Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Eetbuien door het winterse weer

Geschreven door Willemijn op February 27, 2009

Het is eind februari, koud, guur, donker en de bomen zijn kaal. Gelukkig is het weer iets langer licht dan een maand geleden maar inmiddels snakken we allemaal naar een beetje warmte, een lekker lente zonnetje en kleurige lente bloemen in de tuin.

De winter duurt voor sommige mensen te lang. Niet iedereen heeft er evenveel last van maar er zijn mensen die een beetje depressief worden in de winter. Dit komt voornamelijk omdat het in de winter korter licht is. Daglicht heeft namelijk een positief effect op je humeur. Het kan daarom in de winter best lekker zijn om regelmatig lekker naar buiten te gaan om een wandeling te maken of ga 1 keer per week lekker onder de zonnebank.

Maar naast dat die lange winter er voor zorgt dat we ons moe, energieloos en ongelukkig voelen zorgt het er ook voor dat we het liefste op de bank kruipen met een kop thee en flink pak koekjes of een zak chips.
We horen het veel van deelnemers, het koude winterse weer zorgt voor een toenemend aantal eetbuien.

Daarom vandaag een aantal handige tips om eetbuien tegen te gaan.

-Voel je trek opkomen? Zoek afleiding! Maakt niet uit wat als het maar afleidt. Bel een vriend/vriendin, maak een wandeling, neem een warme douche, doe de afwas of een ander huishoudelijk klusje. Door de afleiding vergeet je de trek even waardoor deze meestal verdwijnt.
-Zorg dat je altijd een verantwoord tussendoortje hebt klaarstaan voor onverwachte trek momenten. Denk aan een smoothie, een pakje krentenkoekjes, een plakje ontbijtkoek of een schaaltje yoghurt.
-Haal zo min mogelijk lekkere dingen in huis. Heb je wel een keer iets gekocht voor bijvoorbeeld visite? Zorg dan dat het diezelfde dag opraakt of geef het mee aan je gasten.
-Plak een foto van je dikke zelf op plaatsen waar lekkere dingen liggen. Zo wordt je telkens herinnert aan je voornemen om af te slanken.
-Vermijd op trek tijdstippen zoals 11 uur ’s morgens, 16 uur ’s middags en 20 uur ’s avonds supermarkten, benzine stations, recepten sites, supermarkt blaadjes met lekkere recepten, reclame folders van de supermarkt en zap weg bij reclames op tv over eten. Door het zien van al dat lekkers krijg je alleen maar meer trek.
-Ga ook nu in de winter lekker naar buiten om te bewegen. De frisse lucht en het actief bezig zijn zorgt voor een fijn gevoel waardoor je minder snel trek krijgt.
-Plan voor jezelf 1 of 2 dagen in de week in waarop je wel wat lekkers mag nemen. Als je weet dat je snoep moment er aan komt is het makkelijker om je op andere dagen in te houden. En je mag dan best een keer een patatje met vette mayonaise of een lekkere grote candybar nemen.

En dan nu: wachten tot de lente komt. Duimen jullie met ons mee voor mooier weer?

Van de redactie
Onbekend
February 27, 2009 om 03:40
ik heb ook behoorlijk last van de winter bleus en heb vorige week idd me behoorlijk laten gaan in enorme vreetbuien echt compleet los geslagen... Gelukkig me zelf nu weer hervat maar kijk echt enorm uit naar de zon heerlijk weer zonder jas buiten en lekker actief wezen!!!
:lente5::lente9::lente:
:lente6:
Onbekend
February 27, 2009 om 04:50
Wij zijn vorige week terug gekomen van een vakantie van 2 weken in Curacao,
Ik had niet verwacht dat de overgang zo groot zou zijn :zucht:
Maar met mijn ogen dicht ben ik weer terug in de :zon2:

Van mij mag de lente beginnen:lentelijn:

:ikvalaf:
Onbekend
February 27, 2009 om 05:02
Ik zie het bij mezelf en eigenlijk ook bij iedereen in mijn omgeving dat men toe is aan de lente. De eerste zonnestralen, de mooie blauwe lucht, de bomen die weer mooi groen worden.... ik kijk er naar uit. Het zijn allemaal goede tips hierboven, maar merk toch wel dat ik meer beweeg als het wat beter weer is. Ik ben net een half uurtje met mijn hondje wezen wandelen, maar dat was niet van harte met dat vieze, miezerige weer. Als het zonnetje straalt ga ik makkelijk een uur wandelen!

Ik duim (en droom) in ieder geval mee dat het snel lente wordt en we snel weer van de zon kunnen genieten!!:dromenvakantie:
February 27, 2009 om 07:14
Vreselijk, ik heb er erg veel last van. En het is verschrikkelijk moeilijk om je dan te beheersen.
De tips zijn goed, maar tja, die rem is dan ver te zoeken.
Met 1 ding ben ik het totaal niet eens. Op je kasten je dikke zelf hangen. Je bent al depri en dat zal er niet toe bij dragen om je lekker goed te voelen. Dus hang maar liever een slanke jij op of helemaal niks.
Verder heb ik een daglichtlamp gekocht en ik kan niet anders zeggen dan dat ik me daardoor beduidend prettiger voel. Ook op mijn werk is een daglichtlamp voor diegene die in de nachtdienst zitten en ik kan je zeggen dat ik me altijd beter in mijn vel voel zitten.
Naar buiten gaan is zeker belangrijk, en als je erge last hebt van winterblues kom je aan het licht van de wintermaanden evengoed tekort.
Maar nog even mensen en dan komt de zon. Ik heb haar van de week al even gezien.
February 27, 2009 om 07:56
Het enige waar ik last van heb is dat ik moeilijk uit mn bed kom als de regen tegen het raam tikt en ik weet dat ik nog n heel eind moet fietsen....
Er zijn ook makkelijkere lijnmomenten in de winter: je warme thee smaakt er beter van, er zijn volop lekkere mandarijntjes en van een wandeling krijg je rode blosjes op je wangen. In de zomer zie je allemaal slanke dennen in zwierige rokjes, laat je jezelf weer gaan op een barbecue of drink ik weer teveel rosé op een terras...

Ik probeer meestal mijn vakanties in maart en in september te boeken, dan lekker naar de zon, dan is je zomer weer langer en kan je de winter wel baas!

Kaat
February 27, 2009 om 08:12
Ja ik ben ook een zon aanbidster hoor wij hebben een groot balkon
en als het mooi weer is kan je mij heel veel buiten vinden met mijn man samen hebben wij het huis al een goede beurt gegeven dus laat de zon maar komen, maar ik verveel mij nog niet
de weegschaal is gekoppeld aan valt af dank je wel hoor voor de makkelijke boodschap ik vind het leuk en ben al 2 kilo kwijt
ik wil ook aan mijn eetdagboek gaan beginnen, doei
Hermien: alles komt goed:
February 27, 2009 om 10:12
Pfftt Feest van herkenning!

:biebeltje:
February 27, 2009 om 10:15
Ik merk dat ik veel minder last heb van eetbui als ik een flinke vis eet 's avonds. Gisteren 2 haringen gehad, en ik kon gewoon niet meer de rest van de avond (en die was nog heel lang).
February 27, 2009 om 10:42
ik heb ook enorme last nu van echt honger gewoon!!
telkens honger! ik zit nu lekker aan een grote bak chocolade melk met slagroom wat vult en heeel mager is het is de nieuwe chocomelk van optimel met light slagroom ik doe weightwatchers en het is maar 1 punt dus te vergelijken met 1 kale boterham, op naar de lente en 52 kilo!
February 27, 2009 om 14:14
ja ook ik heb de laatste weken veel vreetbuien gehad. Het weer, maar ook persoonlijke omstandigheden waren daarvan de oorzaak. Toch geloof ik ook dat een week of 2 vreetbuien, je terug kan brengen in het goede ritme. Doe je best om the spirit weer te vinden en dan ga je er weer vol tegen aan.
Ik weet hoe het voelt, dus sterkte allemaal.
Het viel me op onder mijn buddeis dat ik niet de neige was met deze problemen, maar dat ik in zowat alle dagboekjes dezelfde problemen las. Vandaar dat ik een verzoek deed richting redactie voor een artikel als deze.

Onbekend
February 27, 2009 om 15:31
Gelukkig heb ik er dit jaar geen last van gehad.
Een buddy van mij gaf aan waarom zij herfst en winter zo leuk vond en ik ben daarom anders tegen zowel herfst als winter aan gaan kijken (op een veel positievere manier).

Mijn partner en ik gaan 4 middagen per week uitgebreid wandelen en komen dan ook veel buiten.
Vanmiddag ook 2 uur gewandeld, ondanks het miezerige weer, en dat was weer erg fijn.
Hierdoor merken we ook heel goed dat de dagen weer langer worden en dat heeft dan ook weer een positieve invloed.

Het merendeel van de tips geef ik ook aan mensen die vreetbuien hebben, behalve de tip van die "foto van je dikke zelf".
Dat vind ik gewoon géén goede tip, want je dikke zelf zie je zelf vermoedelijk als negatief en ik ben meer in voor positieve dingen + ook anderen zien die foto en dat willen de meeste mensen niet.
Ik adviseer dan ook om er iets anders op te plakken dan een foto.

De tip van RSgirl vind ik een hele goede (+)
Ik ga dan ook meteen morgen wat bloeiende plantjes kopen...

Een daglichtlamp heeft inderdaad een beter effect dan een zonnebank, maar als je lekker warm wilt worden is een zonnebank heerlijk.
February 28, 2009 om 02:48
Maak een eetschema en hou je er aan. Niet gaan improviseren en dingetjes gaan toevoegen.
Onbekend
February 28, 2009 om 16:32
Tja; eetschema's ben ik niet zo kapot van.
Wel voor een paar dagen, omdat ik 3 x per week boodschappen doe.
Zo kan ik inspelen op aanbiedingen, veranderde behoefte en zo.

Vandaag heb ik bloemetjes gekocht, vanwege die leuke tip van RSgirl ;)
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden