Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Depressieve mensen meer kans op overgewicht en andersom

Geschreven door Myrthe op December 5, 2010

Depressieve mensen hebben bijna zestig procent meer kans op overgewicht dan mensen zonder psychische stoornissen. Nu denk je natuurlijk dat dit komt door het de hele dag niks doen, maar dit blijkt niet zo te zijn. Het komt vooral doordat mensen die depressief zijn eerder voor vet en suikerrijk troostvoedsel kiezen.

Dit zegt Leonore de Wit die binnenkort promoveert aan Vrije Universiteit. Ook stress speelt een rol bij het overgewicht van depressieve mensen. Ze maken namelijk meer stresshormonen aan en dit vergroot de kans op overgewicht.

Depressies veroorzaken niet alleen overgewicht maar het werkt ook andersom. Overgewicht veroorzaakt depressies. Je zit dus eigenlijk in vicieuze cirkel. Het was al bekend dat depressies en overgewicht met elkaar te maken hebben, maar nu kun je met zekerheid zeggen dat het ook echt waar is.

Leonore de Wit zegt; "Eigenlijk zou elke diëtist naar de stemming moeten kijken. Ik heb het idee dat ze niet goed weten wat ze ermee moeten. Psychologen op hun beurt zijn vooral bezig met het psychische probleem. Bij iedere psycholoog en elke GGZ-instelling zou een weegschaal moet staan."

Bron: Parool.nl

Wil jij hulp om gezonder te eten? Neem nu een Special Care-abonnement met 25% korting. En stel je vraag aan een van onze experts. Actiecode 'wintertijd'.
December 5, 2010 om 05:30
Da's heel herkenbaar voor mij die vicueuse cirkel.
Daar heb ik zo'n beetje 18 jr ingehangen.
Eten om je beter te voelen, je alleen maar slechter gaan voelen omdat je eet, en vervolgens weer eten om te proberen je beter te voelen.
Toen de knop definitief omging en ik besloot dat er zeker 65 kilo af moest, heb ik ook mijn antidepressiva laten staan.
Een hel, maar het is gelukt.
Inmiddels 70 kilo lichter, al 2 jaar vrij van antidepressiva, kan ik zeggen dat ik me zo anders voel.
Ik wil niet beweren dat ik me nooit meer down voel, maar ik voel weer, en dat is nog steeds heel mooi en vreemd voor mij.

Ik wil iedereen die in een zelfde schuitje zit aanmoedigen de stap te zetten, de knop om te zetten en ervoor te gaan.
December 5, 2010 om 06:42
Ja daar wordt je als depressieveling vrolijk van: een weegschaal bij de psycholoog! Hahaha.
Maar het is wel zo dat psychologen meer oog voor de fysieke impact van een depressie zouden mogen hebben: algehele zelfzorg (incl. gewicht) gaat vaak ook achteruit en kan meehelpen die vicieuze cirkel te versterken. Bovendien doen antidepressiva nare dingen met je en kunnen ook weer leiden tot gewichtstoename.
Anderzijds zijn er ook zeker zoveel mensen die al hun interesse in eten verliezen bij een depressie: net zo gevaarlijk lijkt me.
December 5, 2010 om 07:46
Ik ben net afgestudeerd als psycholoog en er werd op zich wel aandacht besteed aan aspecten als zelfzorg en gewicht. Alleen wij zijn niet opgeleid als dietist, en daarom lijkt een gecombineerde behandeling mij het best, als mensen hun gewicht ook als erg hinderlijk ervaren. Ik kan me echter voorstellen dat gespecialiseerde behandelaren/behandelinstellingen voor depressie wel intern beide problemen zouden moeten kunnen aanpakken. Door bijvoorbeeld een multidisciplinair team van behandelaren (psychiater, psycholoog, dietist, vaktherapeut etc.)

Er zijn overigens ook veel mensen die juist zeer veel gewicht verliezen...
December 5, 2010 om 14:33
Ik werk als Psychiatrisch verpleegkundige en weet als geen ander hoe moeilijk is het om met een depressie te moeten leven. Nergens zin in hebben en overal moeite mee hebben, je zult het maar krijgen. Je hebt geen enkel doel of plan. Het is altijd maar zoeken wat een beetje aan zou kunnen slaan bij iemand. Ook op het gebied van medicatie. Sommige mensen hebben gewoon deze ondersteunig nodig maar ze moeten zelf ook in actie komen met de juiste hulp. Ik ga een keer per week met een groepje mensen wandelen maar dat zou eigenlijk elke dag moeten ( kunnen ) Helaas kunnen wij dat niet bieden,elke dag. Gelukkig hebben wij wel eens een stagiaire die nog wel eens tussendoor wil gaan lopen. Lopen is heel goed voor iedereen maar helemaal voor mensen die een depressie hebben. En zo hoop je mensen weer een stapje vooruit te helpen.
December 6, 2010 om 02:28
ik heb een tijd antidep. geslikt en ben er na een tijd van een aantal maanden 7 ongveer abrupt mee gestopt, gek genoeg hielp de medicatie ineens niet meer, de vlagen van depresiviteit zijn nog steeds merkbaar niet altijd voor iedereen maar wel voor mij gevoelsmatig van binnen, en soms krijg ik niks voor elkaar, die visieuze cirkel is er nog steeds soms wint "hij" het.. maar ik vecht er goed tegen alles in de banen te lijden zoals zou moeten..
December 6, 2010 om 05:16
Ik was ook depressief, in een jaar of twee ben ik 20 kilo aangekomen... bij mijn psycholoog werd er niet naar omgekeken ookal gaf ik aan dat mijn gewicht onderdeel was van de oorzaak van mijn depressie.

Ik vind nog steeds dat je als psycholoog moet helpen bij de oorzaak van het gewicht. Ik bedoel, als je anorexia hebt moet je ook naar een psycholoog om te praten over waarom je zo dun bent en waarom je niet kan eten enzo...
December 6, 2010 om 15:41
hoi ik heb ook een depressie acher de rug ben toen 20 kilo aangekomen waarvan er nu 7 weg zijn ik ben op een dag gestopt met de antidep middelen was erg moeilijk maar ik heb het gered en ben er blij om alleen nu het gewicht nog blijf hangen op 82/83kilo
December 8, 2010 om 11:10
Als ik depressief ben, wat ik helaas regelmatig periodes ben, verlies ik juist al mijn eetlust en val ik af. Eten en koken is namelijk iets waar ik echt plezier uit haal, maar als ik depressief ben vind ik het niet meer leuk, en eet ik dus alleen het noodzakelijke (ontbijt, lunch, middageten). Ik denk dat deze resultaten ook wel enigzins beinvloed worden door medicijngebruik onder depressieven?
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+