Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Raw food dieet: 'Oermens kookte nooit eten'

Geschreven door Afvallen met Anne op March 17, 2011

In de Verenigde Staten is raw food dé dieettrend van de 21e eeuw. Het betekent dat je alleen voedsel eet dat niet gekookt, gebakken of gebraden wordt. Ook in Nederland zijn er steeds meer aanhangers. Wat eet je als raw foodist, en is het gezond? Lees wat de wetenschappers en voedingsdeskundigen ervan vinden.

Wat houdt raw food in?
Voor mensen die 100% rauw eten, bestaan de dagelijkse maaltijden uit veel groente, fruit, zeewieren, noten, wilde planten en gekiemde granen, bonen en zaden. Niets wordt gekookt of gebakken, wel in de blender of keukenmachine vermalen. “Het eten mag niet verhit worden boven de 45 graden Celsius,” vertelt voedingsdeskundige Annet van Dorsser en zelf raw foodist. “Sommigen eten wel rauwe vis, rauwe eieren of rauwe melk, onverhit rechtstreeks van de koe. Maar er zijn aanhangers die vinden dat dat niet kan.”

Wat wel, wat niet
Raw foodisten zijn niet noodzakelijk vegetariërs. Annet van Dorsser: “Rauwe kip eten is niet bijster gezond, maar je kunt bijvoorbeeld wel bepaalde vissoorten rauw eten. Maatjesharing bijvoorbeeld; geen probleem. En van een steak kun je nog altijd américain maken.” Aanhangers van raw food drinken geen koffie en zwarte thee - een hete mok kruidenthee kan soms wel. En geen alcohol, al maakt rode wijn hier voor sommigen een uitzondering op omdat dat tijdens de productie in tegenstelling tot bier of sterke drank niet verhit wordt. Annet van Dorsser: “Raw food bevat veel meer voedingsstoffen. Bij koken gaan veel mineralen, vitamines en enzymen verloren. Enzymen heb je nodig om je voedsel te verteren. Je lichaam moet bij gekookte voeding veel harder werken om het te verteren en dat kost energie. Bij een raw food dieet is het net als bij elk ander dieet belangrijk dat je gevarieerd eet.”

Waarom raw food?
“Het geeft je meer energie, het bezorgt je een beter emotioneel evenwicht -er zijn gevallen bekend van mensen die door een raw food-dieet van hun depressie zijn afgeraakt- je kunt helderder denken, de mensen beter aanvoelen. Zo wordt gesuggereerd dat door het eten van raw food mensen zijn genezen van bijvoorbeeld kanker, diabetes type 2, overgewicht en depressies. In Amerika wordt hier op het ogenblik veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan,” vertelt van Dorsser.

Kritische noten
Raw foodisten beroepen zich erop dat de oermens nooit eten kookte - vuur was hem miljoenen jaren geleden onbekend en in het paradijs van Adam en Eva werden ook alleen maar planten gegeten - om die reden zijn wij geprogrammeerd om onbereid voedsel te eten.
Maar niet iedereen deelt deze mening. “Ik begrijp hun standpunt niet, want voedsel bereiden geeft alleen maar voordelen,” zegt Tiny van Boekel, hoogleraar levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. “Wij zijn de enige zoogdieren die hun voedsel koken, maar dankzij die bereiding is onze levensverwachting wel een stuk langer geworden.” Volgens de professor is het eten van alleen maar rauw voedsel zelfs niet ongevaarlijk. “Het is waar dat door koken vitamines verloren gaan, maar als je eten op de juiste manier bereidt, valt het ook wel mee. Bovendien zitten op en in rauwe groente schimmels, stoffen en bacteriën waarvan je ziek kunt worden. Groente is van nature niet bedoeld om rauw gegeten te worden en dus heeft groente van zichzelf afweermiddelen aangemaakt. Eigenlijk kun je alleen fruit gezond rauw eten, want fruit is voor de plant het middel om zich voor te planten. Niet alles wat uit de natuur komt, is goed voor de mens. Ook ontbreken in het raw food programma de benodigde B12-vitaminen, want dat is hetgeen niet in plantaardig voedsel zit.”

Gevaren
Ook het verhaal van de enzymen klopt volgens de levensmiddelentechnoloog niet. “Het maakt niet uit of je die kapot kookt, want je lichaam heeft er zelf meer dan genoeg voor de vertering. Daarnaast zijn veel plantaardige producten minder goed opneembaar en die poepen we gewoon weer uit. Een teveel aan ongekookte peulvruchten kan zelfs gevaarlijk zijn omdat er stoffen inzitten die de spijsvertering remmen. Op noten en pinda's die niet goed bewaard worden, kunnen bepaalde schimmels groeien die aflatoxine produceren, een zwaar kankerverwekkende stof. Kortom: rauw is lang niet altijd gezond.”

Bewust keuze maken
Van Boekel is van mening dat je best kunt leven als veganist, zonder vlees en melk, maar je moet wel heel goed nadenken als je alleen maar raw food wilt eten. “De kans bestaat dat het lijf tekort aan ijzer en calcium binnenkrijgt en ik weet niet welke studies de raw food-beweging worden aangehaald wanneer wordt beweerd dat het kanker zou genezen. Ik ken ze als voedingsdeskundige in ieder geval niet, dus ik betwijfel of het wetenschappelijk is. Je kunt makkelijk iets roepen, maar dat betekent nog niet dat het waar is. Ik zou raw food zelfs voor kinderen afraden. Een tijdje geleden zond de VPRO de documentaire Rauw uit, over een jongetje dat alleen rauw eten tot zich neemt. Zoiets vind ik echt kindermishandeling.”

Overdrijven
Greet Vansant, professor Voeding aan de KU Leuven, plaatst ook kanttekeningen bij het raw food-dieet. “Bij kinderen kan zo'n dieet leiden tot groeiachterstand en zelfs een intellectuele ontwikkelingsachterstand - onderzoek in Nederland heeft dat aangetoond. Ook de bacteriologische veiligheid is bij raw food niet gegarandeerd. De mens is het beste af met een gevarieerde voeding, waarin zowel plantaardige als dierlijke bestanddelen zitten. Overdrijven in de ene of de andere richting is nooit goed.”

Bron: Healthylives, Rawfood
March 17, 2011 om 05:54
Ik las dat je bij een Raw Food Diet ook gekookte rijst mocht eten (als het dan maar wel zilvervlies rijst is). Ik vind het te vroeg om dit dieet nu al te becritiseren als in dit artikel al staat dat er een boel varianten zijn. Als een kindje een dieet heeft (en dan bedoel ik daarmee niet aan de lijn is en gewoon genoeg mag eten) krijgt hij feitelijk gewoon het eten wat een Japans kindje ook krijgt: veel rauwe groetes, zeewier, rauwe vis (zoals zalm), rijst. Er zijn mensen die zweren bij een Aziatisch dieet, ik vind dat deze twee dieten veel overeenkomsten hebben. Bovendien heb ik ook een kritische noot over de hoogleraar Tiny van Boekel als die zegt dat groentes beter gekookt kunnen worden omdat je anders te veel schimmels binnen krijgt. Er zijn zo veel groentes die we zowiezo al rauw eten (slasoorten, paprika, tomaat, komkommer, radijsjes,....) kunnen we die ook beter koken vanwege schimmelgevaar? Dus om te zeggen dat we alleen maar fruit mogen eten omdat dat voor rauwe nuttiging bedoeld is omdat de plant dat zo zou hebben gewild voor de voortplanting (???), daar zet ik dus mijn vraagtekens bij. Bovendien geldt in het geval dat je bij dit dieet als je inderdaad geen vlees eet dat je dan als elke andere vegetarier gewoon moet zorgen dat je aan je B-vitamines komt door bepaalde soorten noten, soja en vooral veel paddestoelen te eten. Tja, dat je dan te weinig B12 binnenkrijgt, dat is wel vaak zo, maarja, als je dan echt helemaal geen vlees eet zou ik dat toch vitaminen erbij slikken. Maar wie zegt dat ze geen vis eten? Daar zit ook een beetje B12 in.
March 17, 2011 om 07:13
@ Sculpture

Het was inderdaad even zoeken naar een passende afbeelding. Het plaatje uit jouw link ziet er ook leuk uit en toepasselijk! Ben ook wel nieuwsgierig hoe het nu gaat met de jongen uit 'rauw'. Wellicht weten andere deelnemers meer?
March 17, 2011 om 08:36
De oermens at wsl wel gezond maar werd niet ouder dan 30 jaar!
:jackd56:
March 17, 2011 om 08:48
Ja dat wou ik net zeggen Jack,

"ja en de oermens leefde in grotten, hadden een intilligentie die minder dan de helft van ons huidige vermogen bedraagt en werd niet erg oud.. "
March 17, 2011 om 09:00
@Sculpture
Wat je allemaal wel niet kunt opspeuren via internet;). Zou wel leuk zijn als dat de jongen is, maar we kunnen er inderdaad niet vanuit gaan.
ISO
March 17, 2011 om 12:15
@Rozenknopje,

Heb je wel eens Japans gegeten?? Ze hebben in de Japanse keuken namelijk wel meer dan alleen sushi en sashimi....
Ze eten niet alleen rauw voedsel maar ook bijvoorbeeld gestoomde of gestoofde of op de bakplaat (tepannyaki) bereid eten. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde teriyaki gerechten.
Overigen zijn paprika tomaat en komkommer uitzonderingen in de groente omdat het de vruchten van de plant zijn.
March 17, 2011 om 12:23
En juist omdat de oermens zo leefde zijn wij nu allemaal 'gezegend' met een lichaam wat dól is op vet en zoet en het liefst al dat vette en zoete omzet in een gezellig speklaagje voor tijdens de volgende zware winter. Oermens, bedankt!
March 17, 2011 om 14:07
DaphneD

De oermens is daar niet schuldig aan :neen:
Ik ben ook dol op zoet, maar (tegenwoordig) dan wel het zoete van bepaalde vruchten en groenten.
Vette vis vind ik ook prima, maar vet eten daar gruwel ik van.

En NEE, ik ben geen raw food aanhanger; absoluut niet :neen:
March 17, 2011 om 14:19
Ja én de oermens leefde niet in een verwarmd huis, had geen auto, geen telefoon.......

Ja zo lust ik nog wel een paar. Mensen zijn door de eeuwen heen geevolueerd, niet dan?!
March 17, 2011 om 18:22
Natuurlijk is de oermens daar wel schuldig aan. De oermens is door selectiemechanismen ingesteld geraakt op het zoeken naar voedsel wat veel caloriën levert, zoals fruit en vlees. Dat werkte in de tijd van de oermens het beste, die moest pakken wat hij pakken kon. Nu we alles kunnen kopen wat we willen zonder uren over de steppen te rennen pakt die neiging iets minder positief uit voor onze taille, maar in de tijd van de oermens was het hebben van wat extra pondjes juist positief. Als je een vrouwtje met een dik achterste schaakte had je meer kans dat ze de winter overleefde. Is allemaal evolutie, die dikke billen en die trek in chocola.

March 18, 2011 om 03:18
Volgens wetenschappers zijn gekookte tomaten beter voor je dan rauwe tomaten en helpen ze ziektes nog beter te voorkomen. Gekookte of verwerkte tomaten bevatten namelijk het meeste van het antioxidant lycopeen.
March 18, 2011 om 06:04
ik vind rauw dieet onzin, ik ben van mening dat we niet in de oertijd leven, en we eten van kind af aan klaargemaakt of gekookt eten, in de oertijd hadden ze natuurlijk niets van wat wij nu dagelijks hebben,,
March 18, 2011, gewijzigd door Jantine190 op March 18, 2011 om 06:16
Ik vind niet dat wij als hedendaagse, moderne mens nog zo dicht bij de oermens staan. Onze verre neven en nichten, de Orang-oetangs staan daar dichter bij dan wij. Wij kunnen niet meer tegen zoveel bacteriën als de oermens.


Maar als iemand dat dieet gaat volgen wens ik ze net zo veel succes als met elk ander dieet.
:binkelientje:
March 18, 2011 om 15:03
Wat ik mij dan afvraag:
Eet je dan ook alleen produkten die in je eigen gebied groeien.
En alleen maar seizoens groenten.
Eigenlijk moet je alles dan ook alleen biologiesch eten of nog beter zelf verbouwen.
Nee dit gaat mij echt te ver. Je slaat dan wel erg door vind ik.
Ik vind het zelf ook belangrijk om produkten te kiezen die niet te bewerkt zijn. Zo puur mogelijk eten zonder te veel toevoegingen. Maar wel lekker klaargemaakt en zelf op smaak gemaakt met kruiden enz.
March 19, 2011 om 04:15
De jagers en verzamelaars uit de steentijd gebruikten ook vuur voor de voedselbereiding, dat is ondertussen genoeg bewezen door archeologen. We gebruiken dus minimaal 10.000 jaar vuur voor de bereiding voor ons voedsel. Op deze manier is veel meer voedsel bruikbaar en verteerbaar. Als mensheid zouden we niet met zoveel kunnen zijn als we alleen rauw voedsel gebruiken. In 500 generaties, wellicht nog veel meer, kunnen we wel degelijk evolutionair zijn aangepast aan bereid voedsel
June 20, 2011 om 02:33
ik vraag me af. als ze in de oertijd geen vuur hadden, hadden ze dan wel blenders.......

ik herinner me nog iets uit de wereld draaid door met een moeder en een zoontje wat raw food aten.
het kind was klein voor zijn leeftijd en zag er nou niet lekker gezond uit. de moeder trouwens ook niet.

groetjes nicoline
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken

Trefwoorden