Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Overgewicht op de Vierdaagse

Geschreven door Willemijn op July 16, 2009

Uit een gezondheidsonderzoek dat vorig jaar tijdens de Nijmeegse Vierdaagse werd gehouden blijkt dat ruim 25% van de lopers te dik is, 5% heeft zelfs ernstig overgewicht en die lopers lopen een groot risico. Dit staat vandaag in de Telegraaf.

Verder hebben veel lopers last van een buikje, vooral de vrouwen. Volgens professor Maria Hopman van de Radbouduniversiteit Nijmegen, die het onderzoek leidde, zit ruim 40% van de vrouwen boven de gemiddelde buikomvang van 88 centimeter. Bij de mannen heeft 15% een te dikke buik.

Overgewicht of een te dikke buik hebben op zich geen invloed op het wel of niet uitlopen van de Vierdaagse. Maar deze mensen hebben wel een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Het zou kunnen dat met name die hart- en vaatziekten mogelijk een risico vormen voor de lopers, zeker met warm weer. De Vierdaagse is geen wandelingetje die je eventjes maakt.

Toch is het ook wel weer positief nieuws, dat ruim een kwart van de lopers overgewicht heeft betekent wel dat dit sportieve ‘dikkerds’ zijn. En dat is positief want voor je gezondheid is het niet alleen belangrijk dat je een gezond gewicht hebt maar het is ook belangrijk om veel te bewegen. En wie weet zijn die mensen met overgewicht die aan de Vierdaagse meedoen wel hard op weg naar een gezond gewicht. Dat er veel dikkere mensen aan meedoen geeft aan dat overgewicht niet per definitie betekent dat je een slechte conditie hebt. En één ding is zeker, door mee te doen aan de Vierdaagse verbrand je flink wat calorietjes.

Doet iemand van jullie toevallig aan de Vierdaagse mee?
July 16, 2009, gewijzigd door Incredible74 op July 16, 2009 om 03:36
In 1993 heb ik meegedaan: 4 keer 40 kilometer. En ik heb hem toen ook uitgelopen. Ook toen had ik al behoorlijk wat overgewicht dus het is helemaal waar dat dikke mensen niet perse een slechte conditie hebben.

Je zal er vast veel calorieen mee verbranden, maar toendertijd was ik niet bezig met afvallen. Dus op de wandeldagen (ook tijdens de training van tevoren) at ik dan ook extra omdat ik meer honger had. Vooral krentebollen met kaas (48+) waren mijn favoriet. Echt afgevallen ben ik toen dus ook niet.
July 16, 2009, gewijzigd door Jeroenk op July 16, 2009 om 04:06
nee, ik zou wel willen, maar ik krijg last van mijn rug. Wie weet in de toekomst weer. Nu wandel ik wel veel met de hond, maar geen 20 - 40 kilometer! Mijn dochter loopt nu de 4 daagse van Apeldoorn
Onbekend
July 16, 2009 om 14:29
Ja, ik loop mee dit jaar! Ben ik de enige valtaffer die meeloopt?
Ik ga voor de 4x 40 km, en ik ben er klaar voor!
gr. voetje79
July 16, 2009 om 14:46
Nee, ik loop niet mee :P. Ik heb één keer de duinenmars gelopen van 25 km, dat was echt veeeeel teveel. Wel lukte het me om 23 km te lopen door de Wicklow Mountains, Glendalough in Ierland, maar dat is niet echt te vergelijken...
July 16, 2009 om 15:10
Ik wilde lopen, heerlijk! Ben alleen uitgeloot... Helaas dus! Misschien volgend jaar ;)
July 16, 2009 om 17:26
40% van de vrouwen heeft een bovengemiddelde buikomtrek...
dat klinkt als een heel hoog percentage, maar het gaat om een gemiddelde: (bijna) 50% zit onder het gemiddelde en (bijna) 50% zit erboven...
dit resultaat zegt dus dat de club deelnemers van de 4daagse een redelijke doorsnee van de NL bevolking is! Dat is wel leuk nieuws, want dat zijn de meeste sportevenementen niet denk ik!!
July 16, 2009 om 17:30
o ja..
wat een beetje misleidend is in het artikel: 40% van de vrouwen zit boven de gemiddelde buikomtrek en 15% van de mannen heeft een buikje. euhm... dit is appels met peren vergelijken, want in hoeverre is 'een buikje' in NL 'het gemiddelde'?

Bijvoorbeeld: Als alle Nederlanders te dik worden, kan ik misschien onder het gemiddelde scoren maar dat zegt toch niets over of ik een buikje heb of een gezond gewicht heb??
Onbekend
July 17, 2009 om 02:52
Afvallen TIJDENS de vierdaagse is nou niet bepaald een loffelijk streven. Alleen als het spontaan gebeurt terwijl je alles eet en drankt wat nodig is, is het niet erg. Je hebt echt je zouten en suikers nodig om niet onderuit te gaan. De meeste flauwvallers bij lange afstandswandelen zijn meiden die denken doodleuk niks te hoeven eten en alleen op een beetje water de dag door te komen. (loopnummer 40P134 voor wie wil zien hoe ver ik kom)
July 17, 2009 om 15:19
Ik heb 'm in 1999 gelopen ( de 4x40 ), iets lichter dan nu, maar toen ook al wat te zwaar. Dacht dus af te vallen, dronk veel water en at gezond. Resultaat : geen blaren, geen gram afgevallen, maar wel supertrots op mijzelf en een geweldige ervaring rijker !!!
July 18, 2009 om 15:13
Ik wil hem volgend jaar gaan lopen :) Wie loopt er mee?

De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken

Trefwoorden