Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Overgewicht is niet mijn schuld

Geschreven door Afvallen met Anne op August 4, 2010

Waar je vroeger hoorde als excuus: “Ik heb zware botten” hoor je steeds meer: “ik heb overgewicht door mijn genen.” Tegenwoordig komen steeds meer mogelijke oorzaken van overgewicht aan het licht. Doordat wetenschappers onderzoek doen. Het bewijs is vaak dun maar veelbelovend. Of zoeken we gewoon een excuus voor overgewicht?

Overgewicht kent vele oorzaken. De bekendste is natuurlijk meer calorieën binnenkrijgen dan je lichaam nodig heeft, verstoorde hormoonhuishouding of een ziekte of medicatie. Er komen in de wetenschap steeds meer mogelijke oorzaken van overgewicht aan het licht. Klopt dat allemaal of zijn het losse flodders aan uitspraken van wetenschappers? Moeten we ons gewoon bij ons boerenverstand houden? We zetten een aantal mogelijke maar onvoldoende bewezen oorzaken voor je op een rijtje.

Genen
Overgewicht zit in de genen. Kinderen die overgewicht krijgen hebben een afwijking op chromosoom 16, er ontbreekt een stukje, en dit leidt tot overgewicht. Het bewijs hiervoor is wel heel dun. Invloeden tijdens opvoeding wegen zwaarder. Overgewicht kan erfelijk bepaald zijn. Als je een dikke moeder hebt is de kans groot dat je zelf ook dik bent of wordt.

Hersenen
Onderzoek gaf aan dat signaal dat je genoeg gegeten hebt bij sommige mensen trager kan werken waardoor mensen langer blijven dooreten. Neuronen in de hersenen geven een signaal wanneer je verzadigd bent en wanneer je lichaam calorieën moet verbranden. Of dat signaal snel of traag wordt afgegeven wordt al in de baarmoeder bepaald. Mensen met overgewicht voelen dus minder of niet dat ze vol zitten.

DNA
Een voedingsbioloog ontdekte dat je DNA-profiel bepaalt welk dieet voor jou werkt. Dus of je een koolhydraat- of vetarm dieet moet volgen. Die wetenschapper kan aan drie genen van iemand zien of hij of zij beter koolhydraten of vetten kan verbranden. Natuurlijk is dit nog onvoldoende bewezen en gaat het er altijd nog om dat een calorie een calorie is. En dat het ook uitmaakt hoe mensen met koolhydraten en vetten omgaan in hun voedingspatroon.

Darmflora
Mensen met overgewicht hebben volgens onderzoeksresultaten efficiëntere darmbacteriën waardoor ze meer energie uit voedsel kunnen halen en dus dikker worden. Verschillende onderzoeken bij mensen heeft niet steeds dezelfde resultaten laten zien dus harde bewijzen zijn er nog niet. Dit komt vooral doordat de darmflora van ieder mens anders is en er heel veel invloeden zijn die je darmflora bepalen.

Factoren als deze kunnen het je moeilijk maken op gewicht te komen of blijven. Het blijft slim om je boerenverstand te gebruiken. Dus gezond eten en bewegen. En eventueel ongezonde gewoontes die je misschien wel van huis hebt meegekregen doorbreken. Als je dat doet en het afvallen wil even niet lukken, weet dan in elk geval dat je jezelf van binnen zo gezond maakt als dat je kan. Dat geldt ook voor als je door ziekte of medicijnen te zwaar bent. Gezond eten en bewegen is gezond voor je lichaam en dat geeft ook nog eens een goed gevoel!
August 4, 2010 om 08:07
Ik zeg: zware botten en een groot stel hersenen die niet tot zijn recht komen!

:grinnik:
Onbekend
August 4, 2010 om 08:13
Bij mij is al mijn kennis die niet meer in mij hoofd past naar de rest van mij lichaam gezakt( heleboel kennis):grinnik:
:eugenie:
Onbekend
August 4, 2010 om 10:48
Mijn boerenverstand vertelt me dat ik niet afval van minder eten en meer bewegen.
Onbekend
August 4, 2010 om 12:05
En mijn boerenverstand vertelt me dat je afvalt als je minder kcal inneemt dan je verbruikt...
August 6, 2010 om 02:36
ik heb hier een zwaar hoofd in, en dat weegt ook wat!
August 6, 2010 om 09:15
Ik stop nooit pas met eten wanneer ik verzadigd ben, want ik ben niet zo snel verzadigd.

Gewoon na bijv. 2 boterhammen bij de lunch stoppen of na 1 keer opscheppen bij het avondeten.

Daarom kan ik waarschijnlijk nu wel goed op gewicht blijven.
August 6, 2010 om 10:10
Ik ben er achtergekomen dat ik een suikerverslaving heb. Sinds een half jaar eet ik geen suiker meer, alleen volkorenproducten en groenten en fruit op gezette tijden. Dus eigenlijk eet ik gezond. En doordat ik suikervrij ben heb ik ook geen behoefte meer aan zoet of eten. Ja wel trek natuurlijk in ontbijt, lunch en diner en 2 gezonde tussendoortjes. Maar niet dag in dag uit het constante hongergevoel dat het zo moeilijk maakt om het vol te houden.
Heb dit vorig jaar ook een half jaar gedaan en ben daarmee toen 11 kilo afgevallen.
Door omstandigheden weer aan snoep/chocolade gegaan en was niet meer te stuiten. Nu vanaf 1 juli al weer 5 kilo kwijt. :-) En bewegen kan ook geen kwaad...
August 6, 2010 om 10:59
Ik wil wel als proefpersoon fungeren voor onderzoeken naar het niet (goed) functioneren van neuronen in de hersenen!! Mijn probleem is dat ik zelfs nog een hongergevoel heb als mijn maag pijn doet omdat hij zo vol is. Ik pas hetzelfde toe als Moon63: eten met je verstand, wel een ander gedeelte als waar die neuronen zitten :-). Hopelijk komt er iets uit die onderzoeken en zoals gezegd: ik meld me vrijwillig!
August 8, 2010 om 09:11
Eindelijk dan eens onderzoek, ook naar medicijn gebruik, wat ik al een hele tijd tegen de dokter zeg,:blub: krijg ik toch misschien gelijk.
August 9, 2010, gewijzigd door Appelperzik op August 9, 2010 om 04:15
Volgens mij heb ik het probleem bij mij ondekt.
Mijn maagdarmperistaltiek werkt heel langzaam. dus het duurt lang voordat mijn maag leeg is. Daardoor duurt het lang voordat er een glucose stijging in mijn bloed komt. Glucose zorgt voor een signaal in de hersenen dat je genoeg hebt gegeten.
Dus vlak na het eten heb ik dus nog steeds het gevoel niets op te hebben.

Dat is probleem 1.
probleem 2 is de erfelijke aanleg.
probleem 3 is een verminderde mobiliteit. bewegen gaat maar intensief sporten niet.
En probleem 4 is de overgang.

Ook al gaat het heel moeilijk met het afvalproces, ik ga toch door.
Niet aankomen is ook al heel wat voor mij.

groetjes appelperzik

De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken