Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Geen verkeerslichtsysteem op etiketten

Geschreven door Rachelle op March 18, 2010

We hadden het laatst al over een verkeerslichtsysteem op verpakkingen. We kunnen jullie melden dat dat niet doorgaat. Dat besloot de Europaparlementscommissie tijdens hun vergadering. Ze besloten wel dat producenten in de toekomst op de voorkant van de verpakking het percentage zout, suiker en verzadigd vet moeten vermelden. De commissie vindt het ook relevant om het vezelgehalte en de hoeveelheid transvet te vermelden.

De commissie heeft gestemd over nieuwe regels voor etikettering. De meeste commissieleden stemden voor het systeem waarbij percentages op de voorkant van een product komen. Met deze voedingswaardedeclaraties wil de commissie het toenemende overgewicht van Europeanen helpen bestrijden.

Verkeerslichtsysteem
Consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, willen wel een verkeerslichtsysteem, omdat dan in een oogopslag duidelijk is of er veel of weinig van een voedingsstof in het product zit.

SP-Europarlementslid Kartika Liotard vindt het jammer dat er niet voor het verkeerslichtsysteem is gekozen: ''Het is een simpel systeem waar de consumentenbonden om vragen. We kunnen beter luisteren naar de consument dan naar de industrie''.

Betuttelend
Maar PvdA-Europarlementslid Judith Merkies vindt de rode, oranje of groene kleuren bij voedingsinformatie te betuttelend. Ze stemde tegen, net al Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Esther de Lange (CDA).

Vrijwillig

Het parlement stemde wel voor een SP-idee dat EU-landen het kleurensysteem vrijwillig mogen toestaan: dat gebeurt al in Engeland en Zweden.

Jullie Mening
Nu hadden we begin deze week een artikel op de website staan over het invoeren van het verkeerslichtsysteem. Jullie hebben daar over het algemeen neutraal op gereageerd dat het voor jullie niet nodig is omdat het toch niet uitmaakt wat je koopt. Wat vinden jullie dan van dit nieuwe systeem, waarbij je de voedingswaarden gelijk vermeld ziet staan? Is dat een betere oplossing?

Bron: VMT
March 18, 2010 om 05:46
Mensen die hier komen zijn zich bewust van hun gewicht en kunnen hopelijk ook een nu al dacht ik verplicht voedingsetiket lezen.
March 18, 2010 om 06:32
Totaal eens met wazzup.
March 18, 2010 om 06:34
Ik vind het heel goed als overal naast de nu al vermelde voedingswaarde ook suiker, zout, verzadigd vet en transvet vemeld gaat worden. Dit zijn precies die dingen die ik zoveel mogelijk probeer te vermijden, maar die nu vaak nog niet op de verpakking staan.

Het interesseert me minder of dat in grote letters op de voorkant of op de achterkant in een klein tabelletje staat.Als ik producten ga vergelijken dan bekijk ik toch alle kanten van een etiket.
March 18, 2010 om 07:06
ben het met zaza eens, maar ik zou wel graag het verschil zien tussen de verschillende soorten suikers.

dextrose is niet hetzelfde als fructose (het wordt anders gemetaboliseerd, en heeft andere effecten op je lichaam.

ikzelf vermijd voornamelijk sucrose (50% glucose 50% fructose) en fructose (behalve uit fruit omdat dit gepaard gaat met veel vezels). ook al denk ik niet dat dat gaat gebeuren.
March 18, 2010 om 08:09
Ik vind zelf die groene of oranje kleurtje zo verkeerd! Het is gewoon gestoord dat bij halfvolle melk de oranje kleurtje komt, alsof dat dan minder gezond is dan magere melk. dat is heelmaal niet waar. Sinds waneer moet iemand, die geen overgewicht heeft, alleen maar magere melk drinken. Het is een beetje overdreven. Wel is belangrijk dat mensen weten wat goed eten is, en hoeveel ze zouden moeten eten, En dan als je die percentages en informatie krijgt op de voorkant van de verpakking krijg je er een bete overzicht van, vind ik.

Het is gewoon veel duidelijker, veel realistischer dan zo´n vaag kleurmeting, op deze manier kan jij beter beslissen of het voor je gezond is of niet.
March 18, 2010 om 10:53
Ik denk dat ze eerder even naar de reclames en marketing van verschillende producten moeten gaan kijken: 'Geen suiker toegevoegd!' Maar een hoop aspartaam en vet! Kan toch niet, onschuldige mensen op het verkeerde been zetten.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken