Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Overheid: verbieden transvet niet nodig in Nederland

Geschreven door Afvallen met Anne op March 21, 2011

De overheid maakt zich geen zorgen over transvet in Nederland, schrijft HealthyLives. In het Consumentenprogramma Kassa ging het in de uitzending van afgelopen zaterdag over de hoeveelheid ongezonde transvet in onze voeding. De overheid vindt dat de voedingsindustrie zelf genoeg verantwoordelijkheid neemt wat betreft transvet in voedsel.

Transvet is een ongezonder vet dan verzadigd vet. Als je teveel transvet binnenkrijgt verhoogt dat je cholesterolgehalte en dat vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Transvet ontstaat bij het 'harden' van plantaardig vet. Het zit vooral in koekjes, gebak, gehard frituurvet, chips en zoutjes. We schreven onlangs dat ongezond vet mogelijk de kans op depressie vergroot.

In Denemarken en in een aantal Amerikaanse staten is het gebruik van industriële transvetten verboden. De Nederlandse overheid vindt dat niet nodig omdat er al veel gebeurt. Zo geldt in Nederland het advies van de Gezondheidsraad om de inname van transvetten zoveel mogelijk te beperken met een aanvaardbare bovengrens van maximaal 1 procent van de totale dagelijkse energie- inname. Dat wordt in ons land aan de betrokken branches zelf overgelaten. Zo is er bijvoorbeeld een Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling en het keurmerk Verantwoord Frituren.

Transvet op etenswaar vermelden
Vreemd genoeg mogen fabrikanten wettelijk gezien `transvet` niet vermelden in de voedingswaardetabel op de verpakking. Wel moet het gebruik van (gedeeltelijk) geharde of gehydrogeneerde plantaardige olie of vet altijd aangegeven worden in de ingrediëntendeclaratie. Als dat het geval is, kun je er vanuit gaan dat er bijna altijd transvet in zit.

Europarlementariër voor D66 Gerben-Jan Gerbrandy buigt zich in Brussel over de herziening van de verouderde regels voor etikettering op voedingsmiddelen. Hij heeft bij het Europese parlement een voorstel ingediend om het vermelden van transvetten op de voorkant van de verpakking te verplichten. De kans dat dit binnenkort verplicht is, is groot. Een ruime meerderheid in Brussel is voor verplichte vermelding.

Volgens Gerbrandy is een verbod op het gebruik van transvet niet nodig. Hij laat weten dat door het expliciet op het etiket te vermelden, de industrie het zelf steeds verder zal verminderen. Wordt vervolgd.

Bron: HealthyLivesen Kassa

Precies weten wat jouw lichaamsomtrek is? Bestel het Valtaf-meetlint in de webshop!
March 22, 2011, gewijzigd door Rozenknopje op March 22, 2011 om 04:28
Als je het programma kassa gezien hebt zaterdag dan weet je dat de overheid transvetten niet verbiedt omdat dat heel moeilijk te doen is, zo blijkt in Denemarken ook in sommige producten nog transvet te zitten.
March 22, 2011 om 18:09
Ja dat klopt, niet te doen voor fabrikanten. Dat is geen nieuws.
March 22, 2011, gewijzigd door Tangobeer op March 22, 2011 om 20:59
Sorry hoor, er is geen enkel product dat niet zonder industriële transvetten kan. Een volledig verbod op transvetten lukt niet (o.a. vanwege natuurlijke transvetten in melk en rundvlees), maar van Denemarken, Canada en New York valt nog wat te leren.
In Nederland staat naast de pindakaas mét transvetten de pindakaas zónder transvetten en hetzelfde zie je bij de chips, de koekjes, de zoutjes enz. Ook is het goed mogelijk om te frituren zonder dat er transvetten ontstaan.
Alleen transvetten zijn goedkoop, wat dus meteen betekent dat je het níet aan de fabrikanten kan overlaten. Een verplichte vermelding voorop de verpakking lijkt me een goede oplossing, alleen een paar jaar te laat.
Onbekend
March 23, 2011 om 03:40
Goed dat er meer aandacht komt voor transvet. Mijn natuurgeneeskundige wees mij erop. Wij gebruiken bak en braad en halvarine van Natufood dit bevat geen transvet. Is puur natuur. Ook roomboter bevat geen transvet. En koekjes, chips etc eten we bijna niet. Frites eten we ook bijna niet.
Ik ben geschrokken wat transvet met je cholesterol spiegel doet.
Volgens mij kan de overheid het wel verbieden. De consument moet echter bereid zijn meer geld te willen besteden aan gezonde voeding.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken