Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

De echte Hollandse pot

Geschreven door Willemijn op January 28, 2010

Veel mensen denken dat we in Nederland geen typisch Nederlandse producten of gerechten hebben zoals bijvoorbeeld pizza en pasta in Italië. Maar dat is niet waar hoor! De echte Hollandse pot is dan weliswaar niet zo culinair maar het is wel heel kenmerkend voor Nederlanders, heel veel gezinnen eten dagelijks Hollandse kost. Maar wat is de echte Hollandse pot eigenlijk precies? Naast de typisch Nederlandse warme maaltijd hebben we nog veel meer oer-Hollandse producten zoals drop en stroopwafels. Zijn al die Hollandse dingen wel geschikt als je afslankt? Je leest het allemaal in dit artikel!

Hollandse pot
Kenmerkend voor de echte Hollandse pot is dat het vaak voedzame gerechten zijn. Ze zijn zeker niet haute cuisine. De basis ingrediënten van typische Nederlandse maaltijden zijn aardappelen, groente, rund- of varkensvlees, brood, boter, kaas en eieren. Aardappelen worden over het algemeen gekookt gegeten met gekookte groente, een stukje gebakken vlees, jus en saus voor over de groente. En dan het liefst een kommetje vla als toetje.

Aten alle Nederlanders vroeger warm tussen de middag, nu wordt er toch meestal gekozen voor een boterham. Warm eten gebeurt stipt om 6 uur 's avonds.

Stamppot
Stamppot is wel een van de meest bekende gerechten uit Nederland. Het wordt meestal gemaakt van aardappelen en groente. Na het koken worden deze twee met een stamper door elkaar geprakt en op smaak gemaakt met peper en zout en soms een beetje boter. Er wordt vaak vlees los bij geserveerd. Opvallende gewoonte is het maken van een kuiltje in de stamppot op je bord om daar vervolgens de jus in te gieten.

Bekende soorten: boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot, hutspot, stamppot rauwe andijvie, hete bliksem en stamppot andijvie.

Bij een stamppot wordt meestal rookworst, spek of een gehaktbal gegeten. Dit maakt deze maaltijden, samen met de jus en een flinke klont boter in de puree ook gelijk zo calorierijk. Een gehaktbal van mager rundergehakt of een stukje kipfilet een beetje boter en een beetje magere jus maken een stamppot een stuk slanker en gezonder.

Haring
Sommige mensen kijken er het hele jaar naar uit, de dag waarop het eerste vaatje Hollandse nieuwe wordt geveild. Haring is dan ook iets typisch Hollands.
Haring is een vette vis die wel 45 cm lang kan worden en wel een kilo zwaar. Een haring kan wel 22 jaar oud worden.

Wist je dat haringen een soort scheetjes laten? Ze laten dan gas ontsnappen uit hun zwemblaas. Dit is bedoelt om zichzelf op een bepaalde diepte in de zee te houden zonder dat ze de hele tijd zwembewegingen hoeven te maken.

Een zoute haring en Hollandse nieuwe bevatten 125 kcal per stuk en 7 gram vet. Een zure haring bevat 156 kcal per stuk en 12 gram vet. Het zijn echter wel de gezonde, onverzadigde, vetten dus het is juist heel gezond om af en toe in een haring te happen.

Broodje bal
Een broodje bal kun je in vrijwel elke snackbar krijgen. Het is een wit, zacht, broodje met een gehaktbal ertussen. De gehaktbal is gemaakt van een mengsel van rund- en varkensvlees. Er wordt meestal saus bij gegeten zoals mosterd, mayonaise of curry.

Een broodje bal zonder boter en zonder saus bevat 403 kcal. Met mosterd 418 kcal, met mayonaise 551 kcal en met curry 437 kcal.

Zelf maken maar dan slanker? Neem mager rundergehakt en maak daar een iets kleinere bal van (ongeveer 75 gram bereid) en neem als saus mosterd, ketchup of curry. 307 kcal voor een broodje bal zonder boter en saus. Nog slanker wordt het met tartaar, 165 kcal zonder boter en saus. Lekker met gebakken ui en champignons.

Pannenkoeken
Een pannenkoek is een gerecht van bloem, ei, melk en een beetje zout. Het wordt gebakken in een pan en dan gegeten met zoet of hartig beleg. Nederlanders eten hun pannenkoek het liefst met stroop of poedersuiker maar de laatste jaren zie je steeds vaker andere soorten beleg. Bekend zijn natuurlijk al appel, jam, kaas en spek. Maar steeds meer mensen behandelen hun pannenkoek alsof het een pizza is en beleggen met ham, kaas, tomaat, ui, champignons, paprika etc. Of heel veel zoet zoals fruit, chocoladesaus of vanilleijs en slagroom.

Varianten op de pannenkoek zijn poffertjes, flensjes of drie-in-de-pan (hele dikke kleine pannenkoekjes).

Eén pannenkoek bevat al snel 137 kcal. Is je pannenkoek zo groot als een flink dinerbord moet je rekening houden met 312 kcal. Houd hier rekening mee bij het kiezen van je beleg. Een pannenkoek met stroop of suiker is een prima maaltijd als je er een salade bij eet. Ook prima als je afslankt is een pannenkoek met veel groente en een beetje 30+ kaas.

Frikandel speciaal
Een frikandel is een lange staaf van verschillende soorten vlees, deze wordt gefrituurd en warm gegeten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zitten er geen koeienogen of uiers in een frikandel. Het bestaat uit een mengsel van kip, varkensvlees en soms nog paardenvlees. Oorspronkelijk was de frikandel eigenlijk een frikadel, dat was een gekruide gehaktbal. Omdat er iets gewijzigd werd in de Warenwet besloot de maker van de frikadellen niet zijn recept maar de vorm te veranderen naar een worst. De frikandel was geboren. De frikandel en kroket zijn in Nederland de nummer een en twee van de snack top tien.

Eén frikandel speciaal (met mayonaise, curry of ketchup en uitjes) bevat al snel 326 kcal. Een frikandel met bijvoorbeeld ketchup bevat 188 kcal.

Kaas
Nederland staat echt bekend om de kaas, niet voor niets worden we 'kaaskoppen' genoemd. Er heeft al eens een uitgebreid artikel op de site gestaan over kaas.
Kaas is heel vet en daarom een echte dikmaker. Eén beleg volvette kaas bevat ongeveer 75 kcal en 6 gram vet. Je kunt hier gemakkelijk op besparen door te kiezen voor 30+kaas, 56 kcal, 4 gram vet of 20+ kaas, 48 kcal en 2 gram vet.

Drop
Drop is ook zoiets typisch Hollands. Het wordt gemaakt van de zoethoutplant waaraan dan suiker (of andere zoetstof) en salmiak wordt toegevoegd. Vroeger dacht men dat drop heel gezond was omdat het hielp bij verkoudheid en keelpijn. Maar nu blijkt dat drop de bloeddruk kan verhogen waardoor het dus eigenlijk niet zo gezond is. Maar zo af en toe een dropje kan geen kwaad en is gewoon erg lekker.

Zoete drop bevat per dropje (4 gram) 14 kcal.
Zoute drop bevat per dropje (4 gram) 13 kcal.
Je hebt ook nog Engelse drop, dat is een stuk calorierijker, namelijk 23 kcal per dropje (6 gram). Dat komt omdat daar veel meer suiker in zit.
Vanwege het lage aantal calorieën kan een dropje prima als tussendoortje als je afslankt. Hou het dan wel bij maximaal 5 dropjes.

Stroopwafels en gevulde koeken
Nederlanders zijn gek op koek bij de koffie (of thee). De meest bekende Hollandse koeken zijn stroopwafels en gevulde koeken. Een stroopwafel bestaat uit twee deegwafels met daartussen stroop. De echte stroopwafel heeft een doorsnede van 10 centimeter. De eerste stroofwafels werden gemaakt in Gouda, ze werden toen gemaakt van koeksnippers en dat was erg goedkoop. Stroopwafels waren oorspronkelijk daarom eigenlijk armenkoeken. Een gevulde koek is boterdeeg met amandelspijs, bovenop komt altijd een halve amandel. Er wordt ook wel eens goedkoper spijs gebruikt, ook wel banketbakkersspijs, dat wordt gemaakt van suiker, peulvruchten, vet en abrikozenpitten in plaats van amandelen.

Een stroopwafel bevat 166 kcal en 6 gram vet en een gevulde koek 260 kcal en 11 gram vet. Bij de gevulde koeken heb je ook rondo's en kano's, dit is hetzelfde alleen de vorm is anders en ze zijn wat kleiner. Ze bevatten daarom ook minder calorieën en vet. Namelijk 217 kcal en 9 gram vet voor een rondo en 195 kcal en 8 gram vet voor een kano. Van de stroopwafel zijn tegenwoordig ook mini's te koop, die wegen 10 gram en bevatten 43 kcal en 2 gram vet per stuk.

Snert (erwtensoep) met roggebrood en spek
Erwtensoep of snert is een typisch Hollands wintergerecht. Het is een dikke soep gemaakt van spliterweten. De beste smaak krijg je als je een grote hoeveelheid soep maakt en deze een dag laat staan voor je het gaat eten. Je kunt snert ook prima invriezen. De echte erwtensoep wordt gemaakt van knolselderij, spliterwten en prei. Nu wordt er ook vaak aardappel, wortel en ui toegevoegd. Dit is vooral omdat de soep dan sneller klaar is.

Erwtensoep wordt meestal gegeten met roggebrood met katenspek. Het is een echte Hollandse traditie om als hoofdgerecht erwtensoep met roggebrood en spek te eten en dan als dessert pannenkoeken.

Erwtensoep met vlees bevat ongeveer 230 kcal per bord. Dat is dus vrij veel voor een soep. Zonder vlees bevat het nog maar 95 kcal. Een snee roggebrood met spek bevat 141 kcal.

Erwtensoep wordt vaak erg calorierijk vanwege grote hoeveelheden spek en worst die worden toegevoegd. Je kunt het gemakkelijk slanker maken door vlees weg te laten of vervang het door magere spekjes of kip.

Hagelslag en pindakaas
Deze soorten beleg zijn typisch Hollands. Hagelslag bestaat al sinds 1936, een klein jongetje van 5 jaar had de chocoladefabrikant Venz vele brieven gestuurd of ze geen chocolade voor op brood konden maken. En zo geschiede. Hagelslag is echt helemaal Hollands, in het buitenland kun je het vaak niet krijgen.
Pindakaas wordt gemaakt door pinda's zeer fijn te malen. Het is ontstaan in de Verenigde Staten toen er een overschot aan pinda's was. Pindakaas is daarom ook nog steeds in Amerika erg populair, al smaakt het daar wel heel anders dan hier. In Nederland is het erg populair om pindakaas te combineren met een ander soort broodbeleg zoals jam, hagelslag, kaas, suiker, sambal of komkommer.

Nadeel van hagelslag en pindakaas is dat het vrij calorierijk is. Hagelslag bevat per portie beleg 68 kcal en 2 gram vet. Pindakaas bevat 96 kcal en 8 gram vet. Pindakaas is wel rijk aan onverzadigde vetten dus zo af en toe een boterham met pindakaas is best gezond. Je hebt tegenwoordig ook light pindakaas, dat bevat 87 kcal en 7 gram vet. In plaats van hagelslag kun je beter vruchtenhagelslag nemen, 59 kcal en 0 gram vet.

Weet jij nog meer typisch Hollandse producten of gerechten? En zijn die gezond of juist helemaal niet? Deel het met ons!
January 28, 2010 om 08:23
ik krijg spontaan zin in pannekoeken :jippie:
January 28, 2010 om 09:37
Pannenkoeken...!!!

Ik zit hier dankzij mijn pannenkoekenverslaving tijdens mijn zwangerschap.

Dan vroeg mijn man 'wat wil je eten vanavond'. En dan zei ik met van die puppy-oogjes 'pannenkoeken??'
En hij dus bakken: Eerst een gewone met poedersuiker. Dan een met ham en kaas. Dan een met appel en rozijn. Dan nog een gewone met stroop. Dan nog eentje met banaan en chocolade. Tegen die tijd puilden de ogen van mijn man uit : Heb je nog niet genoeg????
Nou ... Nog eentje. Als toetje. Met heel veel basterdsuiker.

En dan vond ik het gek dat ik na mijn zwangerschap 16 kilo zwaarder was als ervoor :-D
January 28, 2010 om 09:57
tja zaza overal waar te voor staat,en volgens mij at je er te veel van in 1 maaltijd,

jaaaaren geleden, zat ik op de weightwatchers,
1e week viel ik 5 kilo af,en de 2e week nog eens 2 kilo,
en wat denk je wat ik at de 2e week, 2 pannekoeken, rozijnen meegebakken ,ik volgde precies het menu wat je elke week meekreeg,
en viel af.:pannekoek:
January 28, 2010 om 10:00
:ikwilnueten:
January 28, 2010 om 10:03
Wat krijg ik zin aan hutspot na het lezen van dit artikel, en zoute drop en pannekoek en gevulde koek.....

Eerst maar even de gedachte eraf sporten en dan lekker stamppot maken vanavond.
Onbekend
January 28, 2010 om 10:57
Hehe, broodje bal... had er nog nooit van gehoord (ikke Belgje). Soms hebben jullie echt van die knoddige woorden, zoals 'hutjemutje'. Minder leuk klinkt patat oorlog, maar daarom niet minder lekker ;).
Oei oei, erase from mind, ik vertrek snel naar de sportschool!
January 28, 2010 om 11:12
Ik ben dol op pannekoeken maar eet ze gelukkig
niet zo vaak want mijn maag kan het niet verdragen
gelukkig (& ook pech.. want soms is het best lekker)
Ik krijg altijd mega buikpijn!
January 28, 2010 om 11:46
Hmmmm pannenkoeken met wat boter en bruine suiker... of poffertjes met roomboter en poedersuiker... arghhh

Of de enige echte snert van mijn moeder, nog nooit zulke lekkere snert gegeten als die van mams. Zelfs mijn oma's maken hem niet zo lekker (geven ze zelf ook toe) :P

Of stamppot stoofpeertjes met sperziebonen. De enige stamppot die ik echt lekker vind. De rest hoeft van mij niet zo ^^

Verder laat ik de hollandse pot vaak links liggen als ik heel eerlijk moet zijn.

Ik eet graag rijst en pasta's :)

:miekie:
January 28, 2010 om 12:10
Niks boven de echte (Belgische) hutsepot!
Waar zijn de Belgjes hier?
January 28, 2010 om 12:46
Dit soort artikelen moet je alleen lezen als je goed gegeten hebt :volisvol: want ik heb toch wel vaak dat ik dan juist vreselijke trek krijg.:grinnik:
Dat kunnen we niet hebben als je toch al veel te zwaar :mollie3: bent en daarom zit ik hier :valtaf3: toch???
Iedereen :veelsucces: met al die heerlijke oerhollandse:nederland:etenswaren.
:pannekoek:heerlijk maar ik heb aan 1 genoeg:pannenkoeken:maar wel het liefste met chocolade :nutella: en ijs :ijsje1:
:tian:

January 28, 2010 om 14:12
In de winter ben ik wel van de hollandse stamppot en stroopwafels etc, maar de rest van het jaar heb ik meestal de voorkeur voor andere keukens, zoals de Japanse of de Italiaanse.

Maar voor poffertjes, pannekoeken (niet zo heel dik) en vla kun je mij midden in de nacht wakker maken :D
January 28, 2010 om 15:57
Hier in België (ben verhuisd toen ik 12 was) mis ik ook wel de huzarensalade! Ze hebben hier alleen maar heel kleine portiebakjes. Maar daar zit veel mayonaise in, dus misschien is dat maar goed ook :-D
January 28, 2010 om 21:15
De aardappel eten we natuurlijk pas sinds eind 16e eeuw, dus zo Hollands is die ook weer niet. Tot die tijd werd hutspot gemaakt met bonen en pastinaak.
January 29, 2010 om 01:30
Ik niet hoor Tango, ik eet de aardappel pas een jaar of 46.
Onbekend
January 29, 2010 om 02:23
Bij de stamppot doen wij nooit boter, wel altijd wat melk. De jus die we erbij doen, is ook gemaakt zonder boter. En als we er een gehaktbal bij eten, bakken we die gewoon zonder boter, van het gehakt komt al genoeg vet af. Dus zo ongezond is een stamppot niet, ligt er net aan hoe jij het zelf maakt.
January 29, 2010 om 02:25
Als medewerker van een snackbar kan ik het inderdaad beamen, de frikadel is echt snack nummer 1 van nederland. Daarna komen op de kroketten. Frikadellen heb je echt in de raarste combinaties. Met joppiesaus, of pinda, of mayo/pinda-ui. Soms komen er combinaties voorbij waar ik zelfs mijn wenkbrauwen bij frons.
Gelukkig is een frikadel niet aan mij besteed... maar een heerlijk groentenkroketje... yummie!

Vergeet vooral ook de patat niet, maar dat is natuurlijk niet typisch Hollands. Daar kan ik echt niet van af blijven. Niks zo lekker als het eerste patatje uit de nieuwe, verse olie... dan moet ik me echt inhouden!

Ahhh trek! En ik moet nog de hele dag werken :S

:btfl:
January 29, 2010 om 03:42
Ik woon in het buitenland en dan mis je die typisch hollandse dingen na een tijdje echt!
Wat ik nog mis in het verhaal zijn de eierkoeken, ontbijtkoek, oliebollen en appelstroop.
Gelukkig heb ik sommige producten hier in Wenen inmiddels gevonden en andere kan ik inmiddels zelf maken.
January 29, 2010 om 05:39
Ik :hartje: stroopwafels en drop!!!!!!!!!!
Zo moeilijk te krijgen in België!
January 29, 2010 om 07:34
BONEN!!!
kapucijners met spek
bruine bonen met stroop en speksaus(oudhollands)

zelf doe ik altijd bij m'n kapucijners(kaptainsdinner)
rauwe ui
gebakken ui met mager spek
uitgebakken spek
zuur
gekookt ei
mayonaise(slanke)
picalilly
of groenten met piccalillykruiden
hollandse roerbakgroenten in een wok doen met;zout,peper,gemberpoeder,mosterd en azijn
warm of koud bij de kapucijners eten
January 29, 2010 om 08:57
Ja, ik mis beschuit met muisjes, dat is ook echt hollands, toch?
Prettig te lezen dat een paar dropjes bij het afvallen wel mogen.
Gelukkig eet ik de stampotten zonder vlees. Dus minder vet, hoewel kaas, jammer dat is wel weer vet. Dus toch oppassen.

Onbekend
January 29, 2010 om 14:55
Mijn vader bakt heel erg dunne pannenkoeken (hij krijgt ongeveer 2x zoveel uit dan op het pak staat), dus ik denk dat het dan nog wel een beetje meevalt. Tuurlijk moet je er geen 10 opeten of zo, maar overal waar te voor staat is gewoon niet goed....

Misschien een tip voor stamppot-eters die het echt heerlijk vinden om er spekjes door te doen: bak een klein beetje gekruid gehakt en roer dat erdoorheen. Vind het zelf heerlijk en het bevat wel wat minder calorieen (daar ga ik wel van uit in ieder geval). En ipv rookworst of speklappen erbij, kun je er ook heel gemakkelijk een stukje kipfilet, rundervink, etc bijdoen.

Ach, het is denk ik vooral een geval van: geniet maar met mate. ;)
February 3, 2010 om 14:37
het is maar goed dat ik net gegeten heb (toevallig een beetje erwtensoep met een stukje roggebrood met een plakje katenspek). Het is apart dat je altijd in het buitenland zin krijgt in (oer)Hollandse dingen. Zo heb ik vorig jaar tijdens mijn reis 3 weken lang een enorme zin in stroopwafels gehad, dus toen mijn ouders mij van Schiphol haalde, hadden ze speciaal verse stroopwafels mee voor mij!

Een paar jaar geleden heb ik Sydney bij een heel leuk Hollands kraampje (waar ze alleen maar Hollandse snacks en koekjes verkochten)daar koffie met een speculaasje gehad en een broodje kroket gegeten! Dat was echt een ervaring om dit aan de andere kant van de wereld te eten! Een andere ervaring is om tijdens een hitte golf in Amerika boerenkool stampot (uit een pakje) te maken met worst. De vrienden waar ik verbleef wilde nl iets typisch Hollands eten... jammer dat het +40 buiten was ipv -40 graden :D
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden