Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Beweegweetje: motivatie om te sporten en bewegen

Geschreven door Afvallen met Anne op July 25, 2010

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Het is soms moeilijk om met sporten en bewegen te beginnen. Mensen die begonnen zijn haken soms snel af omdat ze niet snel genoeg resultaat zien en zichzelf er niet goed genoeg in vinden. Dat is natuurlijk jammer. Om je extra te motiveren zetten we even de voordelen van sporten en bewegen op een rijtje.

Je lichaam word gezonder en mooier. Bovendien voel je je ook beter. Je wordt gezonder omdat je bloeddruk daalt, je weerstand hoger wordt, je stofwisseling verbetert, je conditie verhoogt. Ook helpt het natuurlijk bij afvallen.

Je lichaam wordt mooier omdat je spierkracht omhoog gaat, je figuur verbetert en je huid er gezonder uitziet. Ook heb je meer uithoudingsvermogen en krijg je een betere uitstraling omdat je je ook beter voelt.

Door te sporten en bewegen maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan. Je voelt je daardoor beter. Ook heb je een goede reden om trots op jezelf te zijn. Met sporten en bewegen kan je heerlijk je hoofd leegmaken en goed ontspannen.

Kan je jezelf niet tot bewegen of sporten zetten? Denk dan aan deze voordelen die lichaamsbeweging je geeft. Even doorzetten, je zal trots op jezelf zijn!

Bron: Lekker Sporten, M. van der Sluis
Onbekend
July 24, 2010 om 01:57
Niet alleen wordt er niet snel genoeg resultaat gezien, ook zijn er veel mensen die gelijk overstappen naar het extreme. In plaats van de hele dag op de bank te hangen gaan ze meteen uren wandelen, fietsen of beginnen overmatig te sporten waarbij ze blessures oplopen of veel spierpijn krijgen. Daarom houden ze het niet vol en kappen ze ermee.
Bovendien moet je toch wat meer eten als je meer beweegt en/of sport. Dat vergeten ook een hoop mensen...
July 24, 2010 om 02:07
Mensen haken (niet) alleen af omdat ze niet snel genoeg resultaat zien, nee, mensen haken óók af omdat ze zich niet thuis voelen op DIE sportschool!

Dat is essentieel!
Geef mensen het gevoel dat ze welkom zijn, kijk niet van: "Daar is weer zo'n dikke."

Het is zo belangrijk om je thuis te voelen op de sportschool!
July 24, 2010, gewijzigd door Ludo op July 24, 2010 om 03:32
Dan zit je inderdaad op de verkeerde sportschool Erinn. Het is belangrijk daar op te letten als je de eerste keer bent komen kijken want zodra je getekend heb kun je vaak niet meteen weg. Er zijn sportscholen waar vooral hele gespierde mannen komen om te werken met vrije gewichten en het gesprek elke dag is hoe veel kilo je kunt bankdrukken. Er zijn ook "Health Clubs" waar vooral vrouwen komen om wat rond te lopen in de laatste sportmode.

Ik zit zelf tegenwoordig bij zo'n goedkope fitnesketen. Daar is niks hips aan. Het scheelt veel geld met de vorige sportschool waar ik zat en de apparatuur is gewoon goed (ok geen tv's meer in de apparaten maar ik kan zelf wel een ipod meenemen als ik een tvshow wil zien). De voordelen zijn dat het veel geld scheelt en dat iedereen er komt om aan zijn eigen lichaam te werken. Er is niks hips aan dus ook geen noodzaak om een modeshow te houden.
July 24, 2010 om 03:48
Zelf heb ik het geluk gehad dat ik direkt op de juiste sportschool kwam!
Het is ook een heel gemeleerd gezelschap. Van jong tot oud.
Er zit ook een fysiotherapeut die een eigen praktijk heeft. Hij is begonnen met een diabetes groep en het is verrassend hoeveel mensen er op vooruit zijn gegaan: Geen medicijnen, minder insulline, conditie, beter eetgedrag.......

Op deze school hebben ze ook geen tv's in de toestellen. De radio staat aan en iedere instruktuer is in voor een praatje. Hoeft dus ook lang niet altijd over sporten te gaan.
Heel gewoon goed en gezellig én (ook of júist) dat is belangrijk,incl. de juiste begeleiding!
July 24, 2010, gewijzigd door Wandelaar op July 24, 2010 om 04:08
Ik denk nooit daar is weer zo'n dikke. Ik ken dikke mensen uit mijn sportschool die zich na een training moeten slepen naar de kleedkamer omdat ze alles gegeven hebben, respect voor die mensen. Daar heb je weer zo'n dikke denk ik pas als die dikke meneer/mevrouw binnenkomt op een hometrainer of ander cardio apparaat gaat zitten en gaat beppen met de buurvrouw-buurmeneer op het cardio apparaat naast haar/hem. Nee niet ff wat zeggen maar van het weer, politiek tot de laatste mode en de aanbiedingen in de supermarkt komt aan bod. Ja dan denk ik wel eens, kijk eens naar die buik, er is werk aan de winkel! En dan verbaasd zijn dat er niet snel resultaat is?

Sporten bestaat uit een aantal stappen; voornemen, abonnement nemen, gaan maar dan ook echt aan de slag gaan. Van er kletsend aanwezig zijn is nog nooit iemand slank geworden. Sporten is zweetdruppels, buiten adem, kloppende hartslag, spiermoeheid en spierfalen en ja mag ook best een beetje pijn doen. No pain no gain, shut up and train!
July 24, 2010 om 04:27
Sporten kan zwaar zijn en in het begin moeilijk vol te houden maar als je klaar bent dan is het gevoel dat je krijgt vele malen beter en daar doe ik het voor!
July 24, 2010 om 05:19
Iedereen zou eens naar mij moeten kijken ik ben nu in een week 3,8 kg afgevallen.
Ik fiets naar het werk en doe veel aan joggen.
Ik ben bijna 60 jaar dus je bent niet snel te oud.
Heb ik het vorig nog aan mijn hart gekregen.
De cardioloog zei: lekker blijven bewegen, rust roest.
Dus het gaat hier ook niet allemaal even gemakkelijk.
Door dat ik van kinds af aan kettingroker ben geweest en nu weer 5 jaar gestopt zijn mijn longen voor 10% blijvend beschadigd.
Ik heb nu wel een ""puffer""gekregen voor die 10% meer lucht.
En ik ben ook begonnen met 30 seconden hardlopen en ik was buiten adem.Maar steeds iets meer opgebouwd en in 5 weken liep ik al 5 km en in 10 weken 10 km en in 15 weken 21 km. Als je jonger bent gaat het natuurlijk allemaal vlugger.
21 km aan een stuk is nu mijn langste afstand.
Voor mij geen sportschool lekker in de buitenlucht wandelen fietsen en joggen.
Ik zou iedereen willen oproepen ga aan de slag.
Voor je het weet ga je het nog leuk vinden ook.
Je moet gaan voor alles
Succes
July 24, 2010 om 05:25
Er is niks mis mee om met de buurman/buurvrouw in de fitness te babbelen. Voordat mijn vriendin naar Australië geëmigreerd is, gingen wij 2 keer per maand samen fitnessen, namen wij een toestel naast elkaar en babbelden wij ook bij terwijl we sportten. Het nuttige en het aangename combineren noem ik dat. Je hoeft toch niet elke training constant zo stevig door te trainen dat je niet eens een woord kunt zeggen, dan ben je na een paar minuten uitgetraind. Aan een rustiger tempo houdt je het daarentegen makkelijker langer vol. Ik was meestal niet buiten voordat ik 2u. gefitnessed had (en dan bedoel ik zonder evt. pauzes).

Groetjes,
:silkje:
July 24, 2010 om 05:56
Dat hele verhaal dat mensen denken daar is weer zo;n dikke..zit in hun eigen hoofd. Ik zit op een hele hippe sportschool, waar i kkom om te trainen en niet om me bezig te houden met wie er dik of dun is. Bovendien zijn er mensen bij ons in alle soorten en maten..

It's all in your own head!!
July 24, 2010, gewijzigd door LonBB op July 24, 2010 om 06:43
Neuh daar ben ik het zeker niet mee eens!
Er zijn mensen écht wel kijken naar anderen en daarna even fijn met elkaar "praten"!

Prijzenswaardig dat het bij jullie op de sportschool niet gebeurd, ECHTER:
Heb ook mensen ontmoet die op een bep. sportschool zaten en dus ook hetzelfde ondervonden die ze op deze sportschool niet voelden! Ze keken dikkere mensen neerbuigend aan.
Niks in the mind!
mensen praten/roddelen nu eenmaal graag en vaak krijg je nog advies terwijl je er niet om gevraagd hebt!

Dus: ga naar een sportschool waar je je lekker bij voelt!

July 24, 2010 om 06:56
Als ik met mijn cheffin loop te joggen.
Praten we ook over van alles
Onbekend
July 24, 2010 om 08:55
Ik ben ca een jaar geleden klein begonnen, met een cursus gezond bewegen. Sinds een aantal maanden doe ik daarbij 2x per week een combinatie van lichte krachttraining en cardio. Resultaat: nog geen gram afgevallen. Maar ik voel me wel een stuk fitter, ben soepeler, kan daardoor meer en heb minder pijn. En mijn figuur krijgt inmiddels iets meer vorm. Ik ben eigenlijk gaan sporten omdat ik hoopte af te vallen maar met dit resultaat ben ik nog veel blijer.
July 24, 2010 om 10:39
dit artikel praat niet over doorslaan in sporten, en ik weet uit ervaring dat dat wel veel geberd.
Ik moet er nog steeds weer voor uitkijken.
Juist omdat je je als je je klote voelt, na sporten veel beter voelt, is het een soort van verslavend.
Onbekend
July 24, 2010 om 15:07
Beter doorslaan in sporten dan doorslaan in snacken;). Goed artikel(+), genoeg voordelen aan sporten.
July 24, 2010 om 18:01
Ben het volledig met je eens missdance

De meeste mensen hebben juist respect voor wat stevigere mensen die sporten. JUIST omdat ze het gewoon doen en overal schijt aan hebben. Ik heb niks met die andere mensen daar te maken.
Onbekend
July 24, 2010 om 21:53
Ik kwam bij van fitness (werd elke 10 weken gewogen, vetpercentage gemeten en fitheid getest en elke keer zat er wel een kilo extra aan) en mijn conditie ging voor geen meter vooruit ondanks de opgelegde oefeningen keurig te doen.

Begeleiding: Twee begeleiders voor de hele fitness, dus ook inclusief de tests, startgesprekken, ... En dan werkte 1 van die 2 er maar deeltijds en verzorgde nog groepslessen.
Je kreeg elke 10 weken - na je test - een eigen specifiek programma en als er echt iets was, kon je bij wijze van spreken een half uur ofzo gaan wachten totdat de begeleiding tijd had (voor de test moest je een afspraak boeken op voorhand).

Achter de toog stond ook nog iemand, die kon de incheck en betalingen regelen, maar zelfs een nieuwe dvd opstarten, kon ze niet (geen tv's in de apparaten, wel één groot scherm bij de cardio met een dvd - elke dag andere). Als de dvd je niet aanstond, had je overigens pech ... Ik pakte meestal mp3-speler mee.

Toen ik na iets meer dan een half jaar zware gezondheisproblemen kreeg - en sowieso een maand moest stoppen - ben ik gestopt.
Toen waren ze overigens al een tijd aan 't dringen dat ook ik mijn betalingen via domiciliëring ging doen (hadden ze al afgesnoept bij mijn moeder). Daar ging ik niet in mee, want ik hou niet van doorlopende betalingen.

Je betaalde er maandelijks, maar ze hadden dus liefst dat dat via domiciliëring liep.


Waarom ben ik DAAR begonnen?
Mijn moeder en mijn zus gingen er al een paar weken en het leek ons handiger van allemaal op dezelfde plaats te gaan. Tussen de woonplaats van mijn ouders (10 km) en mij (20 km) in - vlak bij het station (waar ik een rechtstreekse trein had).
Daarbij betaalde mijn moeder in begin mijn fitness.

We probeerden ook zo vaak mogelijk samen te gaan ... Mijn moeder haar fitheid ging wel degelijk een stuk vooruit, mijn zus is na 2 maand opgehouden.


Op de duur werd de afstand trouwens echt wel een probleem, omdat ik op plek A woonde, werk vond op plek B (20 km verder), fitnesste op plek C (15 km van mijn werk) en volledig afhankelijk ben van openbaar vervoer. Op de duur ging ik van het werk meestal door naar de fitness om niet nog meer tijd te verspillen, maar was ik wel pas thuis om 10 uur of later (en moest dan nog koken - de boodschappen had ik meestal onderweg wel ergens gedaan of vooraf) ...
Mijn moeder kon immers pas om 7 à 8 uur en op de duur werden het de enige momenten dat ik haar zag / kon spreken (en bleef ik dus geregeld nadien wat langer hangen met een fruitsapje).

In 't weekend fitnessen was overigens geen optie, want dan waren ze nauwelijks open (van 10 tot 12 in 't weekend noem ik niet echt "ruime openingsuren" - in de week waren ze gelukkig tot 10 uur 's avonds open) en had ik geen trein.


Overigens is mijn moeder een tijdje bij een andere fitness geweest met een ander soort abonnement waarbij ze iemand mocht meenemen ... Verschillende keren meegeweest en daar zag je ook nooit een instructeur / begeleider / whatever. Je programma stak daar in een plastic mapje en moest je maar zoeken in de bak (er stonden er twee grote aan de inkom met alle klanten in - vaak was je dossier dus weer es "zoek" of lag het weer elders).

Als er echt belangrijke problemen waren, kon je dat melden, maar voor de rest moest je je plan maar trekken en werd je programma elk half jaar herbekeken (als ik meeging volgde ik grotendeels het programma van mijn moeder). Er stond tv aan de cardio, maar als de zender je niet aanstond had je ook pech (op alle tv's dezelfde zender) en het geluid stond altijd véél te zacht om er iets van te horen (soms stond de ondertiteling aan).
Eén positief puntje: In de kleedkamer stond een sauna ;) en beneden was een (ijskoud) zwembad ... Lekker voor nadien (zeker die sauna)!

In de eerste fitness (waar ik ook lid was) niet zo, maar in die andere keken ze overigens serieus "wie" er kwam fitnessen ... Was een behoorlijk chique gedoe en zelfs de onthaalbediende keek serieus viesgezind als ik meekwam.


Vermits ik met verschillende medische en psychische en financiële problemen zit, hou ik het nu voorlopig op wat wandelen. Kost mij tenminste niks, en ik hoef geen rekening te houden met openingsuren ;).
July 25, 2010 om 02:31
Nou, ik geloof dat ik ook maar weer aan de slag moet gaan:situps:. Misschien dat het me de laatste kg. weer helpt en er weer zin in krijg om te sporten en weer die heerlijke energie krijg:Imgood:.

En by the way, bij mijn sportschool kan iedereen zich thuisvoelen hoor, tuurlijk wordt er her en der gekeken naar diverse mensen :vertel:(zeker als er net iemand binnen stapt). Mensen kijken nu eenmaal graag naar anderen en sommige met de goede intenties. En tuurlijk zijn er altijd rotte peren, maar die heb je overal. Voelen de mensen die zich bekeken worden zich buiten of ergens anders zich ook niet erg bekeken, dat het toch niet een klein beetje aan henzelf ligt (speculatie hoor!), het idee van een sportschool? Daar ben ik nu benieuwd naar. Zeker omdat ik toen ik op de sportschool begon vrij dik was (woog toen op mijn top, 76 kg.) en er inderdaad mensen opkeken naar wat ik aan het doen was. Niet leuk, maar kwam voor mezelf en keek gewoon terug. En nu ben ik bijna 16 kg. ligter en zie nog steeds mensen naar me kijken en kijk gewoon weer teug(+)!
July 25, 2010 om 05:27
Vanochtend wezen sporten ook al was het op een laag pitje: heerlijk!
Het zal straks een genot zijn om weer voluit te gaan.
Wat heb ik het gemist! Maar ja als het lichamelijk niet kan en ook nog eens medisch gezien niet verantwoord dan is de keuze snel gemaakt.

Maar goed; we zijn er weer ook al is het op een laag pitje!
Onbekend
July 25, 2010 om 07:33
je kunt inderdaad in sport beter overdrijven dan in eten. Blijft wel dat je veel moet eten als je veel sport. Dat is dan wel weer fijn! :D
Ik zit ook bij een hele leuke sportschool. Er komt van alles, er wordt ook van alles gedaan, zumba op strand, bokstraining (ja ook voor de leek),beachvolleybal en natuurlijk ook alle lessen van les mills.. dieetbegeleiding, zwanger en fit, fysiotherapie, sauna en een beautysalon. Wat wil je nog meer ?!

En ik zie de dikke mensen wel, maar denk altijd: goed dat je komt ipv op de bank hangen zoals zoveel (ook slanke) mensen! En ik voel me sowieso goed door sport en daardoor ook slank. En juist omdat er dik, dun, groot, klein loopt voel je je oke. Ikzelf voel me juist wel slank als ik een dikker persoon zie. Dat stimuleert bij dan weer om zo te blijven en wellicht dat die persoon weer een slank persoon als voorbeeld heeft. Zo help je elkaar.. :D
July 25, 2010 om 09:55
Dat had ik ook altijd Plof 86, totdat ik eindelijk een sport had gevonden die ik echt leuk vind. Daar moet je naar op zoek, want dan ga je graag. Ik heb vroeger toen ik 12/13/14 was gesport, daarna NOOIT meer, en nu ga ik sinds een half jaar 3x in de week. Ben verslaafd haha! En daarbij is het nog eens extra leuk voor je sociale contacten :)

July 25, 2010 om 14:32
Misschien zeggen ze wel tegen elkaar: Kijk die vrouw, respect zeg, wat is ze goed bezig...

Niet overal het negatieve achter zoeken.
July 25, 2010 om 17:35
Ik heb geen hekel aan de sportschool. Voor mij geld vooral het endorfine verhaal; ik ben niet te genieten wanneer ik meer dan drie dagen niet ben geweest! Bewegen is voor mij al jaren een heel goed middel tegen depressie. (Waar ik serieus snel naar neig en ook een jaar voor in therapie ben geweest)

En Damira,

Gepraat wordt er overal en over iedereen. Daarover hoeven we ons geen illusies te maken. Ik heb niet echt opvallend overgewicht, dus daar misschien minder last van. In de sportschool waar ik heen ga komt echt vanalles. Zo ook een vrouw met behoorlijk wat overgewicht. Wanneer ik haar zag lopen op de loopband dacht ik; dat is tenminste iemand die er iets aan doet. En de laatste keer viel het me op dat ze i.p.v. van een wijd, verhullend t-shirt een wat strakkere aanhad en duidelijk verbetering in haar figuur te zien was (ook al was het zeker geen maat 36). Toen dacht ik; ziet er goed uit, goed voor haar!

Maar een sportschool is niet zaligmakend. Je kunt ook gewoon gaan wandelen, fietsen, van mijn part stofzuigen als je je daar beter bij voelt. Als je maar beweegt.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken