Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

De Overtolligen

Geschreven door Isabella op July 10, 2008

Verleden week heb ik een supergoed (jeugd)boek gelezen. Niet dat ik vaak jeugdboeken lees, dat tijdperk ben ik al lang voorbijgestreefd. Maar soms ‘ontdek’ ik wel eens een parel van een boek als ik de boekenwinkels afstruin en deze keer is het het jeugdboek van Gemma Malley geworden: De Anderen. Ik was meteen gefascineerd door de boventitel,nl.: Mijn naam is Anna en ik zou er niet moeten zijn. Ik zou niet moeten bestaan. Maar ik ben er wel.
Ik identificeerde de tekst meteen met mezelf want hoe vaak heb ik dat vroeger ook niet gedacht. Niet in dezelfde bewoordingen maar het gevoel kwam wel overeen.
Dus, ik moest en zou dat boek kopen, hebben en lezen. En intussen heb ik het gekocht, gelezen én goedgekeurd. Héél goedgekeurd zelfs want ik kan het niet laten om jullie deelgenoot te maken van een bewerkt stukje uit het boek.

10 juli 2008

Mijn naam is Vé.
Mijn naam is Vé en ik zou er niet moeten zijn. Ik zou niet moeten bestaan.
Maar ik besta wel.

Het is niet mijn schuld dat ik er ben. Ik heb er niet om gevraagd geboren te worden. Maar dat verandert niets aan het feit dat ik er ben. Ze heeft me vroeg gevonden en dat is een goed voorteken. Dat zegt Martine in ieder geval. Zij is de dame die Big Body leidt. We noemen haar Diëtiste. Big body is mijn thuis. Het is het huis waar vetcellen zoals ik worden opgevoed om Nuttig te zijn – het best mogelijke in een slechte situatie – zegt Mevrouw De Diëtiste.

Ik heb geen andere naam. Niet zoals Mevrouw De Diëtiste. Zij heeft, net zoals andere mensen ten minste twee namen en zelfs soms meer.
Ik ben gewoon Vé. Vetcellen zoals ik hebben niet meer dan één naam nodig zegt Mevrouw De Diëtiste. Eén is méér dan genoeg!
Het is zelfs zo dat ze de naam Vé niet eens mooi vindt. Ze heeft me verteld dat ze hem probeerde te veranderen toen ik hier pas kwam wonen. Maar ik was een opstandige vetcel, zegt ze, en ik reageerde nergens anders op, dus uiteindelijk gaf ze het op. Daar ben ik blij om. Ik vind Vé een mooie naam, ook al kreeg ik hem van Isabella..

Ik haat Isabella. Ze heeft de Wet overtreden en ze gaf alléén om haarzelf.

Geen van de vetcellen heeft hier meer dan één naam. Soms verlang ik naar een tweede naam.. Ik heb Mevrouw De Diëtiste zelfs eens gevraagd of ik Vé De Diëtiste mocht zijn, of ik haar naam achter de mijne mocht zetten. Maar daar werd ze heel boos om en ze gaf me een harde klap voor mijn kop en ik kreeg een hele week geen warm eten. De psychiater legde later uit dat het een belediging was om te suggereren dat iemand zoals ik Mevrouw De Diëtistes' naam kon dragen. Alsof zij familie van mij kon zijn.

Ik heb eigenlijk nog wel een andere naam, maar het is een voor-voornaam, geen achternaam. En iedereen heeft dezelfde, dus het voelt niet echt als een naam. Op de lijst die Mevrouw De Diëtiste bij zich draagt, sta ik als:

Overtollige Vé

Maar eigenlijk is dat meer een beschrijving dan een naam. We zijn allemaal Overtolligen in Big Body. Overtollig wat betreft de benodigdheden. Overtollig wat betreft capaciteit.

We zijn met méér dan vijf miljoen hier in Big Body. Ik ben de oudste en ik ben hier ook al het langst. Ik was vijf jaar toen ze me vonden. Ik herinner me nu niks meer van Isabella. Vroeger wel. Het zouden ook dromen kunnen zijn die ik me herinner. Want waarom zou Isabella de Wet overtreden en een Overtollige vetcel krijgen; alleen om het te verbergen onder een jurk of in een spannende lange broek?

Ik heb eigenlijk veel geluk dat ik hier ben. Ik krijg een kans om de Zonde van Isabella te vereffenen, als ik hard genoeg werk en inzetbaar word voor arbeid. Niet iedereen krijgt die kans, zegt Mevrouw De Diëtiste. In sommige landen worden de Overtolligen gedood, omgebracht als dieren. Dat zouden ze hier natuurlijk nooit doen. In België en Nederland helpen ze Overtolligen om nuttig te worden voor anderen, waardoor het minder erg is dat we geboren worden. Hier hebben ze Big Body opgericht vanwege de personeelsbehoeften van de Legale vetcellen, en daarom moeten we zo hard werken, om onze dankbaarheid te tonen.

Ik denk soms aan de vetcellen die ze ‘ombrengen’. Ik vraag me soms af hoe de chirurgen het doen en of het pijn doet. En ik vraag me af hoe ze aan Nuttige vetcellen komen in die landen. Mijn vriendin zegt dat ze hier ook vetcellen ombrengen maar ik geloof haar niet. Mevrouw de diëtiste zegt dat mijn vriendins’ fantasie veel te levendig is en dat ze daardoor in de problemen zal komen. Ik weet niet of ze teveel fantasie heeft maar ik denk wel dat ze dingen verzint want ze bezwoer me dat haar Verwekster de Lang Leven Slank Wet wèl had getekend en dat ze dus Legaal was en dat het dus een grote vergissing was om haar tot de Overtolligen te rekenen.


Ik kwam vroeger ook altijd in de problemen, wat ik ook deed. Maar nu kom ik niet meer in de problemen. Ik heb geleerd me verantwoordelijk te gedragen, zegt Mevrouw De Diëtiste. Ik ben op weg om een Waardevol Bezit te worden.

Waardevol Bezit Vé. Dat vind ik veel mooier dan Overtollige Vé.
Ik ben al bijna een Waardevol Bezit. Dat komt omdat ik snel kan leren. Ik kan al méér dan dan 5 km op de loopband lopen zonder echt uitgeput te zijn en als ik nog minder smeek om vettig en calorierijke voedingswaarden, dan krijg ik volgende keer nog een beter rapport. Dat betekent dat ik over ongeveer twee jaren, als ik Big Body verlaat, eindelijk naar het 20-25 BMI- huis mag gaan, daar waar de Legalen wonen en zal ik ook een Legaal Waardevolle vetcel zijn.

Het moet geweldig zijn om Legaal te zijn. Ik denk dat de Wijsvinger dan mijn favoriete plek zou zijn, want het schijnt dat daar weinig Legalen zijn. Het zou moeilijk zijn om in de wijsvinger een Overtollige te zijn, zelfs als je wist dat je er een was, dan nog was er niemand om je daaraan te herinneren.Met dank aan Suryari, die me op het vetcellen-idee bracht.


Bron: De Anderen
Gemma Malley
Uitgeverij Pimento
ISBN 978-90-499-2218-4
July 11, 2008 om 03:30
Leuk geschreven Isabella.....:haha::haha::haha:
July 11, 2008 om 07:59
Zo moeten een hoop Vé's in mijn big body zich ook voelen. Ze zijn langzaam op weg om legaal te worden. Volgend jaar hebben de meeste Vé's zich die naam kunnen toe-eigenen. Daar doe ik in ieder geval mijn best voor.
July 11, 2008 om 08:36
he? ik snap er helemaal nix van...
July 11, 2008 om 15:39
precies wel een heel goed boek,

leuk dat je het ons meedeelde.

groetjes
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken