Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Donkerbruin brood niet altijd even bruin

Geschreven door Sabinevankan op June 11, 2009

Wist je dat donkerbruin brood niet altijd veel vezels bevat?

De kleur van het brood zegt weinig over het gehalte aan vezels in het brood. Maar een klein deel van de donkerbruine broden bevatten meer vezels dan volkorenbrood. Je denkt vaak dat donkerbruin brood meer vezels bevat door de kleur. Wat de bakkers doen is moutextract of moutmeel toevoegen aan het brood, wat in feite werkt als kleurstof. Het brood wordt hierdoor donker van kleur waardoor je denkt dat er veel vezels in zitten.

Het is zelfs zo erg dat ze bij sommige supermarkten donkerbruin brood verkopen dat nauwelijks meer vezels bevat dan witbrood. Twijfel je nou over het vezelgehalte in het brood, kijk dan een keertje op het etiket. Als er bij de ingrediënten als eerste volkorenmeel of volkorentarwemeel genoemd wordt, is het een gezond en vezelrijk brood.

Van de redactie

June 11, 2009 om 07:20
okay, goede tip!
roggenbrood zit trouwens echt vol vezels, ik geloof 3,2 gram per 100 gram. Daar kan een boterhammetje niet aan tippen ;)
June 11, 2009 om 08:56
Als er 'volkoren' op staat moet volgens mij het meel 100% volkorenmeel zijn. Maar wat verwarrend kan zijn is 'meergranenbrood'. Dat hoeft helemaal niet volkoren te zijn.
June 11, 2009 om 13:01
Wat een verlakkerij. Maar bij de warme bakker heb je geen etiketten! Gaat het daar wel goed dan?
June 11, 2009 om 13:47
Op de pain de boulogne van de appie kan ik nergens ingredienten vinden :S En nu? Hoe weet ik dat het goed is wat ik eet?!
June 11, 2009 om 15:26
Hmmm.. wij eten donkerbruin pompoen brood van de jumbo! Staan ook geen voedingswaarde op ofzo.
June 12, 2009 om 03:42
@chicachica: pain de boulonge is meergranen
June 12, 2009 om 04:34
Gewoon brood kopen wat je lekker vind. Niet omdat het donker is (al geef ik toe dat wat kleur het wel er smakelijker doet uitzien). Er is zelfs al witbrood wat meer vezels heeft dan bruinbrood. De illusie donker = goed kun je beter loslaten (sterker nog, die toegevoegde verbrande mout kon wel eens kankerverwekkend zijn :-)
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden