Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Wel of geen snackbarverbod?

Geschreven door Freya op August 18, 2008

Er is een flinke discussie gaande over het verbieden van snackbars in arme wijken in Nederland. Uit eerdere berichten blijkt dat het Voedingscentrum graag wil dat er in deze armere wijken geen snackbars meer bijkomen, in Amerika zijn er al dergelijke maatregelen genomen. Omdat overgewicht vooral voorkomt in de bevolkingsgroepen met minder inkomen, lijkt het een goede oplossing. De Consumentenbond is echter tegen, zij vindt dat de consument zelf haar eigen keuze moet kunnen maken. Zij wilt liever dat de overheid haar via andere wegen, zoals duidelijke etikettering, dat consumenten zelf de beste keuze kan maken.

Wat vinden jullie ervan? Zal het helpen als er geen snackbars meer in de buurt zijn?

Vraag beantwoorden

1. Een verbod op snackbars in arme wijken zal helpen tegen overgewicht.

Je kunt pas meedoen als je ingelogd bent.
August 18, 2008 om 04:29
Hou toch op! Alles wat verboden is, is lekker....
En af en toe een frietje is niet erg.
Vet eten gaat heus niet van de menukaart af als het niet meer op straat te krijgen is hoor! Mama frituurt wel thuis dan.
Wat willen we dan? Dat ook friet etc. niet meer in de supermarkt te koop is?

Laat de regering zijn energie steken in goede voorlichting, scholing en meer beweging!
Maak sportscholen extra goedkoop voor mensen met een minimaal inkomen. Regel meer gratis spel- en ballenuitleendingen zoals je ze hier in Rotterdam ziet.
Liever kinderen (en volwassenen) die een hele dag sportend buitenspelen met een frietje toe dan dat ze vadsig stilzitten achter computer of tv met de o zo verantwoorde bruine boterham.

Schudden met die kont! hahahaha
August 18, 2008 om 04:37
Tja, als je snackbars gaat verbieden, dan zal je de Lidl en de Aldi ook moeten gaan verbieden in achterstandswijken. Naar snackbars gaan mensen niet dagelijks, naar de supermarkt wel.
Het aanbod ongezonde producten overstijgt bij deze supermarkten toch echt de gezonde producten. Gangpaden vol met bewerkte diepvriesproducten (niks mis met bevroren groente, maar dan liever niet met een klont boter-met-een-smaakje erbij), koekjes en snoep. Je hebt echt een heleboel wilskracht nodig om niet iets ongezond is je mandje te laten glijden en bij het gros van de mensen bij 'onze' Lidl (in een Vogelaarwijk) zit het karretje toch echt tot de rand vol met limonade, suikerbommen en frituurspul.

En ongezond eten is vaak goedkoper dan gezonde producten. Kijk naar vis, of verse groente en fruit....
August 18, 2008 om 04:48
Ik woon 300 meter van een frituur. Al anderhalf jaar. Ben er misschien al 4 keer geweest. Dus ja keuzes...
August 18, 2008 om 05:34
Ja, denk inderdaad dat het verbieden van die snackbars niet veel gaat uithalen want om iedere dag in een snackbar te gaan eten, heb je ook geld terwijl, zeg maar een blik goedkope ravioli van 800gr nog geen 2 euro kost. Daar heb je in de frituur nauwelijks een groot pak frieten voor. Dus..denk niet dat het iets gaat uithalen.

groetjes,

:isabella:
August 18, 2008 om 06:16
Ik vind het echt onzin dat er in de Aldi of Lidl meer ongezond eten te vinden is dan bij een andere supermarkt. Overal moet je sterk in je schoenen staan om niet te zwichten voor de heerlijke aanblikken van bijvoorbeeld verse taart bij de Albert Heijn of alle heerlijke koekjes en chips...

Ik denk dat een snackbar-verbod inderdaad niet echt helpt, je moet mensen volgens mij niet betuttelen, dat werkt averechts. Beter kun je je energie steken in het bewustzijn van mensen zodat de motivatie om gezond te eten echt vanuit de mensen zelf komt.

groetjes,

tp80
August 18, 2008 om 06:53
ik reageerde op het berichtje van Mster over de Aldi/Lidl waar volgens haar meer verleidingen waren.
August 18, 2008 om 08:28
misschien heb ik het verkeerd geformuleerd: Ze verkopen er naar verhouding meer ongezonde dingen. Waarmee ik de verhouding tussen gezonde en ongezonde producten bedoel.

Je hoeft alleen maar naar pak hem beet de groenteafdeling van de AH en die van de door mij genoemde supermarktketens te kijken. Je zult toch moeten toegeven dat daar wel degelijk een verschil in aanbod is. Of de broodafdeling, of het vriesvak, of bij de vleeswaren... Minder aanbod is ook minder snel de keuze voor iets gezonds.

Tuurlijk zijn er zeker gezonde keuzes te maken, maar hoe makkelijk is dat? Er is bij onze Lidl geen diepvriesgroente (goedkoop en gezond) zonder toevoegingen te krijgen bijvoorbeeld en de keuze tussen pizza en een paprika is snel gemaakt als je naar de prijs kijkt bij zo'n winkel.
Dat laatste is niet anders bij de 'dure' supers, maar als de gezonde producten niet zo'n prominente plaats innemen zal je er ook niet zo snel naar grijpen.

Het gaat in dit geval ook over de doelgroep he, de "armen". Ik bedoel, je kijkt niet eens naar een verse vlaai van de Apppie als van het bedrag wat zo'n ding kost je hele gezin moet eten. Daarnaast denk ik dat je nog beter een verse vlaai kan eten dan pak hem beet gebak uit de diepvries bij de discounters (denk vet, transvetten galore bij fabrieksgebak!), maar dat is weer een heel andere discussie.
August 18, 2008 om 11:11
Wat een flauwekul allemaal. Ga eens voor een gezin een 'maaltijd' halen bij de snackbar. Voor het geld wat je dan moet neerleggen kan je op een gezonde manier ook twee dagen eten als je het bij de supermarkt haalt en zelf thuis klaarmaakt. En dan bedoel ik gewoon een stukje vlees, aardappelen en groente.
Laat de overheid maar eens starten met goede voorlichting. Daar heb je zoveel ingangen voor..te beginnen op de consultatiebureaus. Maar ook een huisarts kan hierin een veel grotere rol spelen dan hij/zij nu doet.
Goedkopere sportscholen voor de 'arme gezinnen' lijkt me niet in eerste instantie een oplossing. Moet zo'n sportschool dan gaan beslissen of je een 'arm' gezin bent of moeten die 'arme' gezinnen dan eerste weer 368 formulieren invullen om in aanmerking te komen voor de kwalificatie 'arm' gezin.
Laat ze eerst maar eens weer beginnen de gymnastieklessen op de scholen op een behoorlijk peil te krijgen met echte gymnastiekdocenten. Zij kunnen kinderen ook nog stimuleren een sport op te gaan pakken. Laat ouders hun kinderen maar eens weer gewoon met de fiets of lopend naar school brengen. Zijn we gelijk van die gevaarlijke situaties rondom de scholen af.
Voorlichting en begeleiding werkt veel beter dan dwangmatig opleggen of verbieden.
:groetjes: van :tini:
August 18, 2008 om 18:19
ik vind het onzin snakbar verbieden in die wijken. als ze het percie willen gaan ze toch naar de andere wijk. Je kan slechts alles gaan verbieden wat slecht is. Ik ben het dus daarom helemaal mee eens met happyface


xx
August 23, 2008 om 05:36
Ik geloof heilig in voorlichting al vanaf de basisschool met veel meer gym en beweging in het pakket dan nu...Mensen zijn zelf verantwoordelijk en de menselijke geest beïnvloed je niet even met een verbod. Da's het begin van het eind...straks verbieden ze de gebakjes bij de koffie, de chinees op de hoek...

Karin

August 26, 2008 om 16:22
Ik vind dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen lijf en voedingspatroon. Wat ik wel een goed idee zou vinden is als de regering helpt om de gezonde dingen zoals fruit goedkoper te maken en voor de slechte dingen dan wat meer te vragen.het is toch idoot dat een appel evenveel kost als een zak chips?!
September 19, 2008 om 18:17
is er nu geen linkse partij die "DISCRIMINATIE" roept:wave: of een aktie op touw zet?:harenuithethoofdtrekken:
oh,nee....das natuurlijk alleen bij "RASSEN"discriminatie:oeps:, en niet bij de minder bedeelde medemens :walgelijk: (ongeacht welke afkomst :braaf: ).
:horenzienenzwijgen:ben erg trots:koekoek: op de gemiddelde :moron:nederlander:neen:
:wacko:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+