Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Back to the seventies

Geschreven door Willemijn op May 5, 2009

Dat wij met zijn allen veel invloed hebben op het milieu wisten we al. En dat dit meestal niet echt een gunstige invloed is ook. Daarom worden we tegenwoordig steeds vaker bewust gemaakt van ons gedrag en hoe we door dit te verbeteren het milieu kunnen sparen.

Maar nu lijkt er weer iets nieuws te zijn wat een slechte invloed heeft op het milieu, namelijk overgewicht. De productie van voedsel is normaal gesproken verantwoordelijk voor 20% van de milieuvervuiling, transport voor 14%. Nu blijkt uit een Brits onderzoek dat de toename van overgewicht zorgt voor een grotere voedselproductie en daarmee een verhoging van het energieverbruik met 19%, vergeleken met 40 jaar geleden.

Dit wordt veroorzaakt doordat mensen met overgewicht een hoger energieverbruik hebben, gemiddeld verbruiken ze 19% meer op een dag. Deze extra energie krijg je binnen door meer te eten. Ook de transportkosten zijn hoger door overgewicht. Al het extra voedsel moet ook worden vervoerd en daarnaast levert het vervoeren van een persoon met overgewicht ook meer vervuiling op. Bij mensen met overgewicht kost het namelijk meer benzine om een auto te verplaatsen.

Een ander belangrijk punt is de verspilling van voedsel, naarmate er meer eten wordt geproduceerd en gekocht wordt er ook meer voedsel weggegooid, niet alleen is de milieuvervuiling door de productie dan voor niets geweest, er komen ook extra milieuvervuilende aspecten bij omdat al het afval weer verwerkt moet worden.

Het onderzoek heeft het energieverbruik van een samenleving waarin 40% last heeft van overgewicht (de verwachting voor 2010) en een samenleving waarin 3,5% last heeft van overgewicht (het aantal in de jaren ’70) vergeleken. Beide samenlevingen bestonden uit één miljard mensen.

Volgens onderzoeksleider Phil Edwards is slank blijven, afvallen en met mate eten daarom goed voor het milieu.

Er zit hier wel een kern van waarheid in, het is al langer bekend dat wij mensen het milieu zwaar vervuilen door met name de voedselproductie en het transport. Als wij met zijn allen steeds meer gaan eten wordt de vervuiling alleen maar erger. Het zou al een heel stuk schelen als iedereen wat beter omgaat met de gekochte producten zodat er niet meer zoveel wordt weggegooid. Maar voor het milieu en voor onze gezondheid is het natuurlijk nog beter om gewoon wat beter op je voeding te letten en wat kilo’s af te vallen. Aangezien overgewicht in de jaren zeventig veel minder voorkwam ligt het voor de hand om te zeggen dat we daar naar terug moeten gaan. Maar hoe aten mensen toen precies?

Een aantal verschillen tussen de jaren ’70 en nu
-Kant en klare producten bestonden toen nog bijna niet
-Buiten de deur eten was niet gebruikelijk, heel soms ging men naar een Chinees restaurant
-Er bestonden nog niet zoveel fastfood restaurants
-Er werden 3 maaltijden per dag gegeten, tussendoortjes at men niet of nauwelijks
-Het ontbijt en de lunch bestond uit brood of pap.
-De warme maaltijd bestond bijna altijd uit gekookte aardappelen met groente en vlees
-Groente en fruit werd niet erg veel gegeten

Als we ons eetpatroon aanpassen naar de jaren ’70 krijgen we hoogstwaarschijnlijk een stuk minder kcal en vet binnen. Vooral het vermijden van kant en klare producten en fastfood restaurants is een stap in de goede richting. En ook het eten van drie goede hoofdmaaltijden is een belangrijk punt als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Overigens is het natuurlijk niet zo’n goed idee om, net als toen, zo weinig groente en fruit te eten. We weten nu dat groente en fruit erg gezond zijn en ook zeker als je wilt afvallen heel belangrijk zijn omdat het goed vult en nauwelijks kcal levert.

Bron: Oxford Journals
May 5, 2009 om 07:52
gelukkig droeg ik in de seventies andere kleren als op de gebruikte foto...:lacheuh:

ik weet nog dat de eerste wokkels er kwamen, en frisdrank. Dat was dan echt een zaterdagavond tractatie. Wel was er al rivella, ik herinner me nog dat ik dat dronk, gewoon omdat het lekker was/ is

Maar wat ik me herinner is dat er juist wel veel groente en fruit werd gegeten. Alles werd zelf verbouwd, en kisten fruit kwamen rechtstreeks van de boer, heerlijk...Nee, dat aten we veel en wat over was werd gewekt voor de winter
May 5, 2009 om 09:00
ik vind het allemaal wel erg kort door de bocht.
als ik denk aan verspilling van voedsel denk ik eerder aan slanke mensen die de helft van hun eten weggooien, meeste dikkerds die ik ken eten braaf hun bordje leeg. ik geloof best dat we met z'n allen steeds meer het milieu vervuilen, maar niet dat dikke mensen dat meer doen dan slanke.

volgens mij kun je net zo goed redeneren dat dikke mensen armer zijn, dus minder met het vliegtuig reizen, dus minder vervuilen. om maar even een ander niet-wetenschappelijk-onderbouwd voorbeeld te geven.
of dat dikke mensen minder in hun auto rijden omdat ze niet naar de sportschool gaan.
of dat dikke mensen roomboter en suiker eten ipv een in een energie-slurpende fabriek gemaakt synthetisch vervangsel.

van wat ik hoor werden dikke mensen 20 of 30 jaar geleden een stuk slechter behandelt dan tegenwoordig (uitgescholden voor luilakken, geen kleren in de eigen maat kunnnen vinden etc.). ik krijg de indruk dat deze onderzoekers nog steeds in het 'alle mensen dikke mesnen zijn dom en lui en de schuld van wereldhonger'-tijdperk zitten.
Eva
May 5, 2009 om 09:18
groente en fruit werd bijna niet gegeten????? duh volgens mij was het in de jaren 70 afschuwelijk hip om je eigen groentetuin te hebben en macrobiotisch voedsel naar binnen te werken... tenminste bij ons wel, en bij de mensen in mijn omgeving ook
May 5, 2009 om 17:56
Tja, dit klopt niet helemaal met mijn eigen beleving.
In die jaren kregen we, als we uit school kwamen, kopje thee + koekje, en 's avonds waren er ook altijd koekjes bij de koffie/thee; wij aten dus wel tussendoortjes.
Maar we hadden alleen bij de warme maaltijd groenten, want ontbijt + lunch waren brood met zoet en/of hartig beleg, zonder groenten.
Fruitconsumptie kan ik me niet meer herinneren.

@selena81,
>> slanke mensen die de helft van hun eten weggooien <<
Ik gooi praktisch niéts weg.
Als ik teveel groenten heb en die de volgende dag niet wil eten maak ik er vaak een basissoep van door het te stomen, te pureren en daarna in te vriezen (dat heb ik vanavond nog gedaan met de overgebleven andijvie).
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden