Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Meer goede vetten

Geschreven door Susanne op April 23, 2008

Het Voedingscentrum heeft de Schijf van Vijf aangepast. De Schijf van vijf is de leidraad voor gezond, lekker en veilig eten, opgesteld door het voedingscentrum. Zo wordt nu aangeraden om meer vetten als margarine te gebruiken. Bovendien wordt 'voldoende bewegen' als een van de basisregels genoemd.

De hoeveelheid margarine, halvarine, bereidingsvetten en oliën die we dagelijks moeten eten, is verhoogd door het Voedingscentrum. De aanbeveling was 20 gram per dag voor vrouwen en 35 gram per dag voor mannen. Het nieuwe advies is 45 gram per dag voor vrouwen en 50 gram per dag voor mannen. Je mag nu dus 5 gram per boterham, naast 15 gram voor de warme maaltijd.

De groep ‘margarine, halvarine, bereidingsvetten en oliën’ is één van de vijf vakken van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze producten zijn een belangrijke bron van essentiële vetzuren en vitamine A, D en E. Ze een essentieel onderdeel van onze voeding.

Margarine uit een kuipje heeft een gunstige vetzuursamenstelling, dat wil zeggen veel goede onverzadigde vetten en weinig slechte verzadigde vetten. Het brood besmeren is dan ook een eenvoudige manier om goede vetten binnen te krijgen. Maar niet iedereen weet dit, mede omdat vaak alle vetten als slecht worden gezien.

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke vetten goed zijn, is: Verzadigd vet is Verkeerd en Onverzadigd vet is Oké.

Bron: voedingscentrum.nl
April 23, 2008 om 05:24
Voor mensen die meer willen weten over vetten, het boek "Fats That Heal, Fats That Kill" van Udo Erasmus is wellicht het lezen waard. Erasmus is naar ik begrijp een van de pioniers op dit gebied, en promoveerde dan ook reeds in 1986 op dit onderwerp. Wellicht een interessant boek dus. :-)
April 27, 2008 om 04:00
Ik eet helemaal geen margarine of zo op brood; lust ik niet. En bij het avondeten wordt altijd olijfolie gebruikt. Zo blijven ze altijd weer veranderen, dat voedingscentrum.....

Groetjes,
:poezenmoeder:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+