Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Elk mens zou een eetdagboek bij moeten houden

Geschreven door Afvallen met Anne op July 29, 2010

Steeds meer mensen hebben te kampen met overgewicht. Iedereen weet dat je te dik wordt als je teveel eet en toch weten de meeste mensen niet hoeveel kcal ze binnenkrijgen. En hoeveel ze moeten binnenkrijgen. Met andere woorden: desinteresse in je eigen gezondheid. Gewoon gedachteloos eten.

63 procent van de mensen beseft niet hoeveel calorieën ze per dag mogen eten. Schokkend eigenlijk gezien je dat tegenwoordig heel makkelijk kan berekenen online. Een kleine niet-actieve vrouw kan leven op 1200 kcal terwijl een topatleet 9000 kcal nodig heeft. Het algemene advies is 2000 kcal voor vrouwen en 2500 voor mannen maar dat is dus niet voor iedereen aan te houden. Slechts 12 procent van de mensen weten hoeveel calorieën ze mogen binnenkrijgen. Wie weet zijn dit Valtafdeelnemers?

Vroeger was alles beter
De supermarkten staan bomvol producten die 30 jaar geleden nog niet bestonden. Laat staan 50 jaar geleden. Toen was het nog overzichtelijk. Mensen aten brood, boter, kaas, ei, fruit en melk als ontbijt en lunch of diner. De warme maaltijd bestond simpelweg uit aardappels of rijst, seizoensgroente en vlees of vis. Overzichtelijk en duidelijk. Voedingsmiddelen die in de buurt verkrijgbaar zijn. Elke dag opnieuw. Ze wisten niet precies hoeveel kcal er in zat maar mensen waren wel slank. En geld aan luxe voedsel uitgeven werd beperkt tot een speciale gelegenheid.

Supermarkt is kermis
Door al het beschikbare (ongezonde) voedsel eten we teveel en is het nodig bewust te zijn van wat je eet. Je staat in tegenstelling tot vroeger bloot aan een flinke keuze voedingsmiddelen die van over de hele wereld via fabrieken in de supermarkt terecht komen. De supermarkt lijkt wel kermis. Mensen zijn bereid meer geld aan luxere producten uit te geven. Zoals elke dag een zak chips of een rol koekjes omdat je het niet kan laten.

Eigenlijk zou elk mens in de westerse wereld die blootstaat aan een groot assortiment (ongezond) voedsel en voldoende geld op zak zijn energiebehoefte moeten berekenen en een eet- en sportdagboek bij moeten houden. Dan eten ze niet meer gedachteloos en krijgen ze wellicht interesse wat ze eten.

Bron: HLN.be
July 29, 2010 om 03:32
Vroeger was er ook veel meer lichamelijke arbeid.
Vele moesten lopen naar het werk.
En de meeste hadden geen geld.
Bij mij thuis was er echte armoede.
Ik denk ook dat ter compensatie erna toen het wel kon flink ben gaan eten.
En een baan waarbij ik heel de dag stond en liep.
Erna een bureau functie na een jaar was ik daardoor ook 12 kg aangekomen.
July 29, 2010, gewijzigd door Avla op July 29, 2010 om 04:22
:lol: Ben ik het helemaal mee eens! Ik heb zo vaak eetdagboeken bijgehouden, uiteindelijk weet ik het bijna uit m'n hoofd...

Alleen waarom nou nog steeds die oude formule?

Man: 9,99 * gewicht in kg + 6,25 * lengte in cm - 4,92 * leeftijd in jaren + 1.3

Ik dus 9,99*76.8+6.25*175-4.92*51+1.3-> 1611.4 (Valtaf site geeft aan 1610, jullie formule 1646)

En als ik een meisje was

9,99 * gewicht in kg + 6.25 * lengte in cm - 4,92 * leeftijd in jaren - 164.7

Ofwel in het roze 9,99*76.8+6.25*175-4.92*51-164.7-> 1445.4 (valtaf site geeft aan 1444, jullie formule 1468)

Die jullie daar neerzetten, komt iets te hoog uit? Dat lijkt niet zoveel, maar als je daarna faktoren erover loslaat, wordt het verschil weer groter.
July 29, 2010 om 04:58
Ik vind dat je mensen die in balans zijn - een gezond eetpatroon, goede gezondheid en een gezond gewicht - niet zou moeten opdringen dat ze een eetdagboek moeten bijhouden. Blijkbaar weet hun lichaam welke behoefte het heeft en luisteren ze daar goed naar. Door het bijhouden van een eetdagboek zou die balans verstoord kunnen raken.
Ik geloof dat je een passende oplossing moet zoeken voor elk persoon. Elke levensstijl is weer anders. En als de natuur het goed geregeld heeft, moet je dat zo laten.

Jammer dat het bij mij niet vanzelf gaat, ik houd dus wel braaf een eetdagboekje bij, vooral als ik wat wil afvallen. Maar als ik op gewicht ben probeer ik wel mijn eigen balans terug te vinden, zonder dagelijks met een eetdagboekje bezig te zijn. Leren luisteren naar je eigen lichaam, daar draait het uiteindelijk om.
July 29, 2010 om 05:37
Ik ben het met Bekske eens.
Bovendien kan bij sommige mensen een eetdagboekje obsessiviteit uitlokken heb ik het idee.
Onbekend
July 29, 2010 om 06:07
ja of..... elk mensen zou moeten leren luisteren naar wat zijn lichaam nodig heeft en bewust worden voeding. Wij staan nu zo ver weg van ons eten... veel mensen schreeuwen moord en brand als er op tv bij een of andere stam een dier geslacht wordt.... maar wandelt wel naar de supermarkt om een mooi voor verpakt stukje vlees te kopen... Verder is zowat alles import en heeft het dus al duizenden kilomters gemaakt voordat het op onze borden ligt... en komt volgens kleine kinderen melk uit de fabriek.

Mensen moeten leren dat met eten werken uit je eigen omgeving hardstukke leuk, lekker en goed voor de aarde aarde is... wees weer bewust van je voeding. Luister naar je lichaam... en ga bewegen. Iedereen weeet dat snoep chips en frisdrank slecht voor je is.. het gaat hier om keuzes.

Ik ben van mening dat als ieder een eetdagboek bij gaat houden we juist nog verknipter met eten om gaan.... dan ga je namelijk niet meer naar je lichaam luisteren maar ben je bezig met lijstjes en kcal... niet meer met wat jou lichaam je aan geeft... wat zorgt voor frustratie bij teveel kcal en daardoor juist overeting en of weinig eten zoals de zogenaamde 'balansdagen'.. en dan vaak obsessief eetgedrag... wat juist het tegenovergestelde is wat wat we willen niet? Alle mensen die ik ken die mooi dun zijn inclusief mijzelf... eten als ze honger hebben, stoppen als ze vol zitten, maken gezonde keuzes en nemen zo nu en dan echt iets lekkers (met nadruk op ECHT geen twix ofzo) ... het enige dat ik heir ben is voor mn sport want dik ben ik absoluut niet...
July 29, 2010 om 07:08
Toen ik begon met afvallen heeft het bijhouden van het eetdagboek hier online mij zeker wel geholpen. Ik heb daardoor toch wel wat meer feeling gekregen met wat er in bepaalde producten zit en hoe groot porties ongeveer moesten zijn.
Maar ik heb het op een gegeven moment wel losgelaten, omdat ik het belangrijk vond dat eten niet gereduceerd zou worden tot alleen maar calorieën en voedingsstoffen.

Het schijnt overigens zo te zijn dat het obsessief geforceerd onder controle houden van het eetgedrag zelfs contra-productief is en binge-eating (en gewichtstoename) in de hand werkt.
Onbekend
July 29, 2010 om 07:26
Je riem en je kleding zijn de beste graadmeter! Geen weegschaal of eetdagboek voor nodig! :D
July 29, 2010 om 07:29
Mensen zouden moeten leren weer natuurlijker te eten.Er is niks mis met een zak chips heel af en toe maar wel dagelijks.
Obsessief lijstjes bijhouden wekt alleen maar meer eetgestoord gedrag in de hand denk ik.
Ook nu is in de supermarkt nog steeds te krijgen wat er 50 jaar geleden ook al was dus het gaat om keuzes.Dat heeft niks te maken met "kermis" in de supermarkt maar met gezond verstand.Maar ja,ook dat zal iedereen moeten leren.Ik heb ook jaren calorieen geteld.Nu ik ermee gestopt ben val ik af.Noem mij een product en ik weet de calorieen.Nu snap ik dat het niet over de calorieen gaat.
July 29, 2010 om 16:45
Ik ben het er mee eens. Als je oplet zonder een eetdagboek bij te houden, ben je toch slordiger. Zeker na een paar dagen of week. Het valt me op bij het invullen hoeveel kleine dingen je eet waar je je eigenlijk niet bewust van bent. Die bewustwording krijg je alleen door het consequent bij te houden.
August 5, 2010 om 03:20
op mijn zwaarste punt wist ik niet meer wat gezond eten inhield: hoeveel heb je eigenlijk nodig en wat zijn goede porties. ik heb toen veel gehad aan de informatie van voedingscentrum.nl.
een dagboek kan je wakker schudden maar inderdaad ook obsersief worden zoals annabeth al aangaf.

De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+