Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Groene thee en afvallen

Geschreven door Willemijn op May 25, 2009

Onlangs hadden we op de site een bericht geplaatst over de afslankende eigenschappen van witte thee. Niet alleen witte thee zou deze eigenschappen hebben, ook over groene thee gaan al jaren verhalen dat ze een zeer positieve werking hebben op het afslanken. Maar in hoeverre is dit nou waar?

Over groene thee gaan veel tegenstrijdige verhalen. De ene keer werkt het wel en de andere keer toch weer niet.
Toch zijn er een aantal effecten van groene thee wel degelijk wetenschappelijk aangetoond.

Groene thee verhoogt stofwisseling
Uit een onderzoek van The American Journal of Clinical Nutrition blijkt dat groene thee extracten zorgen voor een verhoogde stofwisseling. Daarnaast lijkt het de vetafbraak te stimuleren. De proefpersonen kregen de groene thee in de vorm van een supplement, 3x per dag. De werkzame stoffen in het supplement waren de catechines, ook wel antioxidanten uit de groene thee bladeren genoemd.
Om dit zelfde effect van te krijgen door het drinken van groene thee zou je elke dag 4 kopjes groene thee moeten drinken.

Groene thee is goed voor je cholesterol
Groene thee heeft een heel positief op je cholesterol gehalte. Uit meerdere onderzoeken is al gebleken dat het HDL cholesterol (het goede cholesterol) erdoor verhoogt wordt en het LDL cholesterol (het slechte cholesterol) erdoor verlaagt wordt. Hierdoor heeft het ook een positief effect op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Als je veel groene thee wilt gaan drinken om effect te zien is het wel belangrijk dat je pure groene thee drinkt. De groene thee gemaakt van extracten heeft dit effect niet. Echte groene thee is alleen wel vrij bitter van smaak, om dat te verhelpen kun je een schijfje citroen toevoegen.
Ook de manier van groene thee zetten is belangrijk. Als je kokend water gebruikt gaan de blaadjes snel kapot en gaan de werkzame stoffen verloren. Laat theewater daarom eerst eventjes afkoelen voordat je het op de blaadjes giet. Laat het vervolgens minimaal 3 minuten trekken.

Overige mogelijk eigenschappen van groene thee
Groene thee heeft mogelijk ook een positief effect op de conditie van je huid, het zou bepaalde soorten kanker kunnen voorkomen en het zou mogelijk aids kunnen voorkomen.

Voor de effecten van groene thee geldt dat het kan helpen bij het afvallen maar verwacht er geen wonderen van. Het is meer een ondersteuning bij het afvallen dan een heus afslankmiddel. Je zult er evengoed voor moeten zorgen dat je gezond en met mate eet en voldoende beweegt. Feit blijft wel dat groene thee, zonder suiker, wel een verantwoorde dorstlesser is.

Misschien is het leuk om zelf een keer een experiment te doen met groene thee? Het Amerikaanse onderzoek duurde ongeveer 5 weken. Je kunt zelf natuurlijk heel gemakkelijk 5 weken lang elke dag 4 koppen groene thee drinken en kijken of het effect heeft.

Laat je het ons weten als je het gaat proberen?
May 25, 2009 om 05:16
Probeer eens een Yerba (Maté). Een soort van "groene thee" wat veel in zuid Amerika wordt gedronken. Omdat ik een aantal Argentijnse vriendinnetjes heb en ook een tijd daar ben geweest, ben ik het ook gaan drinken (95% van de argentijnen drinken het).

* Gastro-intestinale eigenschappen: de Maté heeft een zeer grote werking op de maag en darmen en op ons spijsverteringskanaal. Verschillende onderzoeken hebben een directe werking op de spijsvertering geconstateerd en zelfs herstel van beschadigde of aangetaste maag- en darmweefsels.
* Invloed op het zenuwstelsel: Maté bezit het vermogen om onze mentale waakzaamheid en scherpheid te vergroten, het vermindert nervositeit en opgewondenheid en geeft een betere weerstand tegen lichamelijke en mentale vermoeidheid. Een van de meest merkwaardige aspecten van de Maté is dat het de slaapcyclus niet verstoort, maar juist de neiging heeft om die cyclus te balanceren door het induceren van meer REM-slaap (rapid eye movement) als dat nodig is of het vergroten van de tijd van de 'deltastaat' (diepe slaap).
* Cardiovasculaire werking: Yerba Maté levert veel bouwstoffen die het hart nodig heeft bij groei en herstel. Bovendien vergroot de Maté de zuurstofleverantie naar het hart, vooral tijdens stress en lichaamsoefeningen. De metabolische werking van de Maté schijnt het vermogen te hebben om 'aerobische glycolysis' (het afbreken van koolhydraten) tijdens lichaamsoefeningen langer in stand te houden. Dat resulteert in het verbranden van meer calorieën, betere hartconditie en het uitstellen van 'anaerobische glycolysis', dat verzuring van het lichaam tijdens de oefeningen teweeg kan brengen. Sommige onderzoeken hebben ook een daling van de bloeddruk geconstateerd.
* Werking op het immuunsysteem: Maté vergroot de weerkracht en stimuleert de natuurlijke weerstand tegen ziektes. Dit resulteert in een verzorgende en versterkende werking op de zieke, zowel tijdens de ziekte- als tijdens de herstelperiode, en leidt soms tot een ongekende versnelling van het genezingsproces. De voedingswaarde van de plant zou hier ongetwijfeld een belangrijke rol spelen, maar het zijn ook waarschijnlijk de andere bestanddelen die hieraan bijdragen door het stimuleren van de werking van de witte bloedcellen.

Naast het feit dat het een fantastisch mooie traditie is, werk het ook echt! Het is even wennen, maar ik ben verkocht!!!! Het is via diverse internet sites te bestellen in NL.
Onbekend
May 25, 2009 om 06:15
Ik drink al regelmatig groene thee; ik wist al dat het supergezond is. Althans, daar zijn toch al verschillende deugdelijke wetenschappelijke studies naar verricht0 Momenteel drink ik nog geen 4 koppen per dag (2 denk ik gemiddeld), maar ik vind het wel leuk om dat uit te proberen.

Zelf heb ik Gunpowder-thee in huis, losse thee (verkrijgbaar bij De Tuinen en natuurwinkels) die er heel mooi uitziet, met grijsgroene opgerolde blaadjes. Ik vind de smaak niet bitter, wel fris.

Losse thee is überhaupt veel lekkerder dan thee uit zakjes. Nederland schijnt een van de weinige landen te zijn waar men (gruis-)thee uit zakjes drinkt.
May 25, 2009 om 07:08
Ik drink Detox thee van Kusmi tea.

Een mix van Mate en Groene thee
Met citroen en citroengras
Zalig!
May 25, 2009 om 09:17
@ pepe1981
Ik ben ook in Argentinië geweest en daar drinkt idd de hele bevolking het zowat (maté)! Volgens mij is het wel verslavend hoor... Want de mensen lopen daar met van die grote kannen met maté rond te sjouwen de hele dag. Ik heb het geprobeerd, maar ik vond het zooo smerig! Ze zeggen dat je eraan moet wennen en dat de kinderen het moeten 'leren' drinken, eerst met suiker. Maar pfoeh, het smaakte gewoon naar tabak of zo! Jammer dat ik het zo vies vind, anders zou ik het veel meer drinken ;)
May 25, 2009 om 12:09
en die groene thee met ginseng enzo... is dat ook zoiets of zit daar dan alweer teveel meuk bij in? Ik vind gewone groene thee niet lekker, maar die wel.. van celestial seasonings of zoiets...

vind herbal tea vaak wel lekkerder dan die met theïne dus wat dat betreft is het vast beter voor bloeddruk etc (geen opwekkend gebeuren :))
May 25, 2009 om 14:12
ik ben dan wel benieuwd hoe groene thee eventueel aids zou kunnen voorkomen, daar de infectie met het hiv virus afhankelijk is van bepaalde receptoren op de eiwitmantel van cellen. Hoe zou groene thee hier nu bijdragen aan het 'niet herkennen' van de eiwitstructuur van het hiv virus.
ik vraag me dit sterk af en ben erg benieuwd naar de motivatie
Onbekend
May 25, 2009 om 17:48
ik drink ong 3 koppen groene thee per dag en vaak de cranberry variant. Ik heb laatst ook gelezen in volgens mij de libelle dat er een onderzoek is geweest dat groene thee ook goed is voor vrouwen onder de 50 tegen risico op kanker! In Japan is groene thee zelf erkent middel voor kankerpreventie. Dat het risico verlaagt wordt dus dat lijkt me een plezierige bijkomstigheid! Goedemotivatie om af en toe lekker te theeleuten met vriendinne!
May 26, 2009 om 01:02
Toen ik voor hier een dieet "moest" kiezen, koos ik voor groene thee dieet :thee:. Ik vind het lekker, en het is gezond. Ik zet elke dag een pot :thee: en drink ongeveer een liter eerst warm en dan koude :thee: Ik dronk al veel :thee: maar nu alleen de groene. Of het helpt? Geen idee.... Ik eet thuis wat de pot schaft (tieners in huis) maar heel weinig, ongeveer 1000 cal per dag. Sport 1x in de week. Resultaat: 3,7 kg sinds 19 april.
May 28, 2009 om 06:45
Wat weten jullie van brandnetelthee? Ik heb altijd gehoord dat dat gezond is; ik drink het al jaren (ik denk al 15 jaar of zo), elke ochtend een glas.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden