Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Boeuf... of VIS Stroganoff?

Geschreven door Katsumi op September 2, 2008

Een paar dagen terug was ik aan het googelen op 'Boeuf Stroganoff'. Ik wilde graag eens iets anders klaarmaken, weet je wel?
Ik kreeg meteen bladzijden vol met hits, maar de recepten verschilden van elkaar als dag en nacht. Sommigen gebruikten tomatenpuree in de saus, anderen juist mosterd. Ik heb recepten gevonden met rode wijn, met witte wijn, met wodka... noem maar op. Enige constante was rundsvlees-ui-champignons.

En toen kwam er leven in dat deeltje van mijn hersenen dat zo graag met recepten klooit: als zij kunnen variëren en spelen met ingrediënten, dan kan ik dat toch net zo goed?
En terwijl we bezig zijn... waarom niet één van de hoofdingrediënten aanpassen?
Daar was ie dan: ik probeer gewoon vis stroganoff te maken!!

Geen rundsvlees maar vis dus. De champignons en ui houden we erbij. En we gebruiken geen tomatenpuree maar mosterd.
Verder? Runderbouillon zal ook niet werken, dus nemen we visbouillon. En die kruiden? Dragon doet het toch goed bij vis niet?
De augurken zijn gewoon een kleine 'spielerei' (kun je dus makkelijk weglaten als je wil) . Eigenlijk bedoeld als kleuraccent, en ook als zure toets. Doet het altijd goed bij vis en champignons.

Nazicht van diepvriezer en koelkast leerde me dat ik alles wat ik nodig had in huis had, dus ik kon aan de slag!

Ingrediënten:(2 personen)

300 g witte vis (kabeljauw, pangasius...)
50 g ui, in smalle ringen gesneden
400 g champignons, in grove stukken gesneden
1 eetlepel (15 ml) olie
1 eetlepel (15 ml) bloem
200 ml magere visbouillon (van een half blokje)
4 augurken, fijngesneden
kleine koffielepel mosterd
50 ml lichte room
citroensap
dragon, peper
100 g basmatirijst (ongekookt)

Bereiding:

Stoof eerst de champignons in een eetlepel water. Kruid licht met peper. Laat alle kookvocht uitdampen, of giet desnoods de champignons af. Anders wordt de saus te lopend.

Snij ondertussen de vis in stukjes, bedruppel met citroensap en laat even opzij staan.

Laat in een andere kom de olie heet worden, en stoof er de uiringen glazig in. Niet laten kleuren!
Bestrooi van het vuur weg met de bloem, en roer goed door. Voeg de visbouillon toe en laat de saus zachtjes binden op een zacht vuurtje.
Roer de mosterd door de saus, voeg de augurken toe (facultatief) en de stukjes vis. Laat 10 à 15 minuten zachtjes sudderen tot de vis gaar is. Voeg de laatste 5 minuten de champignons weer toe om te laten doorwarmen.
Werk de saus af met de room en flink wat dragon.
Dien op met basmatirijst en... smakelijk!!

Uiteindelijk ben ik toch vrij ver van de originele 'Stroganoff' beland... En toch ga ik de term gewoon behouden, want al bij al is het allemaal bij die 'boeuf Stroganoff' begonnen.
Zo, ikzelf ben weer een recept rijker, en hopelijk hebben jullie er ook iets aan!

O, en voor degenen onder ons die kcaloriën tellen (en daar hoor ik ook bij):
Energie (rijst inbegrepen): 440 kcal
Koolhydraten: 53,2 g (= 49%)
Eiwitten: 30,6 g (= 27%)
Vetten: 12 g (= 24%)

Liefs,

Katsumi :zen2:

August 25, 2008 om 10:43
klinkt lekker krijg al water tanden als ik het lees
August 25, 2008 om 15:31
Hoeveel mosterd doe je er ongeveer door?
Staat niet bij de ingrediënten.
Lijkt me erg lekker.
August 26, 2008 om 00:23
Hoi Tineke,

de mosterd had ik idd vergeten bij de ingrediënten, sorry. Ik heb het nu aangepast. Het is trouwens een kleine koffielepel die ik er in doe!

Liefs,

Katsumi :zen2:
August 26, 2008 om 09:28
ik ga het zeker proberen en laat het je nog wel weten gr 85kg dinamiet
August 28, 2008 om 04:42
Lijkt me echt lekker en eens iets anders! En met dingen die iedereen in huis heeft, eenvoudig.
Ga het zeker proberen. Kan ik gelijk beginnen meer vis te eten.
August 31, 2008, gewijzigd door Levensstijl op August 31, 2008 om 18:05
Experimenteren vind ik ook vaak leuk.
Soms zijn alleen de resultaten wat minder.:wilnietkijken:
Recept lijkt me lekker!
September 3, 2008 om 07:07
:hallo3:

Heb net je receptje afgeprint, lijkt me heel lekker,
ga ik vast en zeker vrijdag uitproberen.

:01groetjes:
Chris61
September 5, 2008 om 03:15
Ieuw.... ;lijkt me heeel vies....brrrrr
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+