wel belangrijk dat je nadenkt over wat je precies aanvult. Te veel van bepaalde vitamines is namelijk ook niet goed. Op www.fitforme.nl kan je voedingstest invullen om te zien wat je tekort komt. Eventuele aanvullingen op je voeding kan je zo personaliseren.

Katrien Blaauw
Dietist
April 22, 2008 om 07:28
Ik hou al niet van pilletjes. Ik neem dan ook geen toevoeging van vitamines. (Alleen de anticonceptiepil is aan mij besteed)
Ook asprines en alles probeer ik zoveel mogelijk te vermijden.
April 22, 2008 om 08:35
Vorige lente waren mijn vriend en ik totaal uitgeput (pas gaan samenwonen, fultime werk, weekendwerk en elk weekend 2 optredens en repetities). Toen hebben we ook een straffe vitaminenkuur gedaan en ik voelde wel dat dat een verschil maakte. Ik denk niet dat het een langdurige oplossing is maar als je er helemaal door zit...Natuurlijk is genoeg fruit en groenten eten beter maar daar kwam ik op dat moment niet toe.En de apotheker had tegen mij gezegt "als je een echte boost wil om er terug boven op te raken is dit HET middel." en dat was exact wat ik nodig had op dat moment.
April 22, 2008 om 11:06
In een van de bovenste reacties zag ik staan dat je bijna geen tekorten kan krijgen als je gevarieerd eet, nu krijg ik zeker voldoende voedingsstoffen binnen maar als vitamines niet goed opgenomen worden zijn supplementen de enige oplossing. Ik had eerst een groot tekort aan verschillende B vitamines, terwijl ik daar uit m'n voeding al ruim 300% van de adh van binnenkreeg, en met multivitamines is het opgelost.

Ik blijf ze altijd slikken, nu neem ik er 2 per dag.

Op die test van fitforme heeft volgens mij iedereen wel een tekort aan iets trouwens :P
Onbekend
April 22, 2008 om 11:57
Mag ik een boekje aanbevelen? Het heet Wat is nu gezond? Febels en feiten over voeding
en is geschreven door prof. dr. Martijn Katan. Ik heb geen aandelen ;), maar ik val van de ene verbazing in de andere.
Zo is een broodje kroket gezonder dan een broodje kaas-gezond. Zou je toch niet verwachten? En bevat een appel nauwelijks vitamines!
Er staat ook heel veel praktische informatie in over vitamines en supplementen. Ik dacht dat ik na jaren dieet houden wel veel wist van voeding - echt niet, dus! Het is ook leuk geschreven, niet zo dor.

succes allemaal,

:bagheera:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+