Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Volhouders XXL

Geschreven door Sagittaire op May 1, 2008

Woensdagavond, zoekend naar wat afleiding op de tv valt mijn oog op het programma afvallers XXL. Is dat nog steeds op tv? Weken geleden heb ik er 1x naar gekeken…

Een gezin van vier personen; man, vrouw en twee zonen, zitten aan tafel. Op tafel een vette hap, die gezien het postuur van pa en ma en de twee kinderen, vaker wordt genuttigd. Ze hebben allevier duidelijk behoorlijk wat overgewicht. Een close-up van moeder, terwijl ze de opmerking maakt; ‘soms voel ik me wel schuldig, als ik mijn zonen zie’ En ook vader is toch af en toe wel lichtelijk ongerust dat het ‘de verkeerde kant opgaat’.

En nu weet ik dat het absoluut not-done is in ons politiek correcte landje om waar dan ook een oordeel over te hebben, maar kom op zeg; ‘soms voel ik me schuldig’ Soms ??!! Sinds wanneer is een moeder van een normaal gezin, met een goed inkomen, zonder medische problemen niet meer in staat voor haar kinderen een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Ze een gezond eetpatroon aan te leren en ze bij te brengen, dat een gezond lichaam iets is waar je zuinig op moet zijn. Twee jongens met gevaarlijk veel overgewicht en de vader denkt af en toe dat het misschien wel de verkeerde kant op gaat? Sorry meneer, maar volgens mij zijn jullie lang geleden de weg al kwijt geraakt.

Maar niet getreurd. Nederland zou Nederland niet zijn als mensen, die blijkbaar zelf niet in staat zijn tot verantwoordelijk gedrag, beloond worden. De mental coach, dietiste en personal trainer staan al klaar. En zijn ze na een aantal maanden flink afgevallen, dan worden ze allemaal in het nieuw gestoken en krijgen een staande ovatie voor hun geweldige prestatie.

Mijn gedachte gaan terug naar die single mom met een slaapstoornis. Een van de symptomen is gewichtstoename, maar toch weet ze netaan een gezond BMI te behouden. Nee, niet met behulp van een personal coach, maar op haar oude home-trainer, soms midden in de nacht.
Hulp van een dietiste was zeer welkom geweest, aangezien ze overgevoelig is voor tarwe en zuivel, maar werd helaas niet vergoed. En aangezien deze slaapstoonis verhoogd riscio op depressie en eetstoornissen met zich meebrengt, had een mental coach wellicht veel steun kunnen bieden.
Haar zoon? Een energieke, vrolijke jongen van 6 jaar. Met een gezond, slank postuur, zoals kinderen dat behoren te hebben. Wie heeft hier nu recht op een staande ovatie?

Wat mij betreft hadden de vader en de moeder uit dat gezin i.p.v. beloond te worden, al veel eerder aangesproken mogen worden op hun verantwoordelijkheden. En die personal trainer, dietiste en mental coach? Stuur die maar langs bij al die mensen die niet wachten tot het bijna te laat is. Die de sportschool instappen i.p.v. de snackbar. Die hun kinderen wijzen op de fruitschaal i.p.v. de snoeppot. Die misschien niet de ideale omstandigheden hebben van een partner, een goed inkomen of een goede gezondheid. Maar ondanks dat toch hun verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid en die van hun kinderen. Een staande ovatie, voor al die volhouders XXL.
Onbekend
May 1, 2008 om 12:56
Ik denk dat je hier wel een sterke mening hebt neergezet welke niet door iedereen gewaardeerd zal worden. Ik ben het zeker met je eens dat een persoon in minder gelukkige omstandigheden, die hetzelfde zonder hulp bereikt, meer lof verdient dan een persoon die het zelf zover heeft laten komen en hetzelfde ongezonde eetpatroon op zijn kinderen toepast. Dit laatste kan ik echt niet begrijpen. Dat je zelf teveel eet, dat is je eigen verantwoordelijkheid. Maar wanneer het gaat om de gezondheid van je kinderen, dan laat je het toch niet zover uit de hand lopen?

Mijn ouders waren ook geen ideaal voorbeeld, maar er stond minstens zes dagen per week aardappelen met groente en een stukje vlees op tafel. Jarenlang heeft mijn moeder ons benadrukt dat een gezond ontbijt essentieel is voor een goed begin van de dag. Dagelijks mochten wij drie kleine snoepjes en twee keer per week een schaaltje chips. Toen wij ouder werden, mochten wij alleen alcohol drinken op de vrijdag en zaterdag.

Als ik dit patroon langer had volgehouden, dan was het er nooit van gekomen dat ik op dieet moest. Mijn ouders kan ik dus in ieder geval niets verwijten. Ik vind het prachtig dat die mensen tijdens Afvallers xxl een dergelijke prestatie neerzetten, maar ik vind het moeilijk begrip voor ze op te brengen wanneer het om de kinderen gaat.
May 1, 2008 om 14:54
"Veel mensen met overgewicht komen uit een minder stabiele situatie en hebben niet geleerd hoe een evenwichtige voeding opgebouwd dient te worden. Ook veel mensen met psychische problemen............."

Nou dát zullen de valtaffers.nl leuk vinden om te lezen!!

Ik sluit mij volledig aan bij de stelling van Dirkje: als je overgewicht hebt komt dit door je eigen handelen. Dat je niet beter weet is wel heel erg dom want alle informatie ligt voor het oprapen. Als je een klein beetje respect en verantwoordelijkheidsgevoel hebt voor jezelf, je gezondheid, weet je de weg naar verbetering te vinden en daar hoeft echt niet hele grote budgetten tegenover te staan. Een fixe wandeling kost niets, fruit en groenten ipv vette happen is nog altijd een stuk goedkoper in Nederland! Wel errug zielig om iedereen die het niet lukt om zelf het heft in handen te nemen weg te zetten als steuntrekkers die afhankelijk zijn van de voedselbank. Hoe triest het ook is dat er in Nederland gezinnen zijn die van de voedselbank moeten leven; daar zijn zij niet vet van geworden, het is door de leefstijl en voedingswijze die zij jaren voorafgaand aan deze situatie hebben geleefd wat hen dik en ongezond heeft gemaakt. Natuurlijk lastig om af te vallen als je zelf niet kunt kiezen wat je eet en het moet doen met wat de pot schaft, dan nog kost een fixe wandeling helemaal niets! Wat een domheid om een gezond lijf te verbinden aan luxe! Lekker, wéér een kapstokje om je missere van veel te groot lijf aan op te hangen. Lekker makkelijk, zij zijn groot en ik is klein gaat hier dus niet op! Als je te dik bent dan eet je gewoon te veel en beweeg je te weinig en dat heeft niets met de inhoud van je portemonnee te maken. Enkele medische uitzonderingen daar gelaten! Heb het helemaal gehad met dat slappe politiekcorrecte gewouwel. Hand in eigen boezem steken en zelf verantwoordelijkheid nemen voor je handelen.

So go-go-go Dirkje; wat nou concensus! Lekker inzepen: mensen zijn te dik omdat ze daar zelf voor kiezen!
May 1, 2008 om 15:21
Alles begint al bij die reclames,
alles is tegenwoordig `gezond`behalve als je de inhoud onder de loep neemt.
Ik zelf vind het soms ook erg moeilijk om te zien wat goed voor mijn gezin is.
En als ze dan ook nog een s de schijf van 5 onder de loep nemen, wegens achterhaald dan denk ik , heb ik het dan altijd verkeerd gedaan.

Nee toch, mijn kinderen zien er goed uit, sporten , spelen buiten
En krijgen op de ouderwetse woensdag=zaterdag middag chips (als ze zin hebben)en mogen ten alle tijde uit de fruitschaal iets pakken(dit blijkt ook wel aan de gigantische hoeveelheid appels die er door gaan,6 per dag exclusief mijn man).
Maar liever dat dan dat ze verslaafd raken aan snoep enz.
Ik denk dat er veel verantwoordelijkheid bij reklames zit. en groot verpakkingen.bv 3 sultana's waarom niet een???.

Maargoed het blijft moeilijk , en helemaal als je net als ik in een supermarkt werkt en alles aan je neus voorbij komt. tbtje
May 1, 2008 om 15:38
ik vind je mening eigenlijk ronduit kortzichtig.
ik begrijp wel wat je wil illustreren met het verschil tussen een alleenstaande moeder die op eigen kracht haar gewicht en gezin gezond houdt, en een zwaarlijvig gezin die alle hulp op een dienblad aangereikt krijgen.
maar wat je schrijft over dat zwaarlijvig gezin is wel heel erg cru. mensen die hun probleem niet op eigen kracht kunnen herkennen zijn toch geen slechte mensen? je zegt toch ook niet over een anorexia-patient dat hij/zij dom is omdat hij/zij zijn/haar probleem niet herkent?
en het is allesbehalve zo dat gezonde voeding altijd leidt tot een gezond gewicht. ik kom uit een slank gezien (de helft heeft zelfs licht ondergewicht) maar ben zelf altijd te dik geweest (ik schommel tussen gezond gewicht en licht overgewicht). als kind kregen wij nooit frisdrank, enkel water en fruitsap (zonder toegevoegde suiker). we kregen één koekje of iets dergelijks per dag om vier uur. mijn moeder kookte altijd vers, met veel groenten en verse ingrediënten. ik heb nooit overdreven veel gegeten, dus daar ligt het ook niet aan.

gelukkig krijgen zulke mensen hulp van mental coaches en diëtistes, is het niet voor de 'onverantwoordelijke' ouders zoals jij ze beschrijft, dan is het wel voor de kinderen.
May 1, 2008 om 15:45
er zijn hierboven dus mensen die zelf te dik zijn die zitten te zeuren dat andere dikke mensen het aan zichzelf te danken hebben (en gewoon wat meer moeten gaan sporten en minder eten).
mag ik die mensen dan even vragen hoe het mogelijk is dat zijzelf ook maar een onsje van hun ideale gewicht afzitten, als het allemaal zo ongelooflijk makkelijk is?
May 1, 2008 om 16:13
In alle meningen zit wel een kern van waarheid, denk ik. De wereld is nooit zwart-wit....

Bij overgewicht spelen zoveel factoren een rol. Bij sommigen is dat gewoon dat ze teveel van lekker eten houden, maar meestal spelen emotionele, psychische en sociale factoren en ook biologische factoren een rol. Dat klinkt dramatisch, maar dat is het niet, die factoren spelen bij alles een rol, zoals bijv. bij roken, alcoholgebruik maar ook bij andere dingen als keuze voor hobby's, houden van sporten etc.

Daarom vind ik niet dat je snel kan oordelen over zogenaamd 'onverantwoordelijk gedrag'. Natuurlijk hebben die ouders niet de beste keuzes gemaakt, maar heb je ook enig idee waarom ze die keuzes gemaakt hebben?
En ja, overgewicht komt (in 95% van de gevallen) door je eigen handelen, maar waarom handelt iemand zoals hij of zij doet?

Natuurlijk weten we allemaal hoe we af moeten vallen, wat gezond eten is, maar dat wil niet zeggen dat 't afvallen en op gewicht blijven gemakkelijk gaat. En dat komt niet omdat we niet genoeg ruggengraat hebben of omdat we onverantwoordelijk zijn, dat kan komen door onzekerheid, ondermijnende gedachten, de mensen om je heen, troost zoeken in eten, opvoeding (belonen met snoep) etc. etc.

Slanke mensen die niet begrijpen waarom afvallen zo moeilijk is, zeg ik weleens; weet je wat het is om altijd trek te hebben? Weet je wat het is om altijd te kunnen eten? Om telkens met jezelf in discussie te moeten gaan om iets te kunnen afslaan? Als je dat gevoel niet kent, zul je ook niet snel te dik worden... Maar dan heb je gewoon geluk gehad.
May 1, 2008, gewijzigd door Syrrah op May 1, 2008 om 18:33
Het grote verschil is, denk ik, dat zij zich in de eerste plaats hebben opgegeven bij SBS 6 om mee te doen aan Afvallers XXL. Daarmee nemen zij een eerste stap. In de tweede plaats zijn ze door SBS 6 geselecteerd. Dat kan best zijn omdat deze familie afschrikwekkender (en dus meer kijkers trekkender) is dan mensen met een gewicht van 72 kg die willen afvallen. Het is SBS 6 geweest die de beslissing heeft genomen om deze mensen de personal trainer, mentale coach en etc sturen, met als tegenprestatie dat SBS 6 deze mensen in al hun al dan niet glorie op de buis laten zien. Dus, in het geval dat je jezelf inderdaad had opgegeven voor de Afvallers XXL en niet bent geselecteerd, richt je grieven richting SBS 6.

De relatie tussen een al dan niet goed inkomen en gewicht snap ik niet zo goed. Er zijn mensen met een bovenmodaal inkomen die er goed van eten en kampen met overgewicht. Net zo zijn er mensen met een bovenmodaal inkomen die een gezond BMI hebben. Andersom zijn er mensen met een laag inkomen die kampen met overgewicht en er zijn mensen met een laag inkomen die slank zijn. En zoals hierboven ook al door iemand is opgemerkt, het proces van afvallen hoeft niet eens zoveel met de portemonnee te maken te hebben. Fietsen, lopen en minder eten kost niet veel geld. Meer mentale wilskracht en discipline.

Dat je zorgverzekeraar je in de steek heeft gelaten spijt me erg voor je. Maar ik zie niet in wat je ermee opschiet om dat op deze mensen af te reageren.
May 2, 2008 om 03:29
Goede column! Het roept veel discussie op.
:blub:
May 2, 2008 om 04:44
Hulde!!!!!
May 2, 2008, gewijzigd door Yess op May 2, 2008 om 19:39
Volgens mij is er helemaal niemand hier die heeft gesteld dat het gemakkelijk is om af te vallen of je gewicht te handhaven, verklaart meteen waarom deze site ook mensen huisvest met een gezond bmi. De stelling is, naar ik begrepen heb, wie er verantwoordelijk is voor iemands overgewicht. Naar mijn mening is dat altijd de persoon in kwestie. Niet zijn ouders (misschien wel in aanvang), niet de maatschappij, niet de verzekeringsmaatschappij die niets vergoed, niet de dietiste en zeer zeker ook niet die slanke buurvrouw die voor zichzelf een levensstijl heeft ontwikkeld waarin zij op een gezond gewicht is en blijft. Neem maar van mij aan dat wanneer zij een taartje eet dat dit blijft bij 1 en niet 3 omdat het zo gezellig is! Daarmee, hoe vervelend en onleuk het ook is om te horen: mensen zijn dik/slank omdat zij daarvoor kiezen en zich ieder op zijn eigen manier inzetten om dit te handhaven. Niets doen en je berusten is óók een keuze! Natuurlijk wil ik hier de uitzonderingen die vanwege medische invloeden overgewicht hebben buiten laten, anders ontaard de discussie in zon bodemloze ikke nietes welles gedoe. Mensen die het verschrikkelijk moeilijk vinden om niet toe te geven aan de voortdurende drang zich vol te stouwen hebben een probleem! Daar hebben we in Nederland hulpverleners voor. Je moet wél zelf de weg naar de hulpverlening nemen, het vinden van de weg kun je weer overlaten aan andere hulpverleners. De mensen die het voor elkaar hebben gekregen om tientallen kgs te verliezen verdienen alle pluimen in de wereld en mijn diep respect! Zij die elke keer beweren dat het de schuld is van buiten henzelf gelegen factoren; “weet je wel hoe het is om de hele dag trek te hebben”, “weet je wel hoe moeilijk ht is om langs de bakker te rijden en daar een hele rits aan ranzige slagroompunten te zien liggen die je smeken genomen te worden”, “weet je wel hoe moeilijk het is als je uit een dik gezin komt om dan maar slank moet worden”, nee, dat weet ik niet, wat ik wél weet is dat je een keuze hebt. Of het nu om een fysiek of psychisch of psychosomatische aandoening gaat. Je hebt een keuze om het te laten voor wat het is of je in te zetten daar verandering in aan te brengen door hulp te zoeken en je te laten helpen bij je probleem. Als er iets is wat er in Nederland in alle diversiteit voorhanden ligt en doorgaans vergoed door diverse verzekeringen en of opvangmodules dan is het hulp voor de zwakken onder ons. Het enige wat ervoor nodig is, is dat je de weg er naar toe NEEMT en je probleem serieus als probleem onder ogen ziet en je (als je dat écht wilt) INSPANT tot verbetering. Dik zijn is een keuze, net als slank zijn en geen van beiden krijg je zonder inspanning. Voor de nietes wellus wellustige: ik kom niet van een andere planeet, geen enkel mens is gelijk, daar waar iemand verslaafd is aan suiker is de ander verslaafd aan vette hap of alcohol of tabac. Toch blijft het een keuze! Elke verslaving, verwaarlozing, vlucht is een keuze dat elk individu voor zichzelf maakt: ergens levert het iets op wat je goed doet! Als dit je niet bevalt moet je hand in eigen boezem steken en ophouden de wereld te verwijten dat zij verantwoordelijk is voor jouw probleem!

May 3, 2008 om 03:16
Het lijkt me verschrikkelijk als je -als moeder - een schuldgevoel krijgt over je kids
Soms is het moeilijker om te voorkomen dan te genezen lijkt het wel...
Het verbaast mij regelmatig dat velen zo ongezond, vet eten... Vroeger was dat geen probleem met alle lichaamsbeweging, nu is het alleen maar slecht, want achter de pc verbrand je niet veel

Ik zie het om me heen gebeuren, kids die te dik zijn, ouders die het wél zien, maar onderhand de kinderen de hele dag laten snoepen.
Een goede voeding is niet duur, niet duurder als al die vette happen met snoep. Maar een goede keuze maken lijkt wel heel moeilijk.
Van mijn mogen mensen hierin steun krijgen, dat je dan ook nog op tv durft, vind ik wel moedig, je stelt je heel kwetsbaar op en iedereen volgt je met argus-ogen

Dat die single mom geen recht had op een dietiste snap ik niet goed, dat wordt in Nederland vergoed. Maar een mental coach, tja, dat krijgt niemand vergoed of je moet meedoen aan een tv-show

Goede column!!
May 3, 2008 om 03:31
Goed om te zien dat mijn stukje zoveel reacties oproept. En het is logisch dat iedereen het op zijn eigen manier opvat en er zijn eigen conclusies uit trekt.

Voor mij is deze column een momentopname. Het is niet zo dat ik alle dikke mensen of het programma wil veroordelen. Ik beschrijf de gevoelens die bij me opkwamen bij het zien van dit specifieke moment. Wat mij betreft slaat jedidja de spijker op de kop, het gaat om de verantwoordeljkheid die we hebben naar onszelf en naar elkaar. Door iemand aan te spreken op zijn/haar gedrag wijs je niet automatisch de hele persoon af, al wordt dat helaas vaak wel zo ervaren.

En het gaat er echt niet om om te laten zien hoe geweldig ik wel niet ben; dat is mijn zoon op die foto met die snoeppot :owow:

Maar er zijn gewoon ontzettend veel mensen die het best zwaar hebben en toch gewoon doen wat ze moeten doen. Daar heb ik veel respect voor.
Onbekend
May 3, 2008 om 07:23
Ik vind het een goede column. Een column gaat vaak in op een momentopname en roept discussie op. Goed gedaan dus! :)
May 3, 2008 om 10:57
ik denk dat hier 2 meningen over zijn dat het heel goed is en niet goed is dat programma. Het is een momentopname de colomun van jouw. Maar het is zeker niet dat iedereen op dat programma zo is.
May 4, 2008 om 18:11
Ik begrijp deze discussie niet. Iedereen die lid is van deze site heeft in erge of minder erge mate last van overgewicht, anders was je hier niet. iedereen weet hoe moeilijk het is om de extra kilo's kwijt te raken. of dat er nou 30 zijn of 2, het blijft hetzelfde. Hoe kan je dan een ander aanvallen omdat die te dik is. Kan je zelf zeggen hoe het komt dat je zo zwaar geworden bent?? nee, dat sluipt er in de loop der jaren in. Natuurlijk kan je er iets aan doen, maar daar heb je heel veel wilskracht voor nodig. en dat is wat iedereen op deze site ook weet. En je weet ook dat wanneer je gaat lijnen en daarna de die wilskracht weer kwijt bent, dat je dan in no time weer aankomt. En vaak nog meer kilo's dan je afgevallen was. En nog iets, dik is niet per definitie ongezond. Een mager iemand kan ook hoge bloeddruk hebben of een te hoog cholesterol gehalte. Het is alleen prettiger als je een normaal postuur hebt.
May 5, 2008 om 04:35
ik zie het niet als aanvallen, voor mij is het meer een spiegel voorhouden, waar ikzelf eens wat vaker in zou moeten kijken....
Onbekend
May 5, 2008 om 07:20
Jammer hoor dat je zoiets schrijft! En absoluut niet realistisch!
Ik kijk vol plezier naar de Afvallers XXL en voel een soort trots in me opkomen als ik ze na 6 maanden op het toneel zie verschijnen. Zou ik ook wel willen...

Als iedereen bijtijds zou ingrijpen, dan zou er geen overgewicht bestaan. Helaas is overgewicht vaak niet alleen een lichamelijke kwestie en kan niet iedereen de kracht vinden om het zelf te ondernemen. Sommigen hebben een duwtje in de rug nodig. Maar daar schijn jij aan voor bij te gaan (?)

Balen dat jij de gelegenheid krijgt op deze site om een column te schrijven, omdat er wellicht ook anderen zijn (met wel een te hoog BMI) die dit hadden kunnen doen...


Nieki
May 5, 2008 om 07:46
Wat mij betreft, ik kom uit een "dikke familie" en dit sinds vier generaties minstens. Mijn overgrootmoeder woog over de 150 kilo's en had 9 kinderen. In 1880 was er geen sprake van chip's, chocorepen,... Is het erfelijk?

Gedeeltelijk zeker. Niet iedereen verwerkt suikers, vetten … op de zelfde manier. Mijn zus is slank, 161cm voor 60 kilo’s. Wij hebben altijd hetzelfde gegeten thuis. Dezelfde boterhammen mee gekregen en zelf’s de zelfde sporten gedaan. Toch was ik als kind al dik en ben op dieet gezet. Wat denk je dat een kind van 10 voelt als je zus van 8 dun blijft terwijl jij aankomt met de zelfde maaltijden?

Voor ieder oordeel dan ook denk eraan :

1.- Ieder mens is anders gebouwd. Er zijn nu maar dikke en dunne mensen op de wereld en dat is altijd zo geweest.

Wat nieuw is, is de drang om steeds dunner te willen worden voor de maatschappij.
Wat ook nieuw is, is “overdreven” overgewicht door slechte “leefgewoontes”


2.- Leer jezelf kennen,

Als je meer dan 50 kilo’s wilt verliezen, kost het ook de nodige tijd om deze kwijt te raken door een methode waarmee je kan leven en niet met een methode die onleefbaar is. Snel afvallen kan inderdaad bijna iedereen die de nodige wilskracht heeft. Goed en gezond afvallen tot een gewicht dat bij je lijf past en dan je gewicht aanvaarden in huidige maatschappij, is veel moeilijker.

3.- Wees eerlijk.

En ja hoor, mijn zus heeft met 35 te veel cholesterol (BMI 20). Haar beste vriendin stierf op 14 jarige leeftijd van Anorexia Nervosa. Mijn collega (een super meid) van 28 en 52 kilo’s voor 167 cm (BMI 19) heeft te veel vet in heer bloed. Mij vader van pancreas kanker gestorven waarschijnlijk door te veel gedronken te hebben en toch was hij general manager bij een international firma. Hij was dun (BMI 22). Het probleem bij dikke mensen is dat je de slechte leefgewoontes ziet en dat is genoeg om gestigmatiseerd te worden.

Wat wel waar is, 1 van de 3 als niet een van de 2 mensen in de westerse wereld leeft ongezond tot zeer ongezond. De keuze ligt dus niet zozeer bij afvallen maar wel bij gezonder leven en dat geldt zowel voor dikke als voor dunne.4.- Dik zijn is een keuze.

Zeker. Alleen is het niet altijd makkelijker te kiezen tussen alles wat wordt voorgeschoten om je “lekker” te voelen. Sommige kiezen voor eten, andere voor roken, andere voor overdreven sporten, andere voor anorexia, druks, medicijnen, carrière, kleding & make up, psychologen, … alles ligt vandaag voor handen. Daarbij is men nog nooit zoveel beïnvloed geweest als vandaag door media en maatschappij. Mensen moeten ijzersterk zijn om bewuste en persoonlijke keuzen te maken, zeker op jongere leeftijd.

Gelukkig kunnen mensen ook hun keuze veranderen. Een verandering van keuze moet echter wel persoonlijk zijn wil het lukken. Afvallen kan bijna iedereen die de nodige wilskracht heeft of zich laat helpen door een maagband of bypass. Zoals de meeste hele dikke heb ik talloze diëten achter de rug waarmee ik soms tot 50 kilo’s ben kwijt geraakt. Maar om heel eerlijk te zijn was het nooit een echte keuze. Ik deed het omdat de drang te groot werd (werk zoeken, ouders, artsen, …)

Door dikkeren te stigmatiseren en te veroordelen voor hun “slechte keuze” bereikt men meestal het omgekeerde.

Afvallen gaat en aankomen gaat nog sneller (eens kijken na een jaar wat met de deelnemers van het programma gebeurt). Nog nooit is er zoveel gelijnd als vandaag en nog nooit was de bevolking zo dik en waarom? Mollig zijn wordt niet meer toegestaan terwijl dit geen gevaar is voor de gezondheid, afvallen moet snel gebeuren, zelfs op de Site vindt je reclame voor “verlies 3 kilo per week door …”, afvallen moet gebeuren wanneer anderen het zeggen en niet wanneer je er klaar voor bent. Dik zijn betekent, in 80% van de gevallen, veroordeeld worden als zijnde lui, dom en zonder wilskracht, … Kiezen voor een mollig figuur is uitgesloten, kiezen je gewicht aan te houden tot je klaar bent voor een levensstijl verandering is ook zogoed als uitgesloten. Dikken moeten afvallen is de kernspreuk en hulp bestaat uit steeds uitgebreidere diëten en zelfs chirurgische ingrepen maar de meest simpele hulp blijft weg. Geef mensen met een slechte levenskeuze een gezonde kans op verbetering door de nodige tijd en het nodige begrip te tonen in plaats van te snel te veroordelen.

:sorry3: to be fat
May 5, 2008 om 08:26
Ik ben door medicatie bijgekomen, om medische redenen. En ik kan je zeggen de kilo's hebben/hadden zich vastgebeten. Ik heb gedurende maanden opgelet zonder resultaat. Maar het was, is en blijft MIJN keuze om er iets aan te doen. Ik ben in behandeling wegens psychologische problemen. Maar het niet verliezen kan ik daar niet op steken. Voor mij zou het een flauw excuus zijn. Tuurlijk, wil je jezelf belonen af en toe. Maar in plaats van voedselbeloningen (en ja, ik trap er soms nog in) beloon jezelf eens met een extra uurtje sport of een maskertje of een bad.

Ik vind de kern van deze column goed. Ik begrijp ook dat de duidelijke, strenge taal enige mensen op de tenen trapt. Maar zoals steeds het is een momentopname die genuanceerd moet worden gelezen. De bedoeling is mensen tot denken aanzetten en dat is zeker gelukt.

Groetjes,

Crajibs
May 5, 2008 om 10:04
Net als de schrijfster van dit column vind ik dat ouders verantwoordelijk zijn voor de voeding van hun kinderen. Ik heb elke week naar de Afvallers XXL gekeken en ben zelf sinds eind augustus 2007 begonnen met mijn levensstijl te veranderen. Sindsdien ben ik dik 16 kilo afgevallen. Hoe meer ik naar de afvallers keek, hoe minder medelijden ik had met die mensen. Oh buh ik kan niet afvallen, maar wel altijd maar naar die chipszak grijpen. Schei toch uit! Ik heb het helemaal alleen gedaan. Mijn man is zo mager als een lat en kan alles eten, maar het doet mij zelfs niets meer. Ik eet gezond, sport en voel mij daar goed bij. Ik heb een zoontje van bijna 1 jaar die straks echt wel wat lekkers mag, maar zolang ik er invloed in heb, leer ik hem een gezond eetpatroon.

Mensen die er niks aan kunnen doen dat ze overgewicht hebben(door ziekte ofzo) zal ik niet over oordelen. Lang had ik er zelf een hekel aan om beoordeeld te worden. Maar mensen die gewoon niet genoeg weerstand kunnen bieden tegen ongezonde dingen, daar heb ik geen meelij mee.

Onbekend
May 6, 2008 om 08:13
Ik heb vorige jaren ook naar de afvallers gekeken. En ik dacht elke keer weer wat hun kunnen kan ik ook. Nou dat valt nog wel tegen.

Maar je hebt wel een punt te pakken. Mensen die niet veel geld te besteden hebben kunnen geen mental coach of sportschool betalen.

Misschien een idee voor sbs om volgend jaar families te volgen die zonder sportschool en mental coach moeten afvallen. Zodat iedereen hun voorbeeld kan volgen.

Ze kunnen dan ipv naar de sportschool gewoon buiten sporten.
En voor mentale steun kunnen ze bij elkaar terecht (of op valtaf.nl hihi).
May 7, 2008 om 09:53
Men is er inmiddels wel achter dat het geen zin heeft om tegen iemand met anorexia te zeggen dat ze gewoon goed moet gaan eten, stevige boterham dik belegd met pindakaas enzo. Zo simpel ligt dat niet.

Volgens mij is het te kortzichtig om te denken dat je dat wel zo kan beweren tegen de echt dikke medemens: ga gewoon eens gezond eten en bewegen. Als dat eens zo simpel zou zijn... *zucht*
Zeker nooit een nacht wakker gelegen omdat je weet dat er Belgische bonbons met caramelvulling in huis zijn, die luidkeels je naam roepen!

Wat betreft de afvallers XXL: wat moet je wanhopig zijn om jezelf zo op tv te laten zien! Respect! Niet mijn stijl, maar toch.
May 8, 2008 om 06:49
Ik heb gisteren de uitzending gemist, het was de finale.
Op internet zag ik dat een gezin met twee zonen uit Noord Holland heeft gewonnen....
Wat een prestatie, ze zijn ieder minstens 55 kg kwijt!
en hebben nog een lange weg te gaan, 3 van de 4 zitten nog boven de 100 kg.

Indrukwekkend.
May 8, 2008 om 08:23
misschien ben ik naief en dom maar ik vind het oke dat er zo'n programma bestaat. Het is voor veel gezinnen die veel te dik zijn juist DE stap om eraan te beginnen. Er zit ook veel controle achter zodat de druk om het vol te houden denk ik ook hoger is.

Ik snap je punt wel, omdat die alleenstaande moeder er veel meer moeite voor moet doen en het misschien meer verdient. Maar ja, that's life, en om dat dan maar af te schuiven op de families die aan Afvallers XXL meedoen vind ik een beetje flauw...
May 9, 2008 om 01:15
hahahahaa die van mij is nog meer kortzichtiger en heel erg kort door de bocht! Geschreven door een ex anorexia volgens mij!!!

Mensen die 2 kilo te zwaar zijn begrijpen de problematiek van de dikkerd toch niet en nooit! Vraag me dan ook zeer sterk af wat voor afwijking je dan hebt als je 1 kilo te zwaar bent en op een site zit die valt.af heet! Sorry hoor....ga ff toiletteren..en dan ben je die kilo kwijt!!..

Niemand kent de problematiek van een gezin die kampt met jarenlange overgewicht en wat erachter zit aan een stukje ongelukkig zijn..wellicht wel elke dag opstaan met het gevoel dat je liever was blijven liggen!!...

Schijnbaar had die jongen die 198 kilo woog hulp nodig..en ja daarbij gesteund door een programma...wat is dat nou om te gaan klagen over mentale coaching en trainingen die betaald worden!!..Lijkt wel of mensen dan gewoon jaloers zijn....dat die jonge jongen 66 kilo is afgevallen in een half jaartje...doe hem maar na..hij heeft het toch ook zelf moeten doen...die coaches zijn niet aan hem gaan zuigen zodat hij zijn vet kwijt was toch?!?!!...

Ook zo lekker kort door de bocht van die moeder want je kan je zo aanmelden bij de kruisvereniging en je moet een klein bedrag betalen en je kan naar de dietiste....en dat kindje van 6..
Haar zoon? Een energieke, vrolijke jongen van 6 jaar. "Met een gezond, slank postuur, zoals kinderen dat behoren te hebben. Wie heeft hier nu recht op een staande ovatie?" Wie weet heeft dat kind wel helemaal geen aanleg....of als hij straks 20 is..is hij moddervet....en wat had moeders met haar slaapstoornis..een overgewicht van 10 kilo.....?

Het is allemaal niet te vergelijken!

Je maakt wat los..nou nee..ik vind het een apart stukje...!..

Ik ben het er wel mee eens dat je het niet zo ver moet laten komen en als je elke dag met 1 literbak ijs op de bank zit en dan wel 4 bakken..1 per persoon...ja dan vraag je er om!...

Maar ik blijf die mensen wel knap vinden...66 kilo in 6 maanden tijd...doe maar na..elke dag naar de sportschool..elke dag zo'n debiele hein vergeer of hoe heet die man...aan je hoofd...bah bah....

knap hoor..die leute...;-)
May 10, 2008, gewijzigd door Jenay op May 13, 2008 om 13:44
Ik denk dat het goed is dat die mensen zich hebben aangemeld bij het programma. Ze zien wel degelijk onder ogen dat ze hulp nodig hebben.

Ik vind juist de programmamakers slecht. Waarom geven ze als hoofdprijs een jaar lang gratis boodschappen bij een supermarkt, in de plaats van een sportabonnement?! Je wilt natuurlijk dat deze mensen de kilo's eraf houden, maar als je ze op sport gebied niet stimuleert lijkt het me, zonder alle coachen en voedingsdeskundigen, erg moeilijk worden.
May 11, 2008 om 07:02
makkelijk praten hoor!
je weet niet half wat er bij iemand in zijn hoofd omgaat...en hoe zijn geest hier op reageert.
ik baal van mensen zoals jij...betweters die het zelf allemaal zo goed doen. er is al lang geleden aangetoond dat het niet alleen het voedsel is dat dik maakt...dat mensen verschillende behoeftes en een verschillende verbranding hebben.
ik ben het helemaal met je eens dat de mensen in dat programma het veel te ver hebben laten komen. maar ik vind het ook een geweldige prestatie dat ze zo zijn afgevallen.
May 11, 2008 om 10:42
Vergelijk het eens gewoon met nagelbijten of roken, hoe moeilijk kan stoppen met één van beiden zijn, denk je, als je met lange nagels zonder sigaretten op de bank zit?
Zo is het ook wat mij betreft met lijnen/afvallen. In de meeste gevallen weet iedereen heus wel waar de verbeterpunten liggen, maar dan...
Dus iedereen die mensen met overgewicht en afvalproblemen gezeur vindt, "so be it"! Ga lekker op een andere site je boodschap neerzetten en veel succes daarbij!
May 13, 2008 om 18:09
Ik kijk bijna nooit naar deze zenders,maar omdat ik zelf ook afval met de WW had dit programma toch mijn belangstelling.
Het was alleen maar om die mensen te zien die het uit de hand hebben laten lopen en XXL hebben.
Dit programma heeft mij gestimuleerd met het volhouden om af tevallen ik heb er ook geen moeite mee.
Maar een buik wat over de broekriem hangt vind ik afschuwelijk,daar pas ik voor.
Begin dit jaar was mijn gewicht mede door de feestdagen behoorlijk toegenomen en heb begin januari de knop omgezet en aan het lijnen gegaan .
May 14, 2008 om 05:49
nou hier druipt de frustratie wel vanaf zeg!

de wereld is nu eenmaal niet zwart wit. natuurlijk zijn er heel veel mensen die een staande ovatie horen te krijgen voor hun prestaties. vrijwilligers, mensen achter de kindertelefoon enz enz enz. maar zo zit de wereld niet in elkaar.

de mensen bij afvallers XXL hadden ook duidelijk behoefte aan hulp, en gelukkig voor hen hebben ze die gekregen waardoor er weer ontzettend veel gezinnen op de goede weg gebracht zijn en deze mensen in de toekomst veel minder kans hebben op de zogenaamde welvaartsziekten.

vind ik niet iets om je neus voor op te trekken.

May 15, 2008 om 02:42
Heb niet alle reacties gelezen (want moet zo werken)... Maar een afspraak met een dietiste zit volgens mij sinds een paar jaar in het basispakket. Ik had geen BMI met overgewicht (maar zat wel een beetje die kant op; 22-24 ongeveer) en kon gewoon een afspraak maken. Wel even een verwijsbriefje bij de huisarts halen.

Ken trouwens zelf een gezin met super slanke moeder, dikke vader en twee kinderen. Eten gewoon allemaal hetzelfde en vader en zoon zijn dik, moeder en dochter slank!! Ik was bevriend met de dochter en die at stuk of 7 bruine boterhammen met kaas per dag en ook nog wel een tussendoortje in de zin van chocola, balisto en lekker avondeten, goed bord vol. Helemaal niet eerlijk!
May 15, 2008 om 03:28
Een voorbeeld:
"Mensen die 2 kilo te zwaar zijn begrijpen de problematiek van de dikkerd toch niet en nooit! Vraag me dan ook zeer sterk af wat voor afwijking je dan hebt als je 1 kilo te zwaar bent en op een site zit die valt.af heet!"
Iets met een pot en een ketel lijkt me...

Helemaal niet een pot en een ketel! Sorry..maar ik vind dat echt! Is net als op een forum voor dikke mensen praten terwijl je maatje 38 hebt en niet eens echt last hebt van overgewicht! Men moet niet boos worden maar wat snap je van het te dik zijn dan? Je moet dan gewoon wat doen aan jezelfbeeld.

Dat die mensen boodschappen krijgen vind ik alleen maar ook een goede motivatie! Weet jij veel wat voor inkooppatroon die mensen hebben en bijvoorbeeld door geldgebrek de betere producten niet kunnen kopen! Er zijn mensen die massaal leven op de mindere producten omdat sommige goede producten te duur zijn. Daar tegen wat ze besparen kunnen ze weer uitgeven aan de sportschool. Ik word eigenlijk rebels als men door maar zegt dat een dikkerd verplicht naar de sportschool moet gaan! Dat ook verwacht wordt dat ze daar dagelijks zitten..! Net of er niet meer is tussen naar de sportschool gaan en bewegen.

Er zullen best wel wat mensen zijn met 5 kilo teveel..en ook voor die mensen heb ik respect! Ik betwijfel alleen of ze dan zo in zak en as moeten zitten om die 5 kilo..en dat overgewicht moeten noemen! Ik vind zowiezo het overgewicht en BMI gebeuren echt erg! Dat maakt de mens alleen al ongelukkig!

haha ja soms is het wel oneerlijk als de wat dunnere mens alles weg kan eten....maar helaas dan maar..wij moeten gewoon iets meer opletten ;-)
May 15, 2008 om 07:27
is het niet zo dat wij dikke mensen allemaal of laat ik zeggen een ieder behalve zij met een medische achtergrond onze kinderen een verkeert voorbeeld geven al zorgen we wel dat onze kinderen niet zo zullen worden als wij
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken