Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Boekrecensie: Slanker met je hartritme. In 9 weken afvallen met je hart als dirigent (Dr. David O 'Hare & drs. Kees L. Blase)

Geschreven door Isabella op January 13, 2010

Overgewicht is het snelst toenemende en een van de drie grootste gezondheidsproblemen in de wereld. Negen van de tien gevallen van overgewicht zijn veroorzaakt door emoties en stress.
Dit boek is gebaseerd op een programma dat nu eens niet gericht is op een dieet maar waarbij er gewerkt wordt met het ritme – en de positieve beïnvloeding – van je hart. Op die manier kan je stress en emoties beter in de hand houden en daarmee ook het voedingspatroon beter regelen.

Het boek begint met een 'Ten geleide' van dr. David Servan-Schreiber (auteur van het boek : Het brein als medicijn). Hij schrijft dat dit boek een belangrijk vervolg is op zijn boek omdat de wetenschappelijke inzichten over de hartcoherentie door de auteurs van het boek worden toegepast door een simpele, praktische en effectieve aanpak te kiezen.

In zijn praktijk als voedingsdeskundige en diëtist sluit hij zijn inleidend verhaal altijd af met twee vragen nl.: “Waarom bent u zo aangekomen?” en “Waarom valt u af als u verliefd bent?” Met de antwoorden op de laatste vraag laat de auteur inzien dat emoties invloed hebben op het gewicht. Het eetgedrag wordt nu herkend als een emotionele reactie op situaties, gebeurtenissen, gedachten en overtuigingen.

Het boek biedt een gebruiksaanwijzing aan dat al bij honderden patiënten in Canada en Frankrijk gewerkt heeft. Het verenigt een groot aantal medische, fysiologische en psychologische takken van de wetenschap in zich. Het doet beroep op oeroude kennis en de laatste ontdekkingen in de neurowetenschappen, de neurocardiologie en de endocrinologie.
De gebruiksaanwijzing bestaat uit drie grote fasen van elk minimum drie weken. Je kan het vergelijken als de installatie van een homecinema. Elk onderdeel heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, al die onderdelen zijn met elkaar verbonden maar onafhankelijk van elkaar.

In de eerste fase worden de basistechnieken getraind. Bij de technieken wordt er gebruik gemaakt van oefeningen die ontsproten zijn uit o.a. Mindfulness, hartcoherentie en uit cognitieve therapieën. In deze fase wordt er van u verwacht dat je driemaal per dag de voorgestelde oefening drie minuten doet. Hiermee wordt het fundament gelegd.

In de tweede fase wordt er gewerkt aan de hartcoherentie door middel van stressmanagement. Immers een coherent stressmanagement is de voorwaarde tot een coherent automatisch voedingsmanagement. Ook in deze fase wordt er van de lezer verlangd om elke dag drie minuten driemaal daags te oefenen.

De in de eerste twee fasen geoefende technieken worden in de derde fase toegepast om het eetgedrag in de gaten te houden. Door de geoefende technieken wordt het nu mogelijk om de activatoren, de interne en externe stimuli van het eetgedrag op te sporen. In deze fase wordt ook aandacht besteed aan de lichamelijke signalen: honger en trek en het stillen van de honger, en verzadiging.

De auteur gidst de lezer als een persoonlijke coach door de fasen heen. In elke fase geeft hij uitleg over het waarom van de oefeningen en spoort hij de lezer aan om de oefeningen elke dag plichtbewust te doen, zodat het een ingesleten gewoonte wordt. Op het einde van iedere fase vraagt hij of je je 'huiswerk' hebt gemaakt en of je al veranderingen hebt gemerkt, bij jezelf of in je directe omgeving.

Het boek bevat eveneens een verklarende woordenlijst en een uitgebreide literatuurlijst ingedeeld per fase.
Achteraan het boek vind je ook meer informatie over de auteurs en over de organisaties in Nederland die trainingen en coaching geven over hartcoherentie. Daarnaast staan er in het boek ook nog een aantal meetinstrumenten die je erbij kan gebruiken.

Het is een heel informatief en interessant boek dat een andere kijk werpt op het diëten en de (on)zin ervan.

January 13, 2010 om 15:35
Het moet niet veel gekker worden.
January 14, 2010 om 01:45
Ik wacht vol spanning af.
Er zal best iets inzitten hoor, dat zit overal in, ik word er alleen zo moe van! Elke dag wordt er wel weer een wiel uitgevonden.
January 14, 2010 om 03:33
Sure.. ALLES werkt (zolang je maar minder eet en meer beweegt).
Onbekend
January 14, 2010 om 07:54
Ik ben ook heel benieuwd Jacky! Het verhaaltje sprak me ook aan, maar ik vond het meer beschrijvend dan een daadwerkelijke recensie. Dus ik ben heel benieuwd naar jouw bevindingen straks! Succes!!

:karla:
Onbekend
January 14, 2010 om 07:56
Ik heb het ook besteld, vooral uit nieuwsgierigheid.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken