Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Hoe laat je de energie weer stromen?

Geschreven door Wortmann op May 28, 2010

Soms voel je je zwaar, down en futloos. Je probeert wat van de dag te maken maar om de een of andere reden lukt het niet. Het werk stapelt zich op. Je neemt nog maar weer een candybar in de hoop dat je je even wat beter zult voelen om nog wat van je to-do-list weg te kunnen strepen. Maar je hebt gewoon de energie niet en wat je normaal in een uur doet lijkt nu de hele dag te kosten. Je besluit de boel de boel te laten en gaat de stad in om nog wat leuke kinderkleertjes te kopen. Je stapt in de ontkenning.

Vele dagen en koekjes later realiseer je je dat je to-do-list alleen maar langer is geworden en word je boos op je man en kinderen omdat je vindt dat ze ook nooit meehelpen. Je zit gevangen in een cirkel van destructieve emoties en je gelooft dat er geen uitweg is. De energie stroomt niet meer. Je neemt nog maar een zakje chips.

Wat er aan de hand is, is heel herkenbaar maar wordt niet altijd goed begrepen. We denken dat het heel normaal is om je niet energiek of zelfs down te voelen, om boos te worden op onze geliefden of om vervelende klusjes te blijven uitstellen. Wat we ons niet realiseren is dat er achter deze emoties een gevoel geraakt is waar we ons moeilijk voor open kunnen stellen. Het is een gevoel dat we eerder in ons leven gelabeld hebben als ‘gevaarlijk’ en ‘te groot om te voelen’. Dit is volledig onbewust gebeurd waardoor we niet in de gaten hebben dat het eigenlijk over een oud gevoel gaat, uit een tijd dat we te klein en te kwetsbaar waren om het toe te laten.

Dit te beseffen geeft je de mogelijkheid jezelf niet meer te verzetten tegen de onderliggende oude pijn die geraakt wordt door de (dagelijkse) beslommeringen van het leven. Na een bewustwordingsproces op cognitief, gedragsmatig en gevoelsniveau kan de energie weer gaan stromen, je voelt weer wat jijzelf en anderen nodig hebben en je kunt zijn wie je werkelijk bent. Je kunt vrije keuzes maken over je (eet)gedrag zonder dat je je schuldig voelt, tekort gedaan of vast voelt zitten in een dwangpatroon.

Veel zelfontplooiingstheorieën, therapieën en zelfhulpboeken richten zich op een of twee van de drie niveaus: ofwel op het denken van mensen (cognitief; wat zijn je denkpatronen), op het gedrag (wat moet je anders doen) of op het voelen (wat gebeurt er vanbinnen met je). Ook gaan ze er veelal vanuit dat het probleem zich in het heden bevindt. Ze kunnen veel goeds brengen, maar echte blijvende veranderingen in hoe je je voelt en hoe je de wereld om je heen waarneemt krijg je naar mijn ervaringpas echt door evenveel aandacht te besteden aan alle drie de niveaus en het erkennen van het belang van onze vertroebelde waarneming van het heden doordat we kijken door de bril van ons verleden.

Charlotte Wortmann is oprichtster van www.eetbeter.com
May 28, 2010 om 10:24
Het is alsof ik mijn eigen verhaal lees.
Dank je wel.
Het bevestigd mijn keuze voor een nieuwe therapie.
Ik weet dat dit de goede weg is, en ik ga ook het laatste stukje op weg naar geluk afleggen. Bijzonder nu net op dit moment deze column te lezen.
Onbekend
May 29, 2010 om 01:14
En nu? Hophop, allemaal naar de psychiater?
May 29, 2010, gewijzigd door Sana71 op May 29, 2010 om 16:07
Hallo,
Dit moet ik wel even kwijt, als mensen meer kijken wat ze hebben bereikt(gaat niet over materiële zaken, en eigenlijk hoe rijk ze zijn, qua familie, kinderen. Tuurlijk zijn er in het dagelijkse leven van die kleine drempeltjes, maar die maken het leven juist mooi, een regenboog heeft ook meerdere kleuren. Het geheim is eigenlijk het loslaten van het verleden, je kan er niets meer aan doen, die dingen zijn geweest. Dus laat het los. En wie met zijn gezicht naar het verleden staat, staat met zijn rug naar de toekomst! Voor mijn herseninfarct, was ik een workaholic, 60 uur per week, gedreven, gehaast door de dingen die ik mij zelf oplegde, to do lijsten, en nu heb ik besloten soms moet je dingen laten gaan, laten liggen en waarom, omdat je je zelf die dingen oplegt en niet andere. Je neemt andere om het te rechtvaardigen dat je je niet happy voelt, niemand die je helpt en zo voort. Je leven hangt er niet van af, of je je to do lijsten hebt afgewerkt. Mensen hebben helaas de neiging een opsomming van negatieve dingen op te slaan. Als je dat weet los te laten, ziet de wereld heel anders uit.
Onbekend
May 29, 2010 om 05:29
>> als mensen meer kijken wat ze hebben bereikt, <<

Hubby en ik zijn halverwege en eind 2008 gestopt met werken.
We moeten nu natuurlijk wel met (veel) minder rondkomen, maar leven nu ook veel goedkoper en zijn veel gelukkiger op deze manier.
We hebben de tijd aan onszelf en wat ik vandaag eigenlijk wil doen kan morgen (vaak) ook nog wel.
May 29, 2010 om 08:05
Mooie column!
May 29, 2010 om 09:29
Mensen moeten eens terug naar de basis van het bestaan.
We laten ons allemaal meeslepen. We "moeten" van alles. Waarom eigenlijk?

Leef, kijk niet teveel naar wat een ander heeft. Kijk naar wat voor toegevoegde waarde het voor jezelf heeft.

Ben je gelukkiger in een groter huis? Misschien als er een tuin bij zit die je eerst niet had.... Meestal streven we dingen na die als we het eenmaal hebben, ons niet gelukkiger maken. En raken depressief als we ons dat beseffen.

Geniet van de zon als hij schijnt, geniet van de regen die ook hard nodig is op zijn tijd. Zonder pijn geen geluk, geen ying zonder yang. het hoort allemaal bij het leven.

Te diep graven brengt voor sommigen alleen maar meer vragen. Leef, en leef nu.
May 29, 2010 om 13:49
Mijn diëtiste heeft ook al eens geopperd of ik niet beter naar een psycholoog kan gaan?
Want na 3 jaar ""lijnen""en inmiddels 59 jaar zou dit dan nog wel werken?
Succes allemaal.
:christ:
May 29, 2010 om 17:36
SANA 71 --> WAT EEN MOOIE QUOTE
wie met zijn gezicht naar het verleden staat, staat met zijn rug naar de toekomst!
Als ik het woord loslaten hoor, steiger ik al, zovaak heb ik het gehoord.
Maar ik heb het idee dat ik eindelijk zover ben dat ik begin los te laten
May 30, 2010 om 06:26
Hoe laat je de energie weer stromen?
Ff alle gekheid op een A4'tje.
Kennen jullie ook dat gevoel, dat als je net bent opgestaan, de koffie op je wacht en dan de eerste ramp al begint?
Ja, die bedoel, die ramp, het koffie filter zakje, dat spontaan door de keuken stuitert, drab overal.
Zo'n dag vraagt er om, nadat je de boel hebt opgeruimd, tot overmaat van ramp de kat zijn opgeschrokte brokjes spontaan weer over je net gedweilde vloer staat te kotsen de boel de boel te laten.
Dan vraag ik mezelf niet af, waarom moet mij dit overkomen, uit het verleden weet ik dat ik dan een pech dag heb en houd.
Niks geen to do lijst.
Oplossing? Toe de le do.
Ik spring onder de douche, kleed me aan en ga.
Maar zoals ik al vertelde, pech dag.
Het blijft je achtervolgen.
Je wil de auto parkeren en ontdekt dat het marktdag is.
Non de..
Je gaat toch lekker winkelen.
Mijn raad, vooral goed de kassabonnen bewaren.
Die impuls aankopen zijn miskopen.


Geluk,
Wat is geluk?
Wie heeft geluk?
Is geluk vanzelfsprekend?
Wat is verdienen?
Verdien je geluk?
Heb ik geluk?
Niemand zal het weten.
Zoek geen geluk,
want je zoekt je een ongeluk.
May 30, 2010 om 07:32
Dus als ik er een dagje geen zin in heb (hmm heb elke maand wel een paar van die dagen) dan moet ik in mijn verleden gaan lopen graven omdat er een groot oud zeer zit wat me blijft achtervolgen?

Wat een onzin. Iedereen maakt wel ooit dingen mee die minder leuk zijn. Zijn we nu zo week geworden dat we niks meer kunnen hebben? Zijn al onze probleemjes terug te voeren op het verleden?

Boehoe... Mijn moeder werkte vroeger altijd en zat nooit klaar met de thee als ik thuis kwam. En daardoor kan ik nu geen structuur aanbrengen en ben ik veel te dik geworden.

Boehoe... Ik moest vroeger altijd thee met een koekje van mijn als ik uit school kwam en daardoor ben ik veel te dik geworden.

Ga een eind hardlopen. Dat helpt tenminste echt tegen rotdagen en klote-humeurtjes.

En wie echte problemen heeft moet natuurlijk niet aarzelen om daar hulp bij te zoeken.

May 30, 2010 om 10:56
Ik sluit me helemaal aan bij superpolkadot en Zaza01.

Je moet geen geluk willen zoeken. Je moet gewoon genieten van het leven en de minder goede dagen op de koop toenemen want die horen er gewoon bij. Niemand kan altijd gelukkig zijn. Het is ook onrealistisch om een perfect leven na te streven. Het leven heeft zijn ups en downs en door die downs weet je de ups beter te waarderen. Zonder leed geen liefde, etc.

Als je echt inderdaad serieuze problemen hebt dan mag je van mij naar een psycholoog gaan en in je verleden wroeten maar ik vind het onzinnig dat ieder mens met een probleem maar meteen met zelfhulpboeken en psychologen aan de slag moet om maar alles tot in de puntjes door te spitten en het probleem nog groter en belangrijker en centraler te maken dan het eigenlijk is.

Als je te dik bent dan moet je de schuld niet bij een ander zoeken maar bij jezelf en er iets aan doen als het je werkelijk zo ongelukkig maakt. Maak er werk van en luister niet naar tig zelfhulpboeken en tig verschillende dieetgoeroes, ga gewoon minder en bewuster eten en bewegen! Ga niet zwelgen in zelfmedelijden en in een hoekje huilen want daar schiet je niks mee op. Je moet natuurlijk niet denken dat als je bent afgevallen, je opeens voor altijd gelukkig zult zijn want de dips horen erbij en er zal wel weer iets komen wat minder leuk is.

Als je te lang in een van die dippen blijft zitten in je leven dan is het je eigen verantwoordelijk om te zorgen dat je weer uit die dip komt. En dit zal niet altijd even gemakkelijk zijn maar je kunt zeker heus nog wel blijven genieten van het leven terwijl je jezelf positief instelt en ervoor gaat werken om uit die dip te komen. En zelfs als je maar niet afvalt en er moedeloos van wordt dan kun je nog wel je instelling aanpassen en het dik zijn accepteren terwijl je weer gaat genieten van alle andere mooie dingen in het leven.

Kijk naar de toekomst en niet teveel naar het verleden. De toekomst kun je nog veranderen maar het verleden niet meer.

En over die to-do lijstjes....wat een onzinnigheid. Als je teveel voor jezelf inplant dan heb je ook dat zelf gedaan en zelf in de hand. Als jij veel te veel werkt en lange uren maakt dan moet je met je baas gaan praten als dit niet bevalt. Als je thuis teveel doet en je jezelf oplegt om iedere dag te stofzuigen, etc. en het lukt je niet meer om dat allemaal te doen, dan ga je minder vaak stofzuigen. Waarom zo moeilijk doen...je kunt zelf heel goed bepalen of iets je bevalt of niet en je kunt er dan ook heel makkelijk zelf iets aan doen. Niks terugkijken naar je verleden want dat moet je maar een keer loslaten. Gewoon aanpakken!

:fembot:
May 30, 2010 om 12:39
Zo is dat. En inderdaad zijn er heel veel mensen die met wat cognitieve (gedrags)therapie een meer gewenst gedrag kunnen ontwikkelen waardoor ze hun doelen wel halen.
Af en toe eens een boek lezen waar je op dat gebied wat van opsteekt kan in ieder geval geen kwaad. Veel gedrag is in de loop der jaren zo ingesleten en normaal geworden dat het best verfrissend kan zijn eens op een andere manier naar jezelf te kijken.

Je verleden kun je inderdaad niet meer veranderen, maar de manier waarop je er naar terug kijkt wél. En zelfs dat kan een ander leven in het heden en in de toekomst betekenen.
Je kunt je eigen mening vormen en je eigen beslissingen en verantwoordelijkheid nemen als je besluit je niet meer te verstoppen en verschuilen achter anderen.

En waarom zou je daar niet met een professional over praten, de boel (her)structureren in je hoofd, als je het idee hebt dat er toch "iets" is, waardoor je je doelen niet bereikt. (jezelf saboteert en de kans op een andere manier van leven uitsluit). Dan ben je niet gek, maar juist erg slim!

Ik vind het allemaal wel boeiend in ieder geval.
May 30, 2010 om 17:25
De 1 vind het te zwart wit de ander is het er mee eens. Haal er uit wat jij belangrijk vind. Daar gaat het hier op de site toch om. Kern van waarheid zit in het stukje hoe je het ook wend of keert! :kuppukuppu:
May 30, 2010, gewijzigd door Zauberhaft op May 30, 2010 om 18:57
Boeiend, en wat een wijsheden, ook bij de reakties.
Ik neem er graag van mee wat ik gebruiken kan!

Voor mij zijn de woordjes Let It Be (dikwijls), genoeg om me van alle gemaakte fouten en beslommeringen te genezen! Niet dat ze dan minder voelbaar zijn, maar die momenten zijn dan gelukkig wel een stuk korter!

Alhoewel ik jaren manisch depressief ben (bipolair rapid cycling), is mijn laatste depressive periode vorig jaar oktober geweest! (toegeven aan zelfmedelijden, dus terugkijken naar het verleden) En dit was toch eerst eerder om de 3 weken dan om het half jaar, en soms wisselden de stemmingen zelfs van het ene moment op het andere. (jantje lacht, en Jantje huilt!) En de diepste depressies komen uiteraard na een manie (het teveel vergen van jezelf), maar ze worden wel langduriger en heviger naarmate je te veel naar het verleden kijkt, je drukt dan a.h.w. jezelf in de vernieling!

Als het eens wat minder goed gaat, merk ik, dat ik helaas die woordjes op dat moment vergeten ben! Stom, maar het is zo! En dan ben ik weer net zo kwaad op mezelf of een ander als voorheen!

En voor mij is er niks verkeerd om naar wiens en wat voor advies ook te luisteren, dat kan via een psycholoog of psychiater, een hulpboek, een dieetboek, een dieetgoeroe, via elk advies wat je kan helpen. Neem van elk advies datgene wat je (op dat moment) kan helpen! Sta open voor nieuwe ideeen, en kijk niet negatief naar het verleden, maar positief naar de toekomst!

Jammer dat dat niet altijd lukt, maar morgen probeer ik het opnieuw!

:zauberhaft:
Sbs
May 31, 2010, gewijzigd door Sbs op May 31, 2010 om 10:17
Gelukkig zoveel mensen zoveel meningen.

Ik ben het met iedereen eens die zegt:
Haal ervoor jezelf uit wat je helpt.

Maar laten we elkaar niet veroordelen, iedereen zijn eigen waarde.
Want het doel is wel van iedereen hezelfde:

LEKKER IN JE VEL ZITTEN :!:

en hoe je dat invult mag je gelukkig zelf weten.
:daretodream:
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken