Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Valtaf.nl gaat stoppen! klik hier om erover te lezen.
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Kauw je slank!

Geschreven door Afvallen met Anne op April 3, 2011

Hap, schrok, weg… Sommige mensen slikken hele stukken voeding door zonder erbij na te denken. Jammer, want goed kauwen heeft veel positieve punten. De spijsvertering begint immers al in de mond. Daarnaast geniet je meer van de smaak, eet je langzamer en daardoor minder.

Speeksel en kauwen
Je tanden vermalen het voedsel en het wordt gemengd met speeksel. Dit speeksel bevat al stoffen om de voeding af te breken. Zo zitten er enzymen in de speeksel die zetmeel afbreken. Het speeksel helpt ook het voedsel glad en sappig te maken zodat je het makkelijk kunt doorslikken. Speekselklieren kunnen zelfs al speeksel produceren als we aan eten denken. Per voedingsmiddel verscheelt de samenstelling. Bij droge koolhydraatrijke voedingsmiddelen is speeksel waterig en bij bijvoorbeeld biefstuk slijmerig. Op deze manier wordt het doorslikken makkelijker. Als je goed kauwt wordt er voldoende speeksel aangemaakt en eet je minder.

Vol gevoel
Na 20 minuten geeft je lichaam een signaal af dat je vol zit. Snelle eters krijgen in die tijd dus veel meer binnen en zitten hierna ‘stampvol’. Gemiddeld kauwen mensen vijftien keer op een hap.
April 3, 2011 om 02:38
ik word enigszins misselijk van die foto. en dat is niet goed voor de spijsvertering.
het verhaal moet ik nog lezen. komt later wel. wanneer de maag weer rustig is.
April 3, 2011 om 03:58
Haha ik heb geprobeerd om zo vaak te kauwen, maar dat is voor mij nog een heel gedoe!
Onbekend
April 3, 2011 om 04:33
Lol @ vier ;)

:ellalouise:
April 3, 2011 om 06:12
Tot de aan de kinderen was ik een TRAAaag eter (47kg), maar ergens in die jaartjes daarna ben ik een hele SNelle eter(+/-78kg) geworden, dat wil al wat zeggen.

Daarom laat ik mijn eten zoveel mogelijk in zijn eigen vorm.
April 3, 2011 om 09:09
Haha, vier, ik heb hetzelfde!
April 3, 2011 om 09:36
gelukkig ben ik niet de enige. ik probeer weer te lezen, maar weer komt de inhoud van mijn maag in opstand. foto is echt verkeerd gekozen, denk ik.
April 3, 2011 om 10:38
Foto van tandjes, is toch niet echt misselijkmakend (of is er een andere foto geplaatst ondertussen) ??

Ik probeer al heel lang goed te kauwen, het scheelt zoveel. Maar het kan best moeilijk zijn. Bij mijn schoonfamilie schokken ze alles naar binnen, heel lastig als je daar eet of uit eten bent; je bent geneigd om in dat tempo mee te doen..
Onbekend
April 3, 2011 om 13:05
Niet doen Jorina, want jij hebt tanden en je maag heeft die niet...
April 3, 2011 om 13:12
Vandaar dat mijn man maar niet aan komt. Hij eet altijd erg langzaam. Ik heb het ook wel geprobeerd omdat ik eigenlijk dit al wist. Maar ik heb het gewoon van me vader. Me vader kan binnen 10 min. ze avond eten en zijn toetje op hebben.
Onbekend
April 3, 2011 om 14:05
Ook ik eet te snel. Manlief neigt eerder naar ondergewicht in plaats van overgewicht en hij eet heel langzaam. Er zit dus blijkbaar echt een kern van waarheid in. Dus nu maar zelf ook proberen.

April 3, 2011 om 16:37
Ik heb ook altijd de neiging gehad om heel snel te eten, kon ook binnen 10 minuten m'n avondeten en nagerecht ophebben.

De laatste maanden heb ik mezelf aangeleerd om beter te kauwen en dat lukt aardig, maar het blijft opletten, anders heb ik zo weer onbedachtzaam van alles gegeten zonder het te hebben geproefd.
April 3, 2011 om 18:15
Haha, hier nog een.. net zag ik gewoon een stuk sla van 5x5cm in de wc-pot liggen, da's m'n record. Meestal zijn de stukken wel iets kleiner, maar wel een teken dat ik niet goed kauw als het er zo van onderen weer uitkomt.
Onbekend
April 4, 2011 om 03:19
@angelinside
Onverteerd? Nou, dan is er wel iets goed mis met je...
Onbekend
April 4, 2011 om 05:51
Goed plan, beter kauwen, aan tafel eten ipv bij de tv... heel goed plan, ga ik doen!

Maar eeeeh... wat een eng mondje ??? Tandvlees in de vorm van lippen hahahaha iewwwww
Onbekend
April 4, 2011 om 10:17
@angelinside
Haha, een stuk sla in de wcpot? Van het mondje op de foto wordt iedereen misselijk, maar dit is toch ook niet echt fris...
Toch is er niets mis met je als je dat terugvind, als je goed zou kijken vind je wel meer terug... Wat dacht je van lijnzaad, ook dat komt er zo weer uit!
(of kraaltjes vroeger.... oeps...)
es
April 4, 2011 om 13:49
@Sauphy (en de rest). Dat lijkt me een kunstgebit ;)! En ik moet zeggen dattie dr uitermate schoon en fris uitziet haha! Vraag maar is aan menig bejaarde om het gebit uit te werpen *BLUH*

Maar ehm.. Ja dat kauwen.. Wij eten ook binnen 10 minuten.. Heb t wel is geprobeerd, maar dan heeft iedereen z'n toetje al op en zit ik nog bij mn hoofdgerecht.. Misschien nog maar is proberen als ik straks op mezelf woon :P!!
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden