Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Veel sporten en niet afvallen

Geschreven door Willemijn op July 16, 2009

Als je wilt beginnen met afvallen is het een slim idee om naast het aanpassen van je eetpatroon ook meer te gaan bewegen. Door te bewegen verhoog je namelijk je stofwisseling en op die manier kun je meer energie verbranden, en dat is natuurlijk heel voordelig want hoe meer je verbrandt hoe meer je afvalt.

Maar als je begint met sporten is het belangrijk om te beseffen dat veel beweging en meer sporten dan je voor het afslanken deed niet automatisch betekent dat je ook echt kilo’s af valt. Hierdoor raken veel beginnende afslankers ontzettend gefrustreerd en ook gedemotiveerd want de weegschaal werkt niet mee terwijl je toch goed bezig bent. Maar dit is eigenlijk helemaal niet zo raar. Met veel beweging en sporten zit het namelijk zo.

Voor je begon met afslanken had je teveel vetmassa. Als je bijna niet bewoog en ook niet sportte heb je ook maar weinig spiermassa. Zodra je gaat sporten gaat je lichaam spiermassa aanmaken en er verdwijnt vet. En hier zit het probleem nou juist, want spieren wegen meer dan vet. Hierdoor val je niet in kilo’s af en je kunt er zelfs van aankomen!

Maar gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten als de weegschaal om deze reden niet meewerkt. Je verliest namelijk door het sporten wel centimeters. Dit kun je opmeten met een simpel meetlint. Meet dan de omtrekken van je borsten, buik, billen, bovenbenen en bovenarmen en houd dit bij op de site of in een schriftje. Je zult zien dat je door het vele sporten wel veel centimeters verliest, en dit zorgt ook voor een kleinere kledingmaat! En omdat je daarnaast door het sporten ook strakker in je vel komt te zitten zie je er ook slanker uit.

Dus had jij al bijna het bijltje er bij neergegooid omdat het niet lukt met afslanken? Houd toch nog even vol want in het begin val je niet af en kun je zelfs aankomen maar na een tijdje wordt je stofwisseling sneller en ga je meer verbranden. Vanaf dat moment zul je ook op de weegschaal merken dat je afvalt.
July 16, 2009 om 05:32
Dit is absoluut waar :) En het beste is om ook krachttraining naast je cardio te doen. Spieren verbruiken namelijk energie (calorieen) en dus val je dan sneller af :) Je hoeft echt niet bang te zijn dat als je een paar keer krachttraining doet dat je het lichaam van een bodybuilder krijgt!
Succes allemaal!
July 16, 2009 om 05:54
Nou ik hoop maar dat mijn stilstand hier aan ligt.
En ik moet ook nog een beetje meer op mijn eten letten.

Elke dag weer streng zijn voor mezelf!

:ladymurtceps:
July 16, 2009 om 06:01
Ohhh dan heb ik heel veel geluk....

Ik ben nl. 4 tot 5 keer per week gaan sporten... zwemmen, aquajoggen en aquarobic.... en in ruim 3 weken is er toch zo'n 5 kg af gegaan :D.

Het lijkt echter wel alsof er véél meer af is al.... komt dan dus waarschijnlijk door de cm's.

Begin is iig gemaakt.... nu nog doorzetten :D. bk
July 16, 2009 om 06:48
Ik ben begonnen met het omzetten van m'n eetpatroon en pas toen ik wat kilootjes kwijt was ben ik begonnen met intensiever sporten. Vooral omdat ik ook wat gemakkelijker kon bewegen, omdat die eerste kilo's al weg waren. Hierdoor was er ook een goed evenwicht tussen eetpatroon en sportpatroon, waardoor de pondjes nog beter verdwenen.
Het beste op gewicht komen doe je met evenwicht tussen eten en bewegen.

:ajaxvrouw:
July 16, 2009 om 07:13
Ik ben na een jaar sporten alleen maar in spiermassa achteruit gegaan en m'n vet% is gestegen. Hoe kan dat dan?
July 16, 2009 om 07:52
Ik ben het er niet mee eens. Spiermassa groeit namelijk op een getraind lichaam maximaal een halve kilo per kwartaal. Vetverbranding kan veel sneller gaan. Het is wel duidelijk dat met sporten en een aanpassing van je voeding je lichaam een omslag maakt. Je metabolisme past zich hier moeilijker op aan. Ook ziet je lichaam dat je meer verbruikt en zal bij inname ook automatisch meer energie gaan opslaan. Dan nog het vochtverlies. Vochtverlies zorgt er ook voor dat je door een grote wisseling daarin veel meer verschillen kan krijgen in je gewicht.
Het is dus nogal een kort door de bocht verhaal...
July 16, 2009 om 08:09
Ja dat heb ik gemerkt... Naast cardio doe ik ook krachttraining en ik ben de afgelopen periode meer dan 2 kilo aan spiermassa (vetvrije massa) bijgekomen maar 5,5, kilo "puur vet" afgevallen. En ik hield ook nog eens 3 kilo vocht vast...
Ik heb gelukkig een diëtiste met een supersonische weegschaal waar een mooi bonnetje uit komt rollen waarop precies staat hoe de verhouding vet-vocht-spieren is.

Ik dacht al te merken aan mijn kleding dat ik "dunner" was dan mijn weegschaal aangaf...:grinnik:

:groetjes:

:angel:
July 16, 2009 om 15:11
Dit is nu precies wat ik ook heb. Ik sport iedere dag, let op wat ik eet, maar val nagenoeg niet meer af!! GRRRRRR
July 17, 2009 om 00:56
@ Margriet123 & Ineke89
Zelf heb ik ondervonden dat ik wel afviel in de periodes dat ik helemaal niet at/heel weinig at en wel heel veel sportte (fietsen en paardrijden en buikspieroefeningen). Zelf zag ik m'n spieren alleen niet echt, maar mensen om mij heen vonden mij eng dun worden (woog 43 kg toen nog maar ;)).
Maar ik weet niet of dit bij iedereen zo is. Van de meest mensen met een eetstoornis hoor ik wel dat ze zoveel sporten (en dus -bijna- niets eten) om af te vallen, precies wat ik deed dus. En zij vallen er ook wel door af.
Het is wel zo dat als je te lang niets eet je spieren wel weer aangevreten worden om energie uit te halen hé...
July 17, 2009 om 02:17
@margriet @ineke

Als je TE weinig eet in verhouding gaat je lichaam in spaarstand en kom je aan! Dus dat kan heel goed dus.. Ik heb daar ook last van gehad.. Nu ik meer eet (en ook de juiste dingen eet) val ik af!!!

July 17, 2009 om 08:07
Ik heb eerst mijn eetpatroon aangepast (1500-1800 kcal per dag) en ben toen meer gaan sporten. Als ik wat meer sport in een week, val ik die week ook meer af. Ik herken me dus niet in het beeld dat je niet zou afvallen door sporten.
July 17, 2009 om 09:25
Ook ik zit hier mee sporten en niet afvallen.
En soms wat afvallen en dan weer nagenoeg hetzelfde weer aankomen.
Het lijkt wel of het lichaam zegt jij moet 97kg wegen.
Maar ik ben toch de baas?

:christ:
July 17, 2009, gewijzigd door Jojoroos op July 17, 2009 om 11:18
@ Angeliside:
Je sportgedrag moet wel overeenkomen met je eetpatroon. Dus: als je te veel sport, maar te weinig eet, dan breekt je lijf spieren af in plaats van vet (let maar eens op de acetongeur die je dan waarneemt). Ik heb het ook een tijdje gedaan (sporte er per dag ca. 800 - 1000 kcal af, soms nog meer). Ik at echter zo weinig (ca. 1500 kcal) dat mijn schildklier langzamer ging werken met als symptomen moe, koud. Moedeloos van het zo veel sporten en toch niet afvallen ben gestopt met sporten en... 8 kilo aangekomen. Ik had het sporten iets moeten minderen en iets meer moeten gaan eten.. Mjah.. ik wist het niet! Ben nu bezig met een nieuwe poging! Ik eet iets meer, ik sport iets minder sinds een maand en er is al 2 kilo weer af en dit keer géén spieren! Langzaam maar gestaag veel vet verliezen is mijn doel...!
July 17, 2009 om 11:49
Sporten op 84 jarige leeftijd, ik word er alleen maar doodmoe van, zodat ik van moeheid niet meer kan eten en dat is toch ook niet goed. Ik word helemaal panisch als ik het woordje sporten hoor, of lees. ik zal mijn best blijven doen,val gemiddeld 2 ons af in een maand, dat is niet veel maar toch al 5 kg kwijt sinds 10 januari, maar kan voorlopig het woordje sporten niet meer lezen en zal dit deel van de site dan ook niet meer opzoeken. Sorry dat moest ik even kwijt, verder veel lof voor de site

gerda12
July 17, 2009 om 15:14
Er wordt zo'n nadruk gelegd op het afvallen van sporten, maar nog belangerijker : sporten ontspant, zorgt voor een betere doorbloeding ( ook in je gezicht ,waardoor je een betere teint krijgt, lees : mooie, jongere uitstraling ), maakt je botten sterker ( goed tegen de bontontkalking dus ) en schijnt ook zelfs de doorbloeding in je hersenen te verbeteren, waardoor je (oudersdoms )dementie een paar jaar zou kunnen uitstellen. Nou, dan maar wat zwaarder, maar straks wel gezond, fit , vrolijk en alert oud worden ! Bovendien houden spieren die net intensief gebruikt zijn meer vocht vast, dus ga niet te snel daarna op de weegschaal staan, want je schiet meteen in de stress ( ik schrik mij ook elke keer rot ). En dan nog zo'n wijsheid die ik weleens in een artikel heb gelezen ( ja, ik verslind nu eenmaal gezondheidstijdschriften ), je schijnt pas na 3 maanden dat je gestart bent met sporten resultaat te kunnen verwachten. Geduld is dus een schone zaak en de aanhouder wint ! Maar, ja, daar draait het ook altijd om in afvallers land !!
July 17, 2009 om 15:17
Even een vraag: hoe lang duurt het meestal zodra je bent begonnen met sporten dat je spiermassa is opgebouwd en je kilos weer dalen? En ik heb het dan over 3 - 5 x per week sporten met cardio en krachttraining van 1 - 1 1/2 uur.

Weet iemand dit misschien?


x
:eltigra:
July 17, 2009 om 15:56
ik ben sinds 14 dagen bezig bij een fysiosportschool met krachttrainingen en beetje cardio
moet zeggen ik voel me er prima bij
ik ga 3x per week

de toekomst zal de rest uit moeten wijzen

gr liesbeth
July 18, 2009 om 06:19
Ik zit vaak te denken aan mensen die in landen wonen waar bijna niets te eten is.
En iedereen daar die bijna niets te eten heeft is broodmager.
En dan lees ik hier dat je aan komt als je weinig eet en veel sport.
Volgens mijn gevoel is dit uit de duim gezogen.
Ik hoop dat iemand mij kan overtuigen op een wetenschappelijke manier dat dit toch waar is
Succes Chris
Onbekend
July 21, 2009 om 14:42
ik heb dat probleem nu. ik sport 6x per week en val niet af (kom ook niet aan gelukkig). ik merk dat ik spieren krijg, maar als je spieren krijg en vet verbrand dan moet je dit toch op de weegschaal zien? dan moet mijn vetpercentage toch dalen? dat gebeurt ook niet. het enig dat te zien is: de cm om mijn buik worden minder. maar motiverend werkt het niet. ik ben nu 3 weken bezig en begin te balen zo onderhand. te weinig kcal aan het eten misschien (1200-1300)?

:fietsdefietsdefiets::gewichten:
July 22, 2009 om 10:03
Het gaat er ook om hoe je je calorieninname/sporten over de dag verdeeld. Als je de hele dag niets eet, dan gaat sporten en vervolgens een flink avondmaal nuttigt... Tja...
Je moet het niet alleen per week of dag bekijken, maar dus ook per dagdelen. Overdag kan je lichaam al vet op hebben geslaan, waarna jij het er savonds gaat afsporten. En je dus geen gram afvalt.
Ach wie ben ik ook, bij mij zet al het lijnen/sporten ook nog niet echt zoden aan de dijk

Onbekend
July 22, 2009 om 10:19
ik sport in elk geval 's ochtends, eet 4-6x per dag dus kan/mag geen probleem zijn. maar goed komt waarschijnlijk wel goed!
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden