Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Tip: tvprogramma over kleurstoffen

Geschreven door Willemijn op October 5, 2009

Je weet waarschijnlijk wel dat aan heel veel producten kleurstoffen worden toegevoegd om het product net iets mooier te maken. Eigenlijk word je door deze hulpstof bedrogen. Je denkt namelijk dat je met je tong proeft wat je eet maar eigenlijk doe je dit vooral met je ogen. Als je bijvoorbeeld met een blinddoek voor blauwe cake zou eten smaakt dit prima, maar zodra je de blinddoek af doet smaakt die cake ook ineens heel raar. De kleur werkt afstotend. Hetzelfde is ook getest met frisdrank, ze maakten cola geel en sinas bruin. De personen die de drankjes dronken waren echt in de overtuiging dat ze cola dronken terwijl ze dus bruine sinas kregen voorgeschoteld. Dit komt omdat de kleur eerder je hersenen bereikt dan de smaak, als een bepaalde kleur een bepaalde associatie oproept word je smaak daarop aangepast. Je kunt jezelf dus gemakkelijk voor de gek houden.

In het programma Weet wat je koopt krijg je nog meer van dit soort voorbeelden en de uitleg.

Mocht je vanavond om 19.20 uur nog een gaatje over hebben in je drukke planning dan kan het zeker leuk zijn om het programma te kijken. Je denkt namelijk te weten wat je eet maar dat kan blijkbaar nog flink tegenvallen.

Kijk voor meer informatie op: omroep.vara.nl
October 5, 2009 om 09:56
in deze uitzending wordt tevens het marshmellow expiriment getoond, ik ken dit experiment al een tijdje, en het filmpje ervan is hilarisch maar toch ook ontroerend.
zeker de moeite waard om te kijken!
October 5, 2009 om 14:30
Dit programma had ook een aflevering met antioxidanten, die was ook heel interessant! Conclusie: teveel antioxidanten is zelfs schadelijk voor je! En meer antioxidanten staat niet gelijk aan meer bescherming, dat is puur een verkooppraatje
October 6, 2009 om 01:45
Leuk progamma: groene cake.Die nam bijna niemand.
Of gele cola.Of bruine sinas
Duidelijk dat we in de loop van het leven helemaal geprogrammeerd worden.
Met paprika al die kleuren daar heb ik geen moeite mee.
Maar een andere kleur tomaat vind ik niets.
Rood moet hij zijn.
Gelukkig zijn veel kleurstoffen nu op natuurlijke basis.
Vaak geven ze drukke kids de schuld dat dit komt door gebruik van kleurstof.
Maar het heeft in een groot aantal gevallen eerder iets met opvoeding te maken volgens deskundige.
October 7, 2009 om 06:21
Jammer ik heb deze uitzending gemist. Misschien komt er nog een herhaling? Maar gekleurde cake of taart. Ik kan er geen trek in krijgen in al die kleurstoffen. Mijn neefje had voor zijn verjaardag zo'n thema-taart. Overwegend groen moest blijkbaar op gras lijken met allerlei auto'tjes erin. Plichtmatig heb ik toch een stukje genomen en het was wel lekker maar doe mij toch maar normaal stukje taart.

Die uitzending met anti-oxidanten heb ik wel gezien. Erg intressant en schrikbarend dat het zelfs schadelijk is. Wat mij nog meer verbaasde was dat het gewoon door een droggist als niet schadelijk en als super gezonde supplement werd aangeboden. Zo zie je maar weer dat je beter gewoon gezond en vers eten kunt kopen in plaats van het kopen van dure supplementen waarvan je supergezond zou moeten worden/zijn.

Tomaten alleen rood lekker? Dan heb je nog nooit de kleine peervormige gele tomaatjes gegeten. Echt heerlijk.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden