Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Vitamine B6 + lijstje

Geschreven door Lindsay op July 28, 2008

Wat is vitamine B6?
Vitamine B6 of pyridoxine speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is één van de vitamines met de meeste functies. Het is net zoals alle andere B-vitamines wateroplosbaar.

Waar is het goed voor?
- Het zenuwstelsel
- De huid
- De zenuw- en spierfuncties
- De verwerking van vetten en eiwitten
- De vorming van de rode bloedlichaampjes

Wat is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is voor volwassen mannen en vrouwen 1,5 mg. Pas vanaf 25 mg per dag is het niet meer veilig.

Wat zijn de gevolgen van een te veel aan Vitamine B6?
Doordat een te veel door het lichaam verlaat via de urine, is een echt te veel bijna onmogelijk. Door langdurig dagelijks gebruik van preparaten met vitamine B6 kan wel proprioceptie ontstaan.

Wat zijn de gevolgen van een te kort?
- Bloedarmoede
- Gebrek aan eetlust
- Diarree
- Zenuwaandoeningen
- Hoofdpijn
- Verminderde weerstand
- Bij baby's kan een tekort leiden tot stuiptrekkingen.

Waar is het in te vinden?
Vitamine B6 zit voornamelijk in vlees, vis, eieren, graanproducten, aardappelen en groente.

Om een idee te geven over waar je vitamine B6 in kan vinden staan hieronder enkele voedingsmiddelen met het aantal vit. B6 dat ze bevatten.

Per 100 gram:
- Zonnebloempitten............1,30 mg
- Evergreen krenten...........1,10 mg
- Sultana naturel.............1,10 mg
- Zilveruitjes zoetzuur.......0,90 mg
- Kipfilet rauw...............0,85 mg
- Ovenfrites bereid...........0,72 mg
- Inktvis onbereid............0,69 mg
- Lever gebakken..............0,64 mg
- Zalm onbereid...............0,63 mg
- Sandwichspread..............0,60 mg
- Pinda's ongezouten..........0,57 mg
- Ansjovis in olie............0,51 mg
- Walnoten....................0,45 mg
- Rosbief.....................0,43 mg
- Spaghetti volkoren rauw.........0,40 mg
- Banaan..........................0,36 mg
- Bulgur ongekookt............0,34 mg
- Kip zonder vel bereid...........0,31 mg
- Spruitjes rauw...............0,30 mg
- Bataat zoet rauw............0,27 mg
- Rucola sla..................0,25 mg
- Wortelsap...................0,22 mg
- Vijgen gedroogd.............0,18 mg
- Appelstroop.................0,15 mg
- Maïs........................0,10 mg
- Radijs......................0,08 mg
- Slagroom....................0,02 mg

Bron: Het voedingscentrum, de eetmeter
July 28, 2008 om 02:22
Fascinerend - proprioceptie! Kan ik dat ook zomaar krijgen? En hoe weet ik dan dat ik het heb?
July 28, 2008 om 02:25
Ik citeer Wiki:

Proprioceptieve waarneming verschaft het individu informatie over het eigen lichaam, zoals de stand, beweging en tonus van de ledematen, gewrichten en pezen, het gevoel van "zwaarte" in sommige lichaamsdelen, en vermoeidheid of alertheid van de spieren. Proprioceptieve waarneming speelt bijgevolg een belangrijke rol in de opbouw van het lichaamsbesef, en maakt terugkoppeling mogelijk.

Een (tijdelijk) verminderde proprioceptie kan ook veroorzaakt worden door het innemen van teveel vitamine B6 (pyridoxine).
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden