Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Arts moet dikkerds serieus nemen

Geschreven door Superchubby op March 7, 2009

AMSTERDAM - Overgewicht dreigt volksvijand nummer één te worden. Experts en instellingen willen dat politiek, zorgverleners en ouders in actie komen om het tij te keren.

Haar diepste vernedering onderging ze nota bene in een ziekenhuis. Wanda Henrichs (1,63 meter, 196 kilo) walgt er nog van: "Ik werd met de goederenlift naar de expeditieafdeling gebracht en daar op een grote weegschaal gezet. Niet echt fijn voor je ego."

Dergelijke horrorscenario's kan Eric Verberne ook opdreunen. Hij moest onlangs naar Arnhem voor een operatie, maar zijn zorgverzekeraar kon geen geschikte ambulance vinden voor de 1,83 meter lange en toen bijna 300 kilo wegende Amsterdammer. "U kunt beter een verhuisbedrijf bellen," kreeg hij te horen van de bemiddelaar, die eraan toevoegde: "Maar wij vergoeden geen vrachtauto's."

Deze superzwaargewichten vormen nog steeds een kleine minderheid onder patiënten met (ernstige) obesitas, maar hun lotgevallen zijn kenmerkend voor de houding van veel zorgverleners. Daar valt echt nog veel aan te verbeteren, meent de Obesitas Vereniging.

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, deelt die opvatting. "De helft van alle artsen en specialisten vindt overgewicht geen medisch probleem. Ze denken in de trant van: 'Eigen schuld, dikke bult. Moet je maar niet zo veel eten en wat vaker de trap nemen.' Ze nemen patiënten niet serieus en laten die vervolgens aan hun lot over." Seidell benadrukt dat overgewicht deels genetisch is bepaald en wordt aangewakkerd door een ongezonde leefomgeving in de vroege levensfase.

De arrogante bejegening vloeit voort uit de artsenstudie, stelt Seidell. "Aankomende huisartsen krijgen op de universiteit meer informatie over een zeldzame kankersoort dan over overgewicht en leefstijl." Dat moet worden verbeterd. "Er komt een moment dat de wachtkamers vol dikke mensen zitten en dan weet niemand er raad mee."

De koepel voor werkgevers in de zorg, ActiZ, speelt wel in op de schier onstuitbare opmars van ernstig dikke mensen. "De groep ouderen met fors overgewicht wordt steeds groter en wij willen dat instellingen daar tijdig op inspelen," zegt ActiZ-directeur Aad Koster. Hij doelt op de aanschaf of lease van speciale behandeltafels, weegschalen, bloeddrukmeters, extra grote scanners, brede bedden en liften. "Maar we kunnen ons ook voorstellen dat er bij nieuwbouw of verbouw bredere deuren worden geplaatst en aangepaste personenliften. Dat is belangrijk voor de klanten, maar ook een manier om rugklachten onder het personeel te voorkomen."

Het besef groeit dat obesitas bij de wortel moet worden aangepakt. Maar er moet meer gebeuren om het tij te keren, stelt Remy Hirasing, voorzitter van het Kenniscentrum Overgewicht en hoogleraar jeugdgezondheidszorg aan het VU mc. Goedwillende zorgverleners dweilen met de kraan open, zolang veel ouders zich niet van hun opvoedtaak kwijten, zegt hij. "Laat kinderen dagelijks ontbijten, vermijd frisdrank en andere zoete dranken, stimuleer beweging en laat ze niet langer dan twee uur per dag voor computer of televisie zitten."

Ons land telt al 400.000 kinderen met overgewicht, van wie 40.000 met obesitas. Die aantallen zullen in tien jaar tijd verdubbelen, net als bij de volwassen dikkerds.

"Minister Ab Klink van Volksgezondheid moet snel een offensief ontketenen. Het moment nadert waarop je met een takelwagen op het Scheveningse strand een flinke stuiver kunt verdienen aan mensen die niet meer zelf kunnen opstaan," aldus Hirasing. Volgens een woordvoerder van de minister laat dat offensief niet heel lang meer op zich wachten.

Mogelijk wil Klink de expertise over obesitas onder artsen en andere zorgverleners vergroten. In Nederland is slechts één privékliniek voor dikke volwassenen. Dikke kinderen zijn aangewezen op het astmacentrum. Hirasing: "Het zou ook goed zijn als Klink speciaal aandacht schenkt aan de Turkse en Marokkaanse gemeenschap, waar men dik zijn ziet als uiting van rijkdom."

Patiënt Tilly Smidt (1,65 meter, 200 kilo) is bij tijd en wijle doodziek van de wijze waarop zorgverleners haar benaderen. "Of ik nu bij ze aanklop voor een pijnlijke duim of voor haaruitval, steeds weer gooien ze het op mijn gewicht. Belachelijk. Ik hou mij keurig aan het dieet, maar val bijna niet meer af. Echt, ik prijs de dag waarop ik bij een arts normaal mijn verhaal kwijt kan en serieus word benaderd." (AP VAN DEN BERG)

Bron: Parool 6 maart 2009
March 7, 2009 om 09:39
ik kan me er wel iets bij voorstellen dat er soms praktische problemen zijn. dat een ambulance voor 'normale' mensen is gemaakt bijvoorbeeld en dat een extreme dikkerd dus niet past. maar dan moet je dat wel op een fatsoenlijke manier afhandelen en voor een bruikbaar alternatief zorgen.

ik merk wel dat ik in kranten tegenwoordig toch wat tegengas lees, ook van artsen, over dat 'dik zijn is je eigen schuld' en 'dik=ongezond, mager=gezond'.
vermoedelijk omdat artsen zelf ook steeds dikker worden. het is moeilijker om vooroordelen vol te houden als je ziet dat je collega-arts dan wel dik is, maar helemaal geen domme luilak.
March 7, 2009 om 13:34
Ik citeer even iets uit het boek het Wasborddieet (David Zinczenko & Ted Spiker.)

Zou je nou koekjes bakken met vegatarische olie, dan zouden ze behoorlijk vettig worden. En wie wil er nu koejes die druipen van het vet? Dus om koekjeste ontwikkelen- en cake, en chips, taarten, muffins, donut, wafels, en nog heel veel andere levensmiddelen die we dagelijks consumeren- verhitten levensmiddelenfabrikanten de olie tot zeer hoge temperaturen en voegen er waterstof aan toe. Die waterstof bindt zich aan de olieen vormt een heel nieuwe vetvorm-transvet die op kamertemperatuur vast blijft. Plantaardige olie wordt margarine. En zo worden voedingsmiddelen die normaal gesproken gezond zijn- maar misschien niet zo smakelijk- ware vetbommen.
Omdat transvetzuren niet in de natuur voorkomen, heeft je lichaam het heel moeilijk met de verwerking ervan. Eenmaal gegeten, veroorzaken transvetzuren allerlei ongerief in je lichaam. Ze verhogen je slechte LDL-cholesterol en verlagen je goede HDL- cholesterol bloedwaarden. Ze verhogen ook de concentraties van andere vetten (lipoproteine) in je bloed. Hoe meer lipoproteine in je bloed ronddobberen, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten Verhoogde consumptie van transvetzuren is ook een verhoogd risico op diabetes en kanker.
Toch worden transvetzuren toegevoegd aan een schokkende hoeveelheid levensmiddelen.
Zoals gezegd staan ze op voedseletiktten vermeld als gedeeltelijk gehydrogeneerde (plantaardige) olie. Soms ook kokosolie of vet. Kijk nu in je keukenkast en koelkast en je zult verbaasd zijn hoeveel levensmiddelen met transvetzuren je daar tegenkomt.
Crackers. Popcorn. Koekjes. Vissticks. Smeerkazen.Snoeprepen. Het kan niet op. Zelf voedinfsmiddelen die je als supergezond beschouwt- zoals tarwekoekjes en ontbijtgranen- staan vaak stijf van de transvetzuren. En omdat ze zich verstoppen in voedingsmiddelen die op het eerste gezicht vetarm lijken te zijn, maken deze vetten je ongezonder terwijl je je nergens van bewust bent.

Ander stukje uit dit boek:

Fructrosestroop (HFCS)
of high-fructose corn syrup (HFCS) wordt door de meeste diëtisten direct in verband gebracht met obisitas of extreem over gewicht. HFCS is een door de voedingsindustrie vervaardigd zoetstof die goedkoper en zoeter is dan suiker. Voedingsfabrikanten zijn er dol op, want ze maken er meer winst door, en dus verwerken ze het in ongelofelijk veel voedingsmiddelen . Ontbijtgranen. Ketchup. Frisdrank. Pastasaus. Koekjes.
Zelfs bij sommige maaltijdvervangers die zogenaamd goed voor je zouden zijn, staat fructosestroop hoog op de ingredientenlijst.
We hebben het over een fabrieksmatige zoetstof die voor de jaren zeventig niet eens in onze voedingsketen voorkwam. En fructosestroop is echt heel slecht voor je. Dat komt omdat het bomvol calorieën zit, en dat je lichaam deze calorieën niet kerkent. Sterker nog, fructosestroop legt de controlemechanismen van het verzadigingsgevoel lam zodat je veel meer kan eten dan wat het lichaam normaal aan kan.


Ik stop omdat ik lamme vingers heb haha.
ik denk dat mensen dit wel interessant vinden.

:levensstijl:
March 7, 2009 om 14:11
Tjonge wat een stuk. Ik heb er toch een beetje moeite mee. Is overgewicht Echt wel genetisch bepaald ?? Mijn moeder is super dik en als ik net als maar aan (vr) eet dan word ik ook zo dik. Ik heb blijkbaar een stemmetje in mijn hoofd die mij telkens bij de les houdt. Als ik b.v merk dat mijn broeken te strak gaan zitten,zoals in jan, dan ga ik er wat aan doen. Dat mis ik bij veel dikkere mensen. Sommige mensen gaan in de slachtoffer rol zitten. Geven de boze buitenwereld de schuld of hun ouders. Ja zo kan ik het ook. Natuurlijk zijn er bepaalde ziekte's en erfelijke aandoeningen die je dik kunnen maken maar je kunt er zelf ook nog iets aan doen.
Misschien vindt men mijn reactie hard maarja, ik wilde hier toch even op reageren. IK werk in de psychiatrie en van sommige medicijnen wordt men idd dikker en daarom is psycho educatie ( uitleg over hoe de medicatie werkt ) erg belangrijk. Ook wat men zelf kan doen om b.v meer in beweging te komen en te gaan sporten, wandelen,zwemmen enzv. En wat betreft de dikke kinderen,,, kijk eens naar die ouders ? Zij zouden het goede voorbeeld moeten geven en hun kinderen bepaalde dingen moeten mee geven. Helaas doen zij dat niet. Jeugdzorg heeft en krijgt de handen vol aan deze gezinnen en de kinderen worden en zijn altijd weer de dupe. Nou, genoeg gereageerd. groetjes van Wanda
March 8, 2009 om 06:24
ik herken het wel. Mijn moeder en beide zussen hebben eerder een strijd tegen de kilo's gevoerd. beide zussen zijn nu blijvend slank, en ik zou dat nu dus ook graag willen, maar wel op een leefbare manier. Zoals ik nu leef, zonder enige vorm van geneugten bij het eten, kan ik niet levenslang blijven eten. maar als ik eens een keer iets extra's eet, al is het maar ontbijtkoek, merk ik dat direct op de schaal.
Dus duidelijk is voor mij nog niet hoe dit zo te houden zonder levenslang op regime te moeten.
Een vriendin met hetzelfde probleem zei ooit tegen mij, wij hebben levenslang, en zo voelt het wel. Soms wordt ik er gefrustreerd van, maar ik heb me vastgebeten in het voornemen dat ik now way, echt gewoon nooit meer wil worden hoe ik ooit ben geweest. daarvoor heb ik een te harde strijd moeten voeren of misschien moet ik zeggen daarvoor is mijn huidige strijd er een die te veel heeft gekost.
March 8, 2009 om 09:21
En nu van de kant van een aanstaand arts. Dat er geen aandacht voor overgewicht in de studie is onzin! Wij hebben het nu 4 weken lang alleen maar overgewicht. Zelfs hartaanvallen hebben niet zo lang onze aandacht. Ook suikerziekte krijgt geen 4 weken. Dus hoezo er wordt niet genoeg tijd aanbesteedt.

Maar het klopt wel dat veel aandacht uit gaat naar overgewicht door een huisarts tegen zijn patient. Het is namelijk gewoon echt slecht voor je lichaam en het verkort je levensverwachting drastisch. Maar een boodschap wil ik mee geven: je hoeft echt niet perfect slank te zijn om gezond te zijn. Een BMI van 23-25 is al erg mooi en dan ben je echter niet minder gezond dan iemand met een BMI van 20. Daarnaast zorgt een afname van 15% van je gewicht al voor veel minder kans op hart en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsklachten enz.
March 8, 2009 om 13:00
Ik word ook nooit serieus genomen door mijn arts! Ik heb al 4 gevallen meegemaakt waarop ze zeiden dat het aan mijn overgewicht lag!

Geval 1:
Ik verging van de pijn aan mijn knie en ze zeiden: val maar af dat verzacht iets. Nou ik ben net zo lang gaan zeuren (lees: 3 weken) totdat ik een verwijsbrief kreeg voor een röngtenfoto en ja hoor: stevige infectie in mijn knie! Stel je voor dat ik ermee was doorgelopen, infecties kunnen naar je hart schieten en dan ben je mooi dood.

Geval 2:
Ik loop met een kromme rug omdat mijn borsten te groot zijn (cup 100 I) en weer werd mij verteld dat ik moest afvallen zodat mijn borsten zouden klein worden en nee ik kreeg geen borstverkleining ik moest maar afvallen. Nou toen ik zwanger was zijn mijn borsten onderzocht en nee hoor geen vocht of vet te vinden het is puur vlees. Nou ik terug naar de dokter met bewijs nou tja toch wel een beetje geleuter van hem en na onderzoek blijkt dat doordat mijn borsten te zwaar zijn mijn ruggewervel is vergroeid.. en nog weigert hij mij een borstverkleining te geven ondanks dat ik krom loop! dank je dokter!!

Geval 3:
Ik kwam met pijn aan mijn binnendijen en mij werd weer verteld dat het kwam omdat ik te dik ben en dat als ik zou afvallen dat mijn binnendijen niet meer zouden schuren tegen elkaar. Nou later naar een andere dokter (een vrouw) en die vond een kwaadaardig gezwel bij mijn binnendij!!

Geval 4:
Ik kwam doodziek terug van vakantie in Griekenland. Naar de dokter geweest en hij zei doodleuk: je hebt dat omdat je te dik bent! Ik weer naar die vrouwelijke dokter bleek dat ik astmatisch ben..

Pfff sommige dokters!! Ze helpen dikke mensen nog sneller de dood in door niet te onderzoeken en alles op je dikte af te schuiven dan dat je dood zou gaan door jezelf vol te vreten!
March 8, 2009, gewijzigd door Superchubby op March 8, 2009 om 16:43
@ Yools: Of ze kan niet goed bewegen en verbruikt nauwelijks energie. Met een verstoorde stofwisseling kan dat een stabiel of zelfs stijgend gewicht veroorzaken.

Waar haar klacht over gaat is niet dat ze niet afvalt maar dat ze niet serieus genomen wordt door de artsen. Jouw reactie neemt haar ook niet serieus blijkbaar. Dat is nou juist datgene waar dit artikel over gaat. Vooroordelen en aannames die niet gefundeerd zijn waardoor andere klachten niet serieus genomen worden. Dat is zeer frustrerend.

Ik heb zelf een huisarts gehad die al diverse keren had laten blijken dat hij walgde van mijn omvang en dat ik "daar maar iets aan moest doen" en dat het mijn eigen schuld is. Op mijn uitdrukkelijk verzoek wat hij dan wel deed zonder dat ik eerst moest afvallen verklaarde hij dat zelfs als ik een pink gebroken heb ik eerst moet afvallen voor hij er iets aan doet. Dat is de laatste keer dat ik bij hem wilde komen. Ik ben direct aan het zoeken gegaan voor een andere huisarts die wel respect voor mij had.
March 8, 2009 om 17:16
Yools, neem het niet persoonlijk maar het viel me gewoon op dat je er wel makkelijk over oordeelt. Of er medische redenen zijn bij haar weet ik natuurlijk ook niet. Wat ik wel weet is dat met een extreem overgewicht het echt moeilijk is om iets af te vallen laat staan enkele percentages. Bij een "normaal" persoon is 10% iets van 7-8 kilo. Bij iemand van haar en mijn formaat is dat meteen 20 kilo. Dat scheelt een slok op een borrel. Om simpel te zeggen dat inname en verbruik regulatie alles oplost is te makkelijk. Anders waren er niet zo veel mensen met morbide obesitas.
March 8, 2009 om 18:10
Iedereen op deze site weet hoe moeilijk het is om af te vallen. Plus hoe frusterend het is terwijl je denk dat je alles doet enje prima aan je dieet houdt. Wat is het bij jou dat één zinnetje jou zo triggert in deze reacties?

Je richt je zo op jouw emoties die getriggerd worden terwijl je totaal voorbij gaat aan de issue van het artikel "het gebrek aan respect bij artsen voor dikke mensen". Dat zegt denk ik wel wat over jezelf.
March 9, 2009 om 06:45
Het kan inderdaad frustrerend zijn als een dokter tegen je zegt, ga eerst maar eens op dieet en dan zien we wel verder... maar eerlijk gezegd is dat in 99% van de gevallen ook de beste remedie.

Last van mijn voet: reactie was goede schoenen dragen en gewicht verliezen. Weg klachten.
Droge huid op mijn benen en zonneallergie op mijn handen in de zomer: gewicht verliezen. En inderdaad, weg klachten.

Andere gevallen: spataders en hartproblemen, maar wel roken en vet eten tegen de sterren op. Tja, dan kan ik goed begrijpen dat een dokter zegt van: ik behandel je pas als jij je levensstijl gaat wijzigen.
Overgewicht is gewoon heel vaak de oorzaak van allerlei kwaaltjes, rechtstreeks of onrechtstreeks.
Maar wat ook waar is, is dat als een patiënt zegt: het voelt niet aan alsof het door mijn overgewicht komt, dat een arts dat onmiddelijk van tafel moet schuiven.
Een minimum aan onderzoek is zeker nodig.

Groetjes.

March 9, 2009 om 07:27
@ yools
mijn vriendin heeft ook overgewicht. Ze eet 3 maaltijden per dag en verder wat mandarijntjes oid. Als ik haar eetpatroon zou aanhouden zou ik daar nauwelijks van aankomen. Het is totaal niet overdreven, en toch is ze echt heel fors. Daarnaast sport ze ook minstens 3 maal per week, squash, joggen, skaten, tennis.. ik heb echt bewondering voor haar! Vooral, omdat het haar minder makkelijk af gaat vergeleken met mij.
Soms lijkt het gewoon alsof hier geen directe reden voor is.. ze heeft gewoon 'pech'
March 9, 2009 om 11:05
Als aankomend arts wil ik hier ook graag even op reageren.

Ginvodia vindt dat haar klachten te snel op haar overgewicht gegooid worden. Voorbeeld 1, haar knie. De kans is in zo'n geval als het hare zéér groot dat het inderdaad aan haar knie ligt. Een arts suggereert dat dan als eerste, dat is logisch. Meteen allemaal testen eroverheen gooien is in de meeste gevallen nutteloos. Het kost tijd waardoor de wachtlijsten groeien, het kost geld waardoor de premie weer omhoog gaat..
De infectie kan overigens óók komen door haar overgewicht! Een infectie slaat trouwens niet 'zomaar over op je hart' waarna je 'mooi dood' bent.

Geval 2, afvallen ivm de borsten? Ja, dat is logisch! Een arts zal (als het een goede arts is!) niet in een lichaam snijden als het niet anders kan. Daar komt bij dat mensen met overgewicht een verhoogde kans op sterven op de operatietafel hebben. Het is hoogstwaarschijnlijk niet zo dat je geen operatie mag, maar het is ook simpelweg gevaarlijk om je te opereren.

Geval 3, dat is een beetje moeilijk. Je vermeldt namelijk niet of de arts in eerste instantie zelf ook naar je dij gekeken heeft. Heeft hij dat niet, dan is het inderdaad een fout. Heeft hij dat wel, en was je toen 'schoon', dan kan hij er ook niks aan doen.

Geval 4, doodziek? Heb je op de IC gelegen, want dan ben je doodziek. Was er een duidelijk verband tussen jou 'doodziek' zijn en je asthma?

@lalalaa: Weet je zeker dat je vriendin niet meer eet dan ze zegt? Ik zeg niet dat ze liegt, dat niet, maar de meeste mensen met overgewicht schamen zich ervoor dat ze zich bijvoorbeeld 's avonds laten gaan.

@Superchubby: Medische redenen daargelaten inderdaad, maar iemand met overgewicht kan in theorie sneller en makkelijker afvallen. Zelfs als er niet bewogen wordt is het BMR veel hoger door de verhoogde massa van dit persoon.

Overigens, als reactie op het artikel: Wanda werd met een goederenlift naar de expeditie gebracht naar de speciale weegschaal. Gaat het hier om hoe de artsen er mee omgingen, of om de situatie zelf? Een arts kan er namelijk niks aan doen dat mevrouw zo ernstig overgewicht heeft dat een normale weegschaal niet volstaat.

Overigens wordt er op de studie geneeskunde zát tijd besteed aan overgewicht. Bij een boel aandoeningen/ziektes, zoals bijvoorbeeld suikerziekte, wordt er ook bij vermeld dat overgewicht een verhoogde kans heeft hierop. Wij worden constant gewaarschuwd voor de gevaren ervan, en dat als je patiënten krijgt met (ernstig) overgewicht dat je dan alert moet zijn op de mogelijke gevaren/consequenties!

En 'Overgewicht is (deels) genetisch bepaald!'. Dat kan wel zo zijn, maar een heleboel dingen zijn genetisch bepaald. Het hangt af van vele andere extrinsieke factoren of dit ook tot expressie komt. Het aantal patiënten dat ernstig overgewicht heeft waar ze niks aan kunnen doen omdat hun lichaam niet anders wil, om het zo maar te zeggen, is heel klein.

Kortom: Natuurlijk moet een arts met respect omgaan met een patiënt met overgewicht. Net zoals hij respectvol om moet gaan met elke andere patiënt. Dingen afschuiven op de arts, terwijl hij/zij er niks aan kan doen is echter niet verstandig. Een arts leert om eerst te kijken wat naar de meest waarschijnlijke oorzaak van de klacht is - dit is vaak onderzoek. Hij/zij moet echter natuurlijk wel een basis lichamelijk onderzoek uitvoeren, hiermee kunnen ernstige andere oorzaken over het algemeen worden uitgevoerd. Vergeet hierbij echter niet dat lichamelijk onderzoek bij mensen met overgewicht erg moeilijk is.

Mijn mening is, dat als er een patiënt met (ernstig) overgewicht bij de huisarts komt, deze arts er met de patiënt over moet praten. Wat vindt de patiënt ervan, hoe denkt hij/zij dat het komt, heeft hij/zij al dingen geprobeerd etc. Doorsturen naar de diëtist als dit nog niet gebeurd is, en mogelijk ook naar psychologische hulp! Men moet namelijk kijken naar de oorzaak van het overgewicht - vaak is dit omdat men in de knoop met zichzelf zit. Een lage eigenwaarde, emotie-eten etc. Psychologische hulp betekent niet dat je gek bent, maar dat je jezelf beter leert kennen en beter om kan gaan met bepaalde gebeurtenissen.

Want, uiteindelijk, zal in het overgrote gevallen toch door de patiënt de meeste actie ondernomen moeten worden.
March 9, 2009, gewijzigd door Superchubby op March 9, 2009 om 11:28
@ Paradisaeidae: Hartelijk dank voor de uitgebreide uitleg. Uiteraard is het de taak en verantwoordelijkheid van een dokter om te kijken naar wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van een klacht of aandoening waar een patiënt mee aan komt.

Wat ik alleen mijn voormalige huisarts kwalijk neem is dat, nadat we meerdere keren al gesproken hadden over mijn overgewicht en ik hem alles had uitgelegd, hij mij niet serieus nam in mijn klachten.

Hij heeft me een keer laten kruipen over de vloer met een wondroos infectie die zeer pijnlijk was. Op mijn uitdrukkelijk verzoek om een huisbezoek heeft hij gezegd dat ik maar moest komen want bewegen is goed voor het afvallen. Hij weigerde om naar me toe te komen. Uiteindelijk ben ik met veel moeite en pijn op de 1e hulp van het ziekenhuis gekomen waar ik direct werd opgenomen vanwege de grote spreiding en risico's van de wondroos.

Toen ik na 2 weken thuis kwam heb ik hem dus gevraagd wanneer hij me wel zou behandelen zonder dat ik eerst moest afvallen. Nooit zei hij. Ik mocht geen huisarts in dezelfde praktijk nemen want hij walgde van me en wilde me nooit meer zien. Dat lijkt me toch echt totaal onprofessioneel en disrespectvol van een huisarts naar zijn patiënt.

P.S. Mooie naam heb je trouwens als paradijsvogel :)
March 9, 2009 om 11:51
hey!
genetisch bepaald, ik denk dat overgewicht voor een groot deel voortkomt uit het leefmilieu waar je uit komt. Toen ik jong was werden wij beloond met snoep, en als we ons naar voelden kregen we, je raad het al, snoep. Ik denk dat dat soort dingen meer invloed hebben dan genetica! hoewel het door de gewenning erg lastig is om af te vallen en het ook wel zo is dat we van hetzelfde eten als dunnere mensen nooit net zo dun zullen worden.

ach jah... als je maar gelukkig bent (en gezond natuurlijk) :bigsmile:
March 9, 2009 om 12:18
@ Paradisaeidae; natuurlijk zou je daar gelijk in kunnen hebben. Maar, in de weken dat ik bij haar ben eten we beiden hetzelfde (en blijft ze ook stabiel) hoewel ik altijd minder aardappels neem en meer groente. Dat is puur omdat ik me daar prettiger bij voel, maar haar hoeveelheden zijn echt normaal. Niet weinig, maar zeer zeker niet over the top.
snoepen doet ze nauwelijks, en af en toe een biertje (net als ik). Maar omdat ik af en toe de neiging heb te weinig te eten zijn we open over dit soort onderwerpen. Ik denk dat ze gewoon aanleg heeft..


@ reizigertje; natuurlijk hebben de omstandigheden waarin je bent opgegroeid een ontzettende invloed op je (huidige) leefstijl. Eergisteren stond ik in de supermarkt, en een jengelend kindje stond bij het ijs (mocht zelf kiezen) en de moeder zei letterlijk: 'het maakt mij niet uit of je een waterijsje of een magnum kiest'! Dat zou ik nooit doen! Niet dat ik krampachtig met food om zou gaan in combinatie met kinderen, maar dat soort ijs is echt niet gezond, ik zou het zeker niet aanmoedigen oid.
anyway, mensen die de hongerwinter overleefden, kregen kinderen met een verhoogde kans op obesitas. Dat is echt een genetische aanpassing (geleerd bij celphysiology and genetics), welke de 'overlevingskans' vergroot. Ik denk dat opvoeding en genetica beiden een rol spelen.
March 9, 2009 om 13:18
Overgewicht is voor 70% erfelijk. Het gaat vaak om genen die zorgen voor meer trek. Het verschil tussen deze genen niet of wel hebben zorgt echter voor 3 kg meer ongeveer in je gewicht. Dus erfelijkheid is geen excuus. Het gaat dus meer om de omgeving.

Daarnaast merk ik dat er veel discussies zijn over dat sommige mensen minder eten en meer bewegen, maar meer wegen/niet afvallen. Zoals jullie allemaal wel weten verbruik je meer energie wanneer je meer sport. Er is echter ook nog zoiets als de BMR (basaal metabole ratio). De BMR houdt in dat als iemand een dag niets zou doen dat je toch een bepaald aantal kcal verbruikt. Deze gebruik je voor je hartslag, ademhaling, lichaamstemperatuur handhaven enz. De BMR is hoger wanneer je zwaarder bent of meer spierweefsel hebt.

Maar een ding aan die BMR is dat hij afneemt tijdens het afvallen. In de oertijd moesten we energie sparen en daardoor is het zo makkelijk om aan te komen en zo moeilijk om weer af te vallen. Jouw lichaam brengt de BMR omlaag door jouw hartslag te verlagen, jouw temperatuur iets te laten zakken vooral in jouw handen en voeten en jouw bloeddruk daalt (dit zorgt voor een aanzienlijk lager risico op ziektes die met overgewicht samen gaan). Allemaal mechanismen die ervoor zorgen dat je energie spaart. Hoe sneller je afvalt, hoe meer jouw lichaam gaat protestreren door de BMR te verlagen. Hierdoor is het mogelijk dat iemand veel minder eet en meer sport en toch niet afvalt. Aangezien jouw BMR steeds verder daalt tijdens het afvallen zul je ook steeds meer moeten doen om weer af te blijven vallen.
March 9, 2009, gewijzigd door Lalalaa op March 9, 2009 om 13:27
natuurlijk;
maar dat is toch ook een van de redenen waarom afvallen in het begin toch zo snel kan gaan bij mensen die meer vetjes hebben? Naast verlies van vocht
March 9, 2009 om 13:26
Inderdaad. Alhoewel het grootste deel nog echt van vocht komt. Want door verminderde zout inname kun je minder water vasthouden. Dus daardoor val je in het begin sterk af.
March 9, 2009, gewijzigd door Paradisaeidae op March 9, 2009 om 13:51
@Superchubby: Dat je arts je niet serieus neemt is natuurlijk op geen enkele wijze goed te praten, dat is een ding dat zeker is. Een arts kan bijvoorbeeld zeker voorstellen van 'is het toch niet mogelijk dat je hierheen komt?' maar als de patiënt aangeeft dat dat echt niet mogelijk is, dan moet je dat als arts ook gewoon geloven en er niet moeilijk over doen. Ik betwijfel alleen of dat heeft te maken met het respect jegens mensen met overgewicht, vooral (moderne) huisartsen zijn tegenwoordig vaker gemakszuchtig. Dit merk ik helaas ook in mijn omgeving. Deels heeft dat natuurlijk te maken met het feit dat huisartsen het gigantisch druk hebben, maar deels is het ook wel gemakszucht.
En een arts die van je walgt, dat is op zich gewoon walgelijk. Tijdens de studie leer je (als het goed is) verstandig met mensen om te gaan. Als arts moet je immers ook criminelen e.d. behandelen als dat nodig is, en hoewel ik van sommige figuren walg zal ik ze toch gewoon behandelen.

@lalalaa: Ze kan zeker aanleg hebben.

@Halfjaar: Er is zeker een deel man de mensen met overgewicht die zich als slachtoffer opstellen. Je kan deze mensen indelen in 2 groepen: De groep die meteen op de achterste poten gaat staan en dus boos wordt (men houdt geen rekening met mij, de maatschappij is stom!) en de mensen die het toch meer bij zichzelf zoeken en depressief gedrag vertonen.
De laatste groep, en een deel van de eerste, wil eigenlijk alleen maar aandacht. Niet op de negatieve manier, maar positieve aandacht. Ze willen hun verhaal kwijt, ze moeten leren omgaan met hun gevoelens. Weer dat psychische deel!

@lian: Ik vind dat je ongelofelijk kort door de bocht bent. Natuurlijk, als iemand dan 150 kilo weegt gaan ze heus wel denken van 'goh, dit gaat niet goed'. Het probleem zit 'm daar echter niet over het algemeen. Het is de manier waarom men er mee omgaat. Ten eerste is overgewicht nog steeds een taboe. Men wordt snel als minder gezien. Daarnaast is er, zoals ik al eerder zei, een achterliggende oorzaak. Deze is vaak op het psychische vlak te vinden. Men wil wel afvallen, maar is depressief of heeft een laag zelfbeeld. Als je niet weet hoe je met die gevoelens om moet gaan, is het verdomde moeilijk om dan af te vallen!
Kijk, er is ook de groep mensen die toen ze jong was slank waren. Daarna getrouwd, teveel op de bank gezeten met man/vrouwlief, te veel chips gegeten en daardoor 20 kilo aangekomen. Vaak (natuurlijk niet altijd, je kan niet generaliseren) is het voor die mensen makkelijker om dat gewicht kwijt te raken omdat het alleen een levensstijl verandering is. Voor mensen met ernstig overgewicht is het niet alleen een kwestie van de levensstijl veranderen, maar de hele denkwijze!

Ik kan het zo op mijzelf betrekken, en mijn opleiding heeft mij ook zeker meer inzicht gegeven. Ik weet aardig wat van voeding en het metabolisme, in theorie kan ik een super eet- en bewegingsschema in elkaar zetten. Het probleem is alleen niet dat ik niet weet hoe het moet - ik moet het alleen doen. Ik weet dat ik moet sporten, maar ik heb het gevoel dat iedereen mij aankijkt. Ik weet dat ik geen chocola moet eten, maar als ik 't gevoel heb dat dat het enige 'fijne' in mijn leven is, wat dan? Overgewicht heeft lang niet altijd iets te maken met dom zijn, of met niet willen.
March 10, 2009 om 05:30
Ik vraag mij af wat de reacies zouden zijn als een arts je een 'dikkerd' noemt, exact het woord wat in de titel gebruikt wordt.

Onbekend
March 10, 2009 om 12:18
Gezellig sfeertje hier.. :ineendeuk:
March 10, 2009 om 13:20
Volgens mij heeft morbide obesitas vooral te maken met fysische factoren zoals een (zeer) laag rustmetabolisme en een (zeer) verstoord hongergevoel-mechanisme.

Als ik zie wat sommige (dikke) mensen kunnen eten!! Ik zou die hoeveelheden niet eens op krijgen of ik kots het weer uit. Ik hoor vaak dat zij zich dan nóg niet verzadigd voelen. Wel, moest ik altijd moeten eten zonder mij te mogen verzadigd voelen, om slank te blijven. Wel, mij zou het ook niet lukken en ik zou ook dik worden!

Dus zwaarlijvige mensen hebben al mijn respect!
March 10, 2009 om 13:45
misschien moeten mensen ('overgewichtige') zichzelf eerst serieus nemen voordat ze wijzen naar een ander (arts e.d)
Onbekend
March 10, 2009 om 17:38
Ik onthoud me van commentaar vwb de reden waarom iemand te dik is, of niet af kan vallen, want dat kun je simpelweg niet weten.

Maar ik ben het wel eens met de stellingen dat een dokter iemands klachten áltijd serieus moet nemen en dat een dokter de kliënt áltijd met respect moet behandelen, wat hij/zij ook "denkt" over die kliënt.

Maar inderdaad zijn veel klachten/problemen het gevolg van overgewicht, net zoals er veel klachten/problemen het gevolg van ondergewicht zijn.

Ik kan me herinneren dat Superchubby/Eric een keer schreef dat er voor hem, door een ziekenhuis, een speciale weegschaal was aangeschaft, zodat hij gewogen kon worden.
Er zijn dus ook ziekenhuizen/doktoren die "dikkerds serieus nemen" als ze dit soort investeringen (willen) doen.

:dag::dagmickey:
March 11, 2009, gewijzigd door Regenboog7 op March 11, 2009 om 02:09
Ik heb je reacties gelezen en je foto's bekeken, ik ben erg onder de indruk en dat je al zoveel kilo's bent kwijt geraakt.Ik ben zelf ook 3 weken bezig en was 125.70 kilo, ik ben nu 7 kilo afgevallen, hoe gemakkelijk vliegen de kilo's eraan en hoe moeilijk is het om ze er weer af te krijgen.
Ik vind het leuk om de reacties te lezen. Wat me wel stoort is dat wanneer iemand een andere mening heeft, jij bepaalt dat die persoon dan gewist wordt.Je moet toch tegen kritiek kunnen, niet iedereen hoeft dezelfde mening als jou te hebben.Ik reageer hierop, omdat ik van mening ben, dat juist iemand die dingen zegt waar ik het niet mee eens ben, dat dit een les voor me kan zijn. Volgens mij kunnen we juist van deze tegensgestelde reactie's iets leren.Ik zou het fijn vinden als je op mijn reactie reageert.
Groetjes Alie
March 11, 2009 om 02:12
Hebben jullie overigens een site waar je met elkaar kunt chatten en de ervaringen, bemoedigingen enz met elkaar rechtstreeks kunt delen???
March 11, 2009 om 02:28
een arts hoort iedereen serieus te nemen. soms zit er een klacht achter een klacht. maar aangezien een huisarts maar een paar minuten per patient heeft lijkt het me voor hem/haar ook erg moeilijk om bij zogenaamd elk wissewasje (wat natuurlijk geen wissewasje is) serieus te zijn.
geef een arts meer tijd en hij/zij zal serieus op elke klacht ingaan.
er valt nog wat te veranderen!
March 11, 2009 om 06:32
Denk dat ik gewoon een super huisarts heb. Mijn huisarts neemt mij altijd serieus, neemt de tijd voor me en stuurd me niet weg met het verhaal, val maar af. Tuurlijk geeft hij het wel heel subtiel aan, mocht het nodig zijn, dat het misschien wel verstandig is om wat kilootjes kwijt te raken. (moet zeggen dat ik mijn huisarst sinds maart vorig jaar al niet meer gezien heb) Vorig jaar volledig check in het ziekenhuis gehad, maar (wat voor sommige waarschijnlijk heel onwaarschijnlijk klinkt met mijn 120 kg) ik ben zo gezond als een vis...

Dik zijn is verschillende factoren, gewenning, gewoonte, verveling, emoties, depressies, het gewoon lekker vinden, aanleg, slecht zelfbeeld, niet beter weten, eerstoornis enz enz enz.... Maar op een bepaald moment kom je op een leeftijd dat je zelf de keus moet maken. Kijk kinderen worden volgestopt door hun ouders, maar op een bepaald moment heb je zelf de wijsheid en leeftijd om anders te kunnen leven... Ik heb jarenlang mijn gedrag toegelaten, ik heb jarenlang mogen eten van mezelf, ik heb jarenlang dik mogen zijn, uiteindelijk heeft zich dit ontwikkeld in een verslaving, eten om het eten, snaaien om het snaaien. Ik en niemand anders heeft daar schuld aan, ik heb die keus gemaakt om er weer aan toe te geven, ik had tegen mijn ouders kunnen zeggen dat ik niet iedere dag iets warms bij mijn lunch wilde of altijd 2 of 3 snacks bij mijn friet. Ik heb het toegelaten en er aan deelgenomen. Nu kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik niet eerder heb ingegrepen, waarom niet 8 jaar terug, waarom nu pas?

Ik denk dat ik er nu pas aan toe ben. Nu is mijn knop om, ik wil oud worden, mijn kinderen op zien groeien, stoppen met het gevreet en slank worden en blijven! Ook nu maak ik de keus om het te stoppen en om af te gaan vallen. Dit wil niet zeggen dat het makkelijk is, voor mij is het na 28 jaar gewenning, een slecht eetpatroon, weinig bewegen en veel eten moeilijk. Het is heel erg moeilijk om om te omschakelen naar gezonde, verantwoorde voeding, te bewegen en goed voor mezelf te zorgen.

Ik weet dus wat het is, de oorzaken, volgens mij kan ik ze allemaal op mezelf projecteren. Ik weet dus wat het is om dik te zijn, ik weet wat de strijd inhoud en ik weet hoe donders moeilijk het is. Ik weet nu alleen ook dat je de touwtjes zelf in handen moet nemen, de regie over je leven weer bij jezelf leggen, je hebt nu nl nog een keus, een keus die alleen jij voor jezelf kunt maken...
March 11, 2009 om 09:36
Recht van antwoord: Dik, dun, groot, klein in een maatschappij van middelmaat
De afgelopen dagen heb ik vol enthousiasme de hevige discussies gevolgd naar aanleiding van de column van Eric, getiteld: ‘Artsen moeten dikkerds serieus nemen’.
Een column die ik zelf met argusogen heb gelezen, temeer omdat de prikkelende titel een aantal straffe uitspraken deed vermoeden.

Zelf vond ik de tekst uit 2 delen bestaan: enerzijds had je 3 regels tekst die effectief de lading van de titel dekten, en anderzijds had je de rest van het stukje dat in mijn ogen bestond uit logistieke problemen en de grieven van een aantal superzware mensen die vonden dat ze onheus behandeld werden omdat ze via de goederenlift naar boven moesten. Wat niets maar dan ook niets te maken heeft met wat artsen vinden van mensen met overgewicht.
Dus laat ik me eerst focussen op die 3 regels tekst die wel over het onderwerp gaan. En daar ben ik heel duidelijk over, iedereen heeft recht op verzorging en behandeling. Iedereen moet serieus genomen worden wanneer die met klachten naar de dokter gaat. Maar een patiënt moet zichzelf ook serieus nemen. En doet de patiënt dat zelf wel?
Iemand met fors overgewicht of met een ongezond levenspatroon (roken, drinken, vettig eten, geen sport, drugs), misschien nu nog gezond, pleegt sowieso roofbouw op zijn eigen lichaam. En die gaat dan naar de dokter om even opgelapt te worden.
Een arts kan niet dweilen met de kraan open. Enerzijds klaagt dhr. Y over pijn in de knieën, maar tegelijk zit hij nog na te smakken van een taartje bij de bakker om de hoek terwijl die arme gewrichten van hem een gewicht van 200kg moeten dragen. Mevrouw X heeft verstopte aders, maar steekt al een nieuwe sigaret op als de andere nog niet gedoofd is. Dhr. Z heeft een te hoge bloeddruk, maar weigert zich te beperken tot gezonde voeding en vindt sport maar niks.
Tja..
Wat moet je dan als arts?
Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen, en zeggen: “Kijk, je problemen worden daardoor veroorzaakt, en pillen of een operatie zullen misschien tijdelijk helpen, maar u bent zelf het probleem.” Of zeggen dat bepaalde operaties of behandelingen niet mogelijk zijn, omdat er door die problemen te grote risico’s aan verbonden zijn.

Wat niet wegneemt dat als een patiënt bij een arts komt met klachten, er inderdaad een onderzoek nodig is voor bepaalde conclusies te trekken. En zelf ben ik nog niet vaak een arts tegengekomen die zo kortzichtig is. Dus niet veralgemenen door 1 of 2 slechte ervaringen. Eikels heb je namelijk overal, dokter of niet. En ben je niet akkoord met de mening van een arts, dan vraag je gewoon een tweede mening.

Maar iemand met zware/morbide obesitas is zichzelf aan het dood eten. Dus vind ik het maar verantwoord dat ongeacht de reden van een doktersbezoek, een dokter de patiënt hierop wijst.
Ik ben heel blij dat mijn arts dat doet.
Tot zover het eerste deel.

Om dan te komen tot het tweede luik van het stukje: het logistieke probleem.
Zelf ben ik 1m84. Best groot dus, maar ik ben 1 van de kleintjes van mijn familie. In ziekenhuisbedden of hotelbedden piepen onze voeten vaak vanonder het dekbed uit. In sommige WC’s komen we met de knieën tegen de deur. Te lage keukentabletten en badkamers zijn hatelijk en geven rugpijn. Zitjes in het vliegtuig zijn sowieso oncomfortabel. Broeken moeten gezocht worden in speciaalzaken. Het is zoeken naar een comfortabele sofa. Bedden en beddengoed zijn duurder want we hebben die van 2m20 nodig.
Iemand in een rolstoel kan ook niet doen wat hij/zij wilt. Een blinde ondervindt ook logistieke problemen om mee te draaien in de maatschappij.
Om maar aan te geven dat buiten de middelmaat vallen, of dat nu groot zijn betekent, of superzwaar, of klein of erg mager, steeds logistieke problemen geeft.
Moeten we die daarom dan steeds aanvaarden? Neen.
Maar dan niet omdat mevrouw x zich ongemakkelijk voelt in de goederenlift.
Als met de goederenlift betekent dat ik daardoor rechtop kan staan, is dat voor mij goed genoeg. Of als ik door een verhuiswagen getransporteerd moet worden omdat ik met mijn dikke kont niet in de ziekenwagen pas, dan zou ik me inderdaad verschrikkelijk voelen, maar ook tevreden zijn dat er überhaupt nog een oplossing bestaat.

Hoeveel superzware mensen zijn er nu eigenlijk in onze maatschappij? Vinden we het verantwoord om de hele infrastructuur van ieder ziekenhuis aan te passen als er een lift is die blijkbaar perfect werkt en reeds aanwezig is in het gebouw?
Moeten we dan direct ook niet overal stoelen, banken, auto’s, zitplaatsen, gangpaden zodanig aanpassen dat een dikkerd overal heen kan hobbelen?
En dan passen we gelijk ook alles zodanig aan dat lange mensen ook overal kunnen zijn. En voorzien we apart transport voor de kleine medemens, want die gaat er misschien aanstoot aan geven dat hij door die nieuwe voorzieningen overal een opstapje nodig heeft.

Nee. Er MOETEN voldoende voorzieningen zijn/komen. Maar niet om de emoties van een superzware. Maar om dit kleine stukje uit de tekst:
"De groep ouderen met fors overgewicht wordt steeds groter en wij willen dat instellingen daar tijdig op inspelen," zegt ActiZ-directeur Aad Koster. Hij doelt op de aanschaf of lease van speciale behandeltafels, weegschalen, bloeddrukmeters, extra grote scanners, brede bedden en liften. "Maar we kunnen ons ook voorstellen dat er bij nieuwbouw of verbouw bredere deuren worden geplaatst en aangepaste personenliften. Dat is belangrijk voor de klanten, maar ook een manier om rugklachten onder het personeel te voorkomen."

Zelf behoor ik nog steeds tot de categorie obesitas. En ja, ook ik heb een emotionele band met eten, weet wat vreetbuien zijn, en weet hoe het is om eten op te eten terwijl je eigenlijk niet wil, maar op de 1 of andere manier moet. Maar zelfs op streefgewicht, zal ik deze logistieke problemen nog steeds ondervinden.
Prijs je gelukkig dat er voor jou wel een oplossing bestaat: namelijk vermageren. De verlamde persoon in de rolstoel zit er voor de rest van zijn leven aan vast gekluisterd.
March 11, 2009, gewijzigd door Superchubby op March 11, 2009 om 09:38
Het artikel dat hier staat is niet door mij geschreven. Het is een artikel dat geschreven is door journalist Ap van den Berg voor de regionale dagbladen. Het is in onder andere Het Parool, Zeeuwse Courant en Stentor verschenen.

Tijdens de voorbereidingen van dit artikel heb ik een gesprek gehad met deze journalist in januari. De foto is toen ook gemaakt. Uiteindelijk is het artikel vorige week vrijdag in de roulatie gebracht en gepubliceerd in de regionale dagbladen.

March 11, 2009 om 09:39
Dan vraag ik me alleen nog af Superchubby, is er dan helemaal niemand in je vrienden en kennissenkring geweest die jou op een gegeven moment heeft gewezen op het feit dat je gewicht misschien wel heel erg de pan uit ging rijzen?!? Want dat is iets (naar mijn mening) wat ECHTE vrienden doen. Ook ik heb een vriendin met fors overgewicht (180+ kg) en ook haar heb ik in ronde woorden verteld dat ik bang was voor haar gezondheid als gevolg van haar gewicht. Natuurlijk is het niet leuk om te horen maar wel weer fijn dat vrienden je daar bijtijds op wijzen. En je steunen en bijstaan in je strijd tegen de kilo's. Alleen of samen....
March 11, 2009 om 09:50
Chubby, aangezien je deze tekst hier post, en ook geen kritiek op de tekst aanvaardt, leid ik af dat je er wel volledig achter staat.
March 11, 2009 om 10:14
Ben het met Lelietje eens. Je zegt dat je het niet zelf geschreven hebt maar hebt het hier wel neergezet. Dus je bent het er mee eens. Heel simpel!! Je brengt dus een onderwerp ter gesprek waarop je geen commentaar wil. Snap ik niet. Waarom plaats je dit verhaal dan? Alleen om te horen dat iedereen het met het stuk eens is?
March 11, 2009 om 10:51
Chubby, ik kijk er naar uit jouw mening hierover te lezen!
March 11, 2009 om 10:57
calorieën verbranden, he lian :irri05:
March 12, 2009 om 06:03
Ik realiseer me nu pas de censuur op deze site. Zonde, op die manier is er geen ruimte voor een vrije discussie, en vervolgens krijg je het bovenstaande, ronduit vermoeiende relaas.
March 12, 2009 om 06:34
Misschien moet je een leven zoeken(wie o wie voelt zich aangesproken) ipv je zo druk maken om dat van een ander:kaarten:
March 12, 2009 om 07:09
Ik ben zelf ook collumnist.
Ik heb mezelf aangeleerd vooral niet teveel (hooguit een bedankje) te reageren op de reactie op mn collumn.
Als je een goede collumn schrijft heb je immers je zegje al gedaan.
Wanneer blijkt dat mensen je aanvallen op je onderwerp dan is óf je column niet duidelijk genoeg geweest (iets om aan te werken) óf mensen zijn gewooon een andere mening toegedaan dan jij. In dat laatste geval moet je er niet teveel aan willen doen. Zeker geen reacties verwijderen. En dat zéker niet als je doel is om een discussie los te maken. Want als je daar als collumnist met de botte bijl op in gaat hakken wil je mensen niet meer na laten denken over een onderwerp ,maar wil je ze gewoon je mening opdringen. En dat werkt niet!!!!!!

Ik vind het niet leuk een medecollumnist af te vallen. Ik vind ook zeker dat Chubby in het verleden prachtige collumns heeft geschreven. Maar mijn mening is dat ie nu toch een beetje over de schreef is gegaan....
March 12, 2009 om 10:18
Lian, ik ken je verder (gelukkig) niet maar waarom doe je zo gefrustreerd joh, da's helemaal niet nodig! Niemand dwingt je om de columns of reacties te lezen, tjongejonge, je gaat zelfs googlen naar 'munitie'om een ander met de grond gelijk te maken, echt belachelijk.. ik zou je zeker willen aanraden om een hobby te zoeken, en bij voorkeur, een andere site om je gal te spuwen..

Verder weer even ontopic, in vind de column wel interessant om te lezen, ongelooflijk de dingen die sommige mensen meemaken, maar het geeft wel een eenzijdig beeld, ik vind dan ook dat paradisaedae zijn reacties erg veel toegevoegde waarde hebben!

Kus sab.
March 12, 2009, gewijzigd door Christ op March 12, 2009 om 14:41
Hoi Allemaal

Ik las ergens als de renners van de Tour de France in de bergen fietsen dan eten ze per dag 12000 kcal en ik heb nog nooit een dikke renner zien mee doen in de tour.

De moraal ieder pondje gaat door het mondje.

En een paar procent van de bevolking heeft een ziekte.
Pretnison houd ook vocht vast maar dat is tijdelijk.

Een ander voorbeeld ik had vroeger een kennis en die kon niet aan een meisje komen. Hij had een oude auto en die gaf hij de schuld.
Hij stak zich in de schulden en kocht een mooie nieuwe auto.
En wat denken jullie?
Precies daar lag het dus niet aan.
Ik kan me de reacties van artsen wel voorstellen.
Het is toch ergens een welvaart ziekte.
Als ik voor mijzelf spreek ik kon vroeger in een vakantie 12 kg aankomen.
En inderdaad als het dan zo door gaat zit er in een jaar zo 50 kg aan.
En dan ben je inderdaad in een paar jaar 150 kg en dan kan het je allemaal niets mee schelen.
Ik kom uit een gezin waarvan mij zus en ik dik zijn en ik heb nog 2 broers die erg mager zijn.
Ra ra
En soms voel ik me een grote slapjanus.
Want ik las ook ergens dat mensen stiekem erg kunnen snaaien.
Ik heb dat ook gehad dan gingen alle remmen los.
Maar goed ik hoop dat dit voor bij is.
Succes allemaal en houvol blijf positief, en laat een ander in zijn waarde.
Groet Chris
:02veelsucces:

March 12, 2009 om 14:55
Er wordt hier en daar geroepen dat mensen het zat zijn of moe worden van deze discussie maar gaan stug door. Get a life! Zonde van de energie :tl|:
March 13, 2009 om 11:08
Hoi Eric,

Als columniste van deze site valt het me inderdaad erg op dat je meermaals artikels onder de kop 'columns' plaatst.

Welke reden je daarvoor hebt, weet ik niet maar ik kan me inbeelden dat 'columns' misschien meer gelezen worden als 'artikels' en dat je daarom je 'artikel' liever onder de kop van 'column' plaatst?

Ik ben het volledig eens met wat Redheaded schrijft.

Ik vind het inderdaad erg jammer dat je reacties gewist hebt omdat je zo een 'discussie' monddood maakt. Zelfs al is ze hard en speelt ze soms op de man/vrouw ipv op de bal Terwijl dat toch wel de bedoeling was met het plaatsen van dit artikel?

Zo dat wou ik even kwijt. In de hoop dat je je volgende artikels én columns onder de juiste noemer plaatst en zo een journalist(e) én columnist(e) zijn zijn/haar waarde laat.

En... wat betreft het artikel zelf: ik ben het volledig eens met de reactie van Lelietje, die de betekenis van het artikel in een ruimer perspectief belicht en het niet alléén vanuit het 'standpunt van de 'dikkerd als slachtoffer van de Maatschappij'bekijkt.

groetjes,

Isabella
March 14, 2009 om 09:57
Ik herken ook mijn eigen situatie heel hard in dit stuk, ookal heb ik geen morbide obesitas. Mijn BMI is 30,5 nu. Het laatste jaar ben ik meer dan tien kilo bijgekomen, terwijl ik gezond eet en sport. Ik ga al jaren naar een dietiste, sport onder begeleiding van een kinesist. Ik heb een heleboel vreemde symptomen. En in het ziekenhuis word ik van het kastje naar de muur gestuurd. Ze hebben mij daar uiteindelijk gewoon gezegd dat ik niet meer moest langskomen, dat alles in mijn hoofd zit. Ik moet eerst een klein jaar in therapie. Terwijl er niks met mij scheelt. Ik heb een lichamelijk probleem, maar blijkbaar wordt dat niet serieus genomen. Alle symptomen die erbij komen en mijn levenskwaliteit serieus verminderen worden op mijn gewicht verhaald.

Ik ben dat beu. Ik kan geen dokter meer zien. Ik zou die graag eens zien eten en leven zoals mij, al was het maar voor een week. Ik denk dat ze ineens wel in actie zouden schieten.
March 15, 2009 om 20:04
Goed, waarschijnlijk doe ik er geen goed aan om hierop te reageren, maar toch doe ik het en waarom?

Omdat de reacties, van sommige mensen (bijv. die van Lian)
Kwetsend [kunnen] overkomen. Dat een collumist een vrijwilliger is van valtaf realiseren jullie je niet denk ik. Evenals dat na meerdere van
die reacties zal de collumist waarschijnlijk besluiten te stoppen.

De klachten van velen dat valtaf niet meer zo is als een tijd terug? Simpel! Je werkt het momenteel dus zelf in de hand op deze manier!

Wil je verder ruzieën? ga naar het ruzieforum ;)

:zomervlinder:
Onbekend
March 16, 2009 om 05:41
Superchubby en PP (+)

:jezelf2:

:knipoogjevan::mams54:
March 16, 2009 om 08:51
Hmmm, kan deze discussie niet beeindigd worden. Gaat eigenlijk nergens meer over. In ieder geval niet waar deze column voor bedoeld is.
March 16, 2009 om 10:36
Kunnen we niet gewoon respect voor elkaar hebben, dik of dun ....
we weten allemaal dat afvallen heel erg lastig is daarvoor zijn we bij deze site ingeschreven, niet waar?
Ik vind in ieder geval dat artsen al hun patienten altijd serieus moeten nemen en verder....iedereen zou eens wat meer respect voor een ander kunnen tonen, dat zou veel frustaties voorkomen lijkt me.
Onbekend
March 16, 2009 om 20:23
Superchubby schrijft >> Ik zal in de naaste toekomst een stuk schrijven in mijn eigen blog met een retrospectief op datgene dat hier de afgelopen dagen gebeurde. <<
Dat stuk is er inmiddels.
Voor degenen die geinteresserd zijn: zie gewoon zijn profiel.

Ik ben het overigens volledig eens met de voorgaande reactie van halfjaar (die van maandag 16 maart 2009 om 21:28).

:dag::dagmickey:
March 17, 2009 om 06:30
Ik herken dit wel van een paar jaar terug.
Als ik dan met klachten bij de dokter kwam (was toen overigens een invaller van mijn toenmalige dokter) zei die gewoon dat het kwam omdat ik een slechte conditie had :s
En ja ik was toen veel te zwaar, maar ja ik liep ook regelmatig nog teamgenoten bij het sporten eruit...

Aan de andere kant, als er toen een dokter mij echt handvaten had geboden om écht af te vallen (toen der tijd) dan had ik dat misschien wel heel graag willen aanpakken. Want het stomme is dat er toen nooit iemand was die mij recht in mijn gezicht zei dat ik te zwaar was, wat ik toch echt wel was. En misschien had ik het niet aangenomen van die persoon, maar het zou toch wel ergens zijn blijven hangen.

Het is een lastig probleem, want zelf heb ik ook wel eens oordelen over iemand die ik helemaal niet ken.. zonder dat ik het echt door heb.
Onbekend
March 17, 2009 om 08:58
Met het bovenstaande ben ik het ook volledig eens

Onbekend
March 17, 2009 om 14:51
@Lian,
(reaktie op bericht van Lian van dinsdag 17 maart 2009 om 14:44)
Dank je wel voor de link; ik heb vanmiddag naar de uitzending zitten kijken.

:lentelijn:

Met een aantal dingen die Eric zei was ik erg 'blij'.
Die vreetbuien van hem herken ik uit mijn verleden, maar ik stak toen de vinger in mijn keel en gebruikte (naderhand) ook veel laxeerpillen (bulimia).
Dat is het verschil tussen Eric en mij, want Eric deed dat blijkbaar niet en hij verzwaarde en ik niet.
Ik herken daarnaast wat hij zei over niet open staan voor hulp, want ik heb na een paar jaar wel hulp gezocht (een ½ jaar wekelijkse groepstherapie met nog zo'n 8 vrouwen die OF bulimia OF obesitas hadden), maar dat heeft toen niets opgeleverd; voor niemand van de groep overigens.

De hoeveelheden die hij noemde herken ik ook, tussen de 5000 en 10000 kcal per vreetbui, en ik 'stoor' me wel eens aan het feit dat diverse mensen hier op valtaf schrijven over een 'vreet'bui als het gaat om een 'heel pak koekjes' ipv 1 koekje of een 'hele reep chocola' in plaats van 1 stukje chocola.
OK, dat is natuurlijk 'mijn' probleem, want die persoon kan dat uiteraard wel als 'vreet'bui zien.

Ik hoop echt dat Eric zijn doel, tot circa 100 kilo afvallen + de 4-daagse lopen, zal bereiken.

PS Ik ben geen 'fan' van Eric, ik sta neutraal tegenover hem, en ik vind ook niet dat hij reakties moet verwijderen, maar reageer gewoon op de uitzending.

:dag::dagmickey: Barkie
March 18, 2009 om 16:46
Helleuww,

Ik had vandaag wat stress en aparte gebeurtenis en ook nog een niet leuk gesprek en er gaan dingen veranderen en ik moet beslissingen nemen morgen. Ai, ik had ineens zin in een blikje vis nog na het eten. Op een toastje, smaakt nog beter. Nog een blikje vis. Al met al enorm veel gegeten. En ik voel me nu lekker. Ontspannen. Het geeft een troost een soort van drugs zo voelt het, de stress is echt helemaal weg en ik voel me ontspannen.

Ook ik ken net als Eric de leegte die achter blijft na een verbroken relatie. Ik vulde deze destijds op met ongezonde dingen, en ook broodjes pindakaas savonds laat en dan naar bed, gaf een goed gevoel. Wat ik niet als Eric heb is het door blijven groeien. Ik heb afgelopen 3 jaar gegeten wat ik lekker vind, en ook erg veel, ook veel ongezonde dingen en snoep. Hele blokken gevulde speculaas, liter chocomel er bij, nog hele zak chips erna. Erg ongezond. Maar ik wordt niet zwaarder dan 120 kilo, misschien als ik nog meer mijn best doe 130kg, dan stopt mijn lichaam met opslaan van vet ook al lig ik altijd in bed en doe niks aan beweging. Eric en misschien de club van dikke mensen, en ook bij veel amerikanen zie je het dat ze echt nog een heel stuk doorgroeien. 180, 200, 240, ongelovelijk. Je stelt ingrijpen bij jezelf dan misschien steeds maar uit en het gaat misschien heel gelijdelijk in de loop der jaren dat je steeds verder groeit en je verlegt misschien je grenzen steeds van dit kan nog net of ach we zien wel, of zo. Of door de pijn en telleurstelling van liefdes verdriet interesseert het je allemaal niet meer en je denkt ik zie later wel verder, een stukje onverschilligheid. Maar het is niet alleen het eten, het is zeker ook het hebben van een lichaam wat enorme hoeveelheden vet op slaat wat lang niet bij iedereen zo werkt dus. En op een goeie dag moet je er dan toch aan aan de strijd, de operatie, de ommekeer, het afscheid van het gevoel van na lekker veel eten, inderdaad, een vriend waar je afscheid van neemt. Met stoppen met roken zeggen ze wel eens, je moet je laatste lege pakje sigaretten begraven, er even bij gaan staan, als een begravenis, en echt afscheid nemen. Schijnt te werken bij sommigen.

Waar ik ook aan moest denken is aan sumu worstelaars. Hele dikke mannen in japan die elkaar uit de ring duwen in een soort van luierkledij. Deze eten ook giga hoeveelheden voedsel. Trainen ook elke dag uren. Training bestaat uit wat worstelen met elkaar en op de grond stampen en zo stelt niet zo heel veel voor. Maar waar ik aan moest denken dus, die mensen zien er toch niet heel erg ongezond uit. Ze worden daar gezien als helden en echt als sportmensen en worden toegejuigd, ze toppers zijn rijk, hebben aanzien, mogen gratis in restaurants eten. Wat wil ik er nou mee zeggen, dat weet ik niet precies, maar moest wel denken, als mensen met erg veel overgewicht, nou gewoon iets van sport en beweging met veel discipline elke dag blijven doen, dan houden ze toch die uitstraling van die sumu worstelaars, ze houden toch enige fitheid en kracht. Dus ik denk, voorkom nou de combi van bank of bedliggen met veel eten, die is echt funest lijkt me. En als het veel eten stoppen echt niet lukt, eet geen zoete dingen, maar eiwitrijke dingen, vis, mager vlees, omelet. Geen ijs, chips. Of eet japans, enorm veel koolhydraten is een aanslag op je insuline regeling van je lichaam.

Het dagboek verhaaltje van superchubby heb ik ook gelezen, het filmpje had ik al 2 keer gezien in het verleden en nogmaals bekeken. Het blijft een extreem fenomeen zoveel overgewicht bij een mens. En ik vind het boeiend om te zien en te volgen. En ik hoop dat eric over 2 jaar 130 kilo weegt en fitter wordt en een huidcorrectie laat doen (heeft een mannelijke kennis van mij ook laten doen, is van 160 naar 90 gegaan), doet ie heel gewoon over, hij wil nooit meer zo dik worden. Ik hoop ook dat eric bij de uitschieterjes zich de dagen erna weer direct in het gereel weet te krijgen om deze te compenseren. Ze zeggen kapitein op eigen schip, maar soms ik het voedsel gewoon sterker, het vlees is zwak, zeker bij gevoelige personen die emoties wat sterker beleven dan de gemiddelde mens. Niet alleen eten savonds maar met zijn 2tjes kan je ook doen inhouden met te veel te gaan opscheppen en gaan eten. Verder geen keukenkastjes of koelkast helemaal vol hebben thuis, misschien een enkel klein ijsje in de vriezer. Of een mini chips zakje. Maar eenzaamheid, leegheid, en dan die volle voorraadkast die dan zo lonkt met zijn tijdelijke oplossing waar je niks mee opschiet eigenlijk, met zo'n voedselverdoving, die suikervetinjecties moet je niet in huis hebben. Misschien een andere uitlaatklep vinden. Maar het blijft zeker een hele strijd en het is echt niet gemakkelijk van een keuze maken en klaar.
March 19, 2009 om 07:49
Goh, intressante reacties. Gelukkig heb ik een hele lieve arts die niet alles op m'n overgewicht gooit. Ik heb al vanaf m'n 17e aanleg om dik te worden, in mijn familie komt veel diabetes voor, dus dit wilde ik zolang als mogelijk uit stellen. Dus weightwatchers dieet icm. veel sporten: arobic,voetballen,tennisen enz. Aan het eind van m'n bevalling 25 kilo aangekomen(tweeling) dit was volgens arts netjes en niet te veel! Ik moest laatste weken zelfs extra brood eten omdat de kinderen mij opaten! Na de bevalling 20 kilo in een klap kwijt, en die laatste 5 zijn er dus nooit meer afgegaan. Maar door invaliditeit door bevalling(blijvend) niet meer kunnen sporten lastig om je gewicht op peil te houden. Echter door voorgeschreven medicatie voor divers ziektes:pijnstillers,onstekeingsremmers,prednison,antidepressiva(ja je wordt er echt depressief van) ben ik weer20 kilo aangekomen! Dietistes enzo niks hielp, ik heb nu dus wel gelijk te hoge suikerspiegel,cholesterol. Ja en hoe moet je dat er nu af krijgen? Als zelf de dietstes(!) het niet meer weten?
March 21, 2009 om 11:44
Ik lees ergens dat een gebroken relatie aanleiding was tot extreem gaan eten.
Nu ik heb het omgekeerde mee gemaakt op de werkvloer.
twee collega s kregen ruzie en werden uit elkaar gezet.
Daardoor raakte de ene collega zo in de stress dat hij niet meer kon eten.
Het eten was zijn onverteerbare collega geworden.
Hij kon bijna geen hap binnen houden.
Uireindelijk 30 kg afgevallen terwijl hij hulp had.
En hij wilde helemaal niet afvallen.
Dit bestaat dus ook.
Fijn weekend

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Heb jij ook Twitter?

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken