Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Lente in Moskou

Geschreven door Jokerenn op April 24, 2010

Na een eindeloze winter is het nu dan eindelijk lente. Lente in Moskou voelt uitbundiger dan lente in Nederland. Enerzijds is dat natuurlijk psychisch, de winter is heftiger en duurt langer, hoewel de afgelopen winter in Nederland ook niet mis was. Je hebt er dus langer naar kunnen smachten. Anderzijds is het ook daadwerkelijk zo, alles moet in kortere tijd klaar gemaakt worden voor de zomer. De lente is intens maar duurt relatief kort.

Het is half april, de Tadzjiekse buurtverzorgers hebben de pikhouwelen, waarmee ze de laatste resten ijs te lijf zijn gegaan, verruild voor de plastic bakjes met groen en gele verf. Alle parkjes en perkjes worden omzoomd door een ijzeren hekje dat elk lente opnieuw in de verf wordt gezet. Inderdaad, élk jaar worden de na de winter dof geworden hekjes opnieuw geschilderd. Een stukje geel en een stukje groen. Heb maar geen illusie dat ze daarbij milieuvriendelijke verf gebruiken. Als je er langs loopt rúik je de kwalijke chemische stoffen. Die kleuren zijn echter zeer welkom, want kleur ontbreekt totaal aan het einde van de winter in Moskou. Alles heeft dan één egale modderkleur. De straten, auto's en huizen. Je wordt er depressief van. Ondanks de chemische lucht wordt die verf dus verwelkomt.

De vele tulpen in de gemeenteperkjes steken in rap tempo eerst hun blaadjes en dan hun kopjes boven de grond en staan binnen no time in bloei. Het gras begint aarzelend weer op te komen. Na de hekjes zijn de vele betonnen plantenbakken aan de beurt, die worden gewit en van nieuwe aarde voorzien. Hierna worden letterlijk miljoenen petunia's en begonia's de stad in gereden. Op platte karren rijden de Tadzjiekse mannen en vrouwen de begonia's door de wijk en planten ze alle bakken vol. Op diverse plaatsen in de stad komen schilderingen van bloemen tegen de grasheuvels omhoog en worden afbeeldingen van stadswapens, de naam “Mockba” of andere vormen zichtbaar. Het is onderdeel van de fleurige lente.

Ook in mij is het een beetje lente, zo voelt het, een nieuw en fris begin. Inmiddels ruim 20 kilo lichter, zwem ik om de andere dag om mijn conditie te verbeteren en mijn rugpijn te verlichten door spieren te kweken. Ik loop lichter. Mijn sokken kan ik weer zonder moeite aantrekken, en mijn veters strikken zonder eerst naar adem te happen. Ik ga dagelijks gratis shoppen in de klerenkast waar de kleding die jarenlang te klein was, en bijna vergeten, was opgeborgen. Er hangen zelfs ongebruikte spullen tussen. Spullen die ik nét iets te klein kocht, maar waar ik na een beetje lijnen wel weer in zou passen. En dat voelt allemaal heel goed. Ja, het is ook lente in mijn lijf!
Onbekend
April 24, 2010 om 05:56
Helaas denk ik dat het begin van de lente voor mij hier hetzelfde betekend als voor sommige mensen bij jullie. Het maakt mij niet uit hoe heftig de winter is. Zo gauw het hier 's avonds donker wordt (wat meestal midden sept is) wordt ik depri (lees goed: niet depressief) en dat houdt aan tot midden april. Voor mij is de lente dan ook deze week pas begonnen :S.

Maar hoe dan ook het is weer een leuk stukje. Blijf doorgaan met schrijven!!!
April 24, 2010 om 12:06
@ Hotvario, geniet dus extra van de volgende maanden.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken