Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Obesitasgen zorgt voor overgewicht

Geschreven door Dorinde op July 29, 2008

Er schijnt nu ook een gen te zijn die kan bijdragen aan het overgewicht bij kinderen. Het zogenoemde obesitasgen FTO zou ervoor zorgen dat kinderen niet goed kunnen aangeven wanneer zij genoeg hebben gegeten. Uit onderzoek blijkt dat het gen ervoor kan zorgen dat de kinderen slecht weten wanneer zij verzadigd zijn, waardoor ze sneller meer eten eten dan andere kinderen.

Het onderzoek werd gedaan onder 3000 kinderen tussen de acht en elf jaar. Bij de kinderen die het gen hadden werd er gekeken of zij een andere spijsvertering of eetgewoonten hebben. Naast het herkennen van de verzadiging bleek dat de verdere spijsvertering niet veel anders.

Het FTO gen waar de kinderen op onderzocht zijn is in eerder onderzoek geassocieerd met obesitas. Mensen met een enkele kopie van het gen zijn gemiddeld 1,5kg zwaarder en met twee kopieën zelfs 3 kg.

Bron:gezondheidsnet.nl
July 29, 2008 om 04:45
ik wil er even op wijzen dat het gen slechts een versterker is van de KANS op obesitas. er zijn vast ook kindjes in afrika met het gen, die GEEN obesitas hebben, simpelweg omdat ze niet genoeg eten.
er zijn hier in europa vast ook kindjes met het gen die ook GEEN overgewicht hebben omdat ze er op letten, en er zijn vast ook kindjes die het gen NIET hebben die wel zwaar overgewicht hebben. Het gen codeert alleen maar voor een slechte herkenning van het al dan niet hebben van honger. dus het is niet RECHTSTREEKS maar ONRECHTSTREEKS dat het een invloed uitoefend op obesitas.

(voor zover ik kan oordelen)
Onbekend
July 29, 2008 om 06:06
Uiteraard heb je helemaal gelijk Nelleke :D
July 29, 2008 om 06:24
Ja, ik weet wel zeker dat het een combinatie van factoren is. Een gen kan misschien voor aanleg zorgen (beetje net zoals sommige mensen aanleg hebben om snel dikker te worden en anderen niet), maar te dik worden doet een mens in de meeste gevallen echt wel zelf.
July 29, 2008 om 07:15
Volgens mij heb ik dat gen ook maar dan in het kwadraat.:uhu:
July 29, 2008 om 10:37
Ik ook! Ik heb altijd trek en voel me maar zelden "vol"
July 29, 2008 om 14:06
hihi, volgens mij heb ik dat ook! Als ik mijn hoofd er niet bij hou eet ik altijd veel te veel (zonder dat ik het voel). Wel handig om je er bewust van te zijn. Je kan er dan op letten.
July 29, 2008 om 14:18
3 kg maar??? dan heb ik zeker 20 copien van dat gen.
dit soort kleine verschillen lijken me niet echt relevant (en nog heel goed verklaarbaar als b.v. arme mensen vaker dat gen hebben), wat mij betreft zou een gen pas echt een dik-maker zijn als er een verschil was van bijv. 20 kg tussen wel of niet dat gen hebben
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken