Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Afvallen met een handicap

Geschreven door Freya op June 6, 2009

Een aantal weken geleden stond er een interview in het AD van een deelneemster van onze website. Met trots vertelde onze Wil dat ze al bijna 8 kilo kwijt was met behulp van onze website. Er zijn al velen bij ons die dit hebben bereikt, maar Wil heeft toch een extra uitdaging: Ze heeft een handicap.

Door een hernia is zij in 2004 in een rolstoel terecht gekomen en sindsdien vlogen de kilo’s eraan. Begin dit jaar besloot zij er iets aan te gaan doen en inmiddels is ze op de goede weg. Zij heeft veel aan onze website gehad, maar ze mist toch in het algemeen informatie voor mensen in een rolstoel. Het afvallen gaat toch iets moeilijker omdat er minder beweging mogelijk is dan voor een valide persoon. Beweging zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt en daarom ook makkelijker afvalt.

Daarom in dit artikel iets meer informatie voor mensen met een handicap en daardoor moeilijker kunnen bewegen en toch willen afvallen!

In principe gelden er voor mensen met een handicap precies dezelfde regels als voor andere mensen die willen afvallen. Gezonder eten met mate is eigenlijk altijd het advies. Kijk goed naar je voedingspatroon en kijk waar je het beste veranderingen in kan en wil maken. Verander bijvoorbeeld het soort broodbeleg en tussendoortjes en de hoeveelheid groentes (je kunt vaak meer eten, waardoor je met de rest kan minderen). Laat de suiker uit je thee en drink meer water in plaats van frisdranken. Door deze kleine veranderingen kan je al op jaarbasis makkelijk een paar kilo kwijtraken zonder dat je er iets van merkt.

Het grote verschil met een valide persoon is dat je minder kunt bewegen. Ook een wandeling naar de supermarkt zit er niet in. Het is daarom wel toegestaan om iets minder te eten dan een ander die aan het afvallen is. Je lichaam heeft wel voedingsstoffen nodig, dus ga niet te laag zitten, want je hebt net als ieder andere vitamines en mineralen nodig om gezond te kunnen leven.

Probeer (afhankelijk van je handicap) toch te bewegen, zelfs zitgymnastiek of zwemmen onder begeleiding is mogelijk, ook zijn er tegenwoordig voldoende sporten waarbij je er ook groepen met een rolstoel zijn zoals: basketbal, tennis of badminton. Er zijn dus voldoende mogelijkheden!

Er zijn een aantal deelnemers op de website met een handicap, als die het leuk vinden om buddies met elkaar te worden en informatie uit te wisselen, kunnen deze hier ook mooi elkaar vinden! Plaats een reactie!
Onbekend
June 6, 2009 om 09:30
Hallo Ik ben Janneke en heb sinds mijn 21ste een moeilijk te behandelen Astma,(nu 63) opzich is er met astma redelijk te leven, maar door de vele cortison die ik heb moeten slikken om een redelijk leven te leiden heb ik door de loop der jaren er artose bij gekregen.
Cortison in een prima middel, alleen zijn er veel bijwerkingen, o.a het Cushing syndroom of te wel volle maans gezicht en je hebt geen gevoel meer wanneer je verzadigd ben met eten, dus je eet maar door, ik was in 1 jaar 30 kilo aangekomen, als je eindelijk het spul kan minderen (staken kan meestal niet) dan val je wel weer af, maar je komt nooit meer op je oude gewicht terug.
Qua astma zou ik nu met mijn leeftijd genoten mee kunnen sporten, maar mijn artrose belemmerd me nu.
Ik heb weinig uithoudings vermogen en rij daarom in een scootmobiel, want de ene keer heb ik weinig lucht, de andere keer te veel pijn.
Ik ben een echt "buitenmens" en ben met mijn zwarte labrador veel "onderweg"
Als er geen wind is, kan ik beperkte stukjes fietsen op een fiets met trapondersteunig.
Ik zwem 2x per week en ga volgende week mee doen met een fitnes groep, speciaal voor longpatienten.
Door mijn achtergrond (ik ben verpleegster geweest) ken ik beide kanten, ik zeg altijd: "die van in het bed en die van naast het bed"
Ik zou het heel fijn vinden om een buddy te zijn, voor iemand die ook of chronisch ziek is of een handicap, heeft.
Ik hoop snel in contact te komen met afvallende lotgnoten.
June 6, 2009 om 16:49
Hallo lieve mensen,

Ik mag niet zeggen dat ik een invalide ben, maar met mijn 84 jaar heb ik toch wel veel beperkingen en zou graag 10 kg afvallen om makkelijker te kunnen bewegen, maar dat si zo moeilijk als je altijd pijn hebt. Ik zie slecht (maculadegeneratie) slecht horend (draag 2 hoortoestellen) tinitus (een aanhoudende piep in mijn oren,die nooit weg gaat) en bovendien nog artrose in knieen en enkels en heb jicht.

Ik doe mee met het afvalprogramma en ben vanaf 10 januari 2009 5 kg afgevallen.

Sporten kan ik niet, maar wel wandel ik met een rollator, doe boodschappen en doe in huis lichte werkzaamheden en kook nog voor mezelf. Toch heb ik het idee dat ik meer moet doen en zou graag meedoen met dit project en iemand buddy willen worden.

In ieder geval heb ik met veel belangstelling dit artikel gelezen.

Hoop op een reactie op deze site.

Gerda12
June 7, 2009 om 08:35
Toen ik begon met afvallen, woog toen 93 kilo, zat ik in een rolstoel. De eerste 20 kilo zijn eraf gevlogen juist toen ik in m'n rolstoel zat. Ik denk dat het bij mij er echt mee te maken had dat ik minder moest eten.
Toch merk ik nu dat wanneer ik minder beweeg ik het inderdaad moeilijker heb met op gewicht blijven of zelfs afvallen. Ik heb gewoon geluk gehad dat het in mijn rolstoel er als een speer af ging.
Momenteel loop ik ook niet door een gescheurde spier, die ik weer heb opgelopen doordat ik met mijn voet in de vernieling zit. Mijn voet gaan ze opereren en dan is het weer een hele lange tijd niet bewegen, ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. Maar tot die tijd probeer ik mijn gewicht iets naar beneden te krijgen, zodat ik altijd nog wat kan aankomen. Hoe krom het ook klinkt.

:chaija:
June 7, 2009 om 08:54
Hier nog een met wat beperkingen:
COPD, slecht werkende schildklier, diabetes (momenteel erg ontregeld), slecht werkende nieren, herstellende van darmkanker, FVL, slecht lopend, geen energie (door bloedcirculatieproblemen).
Maar verder ben ik wel gezond hoor :)

Ik vind het dus ook heel moeilijk om af te vallen, omdat ik niet meer dan 10 minuten per dag aan beweging kan doen. Zelfs het huishouden is me te veel.

Ik hoop binnenkort weer eens in het zwembad te liggen en weer wat baantjes te trekken, maar door de chemo's vindt mijn lichaam het koude water nog niet echt prettig.
Ik maak soms gebruik van een rolstoel, maar heb de kracht niet om mezelf voort te duwen, dus dan heb ik altijd iemand anders nodig.
Tijdens de chemo's was ik afgevallen tot net onder de 90, nu zit ik helaas al een hele tijd weer hoog in de 90.
Maar ik blijf moed houden.

Mocht iemand buddies willen worden, prima hoor.
Ik ben alleen heel onregelmatig op valtaf te vinden, soms meerdere keren per dag, soms één keer per week.

Ik heb het artikel gelezen en ik neem mijn petje voor Roller af hoor!!!
:ellen2132:
June 7, 2009 om 09:32
Hey,
Ik heb het artikel en de reacties gelezen en ik wou even mijn bewondering voor jullie allemaal uiten.
Afvallen is zowieso niet makkelijk, maar voor jullie zijn er nog extra uitdagingen.
Ik wil jullie dan ook allemaal veel sterkte en extra veel succes toewensen!

:toverfeetje:
June 7, 2009 om 15:30
Hallo "lotgenoten",

Ook ik heb een handicap. Ik loop wel, maar moeizaam. Voor lange afstanden heb ik een rolstoel en scootmobiel.Ik ben snel moe. Fietsen lukt helaas (nog) niet.
Ik fitness wel 1 x per week, maar dat is eigenlijk veel te weinig.

Wij hebben sinds kort een Nintendo Wii met een balance board waarmee je allerlei oefeningen kunt doen. Sommigen zijn voor mij veel te hoog gegrepen. Ik doe de oefeningen op mijn eigen niveau en dat blijkt zo slecht nog niet te gaan.

Ik streef ernaar in ieder geval 6 kg af te vallen en dan zien we wel weer verder.

Succes allemaal!

groetjes van Jeanita:)
June 8, 2009 om 04:44
@allemaal

Als jullie buddy van elkaar willen worden, klik dan op de profielfoto van die persoon en klik dan op: voeg toe als buddy. Dan kan je elkaar berichtjes sturen!

Groetjes Freya
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden