Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Persoonlijke begeleiding helpt onervaren afvallers

Geschreven door Afvallen met Anne op March 26, 2011

Het klinkt logisch: een persoonlijk leefstijladvies en begeleiding helpt voor een stabiel gewicht en verbeteren van de nuchtere bloedsuikerwaarde. Dit geldt jammer genoeg alleen voor mensen die geen eerdere afvalpoging gedaan hebben. Afvallen was niet het belangrijkst, zo blijkt uit onderzoek van UMC Groningen en RIVM. Het gewicht stabiel houden wel. Als je je gewicht stabiel houdt stijgt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes niet verder. De deelnemers van het onderzoek kregen een persoonlijk leefstijladvies en drie jaar lang begeleiding van een praktijkondersteuner van de huisarts.

Onderzoeksopzet
Nancy ter Bogt van het UMC Groningen heeft dit onderzocht in samenwerking met het RIVM. De 457 deelnemers van het onderzoek hadden allemaal overgewicht. Hun BMI varieerde tussen de 25 en 40. De onderzoeksgroep bestond uit mensen zonder lijnervaring en mensen die wel eerder gelijnd hadden. Daarnaast hadden ze een hoge bloeddruk en/of een verhoogd cholesterol. De controlegroep werd alleen gezien door de huisarts en kreeg geen persoonlijk leefstijladvies.

Bloedsuikerwaarde verbetert
In beide groepen bleef bij 60% van de deelnemers het gewicht stabiel. Maar, de groep die persoonlijke begeleiding kreeg had betere nuchtere bloedsuikerwaarden. Na drie jaar onderzoek kwam dit naar voren. Het is dus een positief lange termijn effect van een persoonlijk leefstijladvies. De deelnemers waren erg blij met het persoonlijke advies en de begeleiding. Ze gaven aan dat hun kennis was toegenomen.

Volgens de onderzoekers heeft het leefstijlprogramma weinig effect bij mensen die al ervaren zijn met lijnen. Waarom dat niet werkt blijft onduidelijk. Wellicht omdat zij meer kennis hebben over voeding en daarom minder snel iets nieuws aannemen.

Bron: UMC Groningen

Met een slank lijf de zomer in? Bestel 'Afvallen met Anne in de webshop'!
March 25, 2011 om 08:44
Ik ben al ruim 4/5 jaar bezig met een praktijk ondersteunster. Maar helaas afslank advies zat daar echt niet bij. In elk geval niet meer dan, je zou iets moeten doen aan je gewicht kwam het niet. Jammer.
Ik had liever van haar hulp en advies gehad dan van de diëtiste waar ze me naar toe stuurde. Maar de praktijk ondersteuners/sters zijn dan ook vaak verpleegkundige of dokters assistentes die een cursus hebben gevolgd. Geen voedingsdeskundigen.

Nu hoeft ze inderdaad niet meer aan te komen met dieet advies.
Dat is 5 jaar te laat. Ik weet er, door gesprekken met haar, nu meer van dan zij.
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Rubrieken