Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Is nep kaas gezonder?

Geschreven door Aniet1986 op September 2, 2008

Vorige week is uitgebreid in het nieuws geweest dat supermarkten, pizzeria’s en McDonalds veel producten verkopen waarin nepkaas verwerkt is, zonder dat de consument daarvan op de hoogte is. Nepkaas, ook wel analoogkaas genoemd, komt voor in meer dan 50% van de producten als lasagna, moussaka, pizza’s en cheeseburgers.
Heb jij ooit geweten dat de kaas op je overheerlijke cheeseburger van de McDonalds voor 30% bestaat uit iets wat niet eens op kaas lijkt?
Eigenlijk worden we dus met zijn allen een beetje voor gek gezet. En wij maar denken dat we als Nederlandse kaaskoppen zo gek op kaas zijn. Blijkbaar houden wij ook van nepkaas.
Maar wat wordt er precies bedoeld met die zogenaamde nepkaas?
In plaats van verse melk van een koe te gebruiken tijdens het maken van de kaas, wordt er voor een groot deel goedkope plantaardige olie aan de kaas toegevoegd. Aangezien er al veel samengestelde producten zijn die ook plantaardige olie bevatten, is het niet zo moeilijk om die een beetje te verdoezelen op het etiket. Om het nog een beetje echt te maken doen de producenten een klein percentage echte kaas in het product en zetten ook dat op de verpakking. Zo valt het geen mens op dat het dus geen echte kaas is.
Het schijnt dat nepkaas tot elke soort kaas gemaakt kan worden. Wij eten hier bijvoorbeeld vaak mozarella die niet helemaal echt is. Terwijl ze in andere delen van de wereld denken dat ze Goudse kaas eten, maar ook dat blijkt dus deels nep te zijn Dit allemaal door het toevoegen van smaak-, geur-, en kleurstoffen. Eigenlijk eet dus bijna iedereen wel eens nepkaas, want je proeft het verschil bijna niet, anders was het ons toch wel eerder opgevallen?
Is nepkaas eigenlijk wel gezond? Want nu we weten dat de kaas nep is, willen we er natuurlijk ook wel meer over te weten komen.
Een van de grootste producenten van industriële kaas, St. Paul uit Belgie, claimt namelijk dat nepkaas het gezonde alternatief is voor echte kaas. Het lijkt een beetje op de discussie tussen roomboter en margarine. Het verschil tussen boter en margarine is dat er wel een verschil in smaak zit. Wel zijn roomboter en margarine beide in dezelfde producten toe te passen en zijn de plantaardige oliën in margarine beter voor de gezondheid dan het dierlijke vet in roomboter.
De eigenaar van St Paul vindt dat de nepkaas juist in het voordeel is van de consument. Er wordt voor de nepkaas alleen maar goede hoogwaardige ingrediënten gebruikt. Hierdoor koopt de consument een eerlijk en gezond product en is het ook nog goedkoper dan echte kaas. Ook is er niets mis met de verpakking van de producten vindt de eigenaar van St. Paul. De naam van de kaas staat gewoon op de verpakking en van het kaasalternatief alleen de bestanddelen. Hij begrijpt dat dit voor de consument misschien niet voldoende is, maar het is toch geheel volgens de wetgeving.
Hij is van mening dat kaasalternatieven bekender moeten worden bij de consument. Want dan kan die zelf de keus maken tussen echt dure kaas met dierlijke vetten of goedkope nepkaas met plantaardige vetten. Hij weet wel waar die voor zou kiezen. Maar wat zou jij doen?Vandaag heeft McDonalds laten weten dat de kaas die zij gebruiken zeker geen nepkaas is. Het is misleidend dat dat gezegd wordt. Hun kaas is wel degelijk een zuivelproduct en reguliere kaas. Aan de reguliere kaas zijn melkbestanddelen, zout en kleurstoffen toegevoegd. Geen plantaardige olie zoals werd aangegeven in de media.

van de redactie

bron vmt
bron evmi
September 2, 2008 om 07:10
Ik vind het gewoon een vieze gedachte dat je dingen eet die eigenlijk niet eens de naam Kaas waard zijn.
September 2, 2008 om 07:49
En waar blijven we dan met eerlijk voedsel? En kwaliteit!
Ik eet liever een klein beetje echte kaas, met echte smaak en echte zuivel in plaats van een mengsel van plantaardige vetten dat niet eens kaas mag heten.

Hoe kan je nu het jarenlange vakmanschap van echte kaasmakers negeren? Wat deze man zegt is een regelrechte belediging voor alle kaasmerken! Ik wil wel eens zien welke nepkaas mijn roquefort kan vervangen, van romige textuur tot smaakontploffing!
September 2, 2008 om 08:21
Zou er in zo'n grote kaashomp bij de verssnijdbalie van de AH dan ook nepkaas kunnen zitten? Of betreft het alleen die voorverpakte smeltkaas-cheesedippers-achtige dingen?
September 2, 2008 om 09:44
ik wil wel graag weten wat ik eet!:banplz:
dan kan ik zelf een keus maken:evendenken:
en ik ben dol op geitekaas, die hebben ze toch niet nep toch?:help2:
:vraagje::okay:
September 2, 2008, gewijzigd door Levensstijl op September 2, 2008 om 12:30
Margarine zijn transvetzuren en transvetzuren zijn SLECHT!

Ik citeer alleen even een gedeelte uit een boek die ik gelezen heb, dit boek verteld gewoon de waarheid.

schrijvers: David Zinczenko en Ted Spijker (van het blad Menshealth uit Amerika)

Het Wasborddieet:

"Om te begrijpen wat transvetzuren nu eigenlijk zijn, moet je je een fles plantaardige olie en een pakje margarine voorstellen. Bij kamertemperatuur is de plantaardige olie vloeibaar en de margarine vast. Zou je nu koekjes gaan bakken met vegetarische olie, dan zouden ze behoorlijk vettig worden. En wie wil er nu koekjes die druipen van het vet? Dus om koekjes te ontwikkelen- en cake, en chips, taarten, muffins, donuts, wafels en nog heel veel andere levensmiddelen die we dagelijks consumeren - verhitten levensmiddelenfabrikanten de olie tot zeer hoge temperaturen en voegen er waterstof aan toe. Die waterstof bindt zich aan de olie en vormt een heel nieuwe vetvorm - transvet - die op kamertemperatuur vast blijft. Plantaardige olie wordt margarine. En zo worden voedingsiddelen die normaal gesproken gezond zijn - maar misschien niet zo smakelijk - ware vetbommen.
Omdat transvetzuren niet in de natuur voorkomen, heeft je lichaam het heel moeilijk met de verwerking ervan. Eenmaal gegeten, veroorzaken transvetzuren allerlei ongerief in je lichaam. Ze verhogen je slechte LDL-cholesterol en verlagen je goede HDL-cholersterol bloedwaarden. Ze verhogen ook de concentraties van andere vetten (lipoproteïne) in je bloed; hoe meer lipoproteïne in je bloed ronddobberen, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Verhoogde consumptie van transvetzuren is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes en kanker."

Later staat er een stukje in het Wasborddieet:

"Het zit o.a. in:
Crackers. Popcorn. Koekjes. Vissticks. Smeerkazen. Snoeprepen. Het kan niet op.
En onthoud hoe hoger GEDEELTELIJK GEHYDROGENEERDE (PLANTAARDIGE) OLIE op de ingredientenlijst staat, hoe slechter het is. Je zult waarschijnlijk niet in staat zijn om transvetzuren helemaal te vermijden, maar je kunt in ieder geval gaan voor de varianten met de laagste gehalten."

Weer later staat er in het Wasborddieet:

"VERMIJDEN:
Margarine
Gefrituurde voedingsmiddelen
Voorverpakte gebakken en bakkerswaren.
Alle levensmiddelen met gedeeltelijk gehydrogeneerde olie of geharde plantaardige olie op de ingredientenlijst."Nu even over mijzelf, ik eet zo goed als geen transvetzuren, door mijn hernia ben ik soms laks maar toen ik laatst de uitslag kreeg van mijn dokter zei hij dat mijn cholesterol, het witte vet uitzonderlijk laag is! Wat heel gezond is!!!

IK WIL ALEEN ECHTE KAAS!!!!

:levensstijl:
September 2, 2008 om 13:27
hoi

die nepkaas is de naam kaas niet eens waard.
Onbekend
September 2, 2008 om 13:40
@Ishgirl,

Het zit niet in stukken kaas die je koopt, maar alleen in produkten waar kaas in zit (pizza, lasagna).

Analoge kaas wordt namelijk als produkt gemaakt. Zo'n homp kaas wordt dan versneden; daar is een apart bedrijf voor. Die snijdt het in dunne, dikke, korte, lange sliertjes, en voegt het samen met wat de 'vrager' wil (mozzarella, cheddar).
Het zou dus wel in de zakjes met 'strooikaas' kunnen zitten :(
Ook kan het zo zijn dat de pizza of lasagna die je bestelt bij de italiaan naast echte kaas analoge kaas bevat.

Een en ander was vorige week (28 augustus) te zien bij een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde.

Groetjes, Barkie
September 3, 2008 om 03:50
We worden bedrogen als het om eten gaat waar we zelf bijzitten!!!

Niks is meer wat het lijkt, helaas kom je als je echt gezond wilt eten vaak op biologisch uit, wat dan helaas weer duurder is.

Ik vind het belanchelijk dat wij zoveel dingen eten, waarvan we denken dat ze gezond zijn, maar dat is helaas vaak niet zo.

Dat kaas geen kaas blijkt te zijn en dat de regering dat goedkeurd, vind ik heel erg slecht.

:mientjepuk:
Onbekend
September 3, 2008 om 04:36
Op de verpakking van de fabrikant die het mengt staat duidelijk aangegeven dat er analoge kaas bij zit. Hij was ook de enige waarbij gefilmd mocht worden.

Kaas is wel kaas, want op de verpakking van, bv lasagna of pizza, zie je alleen de echte-kaas als kaas vermeld staan. Van de analoge kaas zie je alleen de ingrediënten.
Je wordt dus niet echt bedrogen... Vandaar dat de regering er niets aan zal (kunnen) doen.
September 3, 2008, gewijzigd door Levensstijl op September 3, 2008 om 17:57
Helemaal gelijk Lilja,

Ik hoop niet dat mensen me irritant gaan vinden, dit is voor mensen die om hun gezondheid geven;), NOG een stukje uit "Het Wasborddieet" over Fructosestroop (HFCS):

"HFCS is een door de voedingsindustrie vervaardigde zoetstof die goedkoper en zoeter is dan suiker. Voedingsfabrikanten zijn er dol op, want ze maken er meer winst door, en dus verwerken ze het in ongelofelijk veel voedingsmiddelen. Ontbijtgranen. Ketchup. Pastasaus. Koekjes.
Sommige maaltijdvervangers (repen), die zogenaamd goed voor je zouden moet zijn, staat fructosestroop hoog op de ingrediëntenlijst.
We hebben het over een fabrieksmatige zoetstof die voor de jaren zeventig niet eens in onze voedingsketen voorkwam. En fructosestroop is echt heel slecht voor je.
Dat komt omdat het bomvol calorieen zit, en dat je lichaam deze calorieen niet herkent. Sterker nog, Fructsestroop legt de controlemechanismen van het verzadegingsgevoel lam zodat je veel meer kunt eten dan wat je lichaam normaal aan kan.
Je kent misschien wel knapen die met gemak een tweeliterfles cola wegwerken. En weet je wat? Voor fructosestroop was uitgevonden was een mens daar niet toe in staat. Want dan traden onze natuurlijke verzadigingsmechanismen in werking, en die riepen dan 'Genoeg!'. Maar door deze Mechanismen lam te leggen, maakt fructosestroop -een waar junkfood- ons dik. In 1970 aten Amerikanen ongeveer een paar ons fructosestroop per persoon per jaar. Eind jaren negentig consumeerden ze 28 kg per persoon per jaar. Dat is 228 calorieen per dag per persoon extra."


"Fructosestroop eten is als een infuus installeren die die de handel linea recta naar je buikvet pompt."

"Fructose stimuleert geen insuline-afgifte en verhoogt daarmee ook de productie van leptine niet - en dat is het belangrijkste argument tegen fructose en fructosestroop: Zonder insuline en leptine heeft het lichaam geen beschermingsmechanisme. Je kunt vier liter cola wegslobberen of anderhalve kilo yoghurtijs weglepelen, en dan denkt je lichaam nog steeds dat je niets gegeten hebt."


:levensstijl:

September 3, 2008 om 08:35
In de EU wordt er naar mijn weten geen HCFS gebruikt. De verhouding fructose-glucose is anders hier dan in de VS. De glucose-fructose siroop die hier wordt gebruikt is gelukkig iets minder erg. Hoe slecht het wel is, weet ik niet.
September 4, 2008 om 01:38
Hoezo hadden wij het nog niet door? Wanneer je gewend bent om 'echte' kaas te eten, proef je echt wel het verschil. Of je nu een vers(in mijn geval bio) onvoorverpakt stuk kaas eet of dat wat ze op de diepvriespizza doen. Geef mij die eerste maar!

En dan dat antwoord van McDonalds; het zijn o.a. kleurstoffen i.p.v. plantaardige olie. Nee, ok, dan is het goed....:dom:En natuurlijk weer een discussie voeren die ons afleidt van waar het nu eigenlijk om gaat: de kwaliteit van de voeding. Of je het nu echt of niet-echt mag noemen doet er toch helemaal niet toe? Het ene stuk chocola is ook het andere niet en hetzelfde geld voor bijna alles. Maar het is wel duidelijk dat wij vaak worden afgescheept met slechtere, ongezondere kwaliteit, zodat de producent meer winst kan maken. En je bent er wel zelf bij, maar je moet tegenwoordig bijna een hele studie volgen om nog de juiste dingen ertussen uit te kunnen halen.
September 9, 2008 om 12:48
Met verbazing heb ik de reacties gelezen. Verbaasd over zoveel niet op waarheid berustende fabeltjes in bovenstaande reacties.

De hierboven beschreven nepkaas wordt al sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw gebruikt in Europa. De term nepkaas is voor het eerst 2 weken geleden opgedoken, voor het programma 'keuringsdienst van waarde'. Daarvoor heette het product nog Analoog kaas, imitatie kaas, vegetarische kaas of cheese substitute.
Het product wordt gemaakt van kwaliteits hoogwaardige ingredienten, zoals kaas, zetmeel, plantaardige vetten of olie.
En bevat geen cholesterol, gluten of hydrogeneerd vet.
Transvetzuren zijn gelijk aan nul. Niet alleen palmolie wordt gebruikt in de productie van analoog kaas, maar ook zonnebloem, soya, raab en olijfolie.
Natuurkaas daarentegen bevat wel cholesterol. En natuurkaas bevat ook kleurmiddel als beta caroteen of annato.
Analoogkaas is wel degelijk gezonder als natuurkaas !

En dat vaste vetten automatisch rijk zijn aan transvetzuren is ook nonsens. Boter (melkvet) is op kamertemperatuur ook niet vloeibaar.

Fructosestroop heeft al helemaal niks met analoog kaas te maken.

Ik persoonlijk zie de voodelen van analoog kaas als volgt :
-Een goede smaak
-Goede verwerkingseigenschappen qua raspbaarheid en smeltbaarheid.
-Gezonder dan natuurkaas
-Minder kans op schadelijk micro organismen en langer houdbaar.
-Daarbij zijn analoog kaasproducten ook lager in prijs.

Groeten,

De pizzabakker
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken