Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Gezonde tussendoortjes zijn hot

Geschreven door Willemijn op July 17, 2009

Uit een enquête die wij onlangs op de website hadden geplaatst blijkt dat maar liefst 63% van jullie vaker voor een gezond tussendoortje kiest dan voor een ongezonde. Slechts 15% eet overwegend ongezonde tussendoortjes, een vijfde switcht tussen beide. Jullie hebben geen voorkeur voor hartig of zoet. Fruit is met 44% het populairste zoete gezonde tussendoortje en een cracker of boterham met mager beleg is met 28% het meest gegeten hartige gezonde tussendoortje.

Tussendoortjes zijn nog altijd populair, ruim acht op de tien geeft aan regelmatig een tussendoortje te eten. Al zegt een even groot aantal hier wel op te besparen als ze aan het afslanken zijn, in dat geval moeten de ongezonde tussendoortjes het veld ruimen.

Toch wordt er ook nog wel eens lekker ongezond gesnackt, chips en chocolade zijn als het op de ongezonde tussendoortjes aankomt het meest populair. Op de vraag welke tussendoortjes er wel gezonder gemaakt mochten worden antwoordde 30% chocolade. Chips is een goede tweede met 21%. Ander veel genoemde ‘slechte’ tussendoortjes die wel wat gezonder zouden mogen zijn: ijs, koek, noten en frituursnacks. Opvallend is dat 3% van jullie tussendoorkoeken zoals Evergreen en Sultana als ongezond bestempelde, ze zouden teveel suiker bevatten.

Uiteraard zijn wij heel blij met de uitkomst van deze enquête, jullie zijn allemaal op de goede weg en als jullie zo doorgaan gaat het met dat afvallen wel lukken!
June 23, 2009 om 03:15
Hoi Willemijn,

Toen ik eens de caloriechecker van het voedingscentrum invulde, bleek evergreen (crunchy) een rode stip te krijgen. Dat betekent dat je het bij uitzondering zou moeten eten. Ik begrijp daar niet veel van. Het blijft een soort koekje, maar zit zoveel beter in elkaar dan het gemiddelde koekje...

:kawe:
June 23, 2009 om 03:38
@ KaWe,

Dat de Evergreen crunchy bij het Voedingscentrum in de categorie bij uitzondering valt komt omdat deze tussendoorkoeken redelijk veel suiker bevatten. In dat opzicht zijn ze dus niet zo gezond. Maar deze koekjes bevatten daarentegen wel veel vezels en ook een aantal belangrijke vitamines en mineralen. Ze vullen goed maar leveren niet zoveel kcal. Daarom vinden wij het alsnog een gezond tussendoortje. Al is het wel goed om goed te variëren en niet dagelijks Evergreens te eten. Maar dat geldt natuurlijk voor alles.

Groetjes Willemijn
June 23, 2009 om 06:23
Ik vind die tussendoorkoeken erg overgewaardeerd, voor mij zit er niks gezonds in. Liga bijvoorbeeld, bevat 18 gram vet waarvan 7,7 verzadigd, en verder een berg suiker. Die paar toegevoegde vitamines en vezels haal ik dan wel uit fruit...

Kijk, een koek moet kunnen, maar ik ga het dan niet gezond noemen, want dat is het imo absoluut niet. Evergreen en Sultana zijn geen haar beter. Omdat er rozijnen inzitten? Nah.
June 23, 2009 om 07:48
Ik neem als tussendoortje een snelle jelle kruidkoek reep. Daar zit veel minder vet in dan in een sultana of evergreen. Toch zit er nog wel veel suiker in, maar dat compenseer ik door verder weinig suiker te gebruiken.

Het beste is natuurlijk om alleen 2 stuks fruit als tussendoortje te nemen, maar daar redt ik het niet op naast mijn lunch! :-(

Ach jah, in elk geval de goede onder de kwaden denk ik...

:reizigertje:
June 23, 2009 om 09:09
Ik heb geleerd (van een diëtist) dat het juist heel onverstandig is om tussendoortjes te eten. Met het eten van een tussendoortje stagneert de vetverbranding.
Zij zegt dat het beter is om 3 x per dag een maaltijd te eten (een flinke, met voldoende koolhydraten, die goed zijn voor een goede verbranding) en geen tussendoortjes. Er moet dan tenminste 4 uur tussen alle maaltijden zitten.
Voor mij werkt dat prima!!!
De tussendoortjes die wel geoorloofd zijn en de vetverbranding niet verstoren zijn bijv. rauwkost en boullion etc.
Uit mijn werk eet ik daarom nog wel eens een bakje rauwkost (bijv: radijsjes, cherrytomaatjes, plakjes komkommer, óf een beker lekkere, hartige boullion).

Groetjes,
Kaatje
Onbekend
June 23, 2009 om 09:40
Je zou de repen ook kunnen vervangen door bijvoorbeeld een mengsel van pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten) en rozijntjes, of een paar noten en rozijntjes.
Zo heb je wel de vulling, maar geen suiker en geen 'verpeste' rozijntjes :)

@kaatjes,
Zoveel diëtistes zoveel verschillende meningen.
De ene advieert géén tussendoortjes, de andere adviseert wél tussendoortjes en weer een ander advisieert om de 2 uur wat eten.
Gewoon kijken cq ervaren wat bij jou het beste werkt of waar je je het prettigst bij voelt.
July 17, 2009 om 10:07
Wat ik vooral mis zijn de gezonde en cal-arme hartige tussendoortjes! Fruit is dan wel heel gezond, maar ik heb niet zoveel met zoet. Kroepoek of mini-cracotjes komen dicht in de buurt, maar vullen weer niet. En boullion heeft geen bite. Dus dan maar weer een boterham... Gezonde en magere chips? Ik word grootaandeelhouder!!!
:klappen::banaan1:
Misschien dat iemand tot die tijd een andere goede tip heeft? Het moet vooral hartig en crunchy zijn! En bij voorkeur 0 kcal, zodat ik er vééééél van kan eten..... :p
July 17, 2009 om 13:02
Miisecreto,
Ik ben vooral benieuwd naar de smaak. Ik ben namelijk wel dol op chocolade, maar dan moet t wel goede kwaliteit zijn. En als ze daar dan van alles mee gaan uithalen om het gezonder te maken, dan weet ik niet wat er van die echte kwaliteitchocolade overblijft.

HV72,
rauwkost! Bijna geen calorieen. Stevige bite. Verder kan een handje noten op zijn tijd ook geen kwaad. Zitten veel gezonde vetten in. (niet teveel, want hier dus wel calorieen)Stengel bleekselderij besmeren met philadelphia Feta, komkommer. cherrytomaatjes uit t vuistje. stukjes komkommer....
Onbekend
July 17, 2009 om 13:53
Noten zijn ook heel gezond, terwijl ze in de enquete als ongezonde snacks worden gezien. Regelmatig een handje noten kan absoluut geen kwaad. Niet teveel van eten want er zitten wel veel calorieen in.
Onbekend
July 17, 2009 om 13:54
Oh, sorry, ik zie dat zaza al zo goed als hetzelfde antwoord heeft gegeven.....

July 17, 2009, gewijzigd door HV72 op July 17, 2009 om 14:51
Dank voor de tips. Bleekselderij is in ieder geval stevig! En noten zijn inderdaad heel erg lekker. Helaas ook weer met mate. Maar ja, het is nog steeds geen chips... :pruil: :zucht:
Ik ga eens heel hard nadenken en iets uitvinden. :ffdenken:
July 18, 2009 om 04:06
HV72,
Als je je bouillon combineert met een soepgroente en chilipepers heb je én een bite én wat pittigs. Helpt mij aardig op weg.
July 18, 2009 om 04:19
Dat de waardering gezond en ongezond per persoon nogal verschilt, kan ik bevestiggen. Net zoals de bestempeling wat nou een tussendoortje is en wat een maaltijd is. Ik eet wel zo een 6x op een dag. Er is bij mij vaak weinig onderscheid tussen maaltijden en tussendoortjes.

In mijn beleving is Evergreen ook niet zo een beste keuze. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we afwisselend moeten eten en dat er al veel te veel tarwe (brood) en suiker (in bijna alles) wordt geconsumeert. Afwisseling is beter. Dan nog liever een stukje volkoren ontbijtkoek. Die zijn gemaakt van rogge en niet van tarwe.

Een stukje extra pure chocola (74% cacao) als tussendoortje is volgens mij weer prima. Zolang je maar niet de hele reep in 1 keer naar binnen werkt. Maar dat gebeurt minder snel met minder zoete extra bittere soorten.
Hetzelfde geldt voor een handje nootjes. Veel kcal, maar ze bevatten ook veel waardevolle vitaminen/mineralen en antioxidanten. Als je ze superfoods noemt en kijkt naar de gezonde eigenschappen, dan wordt het helemaal dubbel genieten.

Waar het meestal misgaat met tussendoortjes is de grote van de porties. Zelf bepalen hoeveel daarin zijn we niet zo goed. Wat betreft porties is Evergreen makkelijk. Je hoeft niet na te denken hoeveel je neemt. Ook makkelijk overal mee te nemen in portie verpakking. In een pakje zitten er twee. Je neemt je voor er eentje te nemen en uiteindelijk gaat die tweede vaak ook wel naar binnen. Onderweg in je tas worden het anders toch alleen maar kruimels. Dat is dan weer het nadeel. Zo ook met Sultana's. Kleiner en afhankelijk van de smaak 2 of 3 per pakje.

Het zijn kleine verpakkingen en die verpakking gaat meestal wel in 1 keer op. Als je dan doet met een zak nootjes of een reep chocola krijg je wel heel veel kcal per keer naar binnen.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden