Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Calorieën, Verplicht op menukaart in New York

Geschreven door Dorinde op April 23, 2008

Restaurants en fastfoodketen in New York moeten op de menukaart zetten hoeveel calorieën in hun producten zitten. Is dit ook iets voor onze restaurants?

Vanaf maandag wordt het New Yorkse restaurants en fastfoodketens verplicht om de hoeveelheid calorieën van een product op de menukaart te vermelden. De maatregel geldt in de hele stad voor alle restaurant met meer dan 15 filialen. Het doel van de maatregel is om de New Yorkers er op te wijzen wat ze allemaal eten.

Volgens Ineke Volkers van het voedingscentrum zou het ook hier een best goed idee zijn om de hoeveelheid energie van gerechten op de menukaarten van restaurants te zetten. “Wij zeggen altijd: je kunt de keuze voor gezond voedsel niet gemakkelijk genoeg maken. Mensen blijven zelf verantwoordelijk voor wat ze eten, maar hoe bewuster de keuze wordt hoe beter”. “Soms denkt iemand: Ik doe rustig aan en neem een maaltijdsalade, maar in de praktijk kan die met een vette dressing en vol kaas gemaakt zijn, en alsnog veel meer calorieën bevatten dan bijvoorbeeld een stuk vlees”.

Moet deze maatregel ook voor alle restaurants in Nederland verplicht worden? Joke van der Kruk, diëtiste en hogeschooldocent aan de opleiding Voeding en Diëtetiek, denkt van niet. “Als je kijkt naar restaurants en niet naar fastfoodketens, lijkt het mij niet nodig. Zo vaak gaan we ook weer niet echt uit eten. Als je dan een keer lekker gaat eten, hoef je niet altijd geconfronteerd te worden met wat je eet. Ik denk dat het juist averechts zou kunnen werken. Dat mensen denken: Ik neem lekker het zwaarste gerecht”.

Chantal Nederkoorn, onderzoeker aan de psychologiefaculteit van Universiteit Maastricht, gelooft ook niet dat cijfertjes op de menukaart zwaarlijvige van de overtollige kilo’s zal verlossen. “Natuurlijk is het goed om mensen voor te lichten, maar het probleem is dat ze zelf heel goed weten wat slecht is en wat niet. Ze vinden het alleen moeilijk om iets lekkers te laten staan. Er is een verband tussen overgewicht en impulsiviteit. Impulsieve mensen eten vaak meer dan anderen, daar moeten we iets mee gaan doen”.

Kruizinga van de Obesitasvereniging denkt dat er vooral in de supermarkt een wereld te winnen is, niet zozeer in de restaurants.

Bron:dag.nl

Vraag beantwoorden

1. Wat vind jij? Moeten restaurants verplicht worden om op de menukaart te vermelden hoeveel calorieën er in een product zitten?

Je kunt pas meedoen als je ingelogd bent.
April 23, 2008 om 04:48
Dat ze alsjeblieft hun handen afhouden van restaurants! Als ik ergens wil gaan eten wil ik echt niet weten hoeveel calos er in mijn eten zitten! Het enige wat ik wel soms doe is een soepje vooraf nemen ipv een dessert achteraf.
April 23, 2008 om 05:24
Ik vind dat geweldig zou fijn zijn:anna1949:
April 23, 2008 om 05:32
Het lijkt mij een goed idee, hiermee voorkom je namelijk dat je allerlei rare dwingende vrijheidsbeperkende maatregelen gaat treffen zoals dat restaurantverbod voor te zware mensen (een pr-stunt weliswaar, maar toch) waar we enkele maanden geleden over te lezen kregen. Of realistischere voorstellen zoals belasting op ongezond voedsel.

Als mensen weten wat er in hun eten zit, is het makkelijker om een verstandige keuze te maken.

Of een algemene verplichting het juiste middel is weet ik niet, ik denk dat je eerst moet polderen en samen met de horeca-branche tot een afspraak moet proberen te komen. Idealiter zou het zo zijn dat restaurants zich gaan onderscheiden door een schatting van de voedingswaarde aan te bieden, dat het door concurrentie in het belang van restaurants wordt om uit eigen beweging klanten van dit soort informatie te voorzien. Maar hoe realistisch dat is...

Ik zou het iig zeer fijn vinden als dit standaard werd, het is zo jammer als je slordige schattingen in je eetdagboek moet zetten omdat je een maaltijd buitenshuis hebt genuttigd.
Onbekend
April 23, 2008 om 05:44
Ik zou het wel op prijs stellen als in iedere geval aangegeven wordt welke ingrediënten ergens in zitten. Veel mensen zijn allergisch voor het een of ander en soms is het echt schrikken waar een gerecht uit bestaat.
Onbekend
April 23, 2008 om 05:46
Alsjeblieft niet zeg. Wat een onzin. Als ik uiteten ga dan wil ik niet hoeven nadenken over de kcal die ik naar binnen werk. Die ene keer in de zoveel tijd dat ik ga, mag ik nl alles van mezelf eten wat ik lekker vind. Als ik dan word geconfronteerd met de kcal verdwijnt spontaan mijn trek. En voor te zware mensen denk ik ook niet dat het een oplossing zou zijn. Ik bedoel helpt het voor hen dat de kcal op een Big Mac staan vermeld? Echt niet. Ze weten ook wel dat dat niet gezond is, maar kiezen er zelf voor.

Dus alsjeblieft geen kcal op de menukaart!
April 23, 2008 om 05:51
En denk je dat die restaurants dat niet slordig gaan schatten? Ik heb in een keuken gewerkt das allemaal uit de losse pols en op het zicht. Het enige dat ze tot nu toe weten is hoeveel gram hun steak weegt. Als ik een restaurant had deed ik nog liever toe dan bij elk gerecht te zitten wegen en tellen.
Koken is een kunst, dat kan je niet meten. Bij de mac ja, daar kunnen ze dat.
Ik vind zo een dingen kapot maken van de gastronomie!
Onbekend
April 23, 2008 om 05:59
Om even terug te komen op de reactie van Njoy: sinds ik weet hoeveel kcal een Big Mac exact heeft, eet ik deze inderdaad minder. Natuurlijk wist ik altijd al dat deze slecht voor me was, maar ik schrok evengoed van de hoeveelheid kcal.
Aan de andere kant vind ik het overbodig om in restaurants tevens de kcal te vermelden. Immers, ik ga niet zo vaak uit eten en uit eten gaan gebeurt meestal ook niet zo 'impulsief', zoals wel vaak het geval is bij een bezoek aan een fastfoodrestaurant. Bovendien weet ik inmiddels wel ongeveer wat goed voor me is en wat niet. Maar ik kies echt niet voor het magerste gerecht als ik dat niet het lekkerste vind.
April 23, 2008 om 06:00
Voor mij hoeft het ook niet. Stel je voor dat je op de duur wordt aangekeken op je 'vette' keuze. En nee, voor die keer ik op resto ga, hoef ik echt niet te weten hoeveel kcalo's mn maaltijd bevat. Ik denk dat de meeste conumenten best wel weten wat goed en slecht is. Dus...
...hou het alsjeblief gezellig!
Bpl
April 23, 2008 om 07:08
Tjesus,
Als ik in een restaurant ga eten, ga ik niet voor sla en een waterdressing, maar om lekker te eten. Ik weet wat de consequentie daarvan is, maar vind het gewoon lekker en leuk. Ik wil niet al met een schuldgevoel zitten als ik nog in het restaurant zit. Je weet toch dat al die sauzen op basis van boter en room zijn??? En je weet zelf dondersgoed als je twijfelt tussen 2 gerechten wat light is en wat niet.
dusss...
April 23, 2008 om 07:16
Wat een onzin!!
Als ik uit eten ga,
wil ik me daar echt niet mee bezig houden.
Je weet toch zelf wel wat goed is en wat niet.

Ik maak van te voren keuzes:
kies ik een voorgerecht,
dan geen toetje.
Of andersom.
Alcohol en frituur laat ik meestal.
Keuzes maken kan ik zelf,
ook zonder calorieen op de kaart.

Ik wil gewoon genieten als ik uit eten ben!!!!

:kaar32:

April 23, 2008 om 07:31
Bij fastfoodrestaurants enzo vind ik het een niet heel slecht idee. bij de mac is het best een goede actie. Maar als ik echt uit eten ga, dan doe ik dat juist om er even niet aan te denken.
April 23, 2008 om 07:36
Bij Mc Donalds ligt een lijst met daarop alle (ingrediënten?) en calorieën. Dit vind ik voldoende, zodat ik al van te voren kan uitzoeken hoeveel ik wil en mag die dag! En in een restaurant vind ik dat jezelf wel weet waar het meeste vet etc. inzit en mag een mens ook nog eens genieten ?? Zolang het maar bij af en toe blijft!:gezelligzijn:
Groet Wasdr
Onbekend
April 23, 2008 om 08:08
Ik ken praktisch geen menukaarten die geen prijzen vermelden.
Dit omdat de mensen willen weten wat iets kost voordat ze hun keuze maken.
Doe dan ook maar meteen de kcal per gerecht.
April 23, 2008 om 11:36
Vind ik nergens op slaan.
zo komen er nog meer anorexia patienten!
wat denkje!! daar gaat toch iedereen op letten!
Dat heeft helemaal geen zin..
En slaat nergens op..
April 23, 2008 om 16:32
Prima idee. Misschien niet een exact aantal calorieen, maar meer een soort label (zoals sommige restaurants met 1, 2 of 3 pepertjes aangeven hoe heet een gerecht is).

Hoop wel dat het in New York ook geldt voor koffieketens en deli's. Want die kunnen vaak (fruit)smoothies verkopen met meer calorieen dan een gemiddelde avondmaaltijd...
April 24, 2008 om 03:12
Ik twijfel. Aan de ene kant is het wel handig, zeker als je je eetdagboekje bijhoudt, maar aan de andere kant: kan een mens niet ook gewoon een beetje genieten zonder steeds aan die calorieen te denken!?
April 24, 2008 om 05:58
ik zou het verschrikkelijk fijn vinden om te weten hoeveel mijn Kcal mijn eten heeft dan.
Kun je een bewuste keuze maken als je daar zin in hebt, en als je daar geen zin in hebt neem je het gerecht waar het meest Kcal in zit!!
April 24, 2008 om 07:55
Om nu de hoeveelheid calorieën te vermelden gaat wat ver, maar wellicht dat een restaurant wel een aantal slanke gerechten of een slank menu op de kaart kan zetten, naast een 'normaal' menu. Anderzijds, zovaak gaat men ook niet uit eten en kun je er ook rekening mee houden door de dagen voor en na het etentje een tikje strenger te zijn.
April 24, 2008, gewijzigd door Ishgirl op April 24, 2008 om 08:51
In de supermarkt worden we al heel precies voorgelicht over wat er in de producten zit (het voedseletiket) en nog maken we massaal de verkeerde keuzes. Dit blijkt dus niet de sleutel te zijn.

Volgens MIJ gaat het niet zozeer om wat we eten, maar nog net iets meer om hoevéél. Een of twee snoepjes per dag kan best, maar niet een hele zak. Dat geldt ook voor gezonde producten, waar net zo goed calorieën in zitten. Zo hou ik bv. erg van melk met muesli, maar kom er fijn van aan omdat ik 3 bakjes eet in plaats van 1.

Dus altijd maar meer, meer, meer. Ik denk dat de oorzaak gezocht moet worden in die rem die verdwenen lijkt te zijn. Dat kan komen door het veelal suikerrijke voedsel wat we eten (bloedsuiker piekt snel en daalt te snel > resulteert in trek voordat je honger hebt). Het kan ook komen door het hoge stressniveau van tegenwoordig, waardoor 'emo-eters' ontstaan. Een derde mogelijkheid is het het verschil in reclames op tv: meer voor ongezond dan voor gezond. Een andere kan zijn dat automaatvoedsel het allermakkelijkste is (hoog winstpercentage & ongezond) en we er daardoor sneller en dus meer van eten. Of komt het door individualisering en de daardoor ontstane eenzaamheid? ...

Het is ongetwijfeld een combinatie van vele factoren en voor elke persoon geldt weer een andere combinatie van bedreigende en protectieve factoren. Bij dunne mensen overwegen de protectieve, bij dikke de bedreigende.

Ik zou graag willen weten wat de grootste veroorzaker is voor het verlies van de rem, want ik geloof echt dat het daar gezocht moet worden.
April 24, 2008 om 15:57
Iedereen kan toch zelf wel verzinnen dat een kopje koffie minder kcal bevat dan 2 bananen met 3 bolletjes vanille ijs en iets teveel warme chocolade aangelengd met zonnebloemolie.

April 24, 2008 om 16:10
goed idee mogen ze heer ook doen
Onbekend
April 25, 2008 om 02:50
Ik zou het persoonlijk wel fijn vinden om te weten waar de meeste calorien in zitten. Een aantal mensen weet precies welke gerechten magerder zijn als andere. Ik weet dat niet.
En het hoeft niet op de calorie nauwkeurig, maar een goede schatting is nooit weg.
April 25, 2008 om 04:59
amai dat zou echt fijn zijn ja, mochten ze dat doen
niet in gigantisch grote letters
maar toch onderaan te lezen...

dan zou ik veel makkelijker kunnen kiezen...
als een stuk vlees evenveel is als een slaatje,
waarom zou je dan niet genieten van dat stuk vlees? :p
kan enkel in ons voordeel spelen denk ik
April 25, 2008 om 05:06
Ik vind het voor fastfood ketens en snackbars een prima plan, is toch allemaal fabrieksvoer. Voor restaurants vind ik het ronduit belachelijk. Je perkt de vrijheid van de kok in en als je in een goed restaurant zit is een kaart waar de kcal. of een vet of mager label op staat toch wel een heel erg schril contrast met de omgeving. Als je echt wilt opletten kan je toch aan de bediening vragen wat je het best kan kiezen of vragen of de kok rekening houd met je wensen.

ik kan me wel voorstellen dat andere er anders over denken, het vermelden van kcal. is natuurlijk wel praktisch. Ik vind het alleen weinig sfeervol. En sfeer is voor mij belangrijk om te genieten (het doel van uit eten gaan lijkt mij).

liefs,
:london:
April 27, 2008 om 03:58
Wat een onzin weer; als ik uit eten ga, wil ik absoluut niet weten hoeveel caloriën ergens inzitten. Jeetje daar hou ik me niet eens mee bezig als ik lijn. Maar ja echt weer iets voor Amerika.....

Groetjes,
:poezenmoeder:
May 1, 2008 om 10:49
Awel da vind ik nu eens een goed idee!
Maar dan wel de calorien vanachter in een lijstje zetten zodat de mensen die het niet willen weten er niet direct op kijken
May 23, 2008 om 11:44
voor mij hoeft het er niet op ...thuis let ik wel op mijn eten ...maar als ik eens ga uit eten wil ik iets eten wat ik lekker vind .....en als ik dan bijv. ergens minder cal.bij zie staan krijg je de neiging dat te nemen ....dus dan ga je eigelijk iets eten wat je helemaal niet wil ....
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+