Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Veganistisch meisje breekt botten

Geschreven door Freya op June 13, 2008

Een Schots meisje van twaalf dat een strikt veganistisch dieet volgde , is opgenomen in het ziekenhuis, met enkele gebroken botten. Volgens de artsen heeft ze de ruggengraat van een vrouw van tachtig. Ze heeft verschillende botten gebroken en na onderzoek is gebleken dat heel haar beendergestel erg zwak is, hierdoor wordt haar groei ernstig verstoord.

De ziekte die het meisje heeft heet rachitis, een gevolg van ondervoeding, die eigenlijk alleen in vroegere tijden voorkwam. Dit komt vooral door een tekort aan vitamine D. Je lichaam heeft deze vitamine nodig om calcium op te nemen voor je botten. Vitamine D zit voornamelijk in zuivel, lever en vette vis.

Eerder stierf in Frankrijk een meisje van 11 maanden aan ondervoeding, hiervoor worden haar veganistisch ouders vervolgd. Vorig jaar kreeg een veganistisch echtpaar levenslang omdat hun 6 weken oude baby aan ondervoeding stierf.

Bron:EVMI
June 13, 2008 om 11:02
Nochtans zijn er genoeg kinderen die ook veganistisch opgevoed worden en WEL gewoon gezond zijn. Dan ligt het toch aan die ouders hun aanpak volgens mij hoor. Je moet vooral zorgen voor de juiste combinaties van producten en genoeg vervangproducten, zoals sojamelk met extra calcium, bonen, tofu,...
June 13, 2008 om 14:58
@ Fluitekruid: ja, dan kunnen ze meteen beginnen met alle ouders op te sluiten die iets verkeerds doen. Geloof me, kinderen kunnen perfect gezond veganistisch opgevoed worden!

Zie: http://www.vegetarisme.be/php/nieuws1.html?menu=&s=2&ss=1&sss=0&ID=226
June 14, 2008 om 01:27
Ilja, je kunt nu wel doen alsof je het zoveel beter weet ,maar als ik die link van Yonesca aanklik zie ik een artikel wat gaat over precies dit geval van veganistische leefwijze dat helemaal verkeerd uitpakt.
Maar daarmee is veganisme toch nog niet verkeerd?
Bovendien gaat het hier helemaal niet over vitamine B12, zie het oorspronkelijke artikel. Dit meisje heeft een tekort aan vitamine D.
Dus Ilja, beter lezen hoor, voordat je van alles opschrijft.

Wildone
June 14, 2008 om 01:52
Sorry Lilja,

ik moet ook beter lezen,
namen verkeerd schrijven
is natuurlijk onvergeefelijk,

Wildone
June 14, 2008 om 05:44
EVA vzw: “Baby’s en kinderen veganistisch grootbrengen is perfect mogelijk”

9 juni 2008


In De Morgen van vandaag staat een bericht over een veganistisch meisje met rachitis, een zeldzame beenderziekte. Het meisje zou deze aandoening hebben opgelopen doordat de ouders haar grootbrengen met een veganistische voedingswijze, d.w.z. zonder dierlijke producten (geen vlees, vis, zuivel of eieren).

Verscheidene journalisten contacteerden EVA vzw met de vraag naar onze reactie.

EVA beroept zich op het standpunt van de American Dietetic Association, de grootste organisatie van voedingskundigen ter wereld. Die schrijft dat goed gebalanceerde veganistische en vegetarische voedingswijzen geschikt zijn voor alle levensstadia, inclusief de zwangerschap en zoogperiode. Een goed gebalanceerde vegetarische of veganistische voedingswijze komt tegemoet aan alle nutritionele behoeften van baby’s, kinderen en adolescenten en zorgt voor normale groei. Dergelijke voedingswijzen in de kinder- en tienertijd kunnen helpen om levenslang gezonde eetpatronen te verankeren, en kunnen belangrijke gezondheidsvoordelen bieden, zoals een lagere inname van cholesterol en verzadigde vetten, en een hogere inname van fruit, groenten en vezels. (http://www.eatright.org/ada/files/vegnp.pdf)

Baby’s en kinderen kunnen dus perfect veganistisch grootgebracht worden. Dit geval is, zoals de paar andere die aan het licht kwamen, een jammerlijke uitzondering die door de media enigszins opgeblazen werd. In dit geval ging het om een tekort aan vitamine D, die normaal wordt voorzien door blootstelling aan zonlicht. Wie in meer noordelijke of vervuilde streken woont, of teveel zonnecrème gebruikt, moet een beroep doen op opname van vitamine D via de voeding (met vitamine D verrijkte plantaardige voeding zoals diverse soorten sojamelk, bepaalde ontbijtgranen of margarines, en ook sommige soorten paddestoelen). Melk is overigens ook verrijkt met vitamine D, en enkel daarom een goede bron.

EVA betreurt dat dergelijke uitzonderingen zoveel aandacht krijgen, terwijl ondertussen tienduizenden kinderen lijden aan overgewicht of zelfs diabetes. Nog veel meer mensen lopen hart- en vaatziekten op. Die aandoeningen zijn voor een groot deel het gevolg van onze overconsumptie van vlees en andere dierlijke producten. Die overconsumptie heeft ook grote gevolgen voor het klimaat, is een van de oorzaken van de groeiende hongerproblematiek, en is wereldwijd verantwoordelijk voor het doden van 50 miljard dieren per jaar voor voeding. Misschien wordt het tijd om ook aan die problematieken aandacht te schenken?

EVA benadrukt dat ouders die hun kind veganistisch willen opvoeden, zich voldoende moeten informeren over gezonde voeding, net zoals elke ouder. Bezorgde mensen kunnen meer info vinden op www.vegetarisme.be.

Contact: EVA vzw
In Vlaanderen geeft EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) vzw je gratis alles wat je wil weten over gezond en lekker veggie eten. Geïnteresseerden vinden straffe recepten en uitgekiende informatie op www.vegetarisme.be of op www.donderdagveggiedag.be

Tobias Leenaert, 0494/64.69.38, tobias@vegetarisme.be
Vegetarisch Infocentrum, St.-Pietersnieuwstraat 130, 9000 Gent.
Onbekend
June 14, 2008 om 06:17
ik sluit me helemaal aan bij Luena: al vanaf mijn zesde vegetarier, en nog steeds een hb gehalte en algehele gezondheid om jaloers op te zijn: hoezo "iedereen weet dat je vlees gewoon nodig hebt" ???? Zo'n argument moet je natuurlijk wel kunnen staven!
June 14, 2008 om 06:31
Natuurlijke selectie.
Wel zielig voor het kind natuurlijk.
Onbekend
June 14, 2008 om 07:26
Mijn god, hebben jullie niks te doen of zo.
Wat heeft het voor nut om hier te gaan bekvechten en waar blijft Freya die het artikel geplaatst heeft om eea toe te lichten of te nuanceren????
June 14, 2008 om 08:17
dit is echt zo jammer. Zo'n vitamine D tekort had gewoon voorkomen kunnen worden als dat kind wat meer buiten had gespeeld.

maar uiteindelijk denk ik wel dat er veel meer kinderen zijn (in nederland) die teveel vlees eten en daar ziek van worden, dan die ziek worden van te weinig vlees/melk/eieren.
June 14, 2008, gewijzigd door Rikki op June 14, 2008 om 08:52
@ selena 81: "groot gelijk. en stuur ze een beetje meer naar buiten, in de zon, ipv alle dagen voor de tv/playstation/game boy,... what ever, en de zon zorgt voor vitamine D waardoor je alle voedingstoffen een beetje beter opneemt"


zon, dat hebben we nodig!

waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat iedereen nu de tv en de playstation moet gaan buiten smijten om buiten in een hutje te gaan wonen, maar ik bedoel vooral dat iedereen een beetje een evenwicht moet zoeken in het buiten spelen, in het ontspannen voor de tv, en dus ook in zijn voeding... iedereen is anders gebouwd, iedereen heeft een ukieke genenconstellatie (een uniek DNA) en ieder kind heeft een ander soort voeding nodi. toen ik in het middelbaar zat, kende ik een meisje die haar 10-uurtje niet kon overslaan, of om 11 uur viel ze flauw van te weinig energie of t een of t ander zeker, kweet et niet precies, en dan heb ik meisjes gekend die smorgen niet aten, smiddags 1 klein boterhammetje en een cola'tje aten en dronken en zo de dag doorkwamen en er nog eens heel opgewekt en energiek bij liepen...
ik geef deze voorbeelden maar, om aan te duiden dat sommigen inderdaad gemakkelijk kunnen opgevoed worden als veganisten of vegetariers of zelfs als fruitariers als je wil (enkel fruit dat van de boom gevallen is om het zo te zeggen), zolang je maar een beetje in de gaten houdt wat jouw lichaam aankan.
en wat jouw lichaam aankan, staat natuurlijk ook in relatie met je levensstijl, enzo...

probeer gewoon het totale plaatje te zien... het is niet omdat je veganistisch eet dat je ongezond bent.. sommige mensen hebben gewoon een andere levensstijl, een ander lichaam, dan andere mensen...

zolang je naar je lichaam luisterd, lukt alles ;)

June 14, 2008 om 09:41
@allemaal

We plaatsen dergelijke artikelen om mensen te informeren over gezonde voeding. Nadenken hierover is al de eerste stap. Uit dit artikel blijkt het belang van vitamine D en calcium. Als wij neerzetten, let op dat je wel voldoende vitamine D eet, zal niemand daar op letten. Door dit (verschrikkelijke) artikel denken mensen er sneller over na. Je kunt prima veganistisch leven, maar je moet dan wel op een paar extra puntjes letten, vooral bij kinderen, die zelfs nog geen keuzes kunnen maken.

PS: De redactie heeft soms ook weekend ;)
June 14, 2008 om 14:51
ik wil even inpikken op wat fluitekruit melde in vorige reactie:
de sociale en psychologische ontwikkeling van een kind dat veganistisch opgevoed wordt.
psychologisch: daar weet ik neit zo veel van, ik studeer sociologie, dat is het sociale aspect.
wel kan ik vertellen, naar aanleiding van een paper die ik vorig jaar geschreven heb (en dus gebaseerd op wetenschappelijke literatuur) dat voeding inderdaad een heel belangrijk sociaal feit is. wat je eet is niet biologisch bepaald (want anders zou iedereen over heel de wereld krekels kunnen eten) maar sociaal bepaald. wat wil zeggen: je omgeving en ouders en leerkrachten en vriendjes hebben er invloed op.

en ik kan zeggen: kindjes tot ongeveer 12 jaar, die zijn niet met eten bezig zoals wij. als ze al vegetarisch / veganistisch zijn, dan is dat omdat ze hun ouders nadoen. Als ze op hun 12 veel te dik zijn, dan komt dat door een verkeerd aangeleerd eetpatroon...
kinderen worden niet sociaal uitgesloten omdat ze veganistisch / vegetarisch zijn... ik denk dat die ouders wel zo verstandig zijn om die kindjes geen warm eten te geven op school, maar gewoon lekkere boterhammetjes of zo... geen enkel ander kind die er op let of er choco, confituur of hespeworst tussen de boterham ligt
kindjes die wel via voeding sociaal anders gevonden worden zullen eerder kindjes zijn met een ziekte...

tis pas in de pubertijd dat eten sociaal veel belangrijker wordt, aangezien het hele lichaam tijdens de pubertijd een centraal iets wordt. (op sociaal vlak)

als kindjes voor hun pubertijd toch extreem met voeding bezig zijn, dan zal dat meestal na-aap gedrag zijn van ouders... of andere belangrijke personen in hun omgeving (ooms, tantes, leerkrachten...)

(en ja, er zijn altijd uitzonderingen, en aparte of extreme gevallen)


wat het die kindjes psychisch of fysisch doet, daar kan ik een mening over geven, maar kan ik geen gefundeerde feiten over vertellen, dus daar geef ik dan ook geen feiten over.
wel vind ik het goed dat deze discussie gevoerd wordt.
June 15, 2008 om 00:24
Wat jammer toch dat deze hele discussie in de veroordelende sfeer blijft. Waaròm zijn jullie zo boos op veganisten? Krijg je er misschien de kriebels van omdat deze mensen een radicale keuze durven maken en dat dat aan jou knaagt?

Over het sociale aspect van een kind (op)voeden (toevallig ben ik ook socioloog):
Denk je niet dat het voor een klein kind een beetje raar is als het allerlei voedingsmiddelen krijgt die de ouders juist zoveel mogelijk vermijden? Dat geeft pas een gevoel van vervreemding.

Wat de vriendjes doen, dat komt pas later. En ik neem aan dat een weldenkende veganistische ouder (en waarom zouden die er nìet zijn?) een kind ook gewoon laat kiezen en uitproberen wat het wil, net zoals weldenkende religieuze ouders dat bijvoorbeeld doen, en weldenkende onsportieve ouders en weldenkende aculturele ouders...

Wildone
June 15, 2008 om 02:58
@Wildone, wat jammer dat jij de mensen die tot nu toe gereageerd hebben met 'jullie' aanspreekt. Ik heb een paar ongenuanceerde reacties gezien, maar meer uitgebreide reacties van mensen zich proberen te verdiepen in veganisme en vegetarisme, respectvolle reacties in mijn optiek. En ook leerzaam. Ik heb er weer het een en ander van opgestoken in elk geval. Waarvoor dank aan met name Lilja.
Eva
June 15, 2008 om 08:56
de eeuwige vergissing dat vegetariers geen zuivel nuttigen moet maar es weggewerkt. Vegetariers eten niks waardoor een dier om het leven gebracht moet worden, maar dragen wel leer. veganisten eten niks wat van een dier afkomstig is en gebruiken derhalve ook geen leer
ik ben zelf heel lang vegetarisch geweest. Nu heb je de keuze voor scharrelvlees en dat eten we dan ook. Daarnaast heb ik een langdurige relatie met een veganist gehad. Weet uit ervaring dat je als vegetarier heel gezond kunt leven maar een veganist (en hij at voldoende soja ed) is altijd zwak, ziek en misselijk. Ik praat overigens wel over 20 jaar geleden, toen kon je alleen tahoe krijgen. Dat is nu wel anders!
Mijn jongste zoon van 7 wil vegetarier worden, dat mag zodra hij in de pubertijd zit, nu remt het z'n groei.
vitamine D zit uitsluitend in dierlijke producten, en wordt aangemaakt door de zon. Helaas werkt het niet door uitsluitend buiten te vertoeven, geen dierlijke producten dan moet je pillen slikken met vit. D. Die bestaan overigens grotendeels uit dierlijke producten!
June 15, 2008 om 10:41
het zal wel gaan dat veganistisch dieet zonder ondervoeding maar dan moet je denk ik net hoe eva zegt dan pillen slikken voor vit d en misschien andere pillen. ik ken wel een meisje die vegetarier is en dat gaat zo ver ik zie heel goed is bijna nooit ziek ziet er goed.
Eva
June 15, 2008 om 11:55
vegetarisch kan juist heel gezond zijn! kijk eens naar je eetdagboekje hoeveel vet en kcal er in vlees zit en vergelijk het eens met een groenteburger of zo. Vaak zijn vegetariers ook heel bewust met hun voeding bezig.
June 15, 2008 om 13:19
mag ik een aantal mensen erop wijzen dat je niet vegetarisch bent maar vegetarier??? vegetarisch zijn is een soort van in coma liggen volgens mij....

ik vind veganistisch eten moeilijk... dat is me veel teveel werk. Wel vind ik die mensen die dat door kunnen zetten heel bijzonder. Toch denk ik wel dat supplementen nodig zijn en inderdaad, als je terug gaat naar de oertijd, toen aten we ook van alles... incl dierlijke dingen. Sojamelk vind ik niet te drinken, zelfs die met chocoladesmaak niet....

er zijn ook mensen die niet eens vegetarier kunnen zijn vanwege hun gezondheid, dus ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die geen veganist mogen zijn.En ik heb al moeite met het bekijken van het aantal kalorieen, dus ik ben bang dat die evensstijl niet voor me is weggelegd...

dus veganisten verzamel u onder de zon en voorkom vitamine D gebrek :)
June 15, 2008 om 15:29
net mijn punt dus.... niemand IS vegetarisch.... men is vegetarIER...

typisch dat verhaal van die slakjes en dat zout...

sowieso beetje aan de hand in dit topic...vooral vangen op foutjes.... maar ik mag niks zeggen... ik liep een beetje uit de hand bij de vorige discussie over dierenleed....
Eva
June 15, 2008 om 17:14
@ kjoetiepaai, ff off-topic:
sojamelk is echt niet lekker nee. Inmiddels hebben ze bij Dirk en de C1000 melk waar de lactose uit gehaald is. Blijft natuurlijk dierlijk, maar een geweldige oplossing voor mensen met een lactose intolerantie of allergie. Mijn lief heeft ziekte van crohn en wordt hartstikke ziek van lactose. Dit is geweldig voor hem. Sojarommel heeft hij ook geprobeerd, te veel koolhydraten: ging ook niet goed

June 15, 2008 om 17:20
nou ik vind het stoer dat er mensen zijn die veganistisch koken, maar ik was dat niet van plan hoor...alleen als er een op bezoek komt.... en dan nog mag ik eerst wel een studie doen dan...misschien beter dat een veganist voor mij kookt :)

geen sojadingen voor mij dus... heb gelukkig geen allergieen, hooguit voor bepaalde schoonmaak- en douchemiddelen en dat was het wel. Ik moet de gang richting biologisch nog wel gaan ontdekken trouwens...maar mijn gevoel gaat steeds meer die richting op...

nou ik heb mijn portie reageren wel weer gehad.... op naar het volgende bericht...
June 15, 2008 om 18:42
Ik weet niet hoe het nu is, maar toen mijn kinderen geboren werden was bijna het eerste wat ze naar binnen gepropt kregen een lepel vitamine D
Ik was het daar helemaal niet mee eens
niet dat ik het ze wilde ontzeggen, maar omdat ik vind dat als mams gezond eet, de moedermelk in alles hoort te voorzien...
laten we eens niet vergeten dat we uiteindelijk gewoon dieren zijn
en hebben jullie wel eens een leeuw gezien die om kruidenthee vraagt?
behalve dan in Disneyfilms waar haaien vegetarisch worden...
De mens is omnivoor, alleseter
we hebben dus van nature alles nodig, zowel plantaardig als dierlijk!
Ja..ik heb begrip voor mensen die liever voor biologisch kiezen
ik heb ook meer respect voor de visser die de hele dag bezig is voor zijn avondmaal dan de mens die bij de visboer even wat haalt (gefokt of met veel te grote netten gevangen)maar dat zijn keuzes die naast onze noodzaak staan
Ieder mag van mij kiezen wat hij wil.. maar onze gebitsamenstelling en onze darminhoud vertellen nou eenmaal dat we omnivoor zijn. Liever zou ik zelf CARnivoor zijn en ben ik overtuigd dat ik in geval van nood zelfs CARnibaal zal zijn.
ik hou van vlees, kan ook echt niet zonder (evenmin kan ik zonder zon trouwens)Toch weet ik, en mijn lichaam ook, dat ik meer dan alleen vlees nodig heb. mijn lichaam vraagt erom, geen fruit en groente eten eindigt in spierkrampen.
Tijdens mijn strenge Atkinsperiode waarin ik veel vlees kaas en eieren at voelde ik me prima...zolang ik maar vitaminepillen slikte..
!!!!!!!!!!
juist pillen, mensgemaakte toevoegingen..ik kwam dus wel degelijk iets tekort!
en das dus met iedere stroming waarbij men preperaten /toevoegingen moet slikken..
je bent NIET meer natuurlijk bezig
hoe je het ook verdedigd

Ik moet zeggen dat ik het antwoord van Freya subliem vind.. een artikel als dit zorgt voor discussies en soms zelfs tot extremen, maar zet uiteindelijk wel iedereen aan tot nadenken
zelf zoek ik in mijn gedichten vaak die grens.. net niet erover, maar genoeg om mensen tot nadenken te zetten..
hoe denk je er zelf over?
dat is hier wel gelukt lijkt mij!
Bovenstaande is dus ook alleen op mijzelf van toepasing, hoe ik denk, hoe ik voel...
Eva
June 16, 2008 om 02:57
car, je hebt wat dat betreft gelijk. We zijn van oorsprong carnivoren en hebben het dus nodig. Zelf ben ik als puber vegetarier geworden omdat de bio industrie me enorm tegen staat. Inmiddels kan je dat oplossen door scharrelvlees te kopen.
Want eerlijk is eerlijk, het is nooit de bedoeling geweest dat mensen dieren als oud vuil zouden behandelen puur voor eigen gewin!
June 16, 2008 om 03:55
Als je als ouders besluit je levenswijze over te dragen op je kinderen, dan heb je de verantwoordelijkheid dit op een zorgvuldige manier te doen. Het feit is dat voor dit meisje pas op haar 12 de! deze vreselijke ziekte is geconstateerd. Haar ouders hebben dus , in mijn ogen, haar van eerdere medische onderzoeken weerhouden. In dat op zichte zijn ze aan te klagen wegens nalatigheid, zowel niet haar de juiste voeding te geven alswel haar niet voldoende medische controles te hebben laten ondergaan.
Persoonlijk zou mijn voorkeur zijn je kinderen een lichtere variant te laten volgen, bv. vegetarisch en ze zelf de keuze laten op latere leeftijd evenetueel veganistisch te worden.
June 16, 2008, gewijzigd door Liefste op June 16, 2008 om 07:53
JUIST!:dag:
Kijk ,dat je als ouder kiest voor een bepaalde levens wijze, zowel op basis van voeding, als wel van geloof, das je goed recht (tot een bepaalde hoogte, maar das weer een andere discussie).
En je kunt ook je kinderen daarmee laten kennis maken:ffzoeken:, das logisch.
Maar je moet ze ook leren nuanseren:evendenken:, dat het ook anders kan, en waarom jij ervoor kiest om het zo te doen.
Geef ze de ruimte om zelf hun eigen keuze te kunnen maken, ook al zou dat niet de jouwe zijn.(:punky:)
Dus ik ben tegen iedere vorm van geloof (ja ,veganisme lijkt me een vorm van geloof) die de volgende generatie dwingt om het zelfde te "kiezen"(bv jehova, moslim, etc)en ook veganisme lijkt me zelfs een vorm van extremisme.:oops01:
Als je er op volwassen leeftijd voor kiest prima:bighug:, maar niet zoals die Amerikaanse aflevering van "jou vrouw mijn vrouw", waarbij de 2 kinderen tussen de 8 en 12 jaar nog nooit vis, vlees ,ei, melk, etc. geconsumeerd hadden.:?:
Omdat hun moeder zo extreem met voedsel bezig was.
Dan vindt zo'n kind dus alles "vies, raar, zielig ,gek en/of zelfs gevaarlijk".:argh:
Dan zet je wat mij betreft geen (mentaal en/of fysisch:uh:) gezonde kinderen op de wereld.:pfff:
Maarjah, het is maar een mening.....:vraagje:
:nieuwlid:
:liefs2:van:liefs:te
June 16, 2008 om 09:28
Goed misschien een reactie van een (weliswaar ex-) veganist!

Ik heb vijf jaar zonder dierlijke producten geleefd en dat ging prima! En nee!!!!!! je hoeft helemaal niet aan de supplementen ALS je de juiste combinaties en producten eet. Dat was mij op het eind te veel gedoe en daarom ben ik er toen mee gestopt. Ik was in die dagen slank, gezond en zat heerlijk in mijn vel.

Veganisme is zeker niet iets dat ik een beginnend vegetarier zou aanraden want heeft wel degelijk wat voeten in aarde. Het voldoende eten van sesam bijvoorbeeld is een absolute must!!! (en dan een kopje per dag door de zilvervliesrijst of zo...)

Maar hier wordt gesteld dat veganisme ongezond is en dat is absoluut NIET waar. Wat het wel is is bewerkelijk en waarschijnlijk zijn deze ouders daarin tekort geschoten in het opletten wat het kind binnenkreeg. Overigens doet moeder het kennelijk wel goed want ze heeft het kind naar ik aanneem gezond gekregen anders was de kinderarts er wel eerder over gevallen. En het zal vast de eerste moeder niet zijn die haar kind probeertgoed en gezond te voeden en waarvan het kind sommige producten simpelweg niet binnenhoud....

En ik weet niet meer wie maar iemand riep iets over dat melkproducten noodzakelijk zijn? BELACHELIJK!!!! Sorry maar dan ben je echt niet goed bij je paasei!!! Dus dan zijn de kinderen die een koemelkallergie hebben ten dode opgeschreven?????? Dan zit mijn huisarts ernaast als hij zegt dat ik ivm candida en rouleaux beter geen melkproducten kan nemen?

Kan nog wel even zo doorgaan maar het heeft toch geen zin....

en @Freya... sorry maar je kunt ook een onderbouwd stukje maken over vitamine D of welk mineraal dan ook en dan kan er heel leuk op gereageerd worden. Dit soort shockering is niet nodig... en bovendien is er geen ruimte voor wederhoor.... jammer..
Eva
June 16, 2008 om 13:05
volgens mij worden veganisten die daar zelf een bewuste keuze voor maken in deze discussie NIET aangevallen, maar de ouders van het meisje in bovenstaand artikel. Veganistisch eten kan gezond zijn, mits je alle voedingsstoffen tot je neemt. Het is overigens medisch bewezen dat veganistisch eten de groei kan remmen bij kinderen. Wat je een vervanging moet eten/drinken is voor veel kinderen niet weg te krijgen. Respect voor mensen die het kunnen, net als vegetarisch eten. Mij lukt het niet meer, doe het af en toe een maand als algehele reiniging (al die hormonen in vlees kan nooit goed zijn voor een mens)
Overigens denk ik dat bewust met vlees omgaan veel beter is voor je gezondheid. De meeste hollanders eten bij de warme hap minimaal 100 tot 150 gram vlees! Dat is echt schandalig veel, met 30 - 50 gram heb je namelijk genoeg. De rest is ballast: vet, hormonen, en een een dier teveel geslacht.
Veganisten en vegetariers leg eens uit waarom je tot de keuze bent gekomen op deze manier te gaan eten?
(bij mijzelf was het omdat m'n moeder besloot macrobiotisch te gaan eten. Als pouber heb je daar enorme weerstand tegen en we noemden haar dan ook de macro-idioot! Wij wilden een kroket maar kregen gierstkoekjes. Toch ben ik wel bewust gewordn van het dierenleed en ben lang vegetarier gebleven. Ook nadat m'n moeder de gierstkoekjes had ingeruild voor kipfilet.
Uiteindelijk ben ik weer begonnen met vlees eten toen ik in een studentenhuis terecht kwam waar gezamelijk werd gekookt)
June 16, 2008 om 16:07
Weet je wat zielig is?

Een vriendje van onze jongste die bij ons kwam eten (kinderfeestje) toen ie 6 jaar jong was. We aten friet en het kind stond te watertanden bij hij de frikandellen en kroketten. We hadden vantevoren al duidelijke instructies gekregen. Een zakje geitenwollensokken snoep dat er erg gerecycled uitzag mocht ie hebben ipv. ander snoep of taart. Want stel je voor dat ie te veel suikers krijg. Bij gratie Gods mocht het kind frietjes eten.

En die frikandellen/kroketten? Daarvan vertelde het ventje dat hij het een keer in zijn leven (stiekem) had gegeten en dat het het aller- allerlekkerste was wat ie ooit in zijn korte leventje gegeten had.

Waar ben je dan in godsnaam mee bezig?
June 17, 2008 om 03:59
Wordt aan veganistische moeders niet afgeraden om borstvoeding te geven? Daar is toch ook al wat over te zeggen geweest.
Ik wil daar niemand mee aanvallen want iedereen eet voor mij zoals hij wil.
June 17, 2008 om 07:01
Ik lees hier een aantal zaken waar ik best wel van schrik; het preken voor eigen parochie.
Dat die ouders levenslang hebben gekregen vind ik heel erg en dat hun kindje is overleden nog veel erger. Toch denk ik niet dat het hun opzet was om hun kinderen te vermoorden. Als dit wel het geval is dan is de doodsoorzaak niet het veganistisch dieet, maar ouders met een zieke geest! Zoals elke ouder hebben zij hoogstwaarschijnlijk het beste voor hun kind gewenst en natuurlijk is dat een subjectief gegeven want dat is nou eenmaal zo in die gevallen van ‘het beste’ voor je kind wensen. Zoals elke ouder onvermijdelijk fouten maakt hebben zij ook een fout gemaakt, een fatale. En waar waren de artsen in dit verhaal, de begeleiders en onderwijzers van zuigelingen en schoolgaande kinderen? Dragen zij geen verantwoordelijkheid voor dit drama? Zij zijn niet de enige ouders die hun kinderen veganistisch opvoeden, wel één van de weinige ouders bij wie het fout ging! Ik denk dan ook niet dat het door het veganistisch dieet komt alswel door andere factoren dat de kinderen zijn overleden of een skelet van een 80-jarige op nahoudt.
Factoren die wij niet kennen, misschien wel factoren van onwetendheid en complete verwaarlozing door desbetreffende ouders. Wat weten we bijvoorbeeld over wat het kind wél heeft gegeten en gedronken. Frisdrank bijvoorbeeld, vooral cola leidt bij structurele inname tot botontkalking. Hoeveel kinderen drinken er niet minstens een liter van per dag? Nee, ONZE kinderen niet natuurlijk! Hoe vaak kwamen deze kinderen buiten?

Het lijkt alsof deze ouders nogal onwetend stonden in hun ideologieën; zoals eerder opgemerkt: een vegetarisch en of veganistisch dieet behelst meer dan dierlijke producten uit je voeding weglaten. De artsen hadden dit moeten signaleren en zijn in mijn beleving evenzeer verantwoordelijk voor de dood van de kinderen.
Zo kan een baby wel degelijk op verrijkt sojamelk leven en gezond opgroeien zonder tekorten. Er zijn legioenen aan kinderen die allergisch zijn voor koemelk. En sojamelk vind ik wél lekker, net als sojayoghurt; het is maar net wat je gewend bent. Aan verrijkt sojamelk worden de essentiële bouwstoffen toegevoegd die een zuigeling nodig heeft. Daarbij is de zon de grootste vitamine D bron. In de huid zit het pro-vitamine D dat door zonlicht wordt omgezet tot vitamine D. Daarom willen we zo graag dat onze kinderen buiten komen, het hele jaar door! Zo zitten er in verschillende groenten en zaden volop calcium. En wat veel mensen weer niet (willen) weten is dat koezuivel de opname van (plantaardig) calcium tegengaat en het calcium in koezuivel door het volwassen lichaam niet opgenomen kán worden omdat het niet over de juiste enzymen beschikt, maar goed dat terzijde.
Een ander probleem bij dit soort diëten lijkt mij evenzeer het gegeven dat kinderen kieskeurig zijn in eten. Een baby zal niet drinken als hij iets vies vindt smaken, een peuter óók niet, noch een kleuter. Zij zijn niet bezig met wat het nodig heeft, daarvoor kunnen zij niet anders dan op hun ouders vertrouwen. Juist daarom zouden zij de vrijheid moeten krijgen daar zelf een keuze in te maken en niet vanaf de wieg in een streng dieet gedwongen, maar waar ligt dan de grens? Hoeveel wiegjes hebben niet in een bepaald religieus huis gestaan en de kinderen levenslang in hun religie veroordeeld?

Eva
June 18, 2008 om 09:47
@ divalicious, goeie reden! klopt we hebben helemaal geen vlees nodig
trouwens, het kindje wat piano beschrijft vind ik echt in de extreme hoor! een jochie van 6! Tuurlijk is het verstandig om bewust om te gaan met voeding. En dit ook op je kinderen over te dragen, maar zo extreem heeft een averechts effect, zo'n kind gaat zodra hij zelf z'n zakgeld kan verbrassen allen nog maar snoep en snacks kopen ter compensatie.
February 15, 2009 om 17:31
In de praktijk blijkt het voor veel bevolkingsgroepen erg moeilijk te zijn om een adequate vitamine D status te handhaven. Groepen die met name risico lopen op vitamine D deficiëntie zijn ouderen, kinderen, zwangeren, mensen met een donkere huidskleur, mensen die weinig buiten komen of lichaamsbedekkende kleding dragen (nikaab, boerka, chador, sluier). Maar ook onder gezonde jongvolwassenen blijkt ongeveer een derde een inadequate vitamine D status te hebben[21].

Bijna de helft van alle 65-plussers in Nederland heeft een tekort aan vitamine D[38]. Ook bleek in onderzoek ruim de helft van de Nederlandse niet westerse allochtone zwangeren en hun pasgeborenen zwaar vitamine D deficiënt (serumwaarden calcidiol onder 20 nmol)[39]. Daarnaast werd geconstateerd dat onvoldoende bekend is bij onder meer huisartsen dat vitamine D in Nederland alleen in de zomer en de lente in voldoende mate wordt geproduceerd[40].


Wanneer de grens van een lage vitamine D status bij 50 nmol/L wordt gelegd, heeft circa 36% van de gezonde jongeren (18-29 jaar) een te lage vitamine D status, bij 42% van de vrouwen (15-49 jaar) met een donkere huidskleur is dat het geval. In Europa heeft 28-100% van de gezonde en 70-100% van de gehospitaliseerde volwassenen een te lage vitamine D status[21].

In landen zoals het Verenigd Koninkrijk[41], de Verenigde Staten[42], het Verenigd Koninkrijk[41] en Noorwegen[43] blijken ook behoorlijk grote delen van de bevolking vitamine D deficiënt, met name tijdens de winterperiode en in het voorjaar.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken