Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Liever snel dan gezond

Geschreven door Willemijn op September 22, 2009

Gezonde voeding blijkt nog steeds minder belangrijk dan gemak en de prijs. Uit een trendanalyse van EVD (een agentschap van het ministerie van Economische zaken in acht Europese landen) blijkt dat Europeanen wel belangstelling hebben voor gezonde producten maar dat ze, door de crisis, niet teveel geld willen uitgeven en toch willen blijven genieten. De vraag naar gemaksproducten zoals allerlei kant-en-klaar maaltijden groeit nog steeds.

Ook de vraag naar Biologische voeding groeit maar de hoge prijs en de, soms, beperkte beschikbaarheid zorgen ervoor dat mensen niet altijd Biologisch kopen. Uit de analyse blijkt dat Europeanen niet alleen Biologische voeding te duur vinden maar ook functionele voeding (denk aan producten zoals Vifit of Yakult) is te duur. Op dit moment kiezen de consumenten liever voor gemak dan gezond en/of functioneel. Alleen in Duitsland blijken mensen nog veel geld te willen betalen voor gezonde voeding.

In principe zou het niet zo erg moeten zijn dat mensen liever gemaksvoeding kiezen dan gezonde voeding, immers zijn er ook wel gezonde kant-en-klare producten te koop. Maar helaas is het overgrote deel van alle kant-en-klare producten niet zo gezond, veel maaltijden bevatten teveel zout, vet en te weinig groente. Daarom past het niet echt in een gezond eetpatroon. Gezien het groeiende aantal mensen met overgewicht is het belangrijk om toch wat vaker voor gezonde voeding te kiezen en deze zelf klaar te maken. Het kost wat meer tijd maar dan heb je ook wel wat. Dat mensen dus nog steeds liever gemaksvoeding kiezen kan iets zijn om je zorgen over te maken.

Om dit te keren is het belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan seizoensproducten, deze zijn goedkoper dan andere producten en in die periode het lekkerst. Ook streekproducten zouden meer aandacht moeten krijgen, iedere regio heeft wel een specifiek lekker product wat daar erg goed te krijgen is, deze producten zijn gezond, hebben veel smaak en zijn vaak relatief goedkoop. Bovendien zijn kant-en-klare producten dan wel erg makkelijk, echt goedkoop zijn ze niet. Zelf een maaltijd bereiden met aardappelen, groente en vlees is nog altijd goedkoper dan zo’n maaltijd kant-en-klaar aan te schaffen.

Bron: VMT.nl
September 23, 2009, gewijzigd door Roel79 op September 23, 2009 om 04:23
Zeggen dat biologisch te duur is vind ik een zwak excuus. Wie echt waarde hecht aan kwaliteit, milieu en hart heeft voor mens en dier doet er iets aan! Teken de petitie: www.biobtwvrij.nl
September 23, 2009 om 12:52
gemaksvoer is in verhouding veel duurder dan vers. hoe vaak moeten we dat hier nog schrijven.

ik wil best eens een vergelijkend prijsonderzoek doen met iemand die alleen gemaksvoer eet.
ik weet zeker dat ik minder geld uitgeef.

en de groenten goedkoper maken? mogen de groententelers ook nog wat verdienen voor al het werk wat ze doen?

vergeet alles wat is ingepakt. de verpakking is soms duurder dan de inhoud.
Onbekend
September 25, 2009 om 02:46
Ben ik met je eens! En als je het zelfs snijdt is het vaak ook lekkerder.

(En je verbruikt meteen weer wat extra caloriën, haha)
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken

Trefwoorden