Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Slaapeten

Geschreven door Willemijn op June 18, 2009

De 42 jarige Anna Ryan volgt al een tijd lang een dieet met weinig vet en slechts 1200 kcal in combinatie met veel beweging maar toch komt ze per maand ongeveer 6 kilo aan. Ze weegt inmiddels al ruim 120 kilo! Haar energiebeperkte dieet in combinatie met veel beweging had geen enkel effect totdat er ontdekt werd dat ze kampt met een wel heel vreemde slaapstoornis. Ze heeft last van een Slaap Gerelateerde Eetstoornis. Al twintig jaar lang gaat ze elke nacht haar bed uit, loopt naar de koelkast en gaat (vr)eten. Kaas, chocolade, boter en vlees, Anna heeft totaal geen enkele controle over wat ze eet, ze is namelijk niet bij bewustzijn, het is een soort slaapwandelen.

Inmiddels heeft dit extreme eetgedrag van Anna geresulteerd in een hoge bloeddruk en diabetes. “Mijn slaap-eetpatroon zorgt ervoor dat mijn gezondheid in gevaar komt. Ik heb al zoveel geprobeerd om het te stoppen maar niets werkt.”

In het Britse magazine Closer vertelt Anna haar verhaal. “Ik ben begonnen met lijnen toen ik twintig was, tot die tijd woog ik altijd rond de 60 kilo. Ik begon met goed letten op mijn eetpatroon en vijf keer per week sporten, maar het maakte geen enkel verschil. Ik wist dat er een probleem moest zijn want telkens als ik ’s morgens wakker werd voelde ik me uitgeput en misselijk. Maar de dokter vond geen gekke afwijkingen. Het was zo frustrerend. Na een paar maanden was ik al meer dan twintig kilo aangekomen en ik dacht dat ik maar gewoon moest accepteren dat ik steeds zwaarder zou worden.”

Anna bleef maar aankomen, op het hoogtepunt wel 18 kilo in twee maanden. Anderen dachten dat ze altijd loog over hoeveel ze at. Het probleem kwam pas aan het licht toen Anna op een morgen wakker werd en kruimels in het bed vond. En ook de keuken zag er uit alsof er een bom was ontploft, ze besefte dat ze dit gedaan had moeten hebben in haar slaap. Ze had dit niet eerder echt opgemerkt omdat ze er vanuit ging dat haar man altijd alles op at en er een rommeltje van maakte.

Ze kwam bij een slaapspecialist terecht die direct de diagnose stelde. Deze vreemde stoornis komt voor bij ongeveer 3% van de bevolking. Anne werd een paar nachten gevolgd door een camera en zag dat ze per nacht ongeveer 2000 kcal naar binnen werkte. Het vreemde was dat ze zelfs producten at die ze normaal niet eens lekker vond zoals pindakaas.

Als oplossing voor haar probleem moest Anna op alle kasten en de koelkast een slot maken, deuren op slot doen, zorgen dat er maar heel weinig eten in de koelkast ligt en daarnaast moest ze voor het naar bed gaan nog een kleine snack nemen zodat ze geen honger krijgt gedurende de nacht. Maar dit hielp allemaal niet. Een tijdlang kreeg ze toen medicijnen tegen het slaapwandelen, dit werkte goed en Anna viel zelfs af maar na een paar maanden was het effect weg en verviel ze weer in haar oude patroon. Op dit moment heeft ze weer nieuwe medicijnen en die lijken te werken, ze gaat nog maar één keer per week uit bed om te (vr)eten.

In eerste instantie dachten wij dat dit onmogelijk was, maar deze stoornis bestaat toch echt. Het is wel iets anders dan nachtelijk (vr)eten, dan ben je namelijk gewoon wakker maar heb je evengoed eetbuien. Eten tijdens je slaap kan veroorzaakt worden door dat je overdag een streng energiebeperkt dieet volgt, er worden dan veel suiker- en vetrijke producten gegeten die overdag verboden zijn. Het is niet altijd makkelijk om deze stoornis te ontdekken maar vooral huisgenoten kunnen een belangrijke rol hierin spelen door precies bij te houden wat ze hebben gegeten. Op die manier kunnen onverklaarbare lege verpakkingen worden verklaard. Sloten op de alle kasten doen is niet zo handig omdat je dan op zoek gaat naar iets anders en de kans dat je dan uit het keukenkastje het bleekmiddel pakt is vrij groot. En dat is natuurlijk een stuk gevaarlijker dan een pak koekjes.

Het is natuurlijk een zeer weinig voorkomende stoornis maar misschien heb je er wel eens over gehoord of ken je zelfs iemand die hier last van heeft. Helaas is de behandeling ervan heel lastig dus voor mensen met dit probleem is het haast onmogelijk om op gewicht te blijven laat staan af te slanken.

Bron: Daily Mail
June 18, 2009 om 04:07
Op de t.v. heb ik wel eens een uitzending gezien waarin dit werd besproken. Ja, ik zou gewoon mijn slaapkamerdeur op slot doen en de sleutel aan mijn man geven. Als ik er s'nachts uit zou moeten voor de w.c. dan zou ik een postoel in de slaapkamer zetten. Afschuwelijk en ik zou er niet aan moeten denken, maar nood breekt wet, zeg ik dan maar.
June 18, 2009 om 04:37
Tja, maar wat je niet in huis haalt kan je niet opeten ook 's nachts niet als je slaapeetwandelt.
June 18, 2009 om 05:37
Mijn vriend heeft dit ook!!! Ik ga het straks gelijk aan hem laten lezen! Gelukkig komt hij er geen gram van aan...
June 19, 2009 om 02:05
Je kan idd last hebben van deze stoornis maar dat moet toch redelijk snel opvallen. Ik neem aan dat je toch wel weet wat je ongeveer in huis haalt en als dat weg is moet iemand dat gedaan hebben. En het verpakkingsmateriaal moet ook ergens blijven...
June 21, 2009 om 11:50
Ik weet niet hoor, je merkt toch sochtends dat er eten weg is uit je koelkast en kasten?! als er zoveel doorheen zou gaan zou ik ook ff checken bij mijn huisgenoten hoe dat zat en niet denken iemand anders zal het wel opeten...en elke nacht naar een restaurant? ik zou binnen een jaar faiiliet zijn en ik heb echt geen slecht salaris maar ook dat merk je toch?! hij kreeg het heus niet gratis mee.
Dat de stoornis bestaat kan best zo zijn maar ik kan me niet voorstellen dat je bovenstaande dingen niet zou merken hoor.
December 27, 2011 om 12:35
hallo,
Dit jaar moet ik voor school een eindwerk schrijven. Ik heb besloten om een eindwerk te schrijven over slaapgerelateerde eetstroonis. Tijdens het typen vroeg ik me de volgende dingen af.
-Merk je snel dat je lijdt aan de stoornis?
-wat zijn de gevaren voor de drager en de omgeving?
-hoe hebben ze de stoornis vastgestelt? via een slaaponderzoek, slaapdagboek, of op een andere manier?
-hoe ga je nu om met de stoornis?
-wat doe je om de stoornis te beperken of te stoppen en vindt je dat je dankzij deze methode de ziekte onder de knie hebt?
-heb je andere manieren om de stoornis op te lossen gevonden? zoals meditatie, yoga, ademhallingsoefeningen,...

groetjes
jilie
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+