Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Eet eens wat minder vlees

Geschreven door Willemijn op May 31, 2009

Een handige manier om flink wat kcal te besparen is de hoeveelheid vlees die je eet beperken. Vlees bevat namelijk van nature vrij veel vet en daardoor veel kcal. Nu heb je vetten wel nodig maar de meeste vetten in vlees zijn verzadigd, dus ook daarom is het goed om vlees wat vaker te laten staan. Het gaat dan niet alleen om het laten staan van vette soorten vlees, ook de magere varianten bevatten in verhouding meer dan vis of vegetarische producten.

Als je op een dag 2 boterhammen met ander beleg belegt dan met mager vlees en bij het avondeten geen mager vlees eet maar vis bespaar je al snel 60 kcal. Dat lijkt weinig maar als je dit wekelijks drie keer doet kan dat in drie maanden toch een extra gewichtsverlies van een kilo betekenen. En elke kilo is natuurlijk mooi meegenomen.
Daarnaast bespaar je op die manier al snel 10 gram vet en ruim 5 gram verzadigd vet per dag!

Eet je nu vaak vette vleeswaren en vette vleessoorten bij het diner? Als je dat vervangt door ander beleg en vis of vegetarische producten dan bespaar je 130 kcal, 50 gram vet en bijna 20 gram verzadigd vet!

Tips voor minder vlees:

Tip 1: In gerechten zoals andijviestamppot of in sommige pasta's zitten spekjes. Spek is ook vlees dus als je dergelijke gerechten eet hoef je er geen extra vlees bij te eten.

Tip 2: Beleg je twee boterhammen met 1 portie beleg in plaats van beide apart.

Tip 3: 75 gram vlees (bereid) is meer dan voldoende. Veel mensen eten echter veel meer. Door hier op te letten kun je al flink besparen.
May 31, 2009 om 03:31
Dan moet je naturlijk niet een fototje plaatsen naast je artikel van een mooi rose gebakken biefstukje. Persoonlijk ben ik toch iemand die liever een aardappeltje of 2 (of 3 of 4) minder neemt dan mijn stukje vlees achterwege laat. Of een boterham minder, maar wel met goed beleg.
May 31, 2009, gewijzigd door Vuurkonijn op May 31, 2009 om 03:57
Je kunt ook kiezen voor mager vlees zoals biefstuk, mager rundergehakt, rosbief, tartaar, kipfilet, kalkoen etc.. dan het laten staan, is mijn mening

Vooral het varkensvlees en de worsten laten staan, scheelt een hoop!

Veel vegaburgers bevatten meer calorieen dan een mager stukje vlees, al moet ik toegeven dat ik niet weet hoe het zit met de verzadigde vetten hierin..
May 31, 2009 om 04:11
Gisteren heb ik voor het eerst een schnitzel van Valess gegeten. Ik vond hem lekker en dat viel me mee. Er zit wel vet in maar weinig verzadigd en 1 schnitzel bevat 5 gram vezels, dat heeft vlees niet. Vanavond weer eens een kabeljauwfiletje.
May 31, 2009 om 06:11
Ach, afwisseling is en blijft het beste. Ook in vlees zitten voedingsstoffen die we nodig hebben.
May 31, 2009 om 08:28
ik ben even aan het rekenen gegaan: 60 kcal per dag x 3 dagen per week x 13 weken(=3 maanden)= 2340 kcal en bij mijn weten 1 kg = 7000 kcal. Dus geen kg verlies in de 3 maanden maar in 3/4 jaar.
Of maak ik ergens een rekenfout?
Onbekend
May 31, 2009 om 13:10
Ik hou heel erg van vlees, maar kies wel voor de magere soorten, zoals kipfilet of biefstuk. Echt vette soorten vlees eet ik bij hoge uitzondering.
Onbekend
May 31, 2009 om 13:29
Ik eet al een tijdje geen vlees meer en dat bevalt me (+)
Hierdoor ben ik veel meer soorten vis gaan eten, iets dat me nog steeds prima bevalt :)
June 1, 2009 om 23:00
Nou Herdervriend, gelukkig denkt niet iedereen er zo over. Dan zou er helemaal geen hoop meer zijn voor deze planeet.

Kip, het meest mishandelde stukje vlees ...:koor:
Onbekend
June 2, 2009 om 02:16
Kudo's aan Sagittaire! ;)
June 2, 2009 om 03:02
@ Vlinderrups,

Je hebt helemaal gelijk, ik heb inderdaad bij de berekening een foutje gemaakt en ben uitgegaan van het dagelijks weglaten van vlees, terwijl het ging om drie keer per week. Het is inderdaad een gewichtsverlies van 1 kilo in acht maanden. Dat lijkt nu helemaal weinig maar alle kleine beetjes helpen en het gaat er vooral om dat oude gewoontes worden veranderd. Zo kan het ook drie kilo per jaar schelen als je geen suiker meer in je thee en koffie gebruikt. Vlees is natuurlijk goed en je hebt de voedingsstoffen ook nodig maar het is helemaal geen verkeerd idee om zo af en toe eens een dagje geen vlees te eten.

Groetjes Willemijn

June 2, 2009 om 04:04
Vlees blijft voor mij toch een van de belangrijkste zaken bij het diner... Geen vlees dan is het al bijna geen diner meer in mijn ogen of er moet al een vervangend stukje vis liggen.

Wel letten we er hier op of het mager vlees is. We eten dan ook veel kip (en nee, kippen worden niet mishandeld, ben zelf een zoon van een kippenboer en weet in ieder geval dat waar ik vandaan komt kippen gewoon kunnen rondlopen ook al is dat in een stal. Natuurlijk zijn er ook boeren die slecht voor hun dieren zorgen maar die heb je met elke diersoort). Als we al eens spaghetti eten dan wordt de saus met mager gehakt klaargemaakt en niet met h.o.h. door die kleine aanpassingen krijg ik veel minder vettig vlees binnen.

Ach, iedereen moet toch eten wat die wil... en ik wil vlees eten!

En die 60 Kcal... dat schiet inderdaad niet op zoals anderen hier ook al zeggen.
June 2, 2009 om 05:09
Maar mensen hebben helemaal niet elke dag vlees nodig, één keer in de week een vleesgerecht is ook voldoende. Dat deden ze vroeger toch ook? Ik merk wel dat als ik vlees eet dat het dan niet lijkt of ik genoeg gegeten heb, dat komt denk ik inderdaad door minder vezels en daarom denk ik echt dat vales nep vlees heel goed voor je is. Voor de smaak hoef je het in ieder geval niet te doen toch?
June 2, 2009 om 05:14
ik ben meer vis en veeeeel minder vlees gaan eten en val daardoor ook sneller af.het is even in t begin ,maar daarna ging ik t lekkerder vinden.
June 2, 2009 om 06:40
Hallo,

Minder vlees is niet alleen goed voor je gezondheid en lijn maar ook voor het milieu. Om 1 kcal vlees te produceren zijn er namelijk 7 plantaardige kcal nodig. Als iedere mens evenveel vlees zou eten als we in het Westen doen, zou er een grote voedselschaarste optreden.
Weet je dat de meeste Nepalezen bv maar 1 x per maand vlees eten. Een beetje solidariteit onder de vorm van 1 vegetarische dag per week, zou iedereen toch moeten kunnen opbrengen?

Groetjes,

Eef
June 2, 2009 om 17:55
Helemaal mee eens. Vooral dankzij de bioindustrie (die is ontstaan uit een onevenredige vleesvraag van de gegoede mens) wordt er een gigantische aanslag gedaan op de natuur. De productie en consumptie van vlees is de belangrijkste (!) bijdrager aan het broeikaseffect (18%), het kost enorm veel plantaardige voeding die duurzamer besteedt kan worden, vervoer, enz enz.

En dan heb ik het nog niet eens over het dierenleed.

Van mij hoeft heus niet iedereen te stoppen met vlees eten, maar iets minder zou geen kwaad kunnen. Zoals marie4life al zegt: de mens heeft echt niet elke dag vlees nodig, daar zijn we niet eens op gebouwd. Vlees was vroeger iets wat je maar zelden at. Anders waren we wel gebouwd als carnivoren in plaats van omnivoren ;)
June 3, 2009 om 02:55
hoi,

Nou ik werk nu gemiddeld 4 avonden, op mijn werk maken ze praktisch alleen maar varkensvlees klaar voor de bewoners (waar wij als begeleiding ook van mee eten) en varkensvlees mag ik sowieso niet eten, dus tadaaa ik eet gemiddeld vier keer per week alleen aardappels en groente hahaha, de rest van de week eet ik visfilet of kipfilet, en da's niet vet :D

:sab22:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden