Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Verander je eetgewoontes fundamenteel

Geschreven door Wortmann op October 30, 2009

Als mensen succesvol hun eetgewoonten veranderen ben ik natuurlijk altijd benieuwd wat de reden was dat het lukte en blijft lukken. Louise is zo iemand. Niet omdat ze de helft van haar gewicht is kwijtgeraakt, maar omdat ze werkelijk stappen heeft gezet in haar leven om anders om te gaan met haar gedrag, gedachten, behoeften en emoties. Het afvallen gaat daardoor niet vanzelf, maar komt wel als een logisch gevolg van de veranderingen die ze heeft doorgemaakt. Het levert zoveel op dat ze niet meer terug wil en enorm gemotiveerd blijft.
Louise vertelt hieronder waardoor ze denkt dat ze nooit meer terug zal vallen in haar oude gedrag.

‘Ik heb lange tijd gestreden tegen m’n gewicht, maar vooral tegen het niet willen zien wat er aan de hand was. Pas vanaf het moment dat ik dat besefte en toe kon laten dat het aan mijn eigen gedrag lag én ik me daar niet meer schuldig en boos over voelde, kon ik aan de slag gaan met m’n eetgedrag. Gemakkelijk is het niet gegaan. Het is zo simpel om jezelf voor de gek te houden’. Het heeft haar zeker een jaar gekost om zover te komen dat ze dat in kon zien. Een jaar van zelfobservatie, opschrijven hoe ze zich voelde en nadenken over wat haar bezig hield.
Het ging met kleine stapjes. Ze werd zich bewust van haar gedrag, haar emoties en haar achterliggende behoeften. Of liever gezegd: wat ze dacht dat haar behoeften waren. Ze wilde zich vrij voelen, zonder beperkingen. Totdat ze zich realiseerde dat ze zich weliswaar op eetgebied alles permitteerde, maar ze zich daarmee gevangen zette door de afhankelijkheid van voedsel. Daarna ging ze dingen werkelijk anders doen. ‘Als je niet fundamenteel iets verandert in je eetgewoonten dan lukt het niet’.
Neem haar kaasverslaving. ‘Als ik een boterham met kaas nam, at ik eerst een stuk kaas vooraf, dan een dikke laag voor op de boterham en tot slot nog een plak als “toetje”. Nu ik weet hoeveel calorieën daar in zitten, koop ik geen kaas meer. Dat heb ik er echt niet meer voor over’. En nu voelt ze zich veel vrijer. Ze is geen slaaf meer van de volvette smaakbehoefte. Ze eet wat gezond is en voelt zich fitter. Ze eet niet meer stiekem en verdedigt zich niet meer over wat ze eet. Ze kan iedere dag kiezen wat ze eet en ze zorgt voor veel afwisseling en dat het leuk en lekker blijft.
Ook op sociaal-emotioneel gebied is ze vrijer. Ze uit haar gevoelens meer en ziet haar irreële gedrag beter. ‘Ik probeerde aan alle kanten te krijgen hoe ik dacht dat dingen moesten gaan. Ik maakte het anderen naar de zin om niet afgewezen te worden. Ik hield m’n mond om geen kritiek te krijgen. Ik probeerde anderen zo te beïnvloeden dat ik niet teleurgesteld zou worden. Nu weet ik dat het krampachtig was en dat dat niet werkt. En het hoeft ook niet. Sommige dingen zitten er gewoon niet in. Eerst trok ik me de dingen persoonlijk aan. Nu kan ik het bij de ander laten. Ik werd eerst heel onzeker als mensen om mij heen chagrijnig waren. Ik dacht dan dat ik iets fout had gedaan. Daar had ik dan tijdenlang een steen van in mijn maag. Mijn grootste angst was: “straks vinden ze me te dik”. Ik heb nu minder frustraties en dus ook geen emotie-eten meer. Ik kan eindelijk afstand nemen. De lading is eraf, dat voelt heel vrij’.
Soms trekt ze nog wel een la open waar koekjes liggen, en dan denkt ze: ‘o nee, dat doen we niet meer, over naar de afdeling gezond’. Ze heeft dit zo lang gedaan, logisch dat ze nog per ongeluk de verkeerde afslag neemt. Ook hierin is ze nu heel eerlijk naar zichzelf. ‘Ik word niet meer boos op mezelf maar zie het voor wat het is: oud gedrag, dat hoorde bij een oude behoefte. “Je hebt het nu niet meer nodig”, denk ik nu’.
Ze is tevreden met wat ze heeft. ‘Ik ben niet alleen letterlijk lichter, maar ook figuurlijk’.

Charlotte Wortmann
Oprichtster van Eetbeter.com
October 31, 2009 om 18:59
Ze is net dat ene stapje verder dan ik. Maar waar een wil is is een weg. Goed artikel.
November 2, 2009 om 02:25
Zo ben ik gestopt met roken, en nu ben ik al 4 jaar bezig om ook op die manier af te vallen. De laatste 1,5 jaar ben ik een eind op weg, maar ook nu val ik steeds weer in dezelfde valkuil.
Dat sjagarijnig zijn van anderen, en dat betrekken op jezelf, oohhh dat is zo'n sterk punt van mij.

Ik had nooit de link gelegd naar het stoppen met roken, maar die vrijheid was zo fantastisch, ik ga dat eens in gedachten houden, als ik weer de crackers met kaas grijp.

Vandaag besloten een nieuwe herstart te maken, komt goed uit dat ik deze ervaring lees.

xxx
:canecorsojose:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken

Trefwoorden