Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Het verschil tussen theïne en cafeïne

Geschreven door Rachelle op April 22, 2010

We krijgen nog wel eens de vraag op de redactie wat nu eigenlijk het verschil is tussen theïne en cafeïne. Dat is eigenlijk heel simpel. Het is alle twee hetzelfde, alleen heeft het in ieder product een andere naam gekregen. Cafeïne komt vooral voor in koffie, coladranken en in cacao. theïne komt voor in thee.

Stimulerend
Omdat het een stof is die wereldwijd veel wordt gebruikt, hebben onderzoekers er ook veel studie naar gedaan. Cafeïne/theïne heeft een licht stimulerend effect op het centraal zenuwstelsel, wat resulteert in verhoogde concentratie en alertheid. De stof wordt snel via de maag en dunne darm opgenomen in de bloedbaan en heeft effect na zo'n 15 minuten.

Beter koffie dan espresso
De hoeveelheid cafeïne die aanwezig is in producten, is afhankelijk van het type product, portiegrootte en de bereidingswijze. In de tabel hieronder zijn de hoeveelheden cafeïne in diverse producten weergegeven. Espresso bevat, anders dan je zou denken, minder cafeïne dan gewone filterkoffie. Dit omdat de stoom zo snel door de koffie wordt geblazen dat uiteindelijk relatief weinig cafeïne in de kop terechtkomt. Oploskoffie bevat ook minder cafeïne dan verse koffie. Kruidenthee en rooibos thee bevatten geen theïne.
Tabel: Hoeveelheid cafeïne in diverse producten per portiegrootte
Productportiecafeïne (mg)
thee1 kop40
groene thee1 kop20
filterkoffie1 kop60-120
espresso1 kopje45-100
oploskoffie1 kop70
cafeïnevrije koffie1 kop1-5
cola1 blikje40
chocolade melk1 kop4-20
chocolade100g160-240
energy drinks1 blikje100


Bron: Mens en Voeding
April 22, 2010 om 05:54
Ik meende toch echt dat groene thee geen theïne bevat. Even uitzoeken dan maar :)
April 22, 2010 om 05:56
Als thee veel looizuur bevat, zoals groene thee, wordt het effect van theïne er voor een groot deel door teniet gedaan.
Dat was het ;)
April 22, 2010 om 07:02
Groene thee is wel degelijk van een theeplant hoor. Het productieproces is anders dan bij de witte en zwarte thee. En zit dus gewoon theeine in. Kruidenthee bevat eigenlijk helemaal geen thee, het zou ook dus gewoon een kruideninfusie moeten heten, maar wie loopt er voor dat woord nou warm?
April 22, 2010 om 07:03
Maar hoeveel cafeïne/theïne is gezond op een dag?
Of beter helemaal niet?
April 22, 2010 om 07:08
Er bestaat ook theïne en looizuur vrije thee :-)
April 22, 2010 om 08:05
-Cafeine werkt licht stimulerend-

En toch ben ik een stuk fitter geworden sinds ik mijn koffieconsumptie meer dan gehalveerd heb. Hoe dat kan? Ik dronk te weinig water en ik was te verslaafd aan de cafeine.

Voorheen dronk ik ongeveer 15 koppen koffie (senseo extra dark) per dag. Werd 's ochtens wakker met een licht katerig gevoel en mega duf tot ik minimaal 1 a twee koppen op had. Was eigenlijk de hele dag door vrij moe, en compenseerde dat door koffie erin te blijven gieten.

Toen ik op advies van mijn fysio dit drastisch ging beperken (van 15 koppen naar 5) had ik twee dagen hoofdpijn en was mega-duf. Naast minder koffie ging ik meer water drinken (van 1 a 2 glazen per dag naar 6 a 7 glazen). En na die eerste 2 dagen ontwennen voel ik mij stukken beter. Als ik nu koffie drink dan geniet ik er ook echt van.
Ik zit nu op ongeveer 6 koppen per dag. Wordt veel beter wakker 's morgens. En heb veel meer energie.

Dus op de vraag hoeveel is nu goed??? Tja. Ik dnek dat je dat voor jezelf moet uitzoeken. Ik zou zeggen: niet teveel. Zoals je hierboven kunt lezen kan koffie echt verslavend werken. En drink er genoeg water bij. (ook bij groene thee dus!!)
April 22, 2010 om 11:45
Caffeine gebruik ik echt best veel maar sinds een paar jaar maar tot 17.00 en de meeste caffeine gebruik ik voor 13.00. Sindsdien slaap ik echt zoveel beter. Ik kan echt geen koffie drinken na het avondeten. Caffeine heeft een halfwaardetijd van 5 uur, dus stel je drinkt 2 kopjes koffie om 20.00 dan zit er om 1.00 in de nacht nog steeds een kop koffie in je bloed.
April 22, 2010 om 15:42
Ik heb geleerd dat in groene thee -omdat het (echte) thee is dat nog niet gefermenteerd is- er de helft (50%) cafeïne in zit vergeleken met zwarte thee.
April 23, 2010 om 06:44
Ik heb een intolerantie voor caffeine. Na 1 kop koffie of een kop te sterke thee voel ik me al heel naar. En het heeft heel lang geduurd voor ik er achter kwam waardoor het kwam. Ik word er namelijk serieus flink opgejaagd van maar dan zo over de top dat ik er uiteindelijk behoorlijk ziek van ben. Pas na het drinken van een blikje energydrink en het op de eerste hulp terecht komen met hele vreemde verschijnselen wat met name met het hartritme te maken had zijn we daar achter gekomen. Ben toen per direct overgegaan op thee en met name de kruiden thee en sinds die tijd voel ik me stukken beter. Ik heb er alleen nog last van als ik teveel donkere chocolade eet of als mijn "normale" thee te sterk is geweest. Ik zorg dus al bijna 10 jaar dat ik zo min mogelijk van dat goedje binnen krijg. Een beetje kan niet zoveel kwaad maar 1 kop koffie is al teveel.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+